Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gombás borjú vörösborban


Mushrooms in Red Wine

Hozzávalók:
2 kg csont nélküli borjúlapocka,
1-1 teáskanál só és őrölt bors,
5 evőkanál olaj,
2 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál burgonyakeményítő,
1 l csirkeleves,
3,6 dl vörösbor (Cabernet Sauvignon),
35 dkg új sárgarépa,
2-2 evőkanál friss kakukkfű rozmaring,
60 dkg (erdei) gomba,
1 kávéskanál erős paprika,
1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A húst alaposan dörzsölje be a sóval és a borssal. Tegye egy-két órára hűtőszekrénybe.

Tűzálló tálban (amiben lazán elfér az előkészített hús) három evőkanál olajat forrósítson fel. Közepes hőfokon pirítsa meg barnára rajta a két centis kockákra darabolt báránylapockát. Szűrőkanállal szedje tányérra, és tegye félre.

A visszamaradt zsiradékban három percig kevergetve párolja üvegesre, a finomra vagdalt vöröshagymát. Tegye bele egy percre az apróra vagdalt (de nem összezúzott) fokhagymát, majd a paradicsompürét. Fél perc alatt kissé pirítsa le, és öntse fel a burgonyakeményítővel elkevert levessel, valamint a borral. Adja hozzá a vékony csíkokra szabdalt primőr répát. Ízesítse a fűszerekkel. Forralja össze. Tegye vissza a húst.

Tolja a tálat lefedve a 200 fokra előmelegített sütőbe. Másfél órát hagyja gyöngyözve főni. Közben a maradék olajon a 2-3 milliméter vastagra szeletelt gombát pirítsa meg. (Az sem baj, ha egy picit odakap.) Ha készen van, húzza le a melegről, és 2-3 percnyi állást követően szórja meg csípős paprikával.

Ha a hús teljesen megfőtt, forgassa bele a pirított gombát. Szórja meg az ételt vagdalt petrezselyemmel és azonnal tálalja.