Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Családi receptek 09. - Zöldséges ételek


ÁJULT IMÁM (IMAM BAYILDI) Á LA KLEMI
Hozzávalók: 4 db padlizsán, 2 nagyobb hagyma, fél kiló darált hús, 2 db paprika, 0,5 kg paradicsom, 4-5 gerezd fokhagyma, karikára vágva, aprított petrezselyem, 1 mokkáskanálnyi só, fél pohár olívaolaj, étolaj (a sütéshez), 2 nyers tojás, sajtszeletek
Esetleg még: 20 dkg aprított mandula, kapribogyó, 1 mokkáskanálnyi kristálycukor, fahéj

Elkészítése: A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, a húsát késsel bekockázzuk, a héja maradjon egyben. Megsózzuk a vágási felületet, majd jó 20 percig pihentetjük.
A sütőt begyújtjuk. A padlizsánokat csapvízzel alaposan leöblítjük, megtörölgetjük. Egy tepsit olívaolajjal kikenünk, vágási felülettel felfelé, egymás mellé tesszük a fél padlizsánokat és az egész paprikákat, majd kb. 20 percig sütjük, hogy belsejük megpuhuljon.
Közben megtisztítjuk a hagymákat, és karikára, vagy apróra vágjuk. Az egyik megsült paprikát és a paradicsom felét apróra daraboljuk (konzerv-paradicsomból készítettem, azt nem kell darabolni). A hagymát megpároljuk az olajban, hozzáadjuk a paprikát és a felaprított fokhagymát. és kb. 5 percig pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a húst, a paradicsomot, majd a hús fehéredéséig pároljuk. Megsózzuk, borsozzuk (esetleg cukrozzuk), felöntjük félpohárnyi vízzel (ha kell), felforraljuk, és jó 5-10 percig, sűrűn kevergetve főzzük. Levét, ha soknak tűnik, leszűrjük.
A megsült padlizsánok belét kikanalazzuk, felaprítjuk, hozzákeverjük a paradicsomos-húsos keverékhez, ha hígnak tűnik, 1-2 nyers tojással összekeverjük, majd a keveréket a padlizsánhéjakra halmozzuk. A másik paprikát hosszú csíkokra szeljük, ráterítjük a töltelékre, megrakjuk paradicsomkarikákkal, sajttal, és 20-25 percre visszatoljuk őket a sütőbe.
Tálalás előtt megszórhatjuk petrezselyemmel, és melegen kínáljuk, persze hidegen is kiváló.

ÁJULT IMÁM (IMAM BAYILDI) KICSIT MÁSKÉPP
Hozzávalók: 4 db padlizsán, 1 nagyobb hagyma, 1 csokor zöldhagyma, fél kiló darált pulykahús, 2 db sárga paprika, 2 db piros paprika, 0,5 kg-os paradicsom-konzerv, 4-5 gerezd fokhagyma karikára vágva, 1/2 evőkanálnyi só, 1 tk bors, 1 dl étolaj a pirításhoz, 1/2 dl étolaj a sütéshez, 2-3 nyers tojás, Gouda sajtszeletek, 5-6 db koktélparadicsom

Elkészítése: A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, a húsát késsel bekockázzuk, a héja maradjon egyben. Megsózzuk a vágási felületet, majd jó 20-215 percig pihentetjük.
A sütőt begyújtjuk. A padlizsánokat csapvízzel alaposan leöblítjük, megtörölgetjük. Egy gáztepsit olajjal kikenünk, a vágási felülettel felfelé, egymás mellé tesszük a fél padlizsánokat és az egész paprikákat, majd kb. 40 percig sütjük, hogy belsejük megpuhuljon. A paprikákat 20 perc után kiszedjük, hogy a húsa roppanós maradjon.
Közben megtisztítjuk a hagymákat, a zöldhagymát karikára, a nagyot apróra vágjuk. Az aprított hagymát egy serpenyőben ledinszteljük. Hozzá keverjük a húst, és fehéredésig pirítjuk, aztán belekeverjük a paradicsomot is.
A megsült paprikákat kettévágjuk, vízcsap alatt leöblítjük, lehűtjük. A 2 sárgát és az egyik pirosat apró kockákra vágjuk, a másik pirosat hosszú csíkokra szeljük.
A felkockázott paprikát összekeverjük a húsos-paradicsomos masszával. Összepároljuk. Ez alatt megsülnek a padlizsánok is. Belüket kikaparjuk, összevágjuk, és a tojásokkal együtt a masszába keverjük. Ha kell, még sózzuk, borsozzuk. Érződjön ki belőle a fűszerek íze!
A padlizsánhéjakat visszarakjuk a gáztepsibe, a tölteléket egyenletesen elosztjuk rajtuk. A paprikacsíkokat az oldalukra rakjuk, kissé benyomkodjuk a töltelékbe, a paradicsomokat felkarikázzuk, a töltelék tetejét végigrakjuk a paradicsomkarikákkal. Mindegyik fél padlizsánra egy-egy 2-3 cm széles sajtszeletet rakunk.
Kb. 35-40 percre visszarakjuk a sütőbe, ez alatt a sajt szépen ráolvad a tetejére. A töltelékből kisült mártást is kiszedjük a gáztepsiből, és az elkészült ételre locsoljuk.
Rizskörettel tálaljuk, adhatunk mellé paradicsom-karikákat is.

BABOS KÁPOSZTA 02.
A világ egyik legegyszerűbb étele. Vagy ezt már mondtam?
Elkészítése: A babos káposzta alapja a bableves. Közönséges szárazbab levest kell főzni, majd ezt a savanyú káposztával összefőzöm, kap kevés rántást és így tálalom fel. Böjtös ételnek is kiváló.

CSŐBEN SÜLT KARFIOL ROZI KEDVÉRE
A Karfiolleves 02.-nél kimentett karfiolból készül.
Elkészítése: Ha sikerült egészben tartani a darabot, akkor egy kerek jénait, ha nem, akkor egy hosszúkást kikenek, megszórom zsemlyemorzsával, beleültetem a karfiolt. Újra megsózom. 1-2 tojást felverek, tejföllel alaposan kikeverem, és szép lassan – hogy legyen ideje a résekbe szivárogni – rálocsolom a karfiolra. Úgy fél órára mehet az előmelegített sütőbe. A sütés vége felé meg lehet szórni reszelt sajttal is, de készíthető tejföl helyett besamelmártással is. 

CUKKÍNIS LECSÓ
Hozzávalók 4-5 személyre: fél kg cukkíni, ugyanennyi paradicsom, 3-4 zöldpaprika, 20-25 dkg puha kolbász, 2-3 pár virsli, 2 nagyobb fej hagyma, 5-10 dkg füstölt szalonna, pirospaprika, só

Elkészítése: A füstölt szalonnát kockára vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a lehéjazott, karikára vágott lángolt kolbászt és megpirítjuk. A kolbászt kiszedjük és félretesszük. A kisült zsiradékon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát is. A cukkínit meghámozzuk, félbevágjuk, magját kiszedjük, felszeleteljük, és kisebb darabokra vágjuk, a felnegyedelt paradicsommal együtt a lábosba tesszük. Sóval és pirospaprikával meghintjük és fedő alatt puhára pároljuk. Végül beletesszük az egész virsliket, a kisütött kolbászt, majd összemelegítjük. Friss kenyérrel érdemes fogyasztani.

DÖDÖLLE
Hozzávalók: 1/2 kg krumpli, 2-3 kanál liszt, 1 kanál zsír, kis fej hagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 pohár tejföl, só

Elkészítése: A krumplit annyi vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Ha megfőtt, a vízében teljesen apróra törjük. Ekkor állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, hogy jól összeálljon, de még lágy legyen. Sült paprikás hagymát teszünk rá, majd a tányérban tejföllel megöntözzük.
Változat: Szalonnát kis kockákra vágunk, kicsit átpirítjuk, tepsibe öntjük. Hagymakarikákat dobálunk bele, erre halmozzuk a masszából kis kupacokat. Forró sütőben kb. 5 percig sütjük, kivéve a sütőből, meglocsoljuk a zsírral (esetleg meg is lehet benne forgatni). Újabb 5 percnyi sütés után tejföllel tálaljuk.

GOMBALABDÁK ZÖLD MEZŐBEN
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 30-40 dkg darált hús, 2 hagyma, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, őrölt kömény, bazsalikom és bors, só, 1 csomag bacon szalonna, 1-2 tojás, 2 db zöldpaprika, 2 paradicsom, reszelt sajt, szeletelt sajt
A tálaláshoz salátalevelek

Előkészítése: A gombát megtisztítjuk, szárait kiszedjük, durvább darabokra vágjuk, belsejét karalábévájóval kiszedjük, a kalapok szélét simára vágjuk. A kalapokat besózzuk.
A hagymát apróra vágjuk, ledinszteljük. A húst a hagymán 10-15 percig pároljuk, majd hozzákeverjük a gombadarabokat (a kikapart belső részeket is) és tovább dinszteljük. Közben ízlésünknek megfelelő mennyiségben belekeverjük a fűszereket is.

Elkészítése: Egy méretes tepsit kiolajozunk, az alját beterítjük a bacon szeletekkel, ráültetjük a gombafejeket. Ha marad szabad hely, a paradicsomot felkarikázzuk, az üresen maradt helyekre teregetjük a karikákat. A paprikákat kicsumázzuk, 2 centis szeletekre vágjuk, a szeleteket a paradicsomkarikákra ültetjük.
A tölteléket közben zsírjából leszűrjük, belekeverjük a tojásokat és a reszelt sajtot. Ha kell, még ízesítjük. A leszűrt zsírt a tepsibe töltjük, hogy a gombafejek azon is párolódjanak.
A töltelékkel megtöltjük a gombafejeket, a maradék töltelék a paprikakarikákba kerül. Mindegyik gombóc tetejére egy kb. 2x2-es sajtlapot helyezünk, a tepsit lefóliázzuk, és előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 35 perc múlva kivesszük a sütőből, a fóliát levesszük, és mindegyik gombóc tetejére egy újabb sajtlapocskát teszünk. Csak annyi időre tesszük vissza sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.
Salátalevélre tálaljuk, a gombócokat a megsült szalonnacsíkokkal körbekerítjük.
Kenyérrel, vagy péksüteménnyel fogyasztjuk, savanyúság nem kell hozzá.
Megjegyzések:
1. Az étel annyira laktató, hogy – bár jó étvágyam van – csak a fotón látható adaggal voltam képes megbirkózni.
2. Feleségem szerint rizsköret sem ártana hozzá, a sütő-lével megöntözve. Igaza van!
3. A megsült paradicsom annyira ízletes, hogy legközelebb a szalonna tetejére egy sor paradicsomkarika is kerül

GOMBAPAPRIKÁS, VAGY PÖRKÖLT
Hozzávalók: fél kg tisztított, szeletelt gomba, 2-3 ek olaj vagy 3 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, paprika, só, 1 dl tejföl, apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítése: A hagymát finomra vágva, a zsiradékban gyengén megpirítjuk, pirospaprikával megszórjuk, és kevés vízzel 20-25 percig pároljuk, aztán zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, sózzuk, és fedő alatt addig pároljuk, amíg a gomba egészen puha nem lett. A tejföllel és a petrezselyemzölddel elkeverjük. Ha ízetlennek találjuk, a tejfölbe 1-2 kk házi gombaport is keverhetünk.
Nokedlit vagy rizst adunk hozzá körítésnek.

HÚSOS KÁPOSZTA
Ez se egy túl bonyolult étel, ráadásul több variációban is készíthető.
Hozzávalók: 3/4 kg oldalas felszeletelve, 1 nagy fej hagyma apróra vágva, ételízesítő, szemes bors, hordós káposzta, vagy édes káposzta rövid szálakra vágva, esetleg paradicsomlé, és híg paprikás rántás

Elkészítése: A felvágott húst főni teszem annyi vízben, hogy bőven ellepje, ha felforrt, habját leszedem, beleszórom a hagymát, ízesítem, belekeverem a káposztát és addig főzöm, míg a hozzávalók meg nem puhulnak. Ha kell, még ízesíthetem, majd belekeverem a rántást és máris tálalhatom. Aki szereti, adhat hozzá még kevés paradicsomlét is.
Készíthető „gazdagon” is, ekkor belekarikázunk egy szál füstölt kolbászt is.

KARFIOLLAL RAKOTT SPÁRGA, CSŐBEN SÜTVE
Elkészítése: A spárgákat meghámoztam, ételízesítős vízben eltettem főni. A letisztított karfiol is erre a sorsra jutott. Mikor megfőttek, kiszedtem őket a főzőléből, és vártam addig, hogy “kézzel foghatók” legyenek. Egy jénai alját alaposan kikentem margarinnal, a spárgákat 4-5 centis darabokra vágtam, szépen elhelyezkedtek a tál alján, néhány margarindarab is közéjük pottyant, a tetejére pedig ráültettem a karfiolt.
Úgy 4 deci sűrű tejfölt összekevertem 2 tojással, a kutyulékkal pedig szépen bevontam az előkészített kaját. Aztán irány az előmelegített sütő. Bő fél óra múlva már szépen pirult a bevonat, tehát úgy döntöttem, hogy készen van az alkotás. Igazam lett. Nejem közölte, hogy nagyon finom volt, de lehetett volna kicsivel több is.
Hogy a főzőlevek se menjenek kárba, másnap a pulykanyakból főzött levest (pulykanyak-leves, vagy pulyka-nyakleves) gazdagították. 

KÖNNYŰ NYÁRI SALÁTA – VACSORA
Ha nem akarsz este nehezet enni és nincs időd főzni, íme, egy gyors vacsoratipp. A fokhagyma-tartalma miatt randi előtt nem ajánlott!
Hozzávalók 2 fő részére: 180 g vegyes saláta (Spar – saját termék, saláta, káposzta, sárgarépa van benne), 1 kígyóuborka, 1 kis natúr joghurt, 1 nagy tejföl (12%-os), 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só

Elkészítés: Az uborkát megtisztítjuk (ízlés szerint a héját levághatjuk) majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük, lesózzuk és állni hagyjuk. Amíg levet ereszt elkészítjük az öntetet.
A fokhagymát megtisztítjuk, finomra reszeljük. A natúr joghurtot és a tejfölt összeöntjük, hozzáadjuk a fokhagymát, alaposan elkeverjük, enyhén sózzuk – vigyázva, hogy a lesózott uborka miatt ne legyen túl sós.
Az uborkát kinyomkodjuk, egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a vegyes salátát és ráöntjük az öntetet. Alaposan összekeverjük, és már tálalhatjuk is.
Elkészítési idő: 15-20 perc

LECSÓ
Elkészítése: Minden évben teszek el egy jó csomó lecsót üvegben, így aztán ha nincs jobb ötletem, hát lecsót készítek ebédre. Az üvegben már úgyis ott van a paradicsom, meg a paprika, nekem már csak a hagyma szeletelése, no meg a kolbász karikázása marad. A kolbászt fölkarikázom, a hagymát V-gyalun felszeletelem, majd olajban pirítom-fonnyasztom. Ha már kellő puhának tűnik, beleöntöm a félkész lecsót, a felkarikázott kolbászt, és készre párolom. Kenyérrel rizskörítéssel egyaránt finom.
Ha nincs (véletlenül) itthon kolbász, akkor 3-4 tojást felhabarok, és a végén összekeverem a lecsóval.

LECSÓS CUKKÍNI
Hozzávalók: 3 közepes fej hagyma, 2 paradicsom, 2 paprika, egy kb. 25 centis cukkíni, 1 púpos ek tepertőzsír, egy ek házi pritamin, 2 ek házi pörköltkrém, egy púpozott kk őrölt kömény, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, egy db kb. 15-20 cm-es füstölt kolbász, kb. 1 dl víz

Elkészítése: A hagymát vékony karikákra vágjuk, a zsíron megdinszteljük. Amíg dinsztelődik, a paradicsomot és a paprikát szintén felkarikázzuk, belekeverjük a hagymába, hagyjuk tovább dinsztelődni. Közben a cukkínit meghámozzuk, kibelezzük, és körömnyi kockákra vágjuk. Ez alatt az alaplecsó enged kevés levet. Belekeverjük a pritamint, a pörköltkrémet, a köményt, a fokhagymát és a felkockázott cukkínit. Hagyjuk forrni. Most lebőrözzük és felkarikázzuk a kolbászt, és ezt is belekeverjük lecsóba. Ha kell, a levét kevés vízzel pótoljuk, ízlés szerint megsózzuk, és úgy fél óra alatt készre főzzük.

PADLUTKA
Hozzávalók: 15-15 dkg káposzta-, kelkáposzta-, karalábélevél és sóska. 1 fej apróra vágott hagyma, 1 csokor apróra vágott kapor, 4 dl tejföl, 2 ek liszt
A töltelékhez: hagyományos töltött káposzta töltelék fél kg darált húsból
Töltéshez: 20-25 db levél, vegyesen

Elkészítése: A leveleket laskára vágjuk, a sóskát pépesítjük, az egész leveleket megtöltjük a töltelékkel, majd a laskát és a gombócokat egy fazékban vegyesen elhelyezzük. A rétegeket meghintjük az apróra vágott hagymával. Felöntjük annyi csontlével, vagy vízzel, amennyi teljesen ellepi. (Leveskockából is megfőzhetjük a lét!). Sózzuk, vegetázzuk. Nagyjából annyi ideig főzzük, mint a töltött káposztát. Ez után a tejfölben elhabarjuk a lisztet és a kaprot, majd a padlutkába keverjük. Óvatosan rázogatjuk, nem keverjük! Felforralás után azonnal tálaljuk.
Megjegyzés: Csak káposzta és kelkáposzta leveléből is elkészíthető! Sóskalevél híján sóskakrémmel is kitűnő!

PIKÁNS CUKKÍNIS FASÍROZOTT
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg darált hús (szárnyas húsból, de lehet sertés is), 1 db hagyma
1 gerezd fokhagyma, 1 adag/csokor friss kakukkfű (v. szárított), 4 ek zsemlemorzsa, 1 tojás, só, bors, 1/2 tk curry (ízlés szerint elhagyható), 2 cukkíni, fogpiszkáló, sütéshez olaj

Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a fokhagymát nyomón áttörjük, és a húshoz keverve a tojással, zsemlemorzsával, fűszerekkel együtt fasírozottat készítünk.
A cukkíniket hosszában vékony csíkokra vágjuk. Ezután a kiterített szeletekre rásimítunk 1-1 púpos evőkanálnyi fasírozottat, feltekerjük, és fogpiszkálóval rögzítjük.
A szokott módon serpenyőben, bő olajban arany-barnára sütjük a fasírozottak mindkét oldalát.
Krumplipürével és friss zöld salátával tálaljuk.

PARADICSOMOS KÁPOSZTA
Elkészítése: Egy közepes káposztát legyalulunk, besózzuk, majd kinyomkodjuk. Egy lábasban egy kisebb fej apróra vágott hagymát megpirítottunk, beletesszük a káposztát és addig pároljuk, míg az teljesen meg nem puhul. Egy üvegnyi paradicsomlét petrezselyemmel, és apróra vágott hagymával, kevés vízzel kiegészítve, összefőzünk. Ha a káposzta már puha, egy ek liszttel meghintjük, összekeverjük, rövid ideig még pároljuk, majd felöntjük a fűszeres paradicsomlével. Kissé édesíthetjük is, és még pár percig főzzük. Ha túl sűrűnek találjuk, vízzel felhígíthatjuk.

RAKOTT CUKKÍNI
Hozzávalók: 2 kis cukkíni, 0,5 kg burgonya, 3 nagy sárgarépa, 10 dkg füstölt főtt tarja, 5 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 1 dl tej, 1 kis tejföl, 2 ek olaj, fűszerek: só, bors, zöldségekhez való grill – fűszerkeverék

Elkészítése: A megmosott cukkínit kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk sóval, borssal ízesítjük. A burgonyát félig megfőzzük, és szintén kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, megpároljuk. Egy kivajazott jénai tálba egymás mellé rendezzük a hozzávalókat (cukkíni, krumpli, sárgarépa, cukkíni, stb.) és rászórjuk a felaprózott tarját. Egy tálban összekeverjük a tejfölt a tojással, tejjel, fűszerekkel és ráöntjük a zöldségekre. A tetejét megszórjuk a sajttal és alufólia alatt 20-25 percig, majd fólia nélkül további 10 perc alatt készre sütjük.

RAKOTT KRUMPLI
Hozzávalók: 2 kg krumpli, 8-10 főtt tojás, 1 szál csípősebb lecsókolbász, 1 szál füstölt kolbász, 1 dl tej, fél l sűrű tejföl, étolaj, pirospaprika, só, morzsa

Elkészítése: A krumplit és a tojásokat megfőzöm, meg- hámozom, tojás-szeletelővel egyforma karikákra vágom. A kolbászokat meg- nyúzom és karikára vágom. A tejet a tejföllel összekeverem, az olajat felmelegítem, és belekeverem a pirospaprikát. A tepsit kiolajozom, megszórom morzsával. Lerakok egy réteg krumplit, sózom, és meglocsolom a paprikás olajjal. A kolbászkarikákat összekeverem, és egy réteget a krumplira rakok, majd erre kerülnek a tojáskarikák. Addig rétegezek, míg a hozzávalók el nem fogynak. Legfölülre egy réteg krumpli kerül. Ráöntöm a maradék olajat, a tejfölt, lefóliázom, és az előmelegített sütőbe rakom, Amikor már majdnem kész, leszedem a fóliát, és a tetejét szép pirosra sütöm.

RAKOTT KARFIOL
Volt itthon maradék tört krumpli, meg egy fej karfiol (olyan jó kézilabda méret). No meg a hűtőben is fellelhető volt kajafélékből egy csomó maradék, hát gondoltam, alkotok belőlük valami ehetőt. Megtettem.
Hozzávalók: 1/2 kg krumplipüré, 1 nagyobb fej karfiol, 1 méretes vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, szerecsendió, ízlés szerint, tej, tejföl, Rama, liszt, zsemlyemorzsa, bacon szalonna, 4 tojás, (petrezselyemzöld), füstölt sajt, Pannónia sajt

Az elvégzett műveletek:
1. A karfiol leveleit leszedtem, a delikvenst pedig ételízesítős vízben feltettem főni.
2. A krumplipürébe belereszeltem egy jó tyúktojásnyi hagymát, kapott egy teáskanálnyi sót, csapott mokkáskanálnyi borsot, púpos mokkáskanálnyi reszelt szerecsendiót, elkapart fokhagymát, beleütöttem két tojást, kutyultam, és öntöttem hozzá annyi tejet, hogy olyan jó tejföl-sűrűségű legyen.
3. Tepsi kartársat kikentem, megszórtam zsemlye-morzsával (jöhet az aljára egy réteg bacon is, szerintem, nem ront rajta semmit), és beleöntöttem a kutyulékot. Kicsit elsimogattam, aztán felkockáztam vagy 6 szelet bacont, és rászórtam a tetejére, ez is lehet több (utóbb az asszonypajtás kijelentette, hogy el tudna képzelni a krumplin még egy réteg pirított hagymát is – no, majd legközelebb).
4. Közben a karfiol félpuhára főtt. Kiszedtem a főzőléből, kicsit hűlt, aztán rózsáira szedtem, a nagyobbakat félbevágtam, és jó szorosan egymás mellé beültettem a krumpli ágyba.
5. Felolvasztottam kb. 5-6 dkg margarint, kicsit pirítottam rajta 2 kanál lisztet, majd felengedtem tejjel és összefőztem. Belereszeltem vagy 10 dkg füstölt sajtot (többet is elbír), kapott még két tojást, sót, borsot, szerecsendiót (petrezselyemzöld nem volt itthon, pedig egy maréknyi feldobta volna), aztán 4 deci tejfölt, összekevertem, és ráöntöttem a karfiolrózsákra. A tetejét szintén jól megszórtam kockázott baconnal, és irány a sütő.
6. Jó 3/4 óra múlva, mikor már szépen pirulni kezdett, kiszedtem a sütőből, kapott a tetejére jó 10 dkg reszelt sajtot (Pannónia), aztán vissza a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvadt.
Elfogyott. Mondanom se kell, nejem eldicsekedett fűnek-fának alkotásommal, azóta osztogathatom a receptet.

RAKOTT KÁPOSZTA ROZI KEDVÉRE
Egyszerű, de koszolós kaja, főleg ha én készítem. De kit érdekel, hiszen a mosogatás is az én reszortom! Viszont az asszony szereti. Na, nem a mosogatást, hanem a káposztát!
Hozzávalók étvágytól és létszámtól függően: 1-2 kg savanyú káposzta, 0.5-1 kg hús, 1 csésze rizs, bő fél liter tejföl, pörkölthöz való fűszerek, olaj

Elkészítése: A káposztát kissé felaprítom, ha túlságosan savanyú még át is mosom, majd egy nagyobb lábosban, olajon dinsztelem. A rizst félkészre főzöm, a húsból kissé bővebb lére eresztve pörköltet alkotok.
A tepsit kikenem, szórok rá egy réteg káposztát, rá a pörkölt és a rizs, újra káposzta, pörkölt és rizs, a rétegezést a káposztával zárom. A tejfölt fölkeverem, ha sűrű, kevéske tejjel önthetőre hígítom, ráöntöm a rétegekre, lefóliázom, és bő 3/4 órára megy a sütőbe. Ha eljött az idő, leszedem a fóliát és készre sütöm.

RAKOTT KEL
Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 20 dkg rizs, 40 dkg gomba, vagy 30-40 dkg pörköltmaradék, 1 fej hagyma, olaj, só, bors, pirospaprika

Elkészítése: A metéltre vágott káposztát sós vízben megfőzzük. A rizst kevés olajon fehéredésig pirítjuk, majd kétszeres vízmennyiséggel, fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk, közben ízlés szerint sózzuk. A felkockázott hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát (vagy a pörköltnek való húst), és pirospaprikával, sóval, borssal fűszerezve pörköltet készítünk. Olajjal kikent jénaiba rétegezzük a káposztát és a gombával (pörköltmaradékkal) összekevert rizst. Letakarjuk az edényt, és előmelegített sütőben pároljuk kb. negyed óráig, majd levesszük a fedőt, meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és ráolvasztjuk.
Elkészítési idő: kb. 1.5 óra

RAKOTT SPÁRGA SÜLT HALLAL
Hozzávalók 4 személyre: fejenként 10-15 dkg tengeri halfilé, 1 kg friss spárga (zöld, vagy fehér), 4-5 közepes burgonya, fűszerek: Kotányi grill - hal fűszerkeverék, só, bors, vegeta, 3 dl tej, 15-20 dkg reszelt füstölt sajt, 1 ek liszt, 5 dkg vaj

Elkészítése: A megtisztított burgonyát felkarikázzuk, a spárgát megtisztítjuk (a fás részét levágjuk) és enyhén vegetás vízben mindkettőt megfőzzük. A halszeleteket megtisztítjuk, fűszerezzük, kevés olajon hirtelen pirosra sütjük, félretesszük. Elkészítjük a besamelmártást: 5 dkg vajat egy lábosban felolvasztjuk, hozzáteszünk 1 ek lisztet, fél percig folyamatos kevergetés mellett takarékon főzzük, majd hozzáadjuk a meleg tejet. Felforraljuk és beletesszük a reszelt sajt 3/4-ét. Addig főzzük, amíg besűrűsödik, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. A megfőtt zöldségeket tányérra szedjük, lecsöpögtetjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával és belerétegezzük a hozzávalókat. Először leterítjük a krumplit, rá a spárgát, erre a halszeleteket és az egészet leöntjük a mártással. A maradék sajtot rászórjuk és forró sütőben a sajt pirulásáig (kb. 15-20 perc) készre sütjük. Forrón tálaljuk.
Elkészítési ideje: 60 perc + sütés

RAKOTT ZÖLDSÉGTÁL
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 közepes cukkíni, 1 közepes padlizsán, 1/2 l tejföl, 1 tojás, 20 dkg sajt (füstölt), 5 dkg margarin, 1 ek zsemlemorzsa
Fűszerek: vegeta, só, bors, fokhagyma

Elkészítése: A burgonyát, cukkínit, padlizsánt megtisztítjuk, karikára vágjuk, vegetás vízben feltesszük főzni. A sajtot lereszeljük. Amíg a hozzávalók főnek, begyújtjuk a sütőt és elkészítjük a szószt: A tejfölt egy nagyobb tálba öntjük, elkeverjük benne a sót, borsot és a megtisztított elkapart fokhagymagerezdet, 1 db nyers tojást, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.
A félig megfőtt burgonyáról, padlizsánról, és cukkíniről leöntjük a főzővizet. A sütéshez használt jénai tálat kikenjük a margarinnal, meghintjük a zsemlemorzsával és állítva elrendezzük benne a zöldségeket: egymás mellé tesszük a krumpli, cukkíni, padlizsán karikákat, amíg a hozzávalók tartanak. Az egészet leöntjük a szósszal és forró sütőben 20-25 perc alatt arany-barnára sütjük a zöldségeket.
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra (sütéssel együtt)

RÁNTOTT CUKKÍNI
Hozzávalók: cukkíni, liszt, tojás, zsemlyemorzsa

Elkészítése: A cukkínit megmossuk, végeit levágjuk, meghámozzuk, majd karikákra vágjuk és megsózzuk.
Rövid pihentetés után bepanírozzuk, és hagyományos módon kirántjuk.
Tartárral, vagy majonézzel tálaljuk.

RÉPAGULYÁS
Feleségem Nagymamájától lestem el a receptet, persze Ő másképp főzte. De miért kellene nekem egy receptet hűségesen lemásolni? Na, ugye?
Hozzávalók: 1-1,5 kg savanyított kerék vagy takarmányrépa
A pörkölthöz: 1 kg hús, hagyma, paradicsomlé, őrölt kömény, pirospaprika, 2-3 gerezd fokhagyma felszeletelve, pritamin, házi gulyáskrém, 1/2 l sonkalé,1/2 l tejföl

Elkészítése: A répát dupla mennyiségű vízben feltesszük főni, sonkalével, gulyáskrémmel ízesítjük, ha szükséges, sózzuk. Elkészítjük a pörköltet, majd amikor már majdnem teljesen kész, a répához öntjük. Összeforraljuk, és a végén 1/2 l tejföllel összekeverjük.

SAJTOS SÜLTBURGONYA
Hozzávalók: fejenként 2-3 db közepes burgonya, 5-10 dkg reszelt füstölt sajt + trappista sajt
Fűszerek: Kotányi zöldséges grill fűszerkeverék, só, bors, fokhagyma-granulátum, vagy fokhagyma-só, 2 ek. olaj, v. margarin

Elkészítése: A krumplit héjastul sós - vegetás vízben felteszem főzni. Amíg puhul a burgonya, fogok egy tepsit és kibélelem sütőpapírral - mert hát a mosogatás nem tartozik kedvenc elfoglaltságaim közé. Amikor kész a krumpli, leszűröm, megpucolom, karikára vágom és egymást kissé fedve lerakom a tepsibe. Lereszelem a kétféle sajtot. A krumplit megszórom a fűszerekkel, meglocsolom az olajjal, v. rádobálom a margarin darabokat és befedem a sajtkeverékkel.
Forró sütőben 5-10 perc alatt, a sajt pirulásáig sütöm és azonnal tálalom.
Sült húsok mellé, salátával fogyasztva, de könnyű vacsoraként önmagában is remek étel!
Elkészítési idő: kb. 30 perc

SONKÁS RAKOTT LENCSE DIA MÓDRA
Hozzávalók: 40 dkg lencse, 25-30 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1-1 fej lila és vöröshagyma, 15 dkg reszelt füstölt sajt, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 1 evőkanál vegeta

Elkészítése: Előző este a lencsét gondosan átválogatjuk, majd hideg vízbe beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük róla, és friss, enyhén sós vízben 5-10 percig főzzük, majd óvatosan leszűrjük. Míg a lencse fő, a füstölt húst laskára metéljük, a megtisztított hagymákat pedig vékony karikákra vagdaljuk. A tejfölbe belekeverjük az olajat, a vegetát, a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, a törött borsot, a tojásokat.
Egy jénai tálat kikenünk vajjal, meghintjük zsemlemorzsával és beletesszük a leszűrt lencse egyharmadát. Megszórjuk a hagymakarikákkal, és beborítjuk a sonka felével. 2-3 evőkanálnyit rálocsolunk a mártásból a sonkára. Ezután megszórjuk a reszelt sajt felével, majd ismét a lencsével, hagymával, sonkával, öntettel és a sajttal folytatjuk a rétegezést. A tetejére ráöntjük a megmaradt mártást, és a tálat előmelegített forró sütőben 30 percig közepes lángon sütjük. Salátát kínáljunk mellé, de a legfinomabb friss, puha fehér kenyérrel!
Elkészítési idő: kb. 1 1/2 óra (főzéssel, sütéssel együtt)
Nálam minden szilveszterkor ez a „kötelező” lencse-étel. (Lányom megjegyzése)

SZÉKELYGULYÁS
Hozzávalók: 75 dkg hús, 1 kg savanyú káposzta, házi vöröshagymakrém, pörkölt és gulyáskrém, paprikakrém, pirospaprika, őrölt kömény, só, ízlés szerint, 2 gerezd fokhagyma felkarikázva, 3-4 dl. Tejföl

Elkészítése: Hagyományos módon pörköltet készítünk a felsorolt fűszerekkel ízesítve. Egy másik edényben a káposztát félkészre pároljuk, majd összeöntjük a pörkölttel, és feltöltjük annyi vízzel, hogy ellepje. Készre főzzük, közben szükség és ízlés szerint utánfűszerezzük. Ha az ízek teljesen összefőttek és a belevalók is megpuhultak, belekeverjük a tejfölt, egyet forralunk rajta, és feltálaljuk.
Pulykahússal, vagy zúzával készítve is igen finom!

TÖLTÖTT BURGONYA
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30-40 dkg darált hús, 1-2 zsemlye, hagyma, só, bors, 20 dkg Ráma, 3 dl tejföl, 1 dl tej

Elkészítése: A burgonyákat hámozzuk, és keresztbe vágjuk, a húsból fasírtkeveréket készítünk, de pirospaprika nélkül. A tál alját alaposan kikenjük, majd a kettévágott burgonyákat karalábévájóval kivájjuk úgy, hogy a kelyhek fala kb. fél cm vastag legyen. A kivájt darabokat szétterítjük a tál alján, majd erre a rétegre rászórjuk a Ráma felét, ezután lesózzuk. Most a törmelékre lerakjuk szorosan egymás mellé a kelyheket. Mindegyik aljára kk-nyi Rámát teszünk, majd sózzuk. Ezután a kelyhekbe szétosztjuk a húskeveréket, ha van maradék hús, benyomkodjuk a kelyhek közé.
A tejfölt és a tejet összekeverjük és rálocsoljuk.
Sütési idő kb. 1 óra. Kiszedés előtt megszórhatjuk reszelt sajttal is.
Minden savanyúság jó hozzá.

TÖLTÖTT CUKKÍNI CSAK ÚGY
Elkészítése: Leballagtam a kertbe, learattam 2 nagyobb cukkínit, alaposan megmostam, a végeket levágtam, hosszában kettévágtam, a belét - túl nagyok voltak a magok - alaposan kikotortam. Jól besóztam, megkentem házi fokhagymakrémmel, aztán erre került rá a:
Töltelék: a maradék rizs (tehát kb. fél liter), 80 dkg darált hús, 2 közepes fej darált hagyma, 1 fej fokhagyma, jó adag bors, bőven só, pirospaprika, 3 tojás, alaposan összegyúrva a hozzávalókat.
A legnagyobb tepsimet alaposan kiolajoztam, a fél cukkíniknek “talpat” vágtam (mindegyiknek levágtam az aljából egy vékonyka szeletet), majd mindegyiket púposra töltöttem a töltelékkel. Lefóliáztam és kb. 1 órára ment a sütőbe. Tepsi ki, fólia le, egy tojás felverve, mindegyik kupacot alaposan végigkentem, míg el nem fogyott a tojás. Majd ráreszeltem 10-15 dkg trappistát, és vissza a sütőbe. Bő fél óra múlva elkészült, csak úgy pirult a teteje, a sajt pedig teljesen rá, illetve beleolvadt.
Isteni finomra sikeredett! Egyetlen kifogásom volt csupán, a cukkínit még jobban be kellett volna sóznom. Legközelebb már így lesz!

TÖLTÖTT KÁPOSZTA ABALÉVEL, NAGYBÁNYAI MÓDRA
Ez bizony nem egy diétás étel! Régebben disznóölések után főztem, vagy ha sikerült abaléhez hozzájutni. Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint az előző változat, annyi különbséggel, hogy víz helyett abalével öntöm fel, a rétegek közé pedig még húsos csontok, és zsírosabb húsdarabok is kerülnek. A végén pedig habarást és híg rántást is kap. Billagit előkészítése melegen ajánlott!

TÖLTÖTT KÁPOSZTA SONKALÉVEL (HÚSVÉTI MÓDRA)
Elkészítése: Ez is úgy készül, mint a nagybányai, de víz helyett a húsvéti sonka levével öntöm fel, amit kellő sósságra hígítok. A legvégén ugyanúgy tejfölözöm, mint a nagybányait.

TÖLTÖTT KELKÁPOSZTA
Elkészítése: Egy nagy kelkáposztát forró sós vízzel leforrázunk, vagy pár percig főzzük. 1/2 kiló sült húst (lehet maradék is) megdarálunk, vele együtt egy tejbe áztatott és jól kinyomkodott vizes zsemlyét is. Sóval, borssal, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával és finomra vágott sült hagymával fűszerezzük, egy tojást és két evőkanálnyi tejfölt keverünk hozzá. A kelkáposzta leveleit vigyázva, hogy a torzsájáról le ne törjenek, belülről a keverékkel megkenjük. Cérnával körülkötözzük, hogy a levelek le ne váljanak. Tűzálló jénai, vagy agyagtálba tesszük, zsemlyemorzsával meghintjük és alá kb. 10 dkg olvasztott vajat öntünk. A sütőbe tesszük, és 1/2 óráig sütjük, közben többször megöntözzük tejföllel. Tálaláskor a fonalat levesszük, vigyázva, hogy szét ne essen, és előételnek, vagy leves és húsétel között amolyan köztes fogásként tálaljuk.
Megjegyzés: Ha kissé töményebbre akarod, hát mehet bele darált hústól kezdve sok más is, ha egy-egy belső levelet kivágsz belőle főzés után, netán még a közepét is, akkor nemcsak kenheted, hanem valóban töltheted is saját ízlésednek megfelelően. Ráadásul a sütés végső fázisában a reszelt sajtot is elviseli!

TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók: 6-8 paprika, vagy üvegben eltett tölteni való paprika, fél kiló darált hús, 1 csésze rizs, hagyma, fokhagyma, só, bors, esetleg egyéb fűszerek ízlés szerint, 2-3 tojás, 1 l paradicsomlé, olaj, liszt

Elkészítése: A rizst olajon megpirítom, feltöltöm 3/4 adagnyi vízzel, reszelt hagymával és Vegetával ízesítem, és addig párolom, míg a levét elfövi. Közben a darált húst a fűszerekkel és a tojásokkal összekeverem. A paprikákat kicsumázom, ereiket kikaparom, ha a rizs nagyjából kihűlt, összekeverem a hússal, és a paprikákba töltöm. A maradékból gombócokat formálok. Közben sós vizet forralok, csak annyit, hogy a beletett paprikákat ellepje. Ha a víz felforr, feltöltöm a paradicsomlé felével, ha újra forr, belerakom a maradék húsgombócokat is. Készre főzöm. 2 kanálnyi lisztből rántást készítek, belekeverem a maradék paradicsomlét, sózom, cukrozom, felforralom, és a gombócokra töltöm. Ha kell, még cukrozom. Óvatosan összerázogatom.

VADAS
Elég ritkán főzöm, csak ha együtt az egész család. Húsvét lévén újra megtörtént. Két napig úszkáltak a páclében a húsdarabok, aztán nekiláttam a hadműveletnek. Nejem kívánságának megfelelően egy Kotányi féle „Vad pác” is belekerült a páclébe, de ezt a könnyelműséget soha többé nem fogom elkövetni. Maradok a régi, jól bevált pácreceptemnél.
Hozzávalók: 1 kg felsál (de elkészíthető nyusziból, vagy akár sertéscombból is), 15 dkg füstölt szalonna, 2-3 evőkanál olaj, 5-6 sárgarépa, 2-3 szál petrezselyemgyökér, két fej vöröshagyma, 3 dkg zsír, öt kockacukor vagy 1 el kristálycukor, 4 dkg liszt, só, szemes bors, két babérlevél, ecet, mustár, kevés citromhéj, tejföl, no meg természetesen 2x3 dl vörösbor

Elkészítése: A szalonnával sűrűn megtűzdelt húst az olajban megforgatjuk, megsózzuk, és egy kevés páclével puhára pároljuk.
A páclé elkészítése: a karikára vágott zöldségeket és a hagymát annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi, és sóval, borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, ecettel ízesítve puhára főzzük.
Ha a hús megpuhult, a zsírban megpirítjuk a leszűrt zöldségeket és a cukrot, meghintjük a liszttel, majd tovább pirítva az átszűrt páclével engedjük fel. A mártást áttörjük (én turmixolom), a húsra öntjük, bőven megtejfölözzük és zsemlegombóccal tálaljuk.
Még finomabb a páclé, ha 3 dl vörös bort is teszünk bele (a másik hármat a szakácsba), és a mártás különösen zamatossá válik, ha még egy kevés vízben felforralt, pirított cukorral is ízesítjük.

VEGETÁRIÁNUS RAKOTT KRUMPLI
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 2 nagy sárgarépa, 5 db tojás, 1/2 l tejföl, 20 dkg sajt (füstölt), 5 dkg margarin, 1 ek zsemlemorzsa
Fűszerek: vegeta, só, bors

Elkészítése: A burgonyát, és a répát megtisztítjuk, karikára vágjuk, vegetás vízben feltesszük főzni. A tojásokat keményre főzzük, a sajtot lereszeljük. Amíg a hozzávalók főnek, begyújtjuk a sütőt és elkészítjük a szószt: A tejfölt egy nagyobb tálba öntjük, elkeverjük benne a sót, borsot, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.
A félig megfőtt burgonyáról és répáról leöntjük a főzővizet, a tojást megpucoljuk. A sütéshez használt jénai tálat kikenjük a margarinnal, meghintjük a zsemlemorzsával és elrendezzük benne a zöldségeket: alulra 1 réteg krumpli, rá a tojáskarika, répakarika, meglocsoljuk a szósszal és sajtot teszünk rá, majd jöhet a következő réteg krumpli, tojás, répa, szósz és sajt. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalók tartanak.
Forró sütőben 20-25 perc alatt arany-barnára sütjük a krumplit. Aki nem szereti a sárgarépát, ki is hagyhatja!
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra (sütéssel együtt)