Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Eltevések alkoholban


ÁFONYA KONYAKBAN
Hozzávalók: Fél kg áfonya, fél kg cukor, 2.5 dkg cukrozott narancshéj, 2,5 dkg cukrozott citromhéj, 1,5 dl konyak

Elkészítése: Az áfonyát kiválogatom, mosom, és szitán lecsepegtetem. Egy fazékba teszem az áfonyát és a cukrot és felforralom. A cukrozott gyümölcshéjakat apróra vágom és hozzáadom. Összesen 15 percig főzöm és hűlni hagyom. Csak ekkor keverem bele a konyakot. Üvegekbe töltöm, és jól lezárom.
Palacsintához, fagyihoz, tejberizshez, gyümölcsös túróhoz kiváló.

CSERESZNYÉS MEGGYLEKVÁR
Hozzávalók: 85 dkg cseresznye, 85 dkg meggy, 1 kg cukor, 3 evőkanál zselatin, 1 dl whisky

Elkészítése: A gyümölcsöket megmossuk és kimagozzuk. Az apró szemeket pépesítjük, a nagyokat félbe vágjuk, lábosba tesszük, hozzáöntünk 3 dl vizet és felforraljuk. (Fele pépesítve, fele félbevágva.) Hozzákeverjük a cukrot és a feloldott zselatint, majd főzéssel besűrítjük. Belekeverjük a whisky-t, és azonnal üvegekbe töltjük. Celofánnal lekötözzük, és száraz dunsztba tesszük.

DINNYE VODKÁBAN
Hozzávalók kb. 1,5 literhez: 1.6 kg görögdinnye, 50 dkg nagy szemű szőlő, 2 dl vodka, 2 evőkanál cukor

Elkészítése: A dinnyéből karalábévájóval (kiskanállal) gömböket vájunk ki. A megmosott szőlőt leszemezzük, a szemeket vastag tűvel, vagy villával megszurkáljuk. A dinnyét és a szőlőt széles szájú üvegbe rakjuk. A héjban maradt dinnyét kikaparjuk és pépesítjük, összekeverjük cukorral és a vodkával, majd ráöntjük a gyümölcsre, hogy teljesen elfedje. Az üveget lezárjuk, és 2-3 napig hűvös helyen tartjuk. Pezsgővel felöntve bólét is készíthetünk belőle.

EGRESDZSEM WHISKYVEL
Hozzávalók: 1 kg egres, 1 kg befőző cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 dl whisky

Elkészítése: Az egrest mosás után pépesítjük. A cukrokkal együtt lábosba tesszük, felforraljuk és állandó kevergetés közben 4-5 percen át, főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a whiskyt, és azonnal üvegekbe töltjük. Celofánnal lekötözzük, és száraz dunsztba tesszük. Megjegyzés: Az üvegeket 1 réteg celofánnal lekötjük, a celofánra tartósítószert hintünk, majd még egy réteg celofán kerül rá. Ezt a módszert már 2 éve alkalmazom, de soha semmi nem romlott meg!

KONYAKOS EPER
Hozzávalók: 1 kg szép, nagy szemű eper, 60 dkg cukor, 2 dl konyak, fél rúd vanília, 1 késhegynyi benzoesavas nátrium
Elkészítése: A cukrot fél dl vízben feloldjuk és beletesszük a vaníliát. Kis lángon főzzük 10 percig, majd a vaníliadarabot kidobjuk belőle. Ezután a szirupba beleöntjük a konyakot. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, szitán lecsöpögtetjük, és egy porcelántálba téve leforrázzuk a cukros konyakkal. Letakarva, 24 órán át, hagyjuk benne. Ez után óvatosan, hogy a gyümölcs ne törjön, leöntjük róla a levet, és újra felforralva, megint ráöntjük. Harmadszor is megismételjük ezt a műveletet, végül kicsi üvegekbe tesszük a gyümölcsöt. A tetejére parányi tartósítót szórunk, és szorosan lekötve tesszük el.

KONYAKOS EPER NYERSEN
Elkészítése: Átválogatva 3 kg majdnem érett epret, csumáját kiszedjük, nagy edénybe rakjuk. Annyi langyos vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, 10-15 percig áztatjuk, majd a gyümölcsöt szűrőkanállal áttesszük egy másik edénybe. Újból annyi vizet öntünk rá, amennyiben úszhatnak az eperszemek. Az áztatást és a vízcserét addig ismételjük, amíg csak homok található az edényben. Adagokra osztunk 1 kg kristálycukrot. Ezután a jól lecsöpögtetett gyümölcsöt rétegenként cukorral meghintve, 5 l-es, széles szájú üvegbe tesszük. Az utolsó réteg cukor legyen. Ráöntve 2.5 dl jó minőségű konyakot, nem kötjük le véglegesen, csak lazán lefedjük, és lehetőleg napos helyre téve 8 napig érleljük. Mire az érés befejeződik, elolvad a cukor, és a gyümölcs, levet enged.
Tiszta kanállal kis üvegekbe töltjük, légmentesen lekötve hűvös helyre rakjuk. Sütemények, krémek, habok, fagylaltok ízesítésére használható, de magában is kitűnő csemege. A levét szörpnek vagy tejjel összekeverve turmixitalnak fogyaszthatjuk.
A felbontott üveget hűtőszekrényben tanácsos tárolni.

KONYAKOS MEGGY
Hozzávalók: 3 kg érett, nagyszemű meggy, 1 kg kristálycukor, 2 dl jó minőségű konyak

Elkészítése: A meggyet gondosan átválogatjuk, nehogy rossz, hibás szem maradjon közte, mert az egész üveg megromolhat. Szárát leszedjük, a gyümölcsszemeket többször váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, tiszta, kiforrázott üvegekbe töltjük. Tenyerünkkel kissé ütögessük meg az üveg alját, hogy a meggy jól összetömörüljön. A cukrot annyi részre osztjuk, ahány üveg megtelt, és a gyümölcs tetejére szórjuk. A konyakot ugyancsak egyforma adagokban ráöntjük, az üvegeket pedig azonnal lekötjük. Lehetőleg csavaros tetejű üvegeket használjunk, hogy ne száradjon ki. Azonnal végleges helyére tehetjük. A cukor csak nagy sokára olvad el teljesen a gyümölcsön. Ha tisztán dolgoztunk, ha az üvegeket valóban csírátlanítottuk, a konyakos meggy csodálatos ízű, korlátlan ideig tárolható csemegénk lesz.
Megjegyzés: Csak nagyon jó minőségű, érett, hibátlan gyümölcsből készíthető. Gyerekek ne fogyasszák, mert magas az alkoholtartalma. Bármilyen édességbe belekeverhető és díszítésre is alkalmas.

KONYAKOS SZEDER
Elkészítése: Egy kg szederhez 60 dkg cukrot veszünk, amit 2 dl konyakkal és egy darabka vaníliával felfőzünk. Ezzel a sziruppal leforrázzuk a szedret, és ruhával lefedve félretesszük. Másnap a szirupot leöntjük a gyümölcsről, felforraljuk, majd ismét ráöntjük. Ezt három napon át, ismételjük, azután a gyümölcsöt üvegbe töltjük, a tetejére egy csipetnyi szalicilt szórunk, lekötjük, és a kamrába tesszük.

KONYAKOS SZILVA
Hozzávalók: 50 dkg szilva, 4 evőkanál cukorszirup, 10 dkg hámozott mandula, 4 dl konyak

Elkészítése: A szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a mandulával együtt üvegbe tesszük. A konyakba belekeverjük a szirupot és ráöntjük. Az üveget lezárjuk, hűvös helyen két napig érleljük.

KÖRTEDZSEM KÖRTEPÁLINKÁVAL
Elkészítése: 1 kg körtét (előkészítve lemérni) előkészítünk: a körtét megmossuk, lehámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, durva reszelőn lereszeljük, lemérjük. A további feldolgozást 1 tasak zseléporral, 2 evőkanál citromlével, 1 kg cukorral az alábbiak szerint végezzük: A lemért gyümölcsöt fazékba tesszük.
A cukorból két evőkanálnyit elveszünk, a zseléporral elvegyítjük, majd a gyümölcshöz keverjük. Állandó keverés közben erős lángon felfőzzük. Ügyeljünk arra, hogy a kocsonyásító anyag esetleges kis csomóit teljesen szétnyomkodjuk. Amikor a gyümölcs nagy lángon, állandó keverés közben már zubogva forr, a maradék cukrot (semmi esetre sem kevesebbet) közéje keverjük, és az egészet ismét forrásba hozzuk. Ha a dzsem nagy lángon alaposan forr, 1 percig állandó keverés közben zubogva forraljuk. A fazekat tűzről levéve, a habját esetleg eltávolíthatjuk. Végül 4 evőkanál körtepálinkát adunk hozzá, összekeverjük. Az üvegeket a betöltésnél állítsuk nyirkos ruhára.

KÖRTE VÖRÖSBORBAN
Elkészítése: A közepes méretű, kemény körtéket meghámozzuk, majd magházukat kiszedjük. A gyümölcsöket befőző lábosba rakjuk, kilónként 2 grapefruit levével meglocsoljuk. Fél liter vörösbort 1 szegfűszeggel felforralunk, a gyümölcsre öntjük, majd az újraforrástól számítva 10 percig takaréklángon pároljuk. A körtéket üvegbe szedjük, a lét sűrű sziruppá főzzük, majd a gyümölcsre öntjük. Az üvegeket lezárjuk, majd az újraforrástól számítva 10 percig gőzöljük.

MAMI KONYAKOS MEGGYE
Hozzávalók: 80 dkg kemény húsú meggy, 1,2 dl konyak, 1,2 dl 90%-os alkohol, 12 dkg kristálycukor

Elkészítése: A jól megmosott meggyszemeket 1 liter vízben pár percig előfőzzük, majd leszűrjük, és üvegekbe töltjük, majd arányosan elosztva ráöntjük a többi hozzávalót is. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, és három hónapig érleljük. Egy évig is eláll.

MUSKOTÁLYOS KÖRTELEKVÁR
Elkészítése: 2 kg jó minőségű, érett körtét megmosunk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és darabokra aprítjuk. Lábosba rakjuk, ráöntünk 3 dl édes, muskotályos bort, beleszórunk 3 szem szegfűszeget, és addig főzzük, amíg az egész pépessé nem válik. Átpasszírozzuk, és a lábosba visszatéve rászórunk 70 dkg kristálycukrot meg 1 kávéskanál őrölt fahéjat. Kevergetve kis lángon addig főzzük, amíg lekvár sűrűségűvé nem válik. Mire besűrűsödik, különlegesen finom zamata lesz, elpárolog belőle a felesleges folyadék, ízei koncentrálódnak. A lekvárt kissé lehűtjük, tiszta üvegekbe töltjük, és légmentesen lekötjük. Gőzölő fazékban, a víz forrásától számított 20 percig csírátlanítjuk. A vízben hagyjuk kihűlni, végül az üvegeket megtöröljük, és a végleges helyükre tesszük.
Vilmos- vagy császárkörtéből készítve a legfinomabb, de főzhetjük többfajta körtéből is, mikor milyen kapható éppen, vagy milyen terem a kertünkben.

ŐSZIBARACK ALKOHOLBAN
Elkészítése: Széles szájú üveg aljára szórjunk ujjnyi cukrot. Erre rakjunk 1 sor hámozott, citromos vízbe tett, lecsurgatott, fél őszibarackokat, ujjnyi cukrot hintünk rá. Így rétegezzük, míg az üveg megtelik. A felső réteg cukor legyen. Minden réteget öntözzünk meg 1-2 ek. 96%-os tiszta alkohollal. Az üveget azonnal lekötve tegyük a kamrába. Az ilyen módon való eltevéshez a kissé érettebb, leveses barackot is felhasználhatjuk, az alkoholtól úgyis megkeményszik.

ŐSZIBARACKLEKVÁR NARANCSLIKŐRREL
Hozzávalók: 1 kg őszibarack, 1 narancs héja, 2 evőkanál narancslikőr, 50 dkg befőző cukor

Elkészítése: A barackokat leforrázzuk, leöblítjük, a héját lehúzzuk. Kimagvazzuk és felaprítjuk. A narancsot megmossuk, meghámozzuk, a héját vékony csíkokra vágjuk.(A barackokat össze is lehet pépesíteni a narancs belsejével). A felaprított gyümölcshöz hozzákeverjük a narancshéjat, a likőrt és a cukrot. Felforraljuk, és állandó kevergetés közben 3-4 percen át főzzük. Hideg vízzel kiöblített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

RÉSZEGES SZILVA
Hozzávalók: 60-80 dkg szilva, tea, 25 dkg cukor, citrom, fahéj, konyak, vagy gyümölcspálinka

Elkészítése: A 60-80 dkg érett, kemény szilvát nagyon erősre főzött teában, egy napig állni hagyunk. Másnap leszűrjük, üvegekbe rakjuk, egyformán elosztva hozzáadunk 25 dkg cukrot, néhány citromkarikát és fahéjdarabot. Leöntjük annyi konyakkal, vagy gyümölcspálinkával, hogy jól ellepje. Két hónapig érleljük.

RUMMAL ELTETT VEGYES GYÜMÖLCS
Elkészítése: Egy négy literes uborkás üvegbe tegyünk bele legalul, kétujjnyi szélesen epret. Az epret hintsük meg cukorporral jó vastagon és tegyünk a cukros eper felébe ugyancsak kétujjnyi szélesen cseresznyét; ezt is hintsük be vastagon cukorporral. Minthogy többféle gyümölcs érik egyszerre, idény szerint mindegyikből egyenlő mennyiséget tegyünk az üvegbe, és egyformán cukrozzuk meg; de mindannyiszor rumot is kell önteni minden réteg gyümölcs felibe annyit, hogy a cukros gyümölcsöt ellepje. Egész nyáron át így kell az üvegbe rakni az éppen érő gyümölcsöt, mindaddig, amíg tele lesz az üveg a legízletesebb vegyes, (rumos) gyümölcscsel. Sem bekötni, sem kifőzni ezt a gyümölcsöt nem kell, csak befedni. Az így készített gyümölcs, különösen férfiak előtt kedvelt csemege.

RUMOS-BOROS SZILVA
Hozzávalók: 5 kg nem túlságosan érett, magvaváló szilva, 1 l vörösbor, 1.1 kg kristálycukor, 2 dl rum késhegynyi tartósítószer

Elkészítése: A bort és a cukrot felforraljuk, apránként beletesszük a szilvát, és addig hagyjuk benne, amíg a színe hamvas lesz (kb. 3 perc). Üvegekbe rakjuk, a leve alatt a tüzet mérsékeljük, beleöntjük a rumot, hozzáadjuk a tartósítószert, 1 percig forraljuk és 3/4 részig megtöltjük vele az üvegeket. Egy napon át, száraz gőzben tartjuk.

RUMOS CSERESZNYE VAGY MEGGY
Elkészítése: Ötliteres üveghez körülbelül 7 kg gyümölcsöt számítsunk, megmossuk, leszárazzuk, szitán lecsurgatjuk, és 2 kg kristálycukorral rétegesen üvegekbe rakjuk. A tetejére 3 dl rumot öntünk, amiben feloldunk egy késhegynyi szalicilt. Jól lekötözve az üvegeket napra állítjuk, s addig hagyjuk ott, amíg a gyümölcs annyi levet ereszt, hogy a szemeket ellepi. Ha közben nincs napsütés, az üvegeket tegyük a tűzhely közelébe, melegre. A meggyhez valamivel több cukrot vegyünk.

RUMOS GÖRÖGDINNYE
Hozzávalók: 1 kicsi görögdinnye fele, 1 dl rum (vagy 1 fiola rumaroma és 1 dl víz), 2 dl citromlé, a dinnye édességétől függően porcukor vagy édesítőszer

Elkészítése: A dinnyéből kiszedjük a magokat, majd karalábévájóval vagy egyéb erre alkalmas szerszámmal annyi kis gömböt vájunk ki belőle, amennyi csak lehetséges. (A dinnye héját ne dobjuk ki, mert cukrozott dinnyehéjat készíthetünk belőle.)
A dinnyegömböket jó mély tálba tesszük. A rumot (vagy a vízzel összekevert aromát) összeöntjük a citromlével, és a dinnye édességétől függően kevés porcukrot oldunk fel a lében. Ezután a dinnyegömbökre apránként rálocsoljuk, és többször, de óvatosan hogy a gyümölcsöt ne nagyon törjük felkeverjük, átforgatjuk.
Az edényt légmentesen befedjük nehogy más élelmiszerek, ételek illatát a dinnye átvegye , és a hűtőszekrényben legalább egy napig érleljük. Néhányszor átkeverjük, hogy minden gömböcske jól beszívhassa az ízes levet. Közvetlenül tálalás előtt leszűrjük, kompótos tálkákba vagy kehelybe adagoljuk, és a levet elosztva, rálocsoljuk. Ha gyerek is eszik belőle, csak aromával készítsük!

RUMOS GYÜMÖLCS
Elkészítése: Az első adag gyümölcsnek megfelelő súlyú cukrot teszünk az üveg aljára (5 literes) rátesszük a megmosott, megtisztított gyümölcsöt, ráöntünk 1 liter rumot. Ahogy érik a gyümölcs, úgy tesszük a tetejére (kb. azonos súlyú) cukorral, és vigyázunk, hogy a rum mindig ellepje! (eper, málna, sárgabarack, őszibarack, dinnye, szilva, körte, cseresznye, ki hogy, milyen arányban szereti, a cukor a gyümölccsel nagyjából azonos súlyú legyen, ízlés szerint. Én kevesebb cukorral szeretem!) Szeptemberben lezárjuk az üveget, és karácsonyra összeérik!

RUMOS MEGGY
Hozzávalók: 1 kg meggy, 40 dkg cukor, 2 ek rum. 2-3 késhegynyi szalicil

Elkészítése: A meggyet még este kimagvazzuk, kevés tiszta ecettel lelocsoljuk, összekeverjük, reggelig állni hagyjuk. Reggel szitán lecsorgatjuk, uborkás üvegekbe rakjuk. A gyümölcs minden kg-jához 40 dkg cukrot számolva rászórjuk és lerázzuk, hogy a gyümölcs közé egyenletesen jusson, azután 2 ek rumot öntve rá, a napra állítjuk, míg a cukor el nem olvad. Naponként felrázzuk. Tetejére szalicilt teszünk.

RUMOS MEGGY MÁSKÉPPEN
Elkészítése: Az érett, hibátlan gyümölcsöt megmossuk, a vizet lecsurgatjuk, és szárát ollóval rövidre (kb. 1 cm-esre) levágjuk. Széles szájú üvegekbe rakjuk, soronként cukorral megszórva. Egy kg gyümölcshöz körülbelül 0,5 kg cukrot vegyünk. Ha az üveg megtelt, annyi rumot öntsünk rá, hogy ellepje a meggyet. A tetejére egy csipetnyi benzoesavas nátriumot vagy szalicilt szórunk, lekötjük, és hűvös helyre rakjuk.

RUMOS MEGGYDZSEM 01.
Hozzávalók kb. 3.5 kg dzsemhez: 2 kg jó érett meggy, 1.5 kg kristálycukor, 1 dl rum, 4 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítése: A meggyet szűrőben, többször váltott vízben megmossuk és lecsöpögtetjük. Szárától és magjától megfosztjuk, majd ugyancsak visszatesszük a szűrőbe, hogy a leve lecsuroghasson. (Kb. 2-3 óra szükséges hozzá.)
A lecsurgó levet, befőző lábosba öntjük a cukorral és a fűszerekkel együtt. Tizenöt-húsz percig kevergetve, illetve addig főzzük, amíg a cukor egészen felolvad benne. Ezután beleöntjük a gyümölcsöt is, és az újraforrástól számított 20 percig gyenge lángon, folyamatos kevergetés közben forraljuk. A tűzről lehúzzuk, és hűlni hagyjuk. Ha már langyos, beleöntjük a rumot, és addig keverjük tovább, amíg a dzsem a rumot felveszi. Betakarva hagyjuk másnapig állni, csak ekkor töltjük az üvegekbe. Huszonöt percig dunsztoljuk nedves gőzben, és a gőzölő fazékban hagyjuk kihűlni. Kissé munkaigényes, ám nagyon finom, különleges dzsem.

RUMOS MEGGYDZSEM 02.
Hozzávalók: 2 kg meggy, 1,5 kg befőző cukor, csapott kk. őrölt szegfűszeg, 1 kk. őrölt fahéj, 1 dl rum

Elkészítése: A megtisztított meggyet kimagozzuk, majd 30-40 dkg cukorral összekeverjük, és 12 óráig pihentetjük. Leszűrjük, a levét kissé kinyomkodjuk. A lébe belekeverjük a maradék cukrot, valamint a fűszereket és felfőzzük. Ha a cukor elolvadt, beletesszük a meggyet, és állandóan keverve még 20 percig főzzük. Ha a főzéssel elkészültünk, belekeverjük a rumot is, és azonnal üvegekbe töltjük. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, gőzölő edényben körülbelül 30 percig gőzöljük. A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni.

RUMOS SÁRGADINNYE
Hozzávalók: 2 kg kemény húsú sárgadinnye, 1,2 kg kristálycukor, 8 dl víz, 7 dl rum

Elkészítése: A dinnyéket meghámozzuk, belsejüket kikaparjuk, a dinnyehúst pedig 2 cm-es kockákra vágjuk. A vízbe beleszórjuk a cukrot, és felforraljuk, közben folyamatosan leszedegetjük a habját. Ezután hozzáadjuk a rumot, és amikor újra forrni kezd, belerakjuk a dinnyekockákat. Addig főzzük, amíg a gyümölcs üvegessé nem válik. Nem szabad megkeverni, csak a lábost rázogatni. A dinnyét műanyag szűrőkanállal kivesszük a rumos szirupból, és porcelántálba tesszük. A visszamaradt levet besűrítjük, vagyis addig főzzük tovább, amíg mézszerűvé nem válik. Ráöntjük a dinnyére, és letakarva hagyjuk kihűlni. Két nap múlva ismét leszűrjük, a levét felforraljuk, és visszaöntjük a gyümölcsre. Hagyjuk kihűlni, végül üvegekbe tesszük, légmentesen lekötjük, és sötét, hűvös helyen tároljuk.

RUMOS SZILVA 01.
Elkészítése: A szilvát jól megmossuk és kimagozzuk. Üvegekbe rakjuk. 4 dl vízből, 8 dkg cukorból szirupot készítünk, amikor kihűlt, hozzáadjuk a 2 dl rumot, és az üvegekbe töltjük. Lekötjük és kigőzöljük. A gőzölés ideje 20 perc.

RUMOS SZILVA 02.
Elkészítése: 2.5 kg kimagozott szilvára 750 g kristálycukrot és 50 g szalicilt hintünk, alapos keverés után 4-5 órát állni hagyjuk. Újra megkeverjük, és 2 literes üvegbe rakjuk. A tetejére 1 dl rumot öntünk és lekötjük. Mindannyiszor vehetünk belőle, amikor szükségünk van rá, visszakötjük, nem romlik meg.
RUMOS SZILVABEFŐTT 01.
Hozzávalók: 2 kg magvaváló szilva, 30 dkg cukor, darabos fahéj, rum

Elkészítése: A kiválogatott, magvaváló szilvákat jól megmosom, és üvegekbe rakom. Egy liter vízhez 30 deka cukrot számolva szirupot főzök, és a hideg szilvára öntöm. Mindegyik üvegbe teszek egy darabka fahéjat, egy evőkanál rumot öntök rá, és jól lekötöm. 10-12 percig lassan gőzölöm, és a fazékban hagyom kihűlni.

RUMOS SZILVABEFŐTT 02.
Hozzávalók: nem túlságosan érett, de szép, egészséges, magvaváló szilva, tetszés szerinti mennyiségben, a befőttlé literjéhez: 50 dkg kristálycukor, 4 szem szegfűszeg, darabka fahéj, 2 citromkarika sárga héjával együtt, literes üvegenként: fél dl rum

Elkészítése: A szilvákat megmossuk, kissé le is dörzsöljük, majd félbevágva kimagozzuk. A fél szilvákat jó szorosan kiforrázott üvegekbe tesszük. A sziruphoz (amit úgy mérünk ki, hogy a még egészben lévő szilvára annyi vizet öntünk, amennyi ellepi, majd leszűrve megmérjük) a vízbe belekeverjük a cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat és a citromkarika lehámozott, sárga héját. Ezután felforraljuk. A tetején képződő habot folyamatosan leszedjük. A szirupot hagyjuk kihűlni. A szilvával telt üvegekbe beletesszük a citromkarikákat. Először a rumot öntjük bele, csak ezután töltjük fel a fűszeres sziruppal. Annyi levet töltsünk a gyümölcsre, hogy az üveg háromnegyedénél tovább ne érjen. Légmentesen lekötjük, majd gőzölő fazékba állítjuk. Fokozatosan addig melegítjük, amíg az üvegekben lévő befőttlé gyöngyözni nem kezd, ez után 20 percig tartjuk olyan hőmérsékleten, hogy továbbra is gyöngyözzön a folyadék. A befőttet a fazékban hagyjuk kihűlni, majd letörölgetjük, és végleges helyére állítjuk.

SÁRGABARACK RUMMAL, VAGY KONYAKKAL
Elkészítése: A szép sárga, de kemény barackokat megtörölgetve tűvel átszurkáljuk egészen a magjáig. 1 kg gyümölcsre 60 dkg cukrot, 2 dl vizet számítva szirupot főzünk. Ha felforr, belerakjuk a barackokat - mindig csak annyit, hogy a szirup ellepje -, egyszer felforralva, szűrőkanállal kiszedjük, tálba rakjuk. A szirupot sűrűre forralva a gyümölcsre öntjük, másnapig állni hagyjuk. Ekkor a barackokat üvegekbe rakjuk, a szirupot felforraljuk. Kihűtve elkeverjük ugyanannyi rummal vagy konyakkal, a gyümölcsre öntjük. A lekötött üvegeket hűvös helyre rakjuk.

SZILVA VÖRÖSBORBAN
Elkészítése: Az érett, de kemény szilvákat óvatosan megmossuk, hogy hamvasságuk megmaradjon, majd leszárazzuk, kimagozzuk, és a mag helyére 1-1 szem tisztított mandulát vagy barackmagot teszünk. Egy l vörös borhoz ugyanannyi vizet és 1 kg cukrot számítunk, egy darabka vaníliával, fahéjjal és szegfűszeggel felforraljuk, majd ha langyosra hűlt, a szilvára öntjük. A tetejére egy csipetnyi benzoesavas nátriumot vagy szalicilt szórunk, lekötjük, és a víz forrásától számítva 10 percig gőzöljük.

VÖRÖSBOROS MEGGY
Hozzávalók: 2 kg érett, nagyszemű üvegmeggy, 1 kg kristálycukor, 1 dl víz, 1 l félszáraz vörösbor, 1 mokkáskanál nátrium- benzoikum

Elkészítése: A meggyet megmossuk, szárát leszedjük, váltott vízben újra megmossuk és lecsöpögtetjük. Közben a cukrot egy fazékba szórjuk, ráöntünk 2 dl vizet, meghintjük a tartósítóval, és folytonos keverés közben addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad. Ha már méz sűrűségű a szirup, ráöntjük a bort, és erős lángon, hirtelen felforraljuk. Amint felforrt, azonnal lehúzzuk a tűzről, és forrón ráöntjük a gyümölcsre. Légmentesen lezárjuk, és másnapig száraz gőzben hagyjuk.