Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Kagylós zöldségleves tonhal-gombóccal


Kagylót vettem, kísérleteztem és az eredmény egy pikáns, ázsiai ízvilágú leves kagylóval és tonhal-gombócokkal.

Hozzávalók:
A leveshez:
1 doboz/üveg kagylókonzerv (vagy fagyasztott, kb 10-15 dkg)
1 nagy fej hagyma / vagy kb. 10 cm-es póréhagyma-darab
3 gerezd fokhagyma
4 sárgarépa
2 fehérrépa
kb. 4 cm-es friss gyömbér
1 leveskocka (zöldség vagy csirke)
1-2 ek. szója-szósz
1-2 ek. osztrigaszósz
korianderlevél (szárított)
lestyánlevél (szárított)
petrezselyem (lehetőleg friss)
só-bors ízlés szerint

Tonhal-gombóchoz: (kb. 20 db lesz belőle)
1 tonhaltörzs – konzerv (natúr lében)
1/2 sárgarépa (reszelve, nagy lyukú reszelőn)
1 ek aprított hagyma / póréhagyma
1 kis gerezd fokhagyma (reszelve)
1 tk osztrigaszósz
1 tk szója-szósz
1/2 citrom leve
6 ek zsemlemorzsa
2 egész tojás
kevés friss petrezselyem

Elkészítés:

A zöldségeket megpucoljuk és felaprítjuk. Egy fél sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszelünk és félretesszük a gombócokhoz! Az apróra vágott hagymából szintén 1 ek mennyiséget félreteszünk a gombócokhoz.

A maradék hagymát egy nagy lábosban, kevés (repce)olajon pár percig dinszteljük, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a gyömbért, a fehérrépát és végül a sárgarépát.

Pár percig együtt pároljuk őket, majd felöntjük kb. 1,5 l vízzel. Beleteszünk 1 zöldség-leveskockát, az osztriga és a szójaszószt, a fűszereket (szárított lestyán, koriander, friss petrezselyem) és kis lángon/fokozaton gyöngyözve főni hagyjuk.

Közben előkészítjük a gombócokat: a konzerv tonhalról leöntjük a levet, a halat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fél reszelt sárgarépát, a hagymát, fokhagymát, kevés osztriga és szójaszószt, 6 csapott ek. zsemlemorzsát, kevés citromlét, 2 egész tojást és ha van fél csokor friss petrezselymet. (Ha nincs friss, akkor a szárított is jó.) Alaposan összekeverjük, megkóstoljuk, ha szükséges sóval-borssal tovább ízesítjük.

Vizes kézzel kisebb diónyi gombócokat készítünk belőle (ebből a mennyiségből kb. 20-22 db lesz) és a gyöngyöző levesbe tesszük őket. Ekkor adjuk hozzá a kagyló-konzervet is, vagy a fagyasztott kagylót. Kb. 6-8 perc alatt a gombócok megfőnek és „felúsznak” a leves tetejére. Ekkorra a kagyló is pont megfelelő állagú lesz, megfő, de nem válik gumissá.

Kevés friss petrezselyemmel díszítve azonnal tálalhatjuk.

Ezt a levest készítettem már friss kagylóból is, úgy is remek lett! Csak a kagyló pucolást csinálja meg valaki más…