Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almalevesek


ALMALEVES 01.
Hozzávalók: 1/2 kg alma, 1 dl fehérbor, 1 citrom leve, 2 dl tejföl, 15 dkg porcukor, 1 ek liszt, 2 db szegfűszeg, 1 dl tejszín, 1 mk őrölt fahéj

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és megcsepegtetjük a citromlével, hogy ne barnuljon meg. 1 l vizet felforralunk a porcukorral, a szegfűszeggel, és a fahéjjal. Hozzáadjuk az almát, és puhára főzzük kb. 5 percig.  Hozzáadunk egy csipet sót, a tejfölt, és jól összekeverjük. A lisztet a tejszínnel csomómentesre keverjük, és lassú forrás közben óvatosan behabarjuk vele a levest. Jól lehűtve tálaljuk.

ALMALEVES 02.
Hozzávalók: 50 dkg alma, 1 ek cukor, kis citromhéj, 2 tojássárgája, 2 ek tejföl, 1 dl bor, csipet só

Elkészítése: Az almát hámozva, felszeletelve 2 dl vízzel puhára pároljuk. Feleresztjük fél liter vízzel, a borral, beletesszük a cukrot, citromhéjat, sót és felforraljuk. A tojássárgákat elkeverjük a tejfellel, és a forró levesbe keverjük. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

ALMALEVES 03.
Hozzávalók: 30 dkg alma, 8 dkg cukor, 1 db citrom, fahéj, szegfűszeg, 1 evőkanál szójaliszt, 2 dl tejföl

Elkészítése: Felforralunk 1 l vizet cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. Ha forr takaréklángra, állítjuk. Az almát meleg vízben megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a magházát kivágjuk, kis darabokra vágjuk, az ízesített vízben fedő alatt felforraljuk. A szójalisztet kevés vízben simára keverjük, a leveshez öntjük, takaréklángon 10 percig főzzük. A tejfölt a leveses tálban simára keverjük, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen. A citrom levét tálalás előtt adjuk hozzá.

ALMALEVES 04.
Elkészítése: A megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Negyedekbe vágva puhára főzzük, a fűszerekkel, a cukorral és a sóval. Áttörjük, tejszínnel és liszttel behabarjuk. Jól lehűtve csészékben tálaljuk.

ALMALEVES 05.
Elkészítése: 1 közepes méretű savanykás rétesalmát meghámozunk, vékony szeletekre vágjuk, 0.5 1 hideg vízzel, kevés cukorral, kis darabka fahéjjal, citromhéjjal, csipetnyi sóval puhára főzzük. Tejfölben elkevert liszttel behabarjuk, újra felforraljuk, és a tányérokba tett tojássárgára merjük. Ízesíthetjük citromlével, hámozott, negyedelt sárgabarackkal, re-szelt körtével. (Ugyanígy készíthetjük egresből, ribizliből, cseresznyéből, meggyből, személyenként 100 g gyümölcsöt számítva, ilyenkor 1 ek bor is kerülhet bele.)

ALMALEVES 06.
Hozzávalók: alma, 1 ek liszt, 3-4 ek cukor, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: Az almát megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük, lábasba tesszük, felöntjük vízzel, feltesszük főni, beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, közben kikeverjük a lisztet a cukorral, kevés vízzel, forráskor hozzáöntjük a leveshez, 2-3 percig hagyjuk a lángon, majd levesszük és kész.

ALMALEVES 07.
Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg alma, 2 kávéskanál fahéj, fél citrom leve, 1 evőkanál Graham-liszt, 1 evőkanál fölözött vaj, 1 evőkanál méz, 1 barna zsemle

Elkészítése: A meghámozott, összevágott almát 8 dl fahéjas, cukros, citromos vízben péppé főzzük. A vaj feléből 1 evőkanál liszttel rántást készítünk, felfőzzük a leszűrt almalével, és hozzáöntünk 1 liter gyümölcslevet vagy vizet. Egyszer felforraljuk. Ha szükséges, még fűszerezzük (szegfűszeg, szegfűbors). A maradék vajban megpirítjuk a kockákra vágott zsemlét, és tálaláskor erre öntjük a levest. Melegen fogyasztjuk.

ALMALEVES 08.
Hozzávalók: 50 dkg alma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, 2-3 szem szegfűszeg, 1-1 darabka fahéj, meg citromhéj

Elkészítése: A meghámozott alma magházát kivágjuk, húsát felszeleteljük, 1,2 liter vízben, a citrommal, a fűszerekkel együtt feltesszük főni. Ha felforrt, a tejfölben simára kevert liszttel besűrítjük. Néhány csepp citromlevet is csepegtethetünk bele.

ALMALEVES 09.
Elkészítése: 1 kg illatos rétesalmát (savas ízű nyári alma) mossunk meg, vágjuk ketté, és vékonyan hámozzuk meg. A magház kivágása után aprítsuk kisebb darabokra, öblítsük át, és tegyük egy zománcozott fazékba. Öntsünk rá 9 dl vizet, adjunk hozzá fél vaníliarudat hosszában kettéhasítva, és fedő alatt főzzük puhára. Közben 4 nagyobb tojás sárgáját 14 dg mézzel és egy csipetnyi sóval verjünk fel habosra. Lassan engedjük fel 1 liter friss, hideg tejjel, és néhány percig folyamatosan keverjük. Ha nyers tejet használunk, azt előtte egy külön erre a célra fenntartott, és előzőleg kivizezett vastag falú zománcozott edényben forraljuk fel, mert a lassú főzéstől megsavanyodhat. A bőrösödés elkerülésére célszerű a tejet hideg vízbe állítani, és időnként megkeverve lehűteni. (Nem kell felforralni a nyers tejet, ha garantáltan friss.) Vegyük le az almakompótot a tűzről, és lassan adagolva keverjük hozzá a tejes pépet. Továbbra is állandóan, és a gyümölcs összezúzódása valamint a kiloccsanás elkerülése érdekében egy irányban kevergetve takaréklángon főzzük kb. háromnegyed óráig. (Ha túl kicsi a lángnyelv, állítsuk kissé nagyobbra, mert ha nem gőzölög a folyadék, nem fog sűrűsödni.) Sűrítés közben a kevergetést rövid időre sem szabad abbahagyni, mert különben a tej összefut, és dobhatjuk ki az egészet. Főzés közben a levest még állandó keverés mellett se hagyjuk felforrni, mivel ebben az esetben is összefut. Sűrítés után engedjünk hideg vizet a mosogatóba, állítsuk bele a fazekat, és keverjük tovább, amíg lehűl. Csak hűtőszekrényben tárolható. A jobb helykihasználás, és az esetleges kiömlés elkerülése érdekében a kész levest töltsük egy 2,5 literes befőttesüvegbe. Hidegen tálaljuk. Mivel tárolás alatt a víz kicsapódik a tetején, a méz pedig leül az aljára, tálalás előtt keverjük össze. Akinek nem bírja a torka a hideg ételeket, az néhány másodpercre tegye az almalevest teljes lángra, hogy szobahőmérsékletre melegedjen.
Ne hagyjuk kimerve felmelegedni, és télen a fűtőtestre se tegyük, mert a lassú melegítéstől megsavanyodik. A fenti mennyiségű leves 4 személynek 2 napra elegendő.

ALMALEVES 10.
Hozzávalók: 1 kg alma (Golden), 5 dkg cukor, fél citrom, 5 db szegfűszeg, 2 kis darab fahéj, 1 dl tejszín, 5 dkg liszt, só

Elkészítése: A megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Negyedekbe vágva puhára főzzük, a fűszerekkel, a cukorral és a sóval. Áttörjük, tejszínnel és liszttel behabarjuk. Jól lehűtve csészékben tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc

ALMALEVES 11.
Hozzávalók: 5-6 savanykás alma, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, citromhéj, kis darab fahéj, csipetnyi só

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Másfél liter hideg vízzel, cukorral, egy kis fahéjjal, egy kevés citromhéjjal, csipetnyi sóval feltesszük főni. Ha puhára főtt, azonnal behabarjuk a tejföllel elkevert lisztes habarással. Újra felfőzzük, és tálaláskor egy tojássárgáját keverünk a levesbe. Ízlés szerint még cukrot adhatunk hozzá. A gyümölcsöt mindig a cukorral együtt tegyük fel főni. Ízesíthetjük még kevés borral vagy kevés rummal. Az almaleves gyorsan elkészíthető. Tálalhatjuk melegen vagy nyáron hidegen is. Gyümölcslevest készíthetünk egresből, cseresznyéből, ribiszkéből, meggyből és egyéb gyümölcsökből is. A gyümölcs mennyisége 30 40 dkg legyen. Elkészítésük az almaleveséhez hasonló. Egyénileg ízesíthetjük.

ALMALEVES 12.
Elkészítése: Hat borízű (savanykás) almát hámozzunk meg, a csutkát kiszedjük belőlük, és kis darabokra vágjuk. Fél liter vízben egy darabka fahéjjal s egy fél citrom levével főzzük puhára. Törjük át szitán. Egy evőkanál lisztből, kevés vajjal készítsünk világos rántást. Öntsük fel fél liter fehérborral és egy kevés vízzel, s annyi cukorral ízesítsük (a bortól függ), hogy kellemes savanya legyen. Ezután keverjük bele az almapürét, és egyet forraljunk rajta.
Pirított zsömlekockákkal tálaljuk.

ALMALEVES CSONTTAL
Hozzávalók:
Az alapléhez: 40-50 dkg libacsont, 1 sárgarépa, 1 ág halványítózeller, só, 1-2 babérlevél, néhány szem fekete bors,
A leveshez: 1 közepes vöröshagyma, 1 nagyobbacska alma, 4-5 dkg vaj vagy Rama margarin, 1 kiskanál finomliszt, 5-6 evőkanál fehérbor, 1-1,5 dl főzőtejszín,
A tálaláshoz: 30-40 dkg szép libamáj (lehet II. vagy III. osztályú is), 3-4 dkg vaj, 1 kisebb alma

Elkészítése: Az alapléhez a csontokat, ha lehet, egy kissé földaraboljuk. A megtisztított zöldséget kockákra vágjuk, a csonttal együtt fazékba szórjuk. 1,2 liter vizet ráöntünk, sózzuk, fűszerezzük, nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon 45 percig főzzük, ezután leszűrjük. A leveshez való hagymát megtisztítjuk, és vékonyan fölszeleteljük, ahogyan a kicsumázott almát is. Az olvasztott vajon együtt néhány percig pirítjuk-pároljuk, majd a liszttel meghintjük. Kevergetve épp csak 1 percig sütjük, azután az alaplével - aminek kb. 1 liternek kell lennie - fölöntjük. A borral ízesítjük, kevergetve fölforraljuk, és kis lángon 20 percig főzzük. Ha kész, merülő mixerrel pürésítjük, átszűrjük, a tejszínnel dúsítjuk, megforrósítjuk. Közben a tálaláshoz szánt májat csinos kis darabokra vágjuk, az olvasztott vajon pár perc alatt megsütjük. Az almát meghámozzuk, gyufaszálnyi csíkokra metéljük, és a májjal együtt csak a legutolsó pillanatban, az asztalnál rakjuk a levesbe.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

ALMALEVES ÉDESEN
Elkészítése: 1 kg Golden almát meghámozunk, cikkekre vágunk. Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. A főzővízbe őrölt fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, reszelt citromhéjat, egy csipet nátriumszegény vagy tengeri sót és 2 evőkanál mézet teszünk. Egészen puhára főzzük.
Besűríthetjük 1-2 tojássárgájával alaposan kikevert almaborral, amit óvatosan habverővel kevergetünk a meleg leveshez. A felvert tojáshabot tálaláskor a tetejére rakhatjuk, mint a madártejnél.

ALMALEVES HABGALUSKÁVAL
Hozzávalók:
A leveshez: 4 db alma, 8 szem aszalt szilva, 2-3 evőkanál kristálycukor, 1 citrom reszelt héja, 0,5 teáskanál őrölt fahéj, pár szem szegfűszeg, 1 pohár tejföl (zsírszegény), 1-2 kanál finomliszt
A habgaluskához: 2 tojás fehérje, 1 evőkanál kristálycukor, 1,5 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése: A megmosott, meghámozott és feldarabolt almát a szilvával együtt cukros, fűszeres vízben feltesszük főni addig, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak. Közben a tejfölből és a lisztből habarást készítünk, amit a főzőlével simára keverünk. Kavargatás közben a leveshez öntjük, és éppen csak forrni hagyjuk. A habgaluskához a tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a fahéjat. A fahéjas habból evőkanál segítségével galuskákat formázunk, és cukros vízben kifőzzük úgy, mintha a madártejhez főznénk a habgaluskát. A levest hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

ALMALEVES HORVÁT MÓDRA
Hozzávalók: 6 alma, fahéj, fél citrom, liszt, vaj, fél l fehérbor

Elkészítése: A borízű almákat hámozzunk meg, távolítsuk el a magházukat, vágjuk fel kis darabokra, majd fél liter vízben fahéjjal s a citrom levével főzzük puhára. Törjük át szitán az almát. Egy evőkanál lisztből kevés vajjal készítsünk rántást. Öntsük fel a fehérborral és egy kevés vízzel, ízesítsük tetszés szerint cukorral. Ezután keverjük hozzá a passzírozott almát, és hagyjuk meg egyet forrni. Pirított zsemlyekockákkal tálaljuk.

ALMALEVES MÁLNASZÖRPPEL
Hozzávalók: 4 nagy alma, 1 dl málnaszörp, 4 babapiskóta, só, cukor, 2 citromkarika

Elkészítése: A meghámozott, magházától megszabadított almát kockákra vágjuk, és egy liter enyhén sós vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a málnaszörpöt meg a citromkarikákat, ízlés szerint egy-két kanál cukorral édesítjük, és körülbelül 15 percig főzzük. Ezután a levesbe tördeljük a babapiskótát, és együtt még két percig forraljuk.
Melegen, vagy hidegen egyaránt finom.

ALMALEVES PECSENYELIBAMÁJJAL
Hozzávalók:
Az alapléhez: 40 -50 dkg libacsont, v. egy libafarhát, 1 répa, 1 halványzeller, babér, só, bors
A leveshez: 1 alma, 1 vöröshagyma, kevés vaj és liszt, 1 dl félédes fehérbor, 1,5 dl tejszín + még 1 alma, kevés vaj, 30 dkg libamáj

Elkészítése: A csontokat a kockára vágott zöldségekkel és 1,2 l hideg vízzel felteszem főni. Hozzáadom a fűszereket, felforralom, és utána 45 percig főzöm lassú tűzön. Ha kész, leszűröm. A vajon megpirítom a szeletelt hagymát és almát, majd meghintem liszttel. Kicsit pirítom még, aztán felöntöm az alaplével. Hozzáadom a bort is és kis lángon 20 percig főzöm. A levest turmixolom, és a tejszínnel dúsítom. A májat kis darabokra vágom, és a vajon átsütöm. Az almát gyufaszálra vágom, és tálaláskor a májjal együtt a tányérokba szedett levesbe teszem.

ALMALEVES SÓSAN
Elkészítése: 4 cikkekre szabott, megtisztított jonatán almát, 1 kis fej lila hagymát fél liter vízben megfőzünk, majd kihűtjük. 2 dl sovány tejföllel, sóval, fehér borssal összeturmixoljuk. Tálaláskor megszórjuk frissen vágott snidlinggel.

ARGENTIN ALMALEVES 01.
Hozzávalók: 50 dkg alma, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg mazsola, 1 tojássárgája, fél citrom reszelt héja

Elkészítése: A meghámozott, kicsutkázott almákat gerezdekre vágjuk, lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a citromhéjat és fél óráig főzzük. Azután turmixoljuk, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot és a tojássárgáját és habosra keverjük.
Melegen vagy hidegen tálalva egyaránt finom.

ARGENTIN ALMALEVES 02. (SOPA DE MANZANAS)
Hozzávalók: 50 dkg alma hámozva, nyolcadokra vágva, 1/2 citrom héja, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 tojássárgája

Elkészítése: Az almákra öntsünk annyi vizet, amennyi ellepi. Tegyük bele a citromhéjat és főzzük 20-30 percig, míg megpuhulnak. Törjük át szitán, adjuk hozzá a cukrot, mazsolát, tojássárgáját. Habverővel keverjük ki jó habosra.
Melegen vagy hidegen is tálalhatjuk.

BOROS ALMALEVES
Hozzávalók: 10 dkg savanyú alma, 1 dl száraz fehérbor, 1,5 dl víz, fél tojássárgája, édesítőszer ízlés szerint, kis darab fahéj, de őrölt is lehet, kevés citromhéj, 20 g tejföl

Elkészítése: Az almát cikkekre vágjuk. Ráöntjük a vizet és a bort. Ízesítjük fahéjjal és citromhéjjal, majd feltesszük főni. Addig főzzük, míg az szétesik. Ekkor a tűzről levesszük és hozzákeverjük a tejföllel elkevert tojássárgát. Takaréklángra állítjuk a tüzet, visszatesszük a levest, és állandó keverés mellett felforraljuk. Egy percet hagyjuk csak főni.
Hidegen, melegen egyaránt finom.

BÖJTI ALMALEVES
Hozzávalók: 50 dkg alma, 5 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 l víz, 1 citrom, 2 szem szegfűszeg, kevés fahéj, csipet só

Elkészítése: Forrásban lévő vízbe belecsavarjuk a citromot, beletesszük az apró kockára vágott almát, a cukrot, a fűszereket és puhára főzzük.
Hozzáadjuk a fehérbort, a tejfölt és tejszínt simára keverjük a liszttel és behabarjuk a levest. Jól kiforraljuk, ha kell utánízesítjük és hidegen tálaljuk.
Hasonló módon készült az aszalt szilva leves is.

DIÉTÁS ALMALEVES
Hozzávalók 2 személyre: 2 közepes alma, 1 dl zsírszegény tejföl, 1 ek liszt, 4 szem szacharin, 1 szem szegfűszeg, kevés fahéj
Elkészítése: Az almát nem hámozzuk meg, a magházat távolítjuk csak el és szeletelve 6 dl vízben, a fűszerekkel megfőzzük. A liszttel és a tejföllel habarjuk.

FEHÉRBOROS ALMALEVES 01.
Hozzávalók: 2 nagy savanykás alma, 3 dl száraz fehérbor, 2 dl tejföl, 1 evőkanál burgonya- vagy búzakeményítő, ízlés szerint 8-10 dkg kristálycukor, 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és só, 3 szem szegfűszeg, 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér és fehér bors

Elkészítése: Az almákat megmosom, meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágva beleteszem egy kisebb fazékba. Ráöntöm a bort, beleszórom a cukrot, és felforralom. Közben egy másik edényben 4 dl vizet ugyancsak felforralok a fűszerekkel, és 10 percig főzöm. A leszűrt fűszeres vizet hozzáöntöm az almához. A burgonyalisztet simára keverem a tejfölben és fél dl vízben, majd a forrásban lévő almaleveshez keverem. Folytonos keverés közepette felforralom és még egy percig főzöm, végül a lángról lehúzom. Kihűtöm, közben néhányszor megkeverem, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Csak akkor teszem be a hűtőszekrénybe, ha teljesen kihűlt.
Csészékben tálalom. Különösen finom, ha közvetlenül tálalás előtt a jéghideg levesbe fél dl bort keverek.

FEHÉRBOROS ALMALEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg savanykás alma, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 5 dkg liszt, 2 tojássárgája, csipetnyi só, 1 evőkanál citromlé, fahéj, szegfűszeg
Elkészítése: Az almát megmossuk, megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. Egy liternyi vizet fölforralunk, beletesszük a megmosott mazsolát, cukorral, citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. Amikor forr, hozzáadjuk az almakockákat, a fehérbort és néhány percig főzzük. A tejszínt elkeverjük a liszttel és besűrítjük vele a levest. A kész almalevest a tojások sárgájára merjük, és jól elkeverjük. Azonnal tálalható, de behűtve is kitűnő.

HABART ALMALEVES
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg rétesalma, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, 1 egész tojás, 4-5 dkg cukor, citromlé, fahéj., só

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, 2 liter hideg vízzel, cukorral, egy darab fahéjjal, egy darabka citromhéjjal, csipetnyi sóval főni tesszük. Ha puhára főtt, azonnal behabarjuk a tejföllel kevert liszttel. Újra felfőzzük és tojássárgára tálaljuk. Ízlés szerint cukrot, citromlét adunk hozzá. 8-10 perc alatt elkészül. Tálalhatjuk melegen vagy nyáron, lehűtve, hidegen. Ha hidegen tálaljuk, a habarást kevesebb liszttel és több tejföllel készítsük és még egy tojássárgával keverjük el. Ízesíthetjük az almalevest, néhány szem hámozott negyedbe vágott sárgabarackkal vagy beleszelhetünk a végén 1-2 hámozott körtét. Fenti módon készíthetünk egres, cseresznye és meggylevest is.

HIDEG ALMALEVES 01.
Elkészítése: Ötven dkg megmosott és meghámozott jonatán almát kockákra vágunk. 1 liter vízben 10 dkg kristálycukorral együtt feltesszük főni. Egy kis vászonzacskóba szegfűszeget, citromhéjat, fahéjat teszünk és belelógatjuk a levesbe. 1 dl fehérborral, sóval, citromlével ízesítjük. Kb. 15 percnyi főzés után, tejfölös habarással besűrítjük, átforraljuk, majd lehűtés után tálaljuk.

HIDEG ALMALEVES 02.
Hozzávalók: 30 dkg alma, 10 dkg cukor, 1 dl tejszín vagy tejföl, 1 dl tej, fehérbor, só, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, citromlé, liszt

Elkészítése: A meghámozott és magházától megtisztított almát kisebb szeletekre vagy kockákra vágjuk. Gyengén cukrozott vízbe kevés sót, törött fahéjat, szegfűszeget, citromlevet és citromhéjat teszünk, felforraljuk, és az almát majdnem puhára főzzük benne (kb.8-10 perc!).
Tejföllel vagy tejszínnel habarva sűrítjük be; tejszínnel, kevés tejjel vagy fehérborral javítjuk fel, utánízesítjük (cukor vagy citromlé) és jól lehűtjük.

HIDEG ALMALEVES 03. (INDIA)
Hozzávalók: 1 kg hámozott reszelt alma, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 2 -3 bögre víz, 1 citrom leve, 3 evőkanál cukor, 1 kávéskanál garam masala, 1 bögre tejszín, késhegynyi őrölt fehérbors, 1 evőkanál apróra vágott korianderlevél, csipetnyi só

Elkészítése: Pirítsuk meg a vajban a Garam maszalát öntsük fel vízzel és forraljuk legalább 10 percig. Adjuk hozzá a cukrot és az almát. Ha megpuhult az alma, hűtsük le majd turmixoljuk simára. Keverjük bele a citromlevet, a fehér borsot, a sót és a tejszínt. Koriander zölddel díszítve hidegen tálaljuk.

HIDEG ALMALEVES 04.
Hozzávalók: 1 evőkanál salátaolaj, 1 késhegynyi curry, 1 l csirkeleves, 3 db alma, 1 kávéskanál citromlé, 1 mokkáskanál porcukor, 1 késhegynyi Cayenne-bors, 2 dl tejszín, 1 kávéskanál vagdalt petrezselyem

Elkészítése: A felmelegített olajon kissé pirítsa meg a curryt. Öntse fel két deci forró levessel. Fedő alatt gyöngyözve főzze 10 percig. Ezután adja hozzá a reszelt almát és a megmaradt levest. Párolja készre. A tűzről félrehúzva hagyja teljesen lehűlni a levest. Amikor hideg, keverje pépesre a citromlével, a sóval, a cukorral és a cayenne-i borssal. Végül fakanállal dolgozza egybe a tejszínnel. Hűtött leveses csészékben, korianderlevéllel díszítve tálalja.

HIDEG ALMAPÜRÉLEVES
Hozzávalók: 30 dkg alma, 10 dkg cukor, 1 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 2 dkg liszt, 1 db citrom, fahéj, szegfűszeg, só

Elkészítése: Kevés vízben a megtört fahéjból, reszelt citromhéjból, a szegfűszegből íz-kivonatot főzünk, majd leszűrjük. A meghámozott almákat szeletekre vágjuk, és cukros, enyhén sós vízbe feltesszük főni. Hozzáadjuk a leszűrt redukciót is. Főzzük. Mikor az almák szétfőttek, kézi botmixerrel pürésítjük. Liszttel simára kevert tejszínnel behabarjuk, kevés fehérborral utóízesítjük. Lassú tűzön kiforraljuk, majd jól lehűtjük. Tálalásig hűtőben tartjuk. Előhűtött tányérban, fahéjas málnával díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc

JOGHURTOS NYERS ALMALEVES
Hozzávalók: 50 dkg alma, 4 dl joghurt, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só, ízlés szerint cukor

Elkészítése: 1 dl vízbe belekeverem a fűszereket, és 5 percig forralom. Hagyom kihűlni. Közben turmixpohárba öntöm a jéghideg joghurtot, ízesítem sóval és cukorral, majd hozzáöntöm a fűszeres vizet. Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd az almareszeléket is hozzátéve a fűszeres joghurthoz, pépesre zúzom az egészet. A habos almalevest előhűtött csészékbe osztom.

KÜKÜLLŐ MENTI ALMALEVES 01.
Hozzávalók: 1 kg alma, 2 citrom, só, 1 kk fahéj, pár szegfűszeg, 2-3 dl fehérbor, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, cukor, petrezselyem

Elkészítése: 2,5 liter vizet felteszünk forrni. Adunk bele sót, fahéjat, szegfűszeget, az egyik szeletelt citromot és a bort. Az almát megtisztítjuk. és kockára vágjuk. Ha felforrt a vizünk beletesszük. Mikor megfőtt az almánk lezárjuk a tüzet alatta és elkeverjük a tojássárgájával vegyített tejföllel. Ízesítsük a másik citrom levével és cukorral esetleg kevés borral. A petrezselymet apróra vágjuk, és a levesre szórjuk. 
Készülhet tejszínnel is, és fogyasztható hidegen is.

KÜKÜLLŐ MENTI ALMALEVES 02.
Hozzávalók: 1 kg alma, cukor, 1 kávéskanál törött fahéj, 2 citrom, só ízlés szerint, petrezselyemzöldje, 1 pohár fehérbor, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl vagy tejszín, 2-3 szegfűszeg

Elkészítése: A meghámozott almát megtisztítva, torzsáját kivéve kockákra vágjuk, citromos vízbe tesszük, hogy fehér maradjon. Sót, fahéjat, szegfűszeget, citromszeleteket, a bort 2 és fél liter vízben forrásba hozzuk, és az almát beletesszük. Miután megfőtt az alma, félrehúzzuk, és beletesszük az eresztéket, a tojássárgáját eldörzsölve tejföllel vagy tejszínnel.
Ízesítsük citromlével, borral és cukorral. Utoljára adjuk hozzá a petrezselyem megvágott zöldjét.
Változat: Készülhet rebarbarából is ugyanezzel az eljárással.
Megjegyzés: Mint minden gyümölcsleves, hidegen is fogyasztható. Díszíthetjük tálaláskor héjastul szalma vékonyra vágott piros almával.

KÜKÜLLŐ-MENTI ALMALEVES 03.
Hozzávalók: 1 kg alma, fahéj, szegfűszeg, só, 2 citrom, 2 dl fehérbor, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 10 dkg cukor, pár szál petrezselyem

Elkészítése: Az almát hámozzuk, csumázzuk, és kockákra vágjuk. Kevés citromlébe forgatjuk. 2 és fél liter vizet felforralunk a beleszórt sóval, fahéjjal, szegfűszeggel, borral és az egyik citromból vágott szeletekkel. Az almát beletesszük, és fél puhulásig főzzük. Ekkor félrehúzzuk, kikeverjük a tejfölt a tojássárgával és belekeverjük a levesbe. Ízesítsük citromlével (az alma alattiról se feledkezzünk meg!), cukorral és adjuk hozzá a vágott petrezselymet is. Lehet melegen is, hidegen is fogyasztani, a tejfölt helyettesíthetjük tejszínnel, és ki lehet próbálni rebarbarából is esetleg fele alma - fele rebarbara változatban is. Ha csak rebarbarából készítjük, én mindenképpen tejszínt javaslok, s egy picit több cukrot is elvisel a leves.

MELEG ALMALEVES
Elkészítése: A tisztított és gerezdekre vágott almát hideg vízben feltesszük főni. Citromhéjjal, szegfűszeggel fűszerezzük. Mikor megpuhult, akkor áttörjük, saját levével felengedjük. Sóval, cukorral, mazsolával ízesítjük, tojássárgájával habosra keverjük.
Melegen, nyers almakockákkal tálaljuk.

MELEG ALMALEVES ÍNYENC MÓDRA
Hozzávalók: 4 db savanykás alma, 1 húsleveskocka, vagy 1 evőkanál ételízesítő, 1 dl tejföl, késhegynyi fehér bors, 1 evőkanál cukor

Elkészítése: A húsleveskockát 8 dl-nyi vízben feloldjuk, borsozzuk, cukrozzuk és felforraljuk. Közben az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat kivágjuk, almareszelőn megreszeljük. A reszelt almát a forrásban levő levesbe beledobjuk, még egy pillanatig forraljuk, majd a tűzről félrehúzzuk. Belekeverjük a tejfölt, vagy tejszínt és melegen, csészékben tálaljuk.

NARANCSOS ALMALEVES EGYSZERŰEN
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg savanykás alma, 4 dl almabor, 10 dkg cukor, 3 narancs

Elkészítése: A narancsokat kettévágjuk, és levüket kifacsarjuk. Az almákat meghámozzuk, és finomra reszeljük, majd meglocsoljuk a narancsok levével. Hozzáadjuk a cukrot és az almabort. Alaposan elkeverjük.
Jól behűtve, leveses csészében tálaljuk.
Almabor helyett almalével is készíthetjük.

NYERS ALMALEVES
Hozzávalók: 50 dkg alma, 4 dl joghurt, fahéj, szegfűszeg, cukor, só

Elkészítése: 3-4 szegfűszeget és 2-3 kis darab fahéjat forralj 1 dl vízben 5 percig. Közben az almát hámozd meg, csumázd ki és reszeld le. A lehűtött joghurthoz add hozzá az almát, szűrd rá a kihűlt fűszerlevet, tegyél bele kevés cukrot és egy csipetnyi sót, majd egy turmixgépben az egészet keverd simára.

NYÍRSÉGI ALMALEVES
Hozzávalók: 50 dkg alma, 2 húsleveskocka, 1 fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, gyömbér, citrom, 1 dl tejföl

Elkészítése: Húslevest készítünk húsleveskockából, és apróra vágott vöröshagymát és gerezdekre vágott almát főzünk bele, A levét leszűrjük, az almát áttörjük, majd összekeverjük a levessel. Sóval, borssal, szerecsendióval, gyömbérporral, citrommal ízesítjük. Egy kevés tejföllel hűtjük le.

PITYÓKÁS ALMALEVES
Hozzávalók: 1 kg alma (birsalma is jó), 20 g vaj, 1 ek liszt, 2 tojás, 1 dl tejfel, cukor, vaníliás cukor, só, ízlés szerint fehérbor

Elkészítése: A meghámozott, kimagozott gyümölcsöt kevés vízben megfőzzük, szitán áttörjük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük 7-8 dl vízzel, kevés sóval, cukorral, vaníliás cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a bort, a gyümölcspürét és jól felforraljuk. A tojások fehérjét keményre verjük, megcukrozzuk, és a levesben galuskaként kifőzzük, majd levesestálba szedjük. A tojássárgákat jól kikeverjük a tejföllel, és állandó keverés mellett a fonó leveshez adjuk. A galuskákra merve tálaljuk.

ROMÁN ALMALEVES
Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 1 murok (sárgarépa), 1 petrezselyemgyökér, 1 kg alma, 1 kávéskanál liszt, 2 evőkanál tejföl, só, cukor, zöldpetrezselyem

Elkészítése: A fölszeletelt húst a kockákra vágott murokkal és a petrezselyemmel hideg vízben főni tesszük, majd megsózzuk. Mikor a hús megfőtt, leszűrjük, a levét ismét felforraljuk, beledobjuk a meghámozott és szeretekre vágott almát.
Miután az alma megpuhult, visszatesszük a húst a lébe, tejfölös eresztékkel fölengedjük, sózzuk, beborsozzuk, cukrozzuk, levesestálba öntjük, majd petrezselyem-zöldjével megszórjuk.

SZABOLCSI ALMALEVES
Hozzávalók: 1 kg alma, 5-10 dkg cukor (ki milyen édesen szereti), 5 dkg liszt, 3 dl tejföl, 2-3 dl fehérbor, 1 citrom, szegfűszeg, fahéj, só

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és durván egy liter vízzel feltesszük főni. A fűszerekkel ízesítjük, s beletesszük a citrom lereszelt héját és kifacsart levét is. Első forrásig főzzük, ekkor beleöntjük a bort, kikeverjük a tejfeles habarást, és a következő forrás után besűrítjük vele a levest. Még egy rottyantás aztán jól lehűtjük.
SZATMÁRI ALMALEVES
Hozzávalók: 80 dkg alma, só, 3 ek cukor, 2 ek liszt, 2-2 dl tejföl és fehérbor, fahéj, pár szegfűszeg, 1 citrom

Elkészítése: A megtisztított almát vékony szeletekre vágjuk, és egy liter vízben feltesszük főzni. Sóval, cukorral, szegfűszeggel, egy darabka fahéjjal (v. őrölttel), reszelt citromhéjjal és a citrom levével ízesítjük. Ha felforrt, hozzáöntjük a bort, tejfeles habarással sűrítjük. Ha kész, jól lehűtjük és így tálaljuk.

SZÓJÁS ALMALEVES
Hozzávalók: 30 dkg alma, 8 dkg cukor, 1 db citrom, fahéj, szegfűszeg, 1 evőkanál szójaliszt, 2 dl tejföl

Elkészítése: Felforralunk 1 l vizet cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. Ha forr, takaréklángra állítjuk. Az almát meleg vízben megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a magházát kivágjuk, kis darabokra vágjuk, az ízesített vízben fedő alatt felforraljuk. A szójalisztet kevés vízben simára keverjük, a leveshez öntjük, takaréklángon 10 percig főzzük. A tejfölt a leveses tálban simára keverjük, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen. A citrom levét tálalás előtt adjuk hozzá.

TEJFÖLÖS ALMALEVES
Hozzávalók: 5 db savanykás alma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukor, kis darab fahéj, néhány szem szegfűszeg

Elkészítése: Az almákat megtisztítjuk, a magházat eltávolítjuk és felkockázzuk, majd másfél liter vízben megfőzzük. Cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. A tejfölt simára keverjük a liszttel és behabarjuk vele a levest. Még egyszer fölforraljuk és azon melegében, vagy lehűtve kínáljuk.