Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almás sütemények 02.


ALMÁS PALACSINTALEPÉNY
Hozzávalók: 20-25 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojás, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál porcukor, 3 db savanykás alma, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál só; a tálaláshoz baracklekvár, a tepsi kikenéséhez vaj és liszt

Elkészítése: Mély tálban habosra felverjük a tojásokat, majd hozzáöntjük a tejet, a porcukrot és a fűszereket. Ezután a liszttel egészen simára keverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg vajat. A szokásosnál kissé sűrűbb palacsintamasszát kapunk. Félretesszük. Az almákat megmossuk, letörölgetjük, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük. Az almareszeléket a citromlével együtt azonnal belekeverjük a masszába. Kisebb tepsit vastagon kikenünk a vajjal, a liszttel meghintjük, majd az almás masszát belesimítjuk. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon, lassan, szilárdulásig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is kellőképpen átsült-e. Még tűzforrón deszkára borítjuk, és kockákra vágjuk. Melegen is, hidegen is nagyon jó. Baracklekvárt feltétlenül kínáljunk hozzá!
Aki édesen szereti, a tetejét még melegen hintse meg porcukorral.

ALMÁS PUDING
Elkészítése: 30 deka lisztet 13 deka zsírral vagy 17 deka vajjal, 7 deka porcukorral kevert fél csomag vaníliás cukorral és 1-2 evőkanál tejföllel gyúrótáblán eldolgozunk. Legvégül kevés liszttel kevert fél csomag sütőport gyúrunk hozzá. A tésztát két részre osztva, egyik felét tortasütő aljára helyezzük. A tölteléknek vékonyra vágott almát mazsolával és tört fahéjjal vegyünk. A tészta másik felét a töltelékre helyezve közepes sütőben süssük. Melegen, a tortaformából kiborítva tálaljuk és vaníliás cukorral kevert porcukorral beszórva szolgáljuk fel.

ALMÁS RIZS
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 2,5 dl víz, 5 dl tej, 5 dkg mazsola, 50 dkg alma, 10-15 dkg cukor, 1 citrom leve

Elkészítése: A megmosott rizst először tiszta vízbe áztatom fél órára. Közben az almát meghámozom, kicsumázom és, lereszelem, majd a citromlével meglocsolva, fedő alatt, saját levében megpárolom. A rizst leszűröm, a vizet és a tejet ráöntöm, majd addig főzöm, amíg az összes folyadékot magába nem szívja. A mazsolát és a cukrot belekeverem. Fedő alatt hagyom még 10 percig, a lángot azonban eloltom alatta. A reszelt almát összekeverem a megfőtt tejberizzsel, és ha kihűlt, alaposan lehűtöm a hűtőszekrényben.

ALMÁS SÜTEMÉNY 01.
Elkészítése: Egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A papírra karikázok kb. 2 db. megtisztított, kicsumázott almát. 6 tojásból piskótatésztát keverek, majd a felét az almára öntöm. A tészta másik felébe kakaóport keverek, és ezt is beborítom a tepsibe. Piskótatésztaként sütöm. Ha a tészta teljesen kihűlt kiborítom és lehúzom a tetejéről a papírt. 2 csomag vanília pudingból és 1/2 liter tejből sűrű pudingot főzök, hagyom hűlni. 15 dkg cukrot 1 Rámával kikeverem, és a kihűlt pudinghoz adom, majd ezt a tésztára simítom. A tetejére olvasztott csokit folyatok.

ALMÁS SÜTEMÉNY 02.
Elkészítése: 20 dkg cukrot kikeverünk 2 egész tojással. Ezután 20 dkg reszelt almát, késhegynyi fahéjat, 25 dkg lisztet, 1 csomag sütőport adunk hozzá. Kizsírozott kisebb tepsiben sütjük. Sütés után, ha kihűlt, kettőbe vágjuk, és pikáns lekvárral megtöltjük.

ALMÁS TÚRÓTORTA
Elkészítése: Simára keverünk 50 deka sovány áttört tehéntúrót egy deci tejföllel, 15 deka cukorral, egy nyers tojással, öt deka olvasztott vajjal, és hozzáadunk 10 deka mazsolát. Felét kizsírozott tortaformába öntjük, kirakjuk meghámozott, kimagvalt almaszeletekre, és tetejére simítjuk a maradék, túrós masszát. A forró sütőben kb. 30 percig sütjük, majd a tortakarimát lehúzva róla, melegen vagy hidegen tálaljuk (Kb. 60 dkg alma kell hozzá).

ALMASALÁTA (VEGYES ÉDESSÉGEK)
Elkészítése: 50 dkg megtisztított, jó puha almát vékony szeletekre vágunk, soronként 5 dkg porcukorral összerakjuk az üvegtálba, közé hintünk 5 dkg mazsolát. 30 percig állni hagyjuk, azután jól összerázzuk, rummal meglocsoljuk, és 2 dkg vékonyra vágott mandulával megszórjuk. vegyíthetünk hozzá vékony karikákra vágott, tisztított narancsot is.

ALMÁSKENYÉR 01. (PISKÓTÁK)
Elkészítése: 50 dkg almát megreszelünk, és összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, majd legalább 4 óra hosszat állni hagyjuk. 5 dkg mazsolát is beleteszünk. Ezután hozzáadunk 2 egész tojást, 30 dkg lisztet, 1 sütőport és 5 dkg durvára vágott diót. Vajazott, lisztezett őzgerincformában, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

ALMÁSKENYÉR 02.
Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma (tisztán mérve), 30 dkg kristálycukor, 1 egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 30 dkg rétesliszt. 5 dkg durvára vágott dióbél, 5 dkg mazsola, 5 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só. 2 dkg vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez

Elkészítése: A reszelt almát habosra keverem a cukorral, illetve addig keverem, amíg a cukor feloldódott. Ekkor hozzárakom a tojást, a lisztet és az összes többi hozzávalót. Addig keverem, amíg az egész habos, egynemű masszává nem válik. A mazsolát, a diót meg a cukrozott gyümölcsöket kevés lisztbe mártom, majd belekeverem a tésztamasszába. Egy nagy őzgerincformát (vagy hosszú, keskeny tepsit) a vajjal kikenek, kevés liszttel meghintem és beleöntöm a masszát. (A tészta nem érhet a forma háromnegyed részénél tovább, mert sülés közben megnő.) Tetejét szép egyenletesre simítom. Egy tepsi nagyságú alufólia lapot kevés olvasztott vajjal megkenek és ráborítom a forma tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom a süteményt, és erős lángon sütöm 10 percig, majd takarékra mérsékelve legalább egy órán keresztül sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a közepe. Ha nem, folytatom tovább a sütést. Még melegen kiborítom a formából és hagyom teljesen kihűlni. Ezután becsomagolom egy follpackba, vagy alufóliába, és hűvös helyen tárolom. Nagyon sokáig eláll. Csak közvetlen tálalás előtt szeletelek fel belőle annyit, amennyi éppen akkor elég. Teához, kávéhoz kitűnő sütemény.

ALMÁS-LEPÉNY 01.
Elkészítése: 60 deka lisztet, 1 csomag sütőport, kevés sót és ízlés szerint cukrot 1 egész tojással, 15 deka zsírral és 2 deci tejföllel összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk, és almatöltelékkel vastagon bevonjuk.
Az almatöltelékhez fél csomag vaníliás cukrot, mazsolát és törött fahéjat is tegyünk. A tészta másik felével az almát betakarjuk s tojássárgájával megkenve, villával megszurkáljuk. Forró sütőben világosbarnára sütjük. A hosszúkás szeletekre vágott kész tésztát a tálaláskor vaníliás cukorral bőven behintjük.

ALMÁS-LEPÉNY 02.
A tésztához: 10 dkg vaj (margarin), 20 dkg finomliszt, 1 tojás, csipetnyi só, 1 dl tejföl, késhegynyi szódabikarbóna.
A töltelékhez: 80 dkg alma, 1 ek fahéjas porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, a tetejére kristálycukor (én pici kakaóval, darált dióval keverem, így barnább)

Elkészítése: A vajat 300 W-on felolvasztjuk, összekeverjük a többi tésztához valóval, állni hagyjuk. A hámozott almából 4-et megreszelünk, összekeverjük a cukrokkal, citromhéjjal. A többi almát karikázzuk, citromlével meglocsoljuk. A tésztát speciális mikrohullámú tortaedénybe simítjuk (én vajazott jénaiba), letakarjuk, és 600 W-on 10 percig sütjük. Kivesszük az edényt, az almapépet a tésztára simítjuk, almakarikákkal díszítjük, kristálycukorral megszórjuk. 600 W-on még 15 percig (én 10) sütjük.
Porcukorral megszórva tálaljuk.

ALMÁS- MÜZLIS TÁSKA
Hozzávalók 8 adaghoz: 1 doboz mirelit (vagy 50 dkg házi készítésű) leveles vajas tészta, 50 dkg alma, 6 ek tetszés szerinti müzli-keverék, 1/2 citrom leve, ízlés szerint 8-10 dkg cukor, 1 mk törött fahéj
A tészta tetejére: 1 tojás, kevés porcukor

Elkészítése: Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a müzlivel, a citromlével, a fahéjjal és annyi cukorral, hogy kellemesen, de ne túlzottan édes legyen. Félretesszük. A felengedett tésztát lisztezett, nagy gyúródeszkán nagyon vékony, 16 egyforma, téglalap alakú darabra kinyújtjuk. A müzlis-almás tölteléket ugyancsak 16 részre osztjuk, és a tésztalapok közepére helyezzük. Egy-egy tésztadarab négy sarkát összefogva, kissé összenyomjuk, majd sütőlemezre rakjuk. Tetejüket a felvert tojással megkenjük, és az előmelegített, forró sütőbe toljuk. Tíz percig erős lángon sütjük, majd a tüzet mérsékelve, szép világosbarnára megsütjük. Az első 10 percben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert a tészta nem emelkedik fel. Egy csésze teával igazán nem drága és egészséges, finom vacsora, vagy ebéd utáni desszert, esetleg egy kiadós leves utáni második fogás.

ALMÁS-TÚRÓS BÉLES
Hozzávalók a tésztához, mint az almás bélesnél leírtnál. Töltelék: 60 dkg túró, 1 kg alma reszelve s gyengén kicsavarva, 4 egész tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg dara, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg cukor, 5 dkg darált dió, reszelt citromhéj, baracklekvár

Elkészítése: az előbbihez hasonló. Töltésnél a tészta alsó lapját vékonyan megkenjük baracklekvárral.

ALMÁS-VANÍLIÁS SZELET
Hozzávalók: 1 kg alma, 40 dkg kristálycukor, 3 csomag vaníliás pudingpor, 40 dkg négyzet alakú háztartási keksz, 1/2 margarin, 20 dkg étcsokoládé, 3 dl hideg víz

Elkészítése: A meghámozott és magházától megtisztított almát feldaraboljuk, majd a cukorral sűrűre főzzük. A vaníliás pudingporokat elkeverjük a 3 dl hideg vízzel, hozzáadjuk az almához, és jó sűrűre összefőzzük.  Az egyik csomag kekszet tepsibe lerakjuk, ráöntjük az almakrémet. A még forró krémre rárakjuk a másik csomag kekszet. A tetejére a margarinból és a csokoládéból készült mázat kenjük. Hűtőbe tesszük, és csak másnap fogyasztjuk.

ALMA-SZALÁMI (VEGYES ÉDESSÉGEK)
Elkészítése: Meghámozunk, cikkekre vágunk, kimagozunk 25 dkg almát. Hozzáadunk 25 dkg porcukrot és 3 dkg vajat. Együtt addig pároljuk, amíg az alma teljesen szétfő. Teszünk bele 5 dkg darált diót, 5 dkg mazsolát, 1 púpozott evőkanálnyi kakaót. Kavargatva olyan sűrűre főzzük, hogy teljesen összeálljon. A gyúródeszkára kristálycukrot hintünk, erre halmozzuk egy csíkban a langyos almamasszát. Ha kihűlt, vizes kézzel hengert formázunk belőle. Cukorba forgatjuk, néhány napig szellős helyen állni hagyjuk, hogy megszikkadjon. Vékony szeletekre vágva rakjuk tálra.

ALMA-SZALÁMI
Elkészítése: 25 dkg cukorport (porcukor is lehet) 25 dkg hámozott, szeletekre vágott almát kissé megfőzzük, hozzáadunk 6 dkg tisztított, őrölt mandulát (mogyoróval is jó, de mandulával finomabb) illetve 4 dkg mazsolát, 1 szelet csokoládét, és sűrűre főzzük.

ALMATORTA (TORTÁK)
Elkészítése: 50 dkg almát lereszelünk tormareszelőn. Tálba tesszük. 50 dkg lisztet elkeverünk 1 csomag sütőporral, és a lereszelt almamasszához keverjük. 2 tojást és 30 dkg cukrot vegyítünk hozzá, majd habosra keverjük. Durvára vágott dióval, mazsolával, darabos csokoládéval stb. ízesíthetjük. Kizsírozott, lisztezett tortaformába öntjük. Tetejét meghintjük vágott dióval. 20-25 perces sütés után még melegen, vaníliás cukorral megszórjuk. Ha kihűlt, vékony tortaszeleteket vágunk belőle.

ALMATORTA BORKRÉMMEL
Hozzávalók:
A tésztához: 4 egész tojás, 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál rétesliszt, csipetnyi só
A töltelékhez: másfél kg savanykás, jóízű alma, 4-5 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj; a borkrémhez fél liter édes fehérbor, 4 egész tojás, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 evőkanál zselatinpor

Elkészítése: Először megsütöm a torta tésztáját. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verem, majd a tojássárgákat egyenként beleverve, az átszitált lisztet és a sót óvatosan beleforgatom. A tortaforma alját kibélelem egy papírlappal és belesimítom a tortamasszát, majd az előmelegített, közepesen forró sütőben mérsékelt lángon megsütöm. A nyitott sütőajtóban hagyom langyosra hűlni, és enyhén lisztezett deszkára borítom. A töltelékhez az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd a cukorral és a reszelt citromhéjjal saját levében, fedő alatt megpárolom. Ezután fedő nélkül addig párolom, amíg a levét teljesen el nem fövi. Elkészítem a borkrémet is. Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral és a liszttel, majd a borral apránként felengedve, gőzön sűrű krémmé főzöm. Langyosra hűtöm, ezután belekeverem a 3 evőkanál vízben megáztatott, simára kevert zselatint és a tejszínből vert kemény habot. A kihűlt tortakarikát két lapba vágom. A tortaformába visszateszem az alsó lapot, és sárgabaracklekvárral vékonyan bekenem. (Ha a lekvár kemény, kevés vízzel hígítom.) Erre halmozom a párolt almát, majd rákenem a borkrém felét. Erre ráborítom a második tésztalapot, amelyet sárgabaracklekvárral bekenek, és az almával megrakok. Rásimítom a maradék borkrémet és a hűtőszekrényben legalább egy napig hűtöm. A tortalappal együtt csúsztatom tálra.

ALMATÖLTELÉK (RÉTESTÉSZTÁK)
Elkészítése: 1 kg almát meghámozunk, lereszelünk, majd addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Ezután 8-10 dkg cukorral édesítjük, fahéjjal ízesítjük. Ha érett, puha almánk van, nyersen is használhatjuk. Leszeletelve vagy lereszelve cukorral meghintjük. 20 percig állni hagyjuk, és a levétől kicsavarjuk. A nyers alma alatt a tésztát bővebben szórjuk morzsával.

AMERIKAI ALMATORTA
Hozzávalók: 15 dkg liszt 15 dkg cukor, 10 dkg olvasztott margarin, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 3-4 alma darabolva, fahéjas cukor

Elkészítése: Az almákat beledaraboljuk a sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott sütőformába, és megszórjuk a fahéjas cukorral. A hozzávalókat összekeverjük és ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.

BUNDÁS ALMA GAZDAGON
Hozzávalók: 2 savanykás alma, 1 tojás, 8 dkg liszt, 1,5 dl tej, 4 dkg mazsola, 1 evőkanál rum, 3 dkg szálasra vágott mandula, olaj
Mártáshoz: 2 tojássárgája, 1 evőkanál liszt, 5 dl tej, 5 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor

Elkészítése: A meghámozott alma magházát kifúrjuk, majd vastagabb karikára vágjuk. A megmosott mazsolát rumba áztatjuk. A tésztához a tojást összekeverjük a tejjel, majd a lisztet és 20 percig állni hagyjuk. Belemártjuk az almaszeleteket és kevés olajon, mindkét oldalon aranysárgára sütjük. A vaníliamártáshoz a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd felöntjük a tejjel. Csomómentesre keverjük benne a lisztet, majd habverővel állandóan kevergetve, gőz fölött besűrítjük. A bundás alma közepére halmozzuk a rumos mazsolát és leöntjük a vaníliás mártással. Ízlés szerint porcukorral meghintve kínáljuk.
Cukros deszkán rudat formálunk belőle, hasonlóan a szalámihoz, jól megcukrozva félretesszük, legalább másnapig.

EXTRA ALMÁS RÉTES
Hozzávalók 2 rúdhoz: 1 csomag réteslap, 1 kg savanykás alma, 15 dkg házi sárgabaracklekvár, 1 db egész tojás, 15 dkg búzakorpa, ízlés szerint kevés cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 5 dkg mazsola, fél dl olaj a réteslap kenéséhez

Elkészítése: Először elkészítjük a tölteléket. Az almákat megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük. Hozzáadjuk a darált diót, a búzakorpát, a sárgabaracklekvárt, a megmosott és szárától megfosztott mazsolát, majd kevés cukorral és a fahéjjal fűszerezzük. Ezután alaposan összekeverjük a habosra felvert tojással. Két részre osztjuk. A réteslapokat szétszedjük. Az egyik adagot (2 lap) egy tiszta, megnedvesített konyharuhára terítjük, az olajjal bekenjük, majd az egyik adag tölteléket a szélére egy csíkban felkenjük. A konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük, és a kikent sütőlemezre gurítjuk. A másik két réteslappal ugyanígy elkészítjük a második rúd rétest. Közepesen meleg sütőben szép pirosra megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük. Kb. 16 db rétes-szelet lesz a két rúdból.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc

FAHÉJAS ALMÁS SÜTEMÉNY
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg barna cukor, 15 dkg kristálycukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, só, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 2 ek fahéj, 1,8 dl olaj, 1/2 kg alma, 2,5 dl tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 tojás

Elkészítése: Keverjük össze a lisztet, a barna cukrot, a kristálycukrot, a szódabikarbónát, a sütőport. egy kiskanál sót, a gyömbérport és egy ek fahéjat. Adjuk hozzá az olajat, és jól keverjük össze. Egy csészényit tegyünk félre belőle, amihez adjuk hozzá a másik ek fahéjat. A massza másik feléhez adjuk hozzá a többi alapanyagot: a meghámozott, fölszeletelt almát, a tejet, a vaníliás cukrot és a tojást.  Öntsük bele egy kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába. Oszlassuk el a tetején a félretett masszát. Előmelegített sütőben süssük kb. 1-1,5 óráig. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Fahéjas porcukorral tálaljuk.

FINOM ALMÁS LEPÉNY
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 1 egész tojás + 1 tojássárga, 1 teáskanál sütőpor, csipet só; a töltelékhez: 1 kg alma, 20 dkg sárgabaracklekvár, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, 1 citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése: Mély tálba szitálom a lisztet, közepébe szórom a porcukrot és a sütőport, és ráteszem a szeletekre vágott margarint. Ráöntöm a tejfölt és a tojást. Az egészet jól összegyúrom, és egy nagy cipóvá formálom. A tészta egy kicsit ragad, ezért lisztezett kézzel bánok vele. A cipó tetejét belisztezem, és follpackba csomagolva egy-két órára a hűtőszekrénybe teszem. Közben az almát megmosom, kicsumázom és lereszelem, majd összekeverem a lekvárral, a citromlével, a reszelt citromhéjjal, a fahéjjal és a porcukorral. Rászórok 2 evőkanál zsemlemorzsát, és jól összekeverem. Lisztezett deszkán egy nagyobb és egy kisebb részre vágom a tésztát. A nagyobbik darabot nagy gáztepsire téve kinyújtom. A tölteléket elosztom rajta, előtte azonban a maradék zsemlemorzsát rászórom, hogy az beigya a töltelék nedvét. A kisebb, kinyújtott tésztával beborítom, kicsit rá is nyomkodom, ezután villával megszurkálom. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és közepes lángon megsütöm. Kockákra vágva tálalom.

FRANCIA ALMA-TORTÁCSKA
Hozzávalók:
A tésztához: 375 g finomliszt, 250 g margarin, 125 g porcukor, 1 csomag Dr. Oetker vaníliás cukor, 1/2 kávéskanál Dr. Oetker sütőpor, 1 tojás sárgája. A krémhez: 4,5 dl tej, 1 csomag Dr. Oetker fahéj-ízű pudingpor, 4 evőkanál cukor, 4 db hámozott alma, méz az almák kenéséhez

Elkészítése: A lisztet elkeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk benne a margarint, és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és 12 cm-es köröket szúrunk ki. Minden másodiknak 8 cm-es kört szúrunk ki a közepéből, és ezt a peremet helyezzük a teli, tojással megkent lapra. Széleit lenyomkodjuk és 180°C-on félig megsütjük. A tejből, a pudingporból és a cukorból sűrű krémet főzünk, 1 evőkanálnyit teszünk a sütemények közepére. Kissé elsimítjuk, majd szeletelt almával kirakjuk, mézzel megkenjük az almákat, és aranysárgára sütjük.

GESZTENYÉS-ALMÁS LINZER
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 50 dkg alma, 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl tejszín, 4 evőkanál sárgabaracklekvár, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1-2 evőkanál porcukor

Elkészítése: A tésztát téglalap alakúra nyújtom és kibélelek vele egy közepes nagyságú tepsit, hogy pereme is legyen. Félreteszem. Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem. A gesztenyemasszát kenhetőre keverem a tejszínnel és a rummal. A tészta alját megkenem a sárgabaracklekvárral, belesimítom a gesztenyemasszát, erre egyenletesen rászórom a reszelt almát és a megtisztított mazsolát. Kevés porcukorral meghintve az előmelegített, forró sütőbe tolom, és mérsékelt lángon 40-45 percig sütöm. Csak teljes kihűlése után szeletelem fel.

GESZTENYÉS-ALMÁS RÉTES
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 25 dkg gesztenye-massza, 50 dkg tisztított, reszelt alma, 2 dl tej, 1 egész tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál rum (vagy 1 teáskanál rumaroma), ízlés szerint 10-15 dkg porcukor az alma édességétől függően, csipetnyi só

Elkészítése: A gesztenyemasszát habosra keverem a felvert tojással és annyi tejjel, hogy ne túl lágy, de azért még kenhető krémet kapjak, majd belekeverem a rumot, és a reszelt almával összedolgozom. Az előkészített réteslapot a szélén egy csíkban megkenem a töltelékkel, és felcsavarva sütőlemezre teszem a másik rétes-rúddal együtt. Tetejüket megkenem az olvasztott vajjal és az előmelegített, forró sütőben pirosra sütöm. Még melegen felszeletelem.

GYŐRI ALMÁS TÚRÓTORTA
Hozzávalók: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 8 dkg margarin, 4 db savanykás alma, 1 zacskó vanília ízű pudingpor, 12-15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 3 egész tojás, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom leve és reszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor,
A forma kenéséhez: 2 dkg vaj és 1 evőkanál búzadara

Elkészítése: A tojásokat habosra verem, utána a következő sorrendben keverem bele a hozzávalókat: cukor, tehéntúró, búzadara, tejföl, sárgabaracklekvár, só, reszelt citromhéj, citromlé, vaníliás cukor, pudingpor, a megtisztított és lereszelt alma, mazsola, végül az olvasztott, de már hideg margarin. A tortaformát a vajjal kikenem, a búzadarával megszórom és belesimítom a túrós-almás masszát. Előmelegített, forró sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütöm, majd tálra borítom. Melegen is, hidegen is nagyon finom. Lehet külön is kínálni hozzá sárgabaracklekvárt.

LINZERTORTA ALMÁVAL
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 1 kg alma, 1,5 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rum, fél citrom leve, 3-4 evőkanál porcukor (az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítése: A linzertésztát akkora kerek lappá nyújtom, hogy egy nagy tortaformát kibélelhessek vele, és magas pereme is legyen. Előmelegített, forró sütőbe tolom és egészen világosra (félig) sütöm, majd langyosra hűtöm. Amíg a tészta sül és hűl, addig elkészítem a torta töltelékét. Az almát meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom, és szépen sorban, úgy rakom bele a tésztaüregbe, hogy az, teljesen tele legyen. A sárgabaracklekvárt 2-3 evőkanál vízzel és a rummal felhígítom, majd belekeverem az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Ezt az öntetet rálocsolom az almára és a tésztát visszatéve a sütőbe, készre sütöm. csak teljes kihűlése után vágom körbe a forma oldalát, és a tortalappal együtt csúsztatom a tálra. A szokásos módon cikkekre vágom.

MANDULÁS ALMÁS LEPÉNY
Hozzávalók: 50 dkg linzer tészta, 1 kg savanykás alma, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg sárgabaracklekvár (vagy dzsem), csipetnyi só, kevés liszt, cukor (ízlés szerint, az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál törött fahéj, 1 citrom leve

Elkészítése: A mandulát forrásban lévő vízbe tesszük, és egy percig forraljuk, majd leszűrjük, és a barna héját lehúzzuk. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, meghámozzuk és felszeleteljük. Azonnal meglocsoljuk a citromlével, és annyi cukorral hintjük meg, hogy csak kellemesen édes, de ne túl édes legyen. Sóval, fahéjjal ízesítjük. A tésztát lisztezett deszkán tepsi nagyságúra kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit. 10 percig elősütjük, majd rákenjük a baracklekvárt. Egyenletesen rászórjuk a zsemlemorzsát és belesimítjuk a tölteléket. Meghintjük a tisztított mazsolával. A fehér mandulát vékony lapokra vágva rászórjuk az almatöltelék tetejére. A tepsit előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon 15-20 percig sütjük. Még melegen kockákra vágjuk. Melegen vagy hidegen tálaljuk.
Margarinnal vagy más zsiradékkal kikenünk egy sütőlemezt, és az almás tésztából vízbe mártott kanállal kisebb halmokat rakunk rá A tésztát előmelegített sütőben (villanytűzhelynél 200 fokon, gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 15-20 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk. Az almás süteményekhez mindig kemény húsú, savanykás fajtákat válasszunk. A puhább fajták - vagy a túlérett darabok - hő hatására elveszítik állagukat, így a sütemény könnyen folyóssá válhat. Sütésre és főzésre is a legjobb a jonatán.

SÜLT ALMA JOSEPHINE MÓDRA
Hozzávalók: 4 db alma, 25 dkg aszalt gyümölcs, 2 dkg vaj, 15 dkg cukor, 25 dkg rizs, 1,7 dl tej, 1 dl málnaszirup, csipet só, vaj (kenéshez)

Elkészítése: A beáztatott aszalt gyümölcsöt 15 percig forraljuk. A tejet felfőzzük, beleöntjük a megmosott rizst, kevés sót, cukrot adunk hozzá, és hagyjuk kihűlni. Szétosztjuk 4 tányérra. Az almák magházát kivájjuk.
Vajjal bevonjuk, és cukorral meghintjük. Vajjal kikent tepsiben előmelegített sütőbe tesszük, és mintegy húsz perc alatt megsütjük.
Tálaláskor az almákat a tejberizsre helyezzük, cukorral meghintjük, és meglocsoljuk málnasziruppal.