Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Brokkolisaláták


AMERIKAI BROKKOLISALÁTA
Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 20 dkg friss gomba, 2 tk citromlé, 10 dkg füstölt pulykamell, 3 ek földimogyoró
Dressing: 1 ek majonéz, 1 pohár natúr joghurt, 1 ek citromlé, 1 gr fokhagyma, 1 tk paradicsompüré, 1 tk méz, 1 cs friss fűszersó, fehér bors, piros paprika

Elkészítése: A brokkolit szedjük rózsáira, majd forrásban levő vízben főzzük elő 2 percig, szedjük ki jeges vízbe és hűtsük le. Tegyük egy szűrőbe és csepegtessük le jól. Tegyük egy nagy tálba és keverjünk bele 10 dkg csíkokra vágott füstölt pulykamellet, 20 dkg cikkekre vágott friss gombát, csepegtessünk rá egy fél citrom levét. Óvatosan keverjük össze. Szórjunk a tetejére egy félmaréknyi földimogyorót.
Készítsük el a dressinget: Keverjük össze az összes hozzávalókat, és ezzel az öntettel öntsük le fogyasztás előtt a salátát.

BROKKOLI-KARFIOL SALÁTA 01.
Hozzávalók: 1 db kaliforniai paprika, 30 dkg brokkoli, 30 dkg karfiol, 1 evőkanál szeletelt mandula, margarin
Az öntethez: 4 evőkanál natúr joghurt, 2 evőkanál citromlé (lehetőleg frissen facsart), 2 evőkanál olívaolaj, só, őrölt fekete bors, csipetnyi őrölt vagy reszelt szerecsendió

Elkészítése: A mandulát egy kevés margarinon megpirítjuk, utána leszűrjük, és félretesszük. A kaliforniai paprikát tisztítás után kicsumázzuk, kimagozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A brokkolit és a karfiolt apró rózsáira szedjük, és alaposan megmossuk. Hozzáadjuk a felcsíkozott paprikát, és összekeverjük. Az öntethez a joghurtot az olajjal és a citromlével alaposan összekeverjük, majd sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük (csavaros tetejű üvegbe öntve össze is lehet rázni, így jól elkeverednek az alapanyagok). A zöldségeket az öntetbe forgatjuk. 4 kis tálkába elosztjuk, a pirított mandulaszeleteket csak a tálaláskor szórjuk az adagok tetejére. A saláta mellé fogyasztható kenyér, ropogós zabpehely, vagy sós keksz is. Főtt burgonyával is finom.

BROKKOLI-KARFIOL SALÁTA 02.
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók: 15 dkg brokkoli, 15 dkg karfiol, 5 dkg ketchup, 1 dkg majonéz

Elkészítése: A zöldségeket megpároljuk, lecsepegtetjük, kihűtjük, és apróra vágjuk. A majonézt és a ketchupot összekeverjük és adunk hozzá pár csepp vizet. Az egészet összekeverjük és elfogyasztjuk. Nagyon finom! A karfiol magas C-vitamin, a brokkoli magas kalcium tartalma miatt nagyon egészséges étel. A majonézt joghurtra cserélve csökkenthetjük a zsírtartalmát is.

BROKKOLI - PARADICSOMSALÁTA PECORINO SAJTTAL
Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg brokkoli, 25 dkg koktélparadicsom, 30 g Pecorino sajt (olasz keménysajt).
A dresszinghez: 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél kávéskanál mustár, 2 evőkanál balzsamecet, fél kávéskanál jódozott só, bors, 2 evőkanál csíraolaj, 1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem

Elkészítése: A megtisztított brokkolit rózsáira szedjük, vízben fedő alatt 5 percig pároljuk, majd lehűtjük. A koktélparadicsomokat megmossuk, félbevágjuk, a sajtot vékonyra gyaluljuk.
A saláta-dresszinghez a vöröshagymát kockákra vágjuk, a fokhagymát átpréseljük, és a többi hozzávalóval együtt összekeverjük, majd ízesítjük. A brokkolit és a paradicsomokat tálba helyezzük, elkeverjük a saláta-dresszinggel, megszórjuk a sajttal.

BROKKOLI - PÓRÉHAGYMA SALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg mirelit brokkoli, 2 nagy szál póréhagyma fehér része, 15 dkg párizsi, 25 dkg savanyú káposzta, 2 dl kefir, 3 evőkanál olaj, ecet, és cukor, ízlés szerint, 1/2 mokkáskanál törött fekete bors, só

Elkészítése: A még fagyos brokkolit forrásban lévő, enyhén sózott vízbe dobom, és az újraforrástól számított 3 percig főzöm, majd leszűröm. (A brokkoli ne főjön puhára, inkább “harapható” legyen.) Félretéve hagyom kihűlni. A hagymát megtisztítom, és a fehér részét nagyon vékony karikákra vágom. Meg is sózom, és néhány percre félreteszem. A párizsi héját lehúzom, és vékony csíkokra aprítom, a savanyú káposztát is felaprózom. Salátástálban 1/2 dl-nyi borecetet elkeverek 1/2 dl vízzel, a kefirrel, ízlés szerint cukorral és az olajjal, majd a borsot is beleszórom. A salátalébe keverem a pórét, a párizsit és a brokkolit, valamint a savanyú káposztát. Az egészet óvatosan átforgatom, majd befedve beteszem a hűtőszekrénybe. Fél napig érlelem, ezután ismét átkeverem.

BROKKOLISALÁTA 01.
Hozzávalók: 40 dkg friss vagy 1 csomag fagyasztott brokkoli, 1 adag francia mártás, 1 csokor snidling, só

Elkészítése: Lobogó forró sós vízbe tesszük a tisztított, darabolt brokkolit, és megfőzzük. Leszűrjük, kihűtjük, és belekeverjük a francia mártásba. Meghintjük finomra vágott snidlinggel, és néhány órára hűtőbe tesszük.

BROKKOLISALÁTA 02.
Hozzávalók: 4 cs friss, rózsáira szedett brokkoli, 1 ek finomra vágott fokhagyma, 1 1/2 tk bazsalikom, 1/4 cs olívaolaj, 1 cs vékonyra szeletelt hagyma, 1/2 cs kockázott pritaminpaprika, 1 ek hagymapor, 1 1/2 tk só, 2 ek pirított szezámmag, 1 1/2 tk friss citromlé (elhagyható)

Elkészítése: Pároljuk a brokkolit, amíg puhulni nem kezd (kb. 10 perc). Ezután szűrjük le, és helyezzük egy tálba. Egy edényben pároljuk együtt a következő 3 hozzávalót, amíg a fokhagyma sárgulni nem kezd. Ezután tegyük hozzá a hagymát és pároljuk, amíg puha nem lesz (kb. 10 perc). Ezt a hagymakeveréket adjuk hozzá a brokkolihoz a többi hozzávalóval együtt, és keverjük jól össze. Majd fedjük be és hűtsük le.

BROKKOLISALÁTA 03.
Hozzávalók: 5 dkg baconszalonna, 1 fej friss brokkoli, 12 dkg Cheddar sajt, 7 dkg mazsola, 7 dkg napraforgó-mag, 1 fej lilahagyma, 2,5 dl csökkentett zsírtartalmú tejszín, 5 dkg cukor

Elkészítése: Tedd egy nagy, mély serpenyőbe az apróra vágott baconszalonnát. Közepes hőfokon pirítsd meg. Csepegtesd le a felesleges zsírt egy szűrő segítségével, majd tedd félre. A brokkolit 6-8 percre helyezzük forrásban lévő vízbe, majd szűrjük le, helyezzük salátás tálba. A lilahagymát tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra. Egy edényben keverjük össze a szalonnát, brokkolit, sajtot, mazsolát, hagyma és napraforgómagokat. A tejszínhez keverjük hozzá a cukrot. A brokkolira szórjuk rá a magos, sajtos, hagymás keveréket, majd locsoljuk meg a tejszínnel.

BROKKOLISALÁTA 04.
Hozzávalók: 1 kisebb brokkoli, 6 szelet bacon, 10 dkg füstölt sajt, 2 dkg mandulaforgács
Az öntethez: 1 dl tejszín, 0,6 dl cukor, 1 teáskanál fehér borecet

Elkészítése: A bacont süsse zsírjára, majd vagdalja apró kockákra. A rózsáira szedett brokkolit tegye a kisütött szalonnára, és folyamatosan kevergetve párolja 5-6 percig. Hagyja kihűlni, majd szórja meg a reszelt sajttal. Öntözze meg a kikevert öntettel, végül felhasználásig (néhány órán át) hűtőszekrényben érlelje.

BROKKOLISALÁTA 05.
Hozzávalók: 30 dkg brokkoli, só, chili olaj, 1 evőkanál szójaolaj, fehérbors, 1 mokkáskanál cukor

Elkészítése: A brokkolit szedje rózsáira, és pár percre mártsa forrásban lévő vízbe. Szedje ki, csepegtessen le, és tegye salátástálba. A szójaolajat, kevés chili olajat és ízlése szerint a fűszereket keverje össze. Öntözze meg vele a zöldséget, majd hűtőben érlelje össze egy óra alatt. Keverhet hozzá párolt idény zöldségeket is.

BROKKOLISALÁTA 06.
Hozzávalók: 1 kisebb fej brokkoli, 1 szál sárgarépa, 2 dl szotyola, 5 dkg mazsola, 1 kisebb vöröshagyma, 2 dl joghurt, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál citromlé

Elkészítése: Forgassa össze salátástálban az apró rózsáira szedett brokkolit, a gyufaszálra vagdalt sárgarépát, a fél-karikákra darabolt hagymát és a mazsolát. Tegye pár percre magas fokozaton mikroba. Hagyja teljesen kihűlni. Végül locsolja rá a mézzel és citromlével kikevert joghurtot. Fogyasztás előtt 1-2 órára tegye hűtőszekrénybe. 

BROKKOLISALÁTA 07.
Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 20 dkg friss gomba, 2 teáskanál citromlé, 10 dkg füstölt pulykamell, 3 evőkanál földimogyoró
Dressing: 1 evőkanál majonéz, 1 pohár natúr joghurt, 1 evőkanál citromlé, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 teáskanál méz, 1 cs friss fűszer, só, fehér bors, piros paprika

Elkészítése: A brokkolit szedjük rózsáira, majd forrásban levő vízben, főzzük elő 2 percig, szedjük ki jeges vízbe és hűtsük le. Tegyük egy szűrőbe és csepegtessük le jól. Tegyük egy nagy tálba és keverjünk bele 10 dkg csíkokra vágott füstölt pulykamellet, 20 dkg cikkekre vágott friss gombát, csepegtessünk rá egy fél citrom levét. Óvatosan keverjük össze. Szórjunk a tetejére egy félmaréknyi földimogyorót.
Készítsük el a dressinget: Keverjük össze az összes hozzávalókat, és ezzel az öntettel öntsük le fogyasztás előtt a salátát.

BROKKOLISALÁTA 08.
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg friss vagy mirelit brokkoli, 10 dkg ementáli sajt, 2 fej lilahagyma, 3 evőkanál marinált paradicsompaprika-csík, 3 evőkanál salátaolaj (de olívaolaj is jó), fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál porcukor, só és törött bors

Előkészítés: a letisztított és apró rózsáira szedett brokkolit (ha friss), forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem, és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. (Ha mirelit a brokkoli, akkor elég csak 2 percig főzni.) A lilahagymát meghámozom, és nagyon vékony félkarikákra vágom. A marinált paprikát is ugyanakkora darabokra vágom. A sajtot az almareszelő legdurvább fokán szép hosszú szálakra reszelem.

Elkészítése: az összes hozzávalót salátástálba teszem. A mártáshoz a citromlevet, a salátaolajat és a mustárt egyneműre keverem, majd sóval, borssal és cukorral jó ízesre fűszerezem. Ezt az öntetet rálocsolom a sajtos zöldségre, és óvatosan átforgatom. Folpack fóliával befedem, és legalább fél napra a hűtőszekrénybe teszem, hogy a saláta ízei összeérjenek. Tálalás előtt ismét óvatosan átforgatom.

BROKKOLISALÁTA 09.
Hozzávalók: 1 csomag (50 dkg) mirelit brokkoli, 2 nagy fej lilahagyma, 15 dkg párizsi, 25 dkg savanyú káposzta, 3 evőkanál olaj, ecet és cukor, ízlés szerint, fél mokkáskanál törött fekete bors, só

Elkészítése: A még fagyos brokkolit forrásban lévő, enyhén sózott vízbe dobjuk, és az újraforrástól számított 3 percig főzzük, majd leszűrjük. (A brokkoli ne főjön puhára, inkább “harapható” legyen.) Félretesszük, hogy kihűljön. A hagymát meghámozzuk, és nagyon vékony karikákra vágjuk. Megsózzuk, és néhány percre ugyancsak félretesszük. A párizsit vékony csíkokra aprítjuk, a savanyú káposztát is felaprózzuk. Salátástálban fél dl-nyi ecetet elkeverünk 1 dl vízzel, cukorral és olajjal, majd a borsot is beleszórjuk. A salátalébe belekeverjük a hagymát, a párizsit és a brokkolit, valamint a savanyú káposztát. Az egészet óvatosan átkeverjük, majd befedve betesszük a hűtőszekrénybe. Fél napig érleljük, ezután ismét átkeverjük. Vacsorára való, fogyókúrásnak mondható saláta.
A nagyon éhes családtagoknak öntsünk rá egy-egy pohár kefirt is.

BROKKOLISALÁTA 10.
Hozzávalók: 80 dkg brokkoli, 1 ek kukorica olaj, 3 ek szójaszósz, 2 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük. Leszűrjük és kihűtjük. Az öntethez összekeverjük az olajat, szójaszószt és az összezúzott fokhagymát. Ezzel az öntettel leöntjük a brokkolit, összekeverjük és jól lehűtve tálaljuk.

BROKKOLISALÁTA 11.
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 2 ek olívaolaj, 1 ek almaecet, citromlé, só, bors

Elkészítése: A brokkolit megpároljuk, hagyjuk kihűlni. Az olajat, citromlevet, citromlevet összekeverjük, a zöldségre öntjük.
Sózzuk, borsozzuk.
BROKKOLISALÁTA 12.
Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött brokkoli, egy késhegynyi szódabikarbóna, 1 pohár tejföl, fél pohár ecetes torma, só, őrölt bors, ketchup, ízlés szerint

Elkészítése: A brokkolit fagyott állapotban sós vízben feltesszük főni, a főzővízbe tesszük a szódabikarbónát, hogy a brokkoli szép zöld színét megőrizze. Ügyeljünk arra, nehogy túlfőzzük, mert a rügyek gyorsabban puhulnak, mint a szárrészek. Inkább enyhén ropogós legyen az állaga, amikor leszűrjük. Mély üvegtálba téve hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük az öntetet. Egy tálban a tejfölt simára keverjük a levétől alaposan kinyomkodott ecetes tormával. Megsózzuk, megborsozzuk, és ízlés szerinti mennyiségben ketchuppal ízesítjük. Végül a kihűlt és rózsáira szedett brokkolit meglocsoljuk az öntettel.
Azonnal fogyasztható.

BROKKOLISALÁTA 13.
Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött brokkoli, egy késhegynyi szódabikarbóna, 1 dl tejföl, 5 dkg márványsajt finomra reszelve, 5 dkg bármilyen reszelt sajt, 1 pohár tejszín, só, őrölt fehérbors és szerecsendió, 2 dkg darált dió.

Elkészítése: A brokkolit az előzőekben leírt módon megfőzzük, leszűrjük, és mély tálba tesszük. A nagyobb darabokat félbevághatjuk. A kétféle reszelt sajtot a darált dió nagy részével és a tejföllel simára keverjük, ízesítjük, és az egészet a keményre felvert tejszínhab óvatos hozzákeverésével fellazítjuk, végül a brokkolira öntve összekeverjük. A saláta tetejét meghintjük a maradék dióval. Az őrölt szerecsendió íze és illata domináljon a salátán.
BROKKOLISALÁTA 14.
Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük, a könnyen vágható, gyenge szárát karikára vágjuk, és kevés sóval öt percig állni hagyjuk. Salátaöntettel leöntjük. Néhány órát érleljük.

BROKKOLISALÁTA BURGONYÁVAL
Hozzávalók: 25 dkg brokkoli, 7 dkg burgonya, kevés petrezselyemzöld, borecet, olaj, tárkony, snidling, fűszerpaprika, fél deciliter kefir, só

Elkészítése: a brokkolit rózsáira szedjük, és forró sós vízbe téve nyolc-tíz percig főzzük. Majd hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, és egy tálra szedjük. A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd kockára vágjuk, és a brokkolihoz keverjük. A hagymát apróra vágjuk, és a keverékre szórjuk, majd elkészítjük az öntetet: az ecetet, az olajat, tárkonyt, sót, fűszerpaprikát és kefirt elkeverünk, és ezzel öntjük le a salátát. Majd apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.

BROKKOLISALÁTA MUSTÁROS-TOJÁSOS ÖNTETTEL
Hozzávalók: 60 dkg mirelit brokkoli, 1 paradicsompaprika, 1 kávéskanál mustár, 6 evőkanál olaj, 2 kemény tojás sárgája, 2 evőkanál 5%-os borecet, só

Elkészítése: A mirelit brokkolit rövid idő alatt puhára főzzük, leszűrjük és kihűtjük. A kis kockára vágott paradicsompaprikát összekeverjük olajban elkevert, összetört tojássárgájával, mustárral, borecettel, kevés sóval ízesített mártással. Ezzel leöntjük a brokkolit.

BROKKOLISALÁTA PARADICSOMOSAN - DÉLVIDÉK
Hozzávalók: fejenként 15-20 dkg brokkoli, fokhagyma, só, paradicsommártás
Hozzávalók a paradicsommártáshoz: 2 evőkanál paradicsompüré vagy 2 dl paradicsomlé, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 csapott mokkáskanál majoránna, 1 citrom leve, 2 dl szódavíz vagy savanykás vörösbor
Ha paradicsomlevet használunk, e két utóbbit hagyjuk el.

Elkészítése: A brokkolit kevés sós vízben, pár gerezd egészben hagyott fokhagymával megpároljuk. Amikor roppanósan puha, azonnal átszedjük jeges vízbe, majd miután kihűlt, lecsorgatjuk. Eközben a mártást is elkészítjük. Egy turmixba tesszük az olajat, és belekeverjük a pirospaprikát, beleöntjük a mustárt, majd a paradicsompürét, a majoránnát, végül a citromlét, bort vagy szódavizet. Elkeverjük a mártást a brokkolival.

BROKKOLI-SÁRGARÉPA SALÁTA JOGHURTOS ÖNTETTEL
Hozzávalók: 300 g brokkoli (lehet mirelit is), 300 g sárgarépa (bébi répából esztétikusabb), 1 pohár natúr joghurt, néhány szál, metélő hagyma, 1 db zöldséges leveskocka

Elkészítése: Felforralok 1-1,5 l vizet és feloldom benne a leveskockát. A megtisztított, ízlés szerint feldarabolt zöldségeket a már forrásban lévő vízbe dobom és kb. 5 percig főzöm. (Semmiképp sem tovább, mert jobb, ha egy picit ropogósak maradnak.). Ez után leszűröm a vizet és az illatozó zöldségeket 2 tányérra szétosztom, hogy langyosodjanak. Egy kisebb keverőtálba átkanalazom a hűtőből kivett joghurtot, és hozzákeverem a kb. 0,5 cm-es darabkákra aprított metélőhagymát. Az egészet szép sima öntetszerűre keverem. (Ízlés szerint lehet sóval, fekete borssal fűszerezni)
Az öntettel beborítom a párolt zöldségeket és máris kész, a finom és nagyon könnyű vacsora.

BROKKOLIS-TOJÁSOS SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg brokkoli, 1 kemény paradicsom, 1 közepes póréhagyma, 1 csomag retek, 4 tojás, 1 csokor petrezselyem, 5 evőkanál olívaolaj, 1/2 citrom leve, 2 evőkanál joghurt

Előkészítés: A brokkolit meg- tisztítjuk, apró rózsákra szedjük, megmossuk. Enyhén sós, lobogva forró vízbe tesszük, kb. 4-5 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és hagyjuk kihűlni. A tojást enyhén sós vízben keményre főzzük, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, és kockára vágjuk. A paradicsomot megmossuk, letöröljük, és kis kockára vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, zöldjét levágjuk, a fehér részét hosszában kettévágjuk, majd keresztben metéltre szeljük. A retket megtisztítjuk, megmossuk, és gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, szárazra rázzuk, és felaprítjuk.

Elkészítése: Az olívaolajat, a citromlevet, a joghurtot, és ízlés szerint sót, fehérborsot alaposan összekeverjük. A brokkolit tálra halmozzuk. Salátástálban összekeverjük a paradicsomot, a pórét, a retket, a tojást, a petrezselymet és a brokkoli tetejére borítjuk. Megöntözzük a joghurtos öntettel és tálaljuk.
Munka: kb.45 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva

EGYSZERŰ BROKKOLISALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg brokkoli, 2 dl kefir, 5 dkg darált dió, 5 dkg sovány sajt, só, törött bors, csipetnyi szódabikarbóna

Elkészítése: A brokkolit szódabikarbónás, sós vízben puhára főzöm. Leszűröm, üvegtálra rendezem. A kefirt elkeverem a lereszelt sajttal, darált dióval, ízesítem sóval és törött borssal. A brokkolira öntöm, összeforgatom és tálalásig behűtöm.

ÍNYENC BROKKOLISALÁTA
Hozzávalók: 1 db fejes saláta, 30 dkg burgonya, 25 dkg brokkoli, 1 szál póréhagyma vagy 2 fej lilahagyma, őrölt bors, só, csipet őrölt kömény, 1 kávéskanál porcukor, pár csepp citromlé, 3 dl tejföl, 1 dl majonéz, 2 csapott evőkanál mustár

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, lehűtjük, apró kockára daraboljuk. A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, enyhe sós vízben 6-8 percig főzzük, (vigyázzunk, ne puhuljon túl!), leszűrjük, kihűtjük. A póréhagymát karikákra daraboljuk. Az előkészített zöldségeket enyhén besózzuk.
A fejes salátát leveleire szedjük, alaposan megmossuk, kibéleljük a salátalevelekkel a salátástálat, ráhalmozzuk a zöldségeket.
A tejfölt, majonézt, borsot, pici sót, cukrot, citromlevet, köményt összekeverjük, tálaláskor a saláta tetejére locsoljuk.
Pirítóssal, barna kenyérrel tálaljuk.

KANTONI BROKKOLISALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg brokkoli, só, chili olaj, 1 evőkanál szójaolaj, fehérbors, 1 mokkáskanál cukor

Elkészítése: A brokkolit szedje rózsáira, és pár percre mártsa forrásban lévő vízbe. Szedje ki, csepegtessen le, és tegye salátástálba. A szójaolajat, kevés chili olajat és ízlése szerint a fűszereket keverje össze. Öntözze meg vele a zöldséget, majd hűtőben érlelje össze egy óra alatt. Keverhet hozzá párolt idény zöldségeket is.

KAPROS BROKKOLISALÁTA 01.
Hozzávalók: 40 dkg friss vagy 1 csomag fagyasztott brokkoli, 2 dl joghurt, 1 dl tejszín, 1 csokor újhagyma a zöldjével, 1-1 csokor snidling, petrezselyem és kapor, só, citromlé

Elkészítése: A brokkolit annyi sós vízben, amennyi ellepi, megfőzzük, majd leszűrve a joghurttal, a tejszínnel és a finomra vágott zöldfűszerekkel összekeverjük. Pár csepp citromlével ízesítjük, és legalább fél napra hűtőbe tesszük.

KAPROS BROKKOLISALÁTA 02.
Hozzávalók: 40 dkg brokkoli, 3 dl joghurt, 2 csomag petrezselyem, kapor, vöröshagyma, citromlé, só

Elkészítése: A brokkolit sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A joghurtot összekeverjük a citromlével, finomra vágott fűszerekkel, majd a brokkolira öntjük.

KAPROS BROKKOLISALÁTA 03.
Elkészítése: Pároljon puhára 300 g brokkolit, majd hagyja kihűlni. Keverjen 1 evőkanál olíva olajat, sót, borsot, kevés citromlevet, vágott petrezselymet és kaprot 1 natúr joghurtba. Öntse a szószt a meghűlt brokkolira és szórja meg az egészet szezámmaggal. Fogyasztás előtt tartsa hidegen legalább 2 órát.

KARFIOL-BROKKOLI SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 500 g karfiol, 500 g brokkoli, só, 20 szem bors, 1 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej hagyma, 1 friss vagy marinált piros húsú paprika, 8-10 olajos ringli, 40 g póréhagyma, 6 ek borecet/citromlé

Elkészítése: 2,5 liter vizet felforralunk 1 kk. sóval, a borssal, a babérlevéllel, a fokhagymával és a hagymával, beledobjuk a karfiolt, 10 percig főzzük, szűrőkanállal kiemeljük, rögtön hideg vízbe tesszük, aztán ugyanígy járunk el a brokkolival is (de csak 5 percig főzzük!). Mélyebb tálba tesszük, megszórjuk a csíkokra vágott paprikával, a lecsepegtetett ringlivel és a felkarikázott poréval. A borecetben olvadásig keverünk 1 csapott mk sót, apránként hozzáadunk 3 evőkanálnyit a rigli olajából, ízlés szerint frissen őrölt borsot és 1 dl főzőlét, megöntözzük vele a salátát, fóliával betakarjuk, és fogyasztás előtt 1 órát pihentetjük. Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel.
Változat: ha meleg köretnek szánjuk, a salátaöntet helyett sajtos-szerecsendiós besamellel (50 g vaj/margarin, 50 g liszt, 5 dl tej, 50 g reszelt sajt) bevonva megsütjük a sütőben.
Elkészítési idő: 40 perc

KARFIOLOS BROKKOLI
Hozzávalók: 80 dkg karfiol, 40 dkg brokkoli, 2 citrom, 2 mk szódabikarbóna, 2 tojás, 6-8 zsályalevél, 1 kis ág rozmaring, 1 csokor petrezselyem, 6 ek olaj, só, bors, 1 paradicsom a díszítéshez

Elkészítése: A brokkolit és a karfiolt rózsákra szedjük, majd megfőzzük (a vízbe teszünk fél-fél citromot és 1-1 mk szódabikarbónát). Egy lapos tálba rakjuk a karfiolrózsákat (a fejek kifelé állnak), majd a brokkolirózsákat is ugyanígy. Végül a maradék karfiol következik. A másik citrom levét az olajhoz szűrjük. A kemény tojásokat a citromhéjjal és a fűszerekkel finomra vágjuk, az olajhoz keverjük, sózzuk, borsozzuk, végül meglocsoljuk vele a salátát.

LANGYOS BROKKOLISALÁTA FÜSTÖLT LAZACCAL ÉS VODKÁVAL
Hozzávalók: 75 dkg brokkoli-rózsa, 20 dkg füstölt lazac, 4 kávéskanál olaj, 5 kávéskanál vodka, 3 evőkanál tejszín, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál őrölt kapor, 1 gyöngyhagyma, 2 csipet Cayenne bors, só

Elkészítése: A brokkolit a sistergéstől számított 3 percig főzzük kuktában. Csöpögtessük le és adjuk hozzá a csíkokra vágott lazacot és a minden összetevő elkeverésével készített szószt. Keverjük össze és azonnal tálaljuk.

MAJONÉZES BROKKOLISALÁTA
Hozzávalók: 1 kis fej brokkoli (fél kiló), 2 kemény tojás, 10 dkg füstölt mozzarella, 1 pohár tejföl, 4 evőkanál majonéz, bors, só

Elkészítése: A brokkolit sós vízben roppanós puhára főztem, a kemény tojásokat a szeletelővel csíkokra vágtam és pici kockákra aprítottam a füstölt mozzarellát. A tejfölt elkevertem a majonézzel, sóval és borssal, majd beleforgattam a tojást és sajtot, legvégül pedig a lecsepegtetett brokkolit. Frissen is finom, de jobb, ha néhány órát érik a hűtőben.

MANDULÁS BROKKOLISALÁTA - WOKBAN
Hozzávalók 4-5 személyre: 1 kis fej brokkoli, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 ek olívaolaj, fehér bors, 1 ek citromlé, tengeri só, 5 dkg mandulapálcika vagy szeletelt mandula

Elkészítése: A wokot felforrósítjuk, majd egy kis vizet öntünk bele. A brokkoli rózsáit leszedjük, a szárát felaprítjuk, majd a wokban félpuhára pároljuk. Utána rátesszük a rózsáit is, majd pár percig pároljuk. Megvárjuk, amíg egy kicsit kihűl, majd hozzákeverjük a felkockázott paprikát, paradicsomot, összetört fokhagymát, majd borssal, citromlével és sóval ízesítjük. Végül ráöntjük az olajat, összeforgatjuk, és mandulát szórunk a tetejére.

MARHAHÚSOS BROKKOLISALÁTA
Hozzávalók: 70 dkg főtt marhalábszár vagy marhahús, 25 dkg konzerv kukorica, 2-3 közepes paradicsom, 1 kígyóuborka, 30 dkg brokkoli, díszítésnek néhány levél jégsaláta
Az öntethez: kb. 4-5 dl tejföl, 2-3 evőkanál mustár, fél citrom leve, 2-3 evőkanál olaj, só, cukor, bors, kapor
Alternatív öntet: 4-5 dl majonéz kaporral

Elkészítése: A brokkolit megfőzzük. A kukoricát lecsepegtetjük. A paradicsomot és a kígyóuborkát megmossuk és felkockázzuk. A marhalábszárat megmossuk, és zöldségekkel puhára főzzük levesnek. A húst kivesszük belőle, és felkockázzuk. Elkészítjük az öntetet: Az olajat elkeverjük a mustárral, hozzáadjuk a citromlevet és a tejfölt. Simára keverjük, megsózzuk, megcukrozzuk. Megkóstoljuk, ha savanyú, teszünk hozzá cukrot, ha nem elég sós, megsózzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. A zöldségeket összekeverjük a hússal és óvatosan hozzáadjuk a kapros öntetet. Egy üvegtálra megmosott jégsaláta leveleket teszünk, és ráöntjük a salátát. Paradicsommal, petrezselyemmel vagy citromkarikákkal díszítjük.

NARANCSOS BROKKOLISALÁTA
Hozzávalók: 1 kg narancs, 60 dkg brokkolirózsa, 10 dkg paradicsom, 2 dl sajtos saláta dresszing, őrölt feketebors, só

Elkészítése: A száratlanított brokkolirózsákat alaposan megmossuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, kihűtjük. A paradicsomot is megmossuk, cikkekre vágjuk. A narancsokat megpucoljuk, felkockázzuk, a magokat eltávolítjuk. Az anyagokat lazán összekeverjük, hűtőbe tesszük. Tálaláskor hideg sajtmártással öntözzük meg.
Elkészítési idő: 50 perc

NYERS BROKKOLISALÁTA
Hozzávalók: személyenként 10 dkg brokkoli, só, 1 liter vízhez 10 g saláta-fűszerkeverék, olaj, borecet, édesítő

Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük, a könnyen vágható, gyenge szárát karikára vágjuk és egy kevés sóval 5 percig állni hagyjuk. A saláta-fűszerkeverékből teát készítünk, leszűrjük, édesített ecettel ízesítjük, és a brokkolira öntjük. Ha olajat is teszünk rá, előbb azzal öntsük le, hagyjuk egy kicsit átjárni, és csak azután következzék a salátalé. Hűtőszekrényben legalább néhány óráig érleljük.

OLIVÁS BROKKOLISALÁTA
Hozzávalók: 10 dkg brokkoli, 5 dkg zeller, 4-5 szem kapribogyó, 2-3 szem paprikával töltött olívabogyó, 1 ek olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk. borecet, kevés snidling, bors, só

Elkészítése: A brokkolit enyhén sós vízben megfőzzük. Az összevágott fokhagymát, kapribogyót, borecetet, olívabogyót, egy csipetnyi sót, borsot, olívaolajat turmixgépben pépesítjük. A kihűlt brokkolit a szálakra vágott zellerrel, az öntettel meglocsolva és snidlinggel megszórva tálaljuk.

PÁROLT BROKKOLISALÁTA
Hozzávalók: adagonként 15-20 dkg brokkoli, bármilyen salátaöntet vagy mártás

Elkészítése: A brokkolit lepároljuk, és elkeverjük a salátalével vagy mártással. Különösen a mustáros és a paradicsomos salátamártás illik hozzá.

PÁROLT BROKKOLISALÁTA
Hozzávalók: adagonként 15-20 dkg brokkoli, bármilyen salátaöntet vagy mártás

Elkészítése: A brokkolit teflonedényben fedő alatt, kevés vízzel és szétnyomkodott fokhagymával puhára pároljuk a brokkolit. Csak utólag sózzuk meg. Kuktában rácsra tesszük, beledobjuk a fokhagymát egészben, sózzuk és attól függően, hogy mire használjuk, 3-6 percig főzzük. A fokhagymát kidobjuk, a levét lepároljuk, és elkeverjük a salátalével vagy mártással. Különösen a mustáros és a paradicsomos salátamártás illik hozzá.
PÖRKÖLT MOGYORÓS BROKKOLISALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg brokkoli, 2,5 dkg vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg földimogyoró, 1 csipet őrölt fehér bors, koriander, szerecsendió, só, 1 evőkanál fűszeres ecet

Elkészítése: A brokkolit jól öblítsük át, szárát hámozzuk meg, s forró sós vízben főzzük 4-6 percig. A meghámozott, friss földimogyorót zsiradék nélkül, serpenyőben pirítsuk barnára. A felhevített olajban és vajban futtassuk meg a szétzúzott fokhagymát (esetleg egy kisebb fej, apróra vágott vöröshagymát is). A megfőtt brokkoli főzővizét öntsük le, öblítsük le a brokkolit hideg vízzel, s miután lecsepegtettük, forgassuk meg a fokhagymás, forró olajban. Ízesítsük sóval, borssal, korianderrel, szerecsendióval és ecettel. Tálaláskor adagonként szórjuk meg a pirított földimogyoróval.

TOJÁSOS BROKKOLISALÁTA
Hozzávalók: 80 dkg brokkoli, 2 tojás, 1 paradicsom, 1 közepes póréhagyma, fél csomó retek, 1 csokor petrezselyem, fél citrom leve, 5-6 kanál olívaolaj, só, fehér bors

Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük és enyhén sós vízben 10-12 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. Ha van párolóedényünk, használjuk azt. A tojásokat keményre főzzük és felkarikázzuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, majd lehúzzuk a héját, és a húsát felkockázzuk. A póréhagyma szárát hosszában kettévágjuk, és egész vékonyan felszeleteljük. A retket felvagdossuk, a petrezselymet finomra metéljük. A citromléből, a sóból, a borsból és az olívaolajból pikáns öntetet készítünk, és a salátára locsoljuk.

TÚRÓS BROKKOLISALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 50 dkg sovány tehéntúró, 1 kefir, 2 kávéskanál (4 g) cukor, 1 evőkanál ecetes torma, 1 csokor összevágott kapor, fél kávéskanál só

Elkészítése: A megtisztított brokkolit kevés sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Közben összekeverjük a kefirt a cukorral, sóval, kaporral és ecetes tormával. A túrót áttörjük, majd összekeverjük a brokkolival és a kefires öntettel.