Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Rizses levesek


BRASSÓI SZÁSZ LAKODALMI LEVES
Hozzávalók: 1 öreg kövér tyúk, 1 kg marhahús, 6 murok, 4 petrezselyemgyökér, 2 közepes zeller, 2 fej hagyma, 2 pohár rizs, 2 ek vagdalt petrezselyemzöldje, 3 tojássárgája, 2 csésze tejföl, só, bors

Ez az étel a szász falusi lakodalmi ebéd fénypontja. Természetesen az alábbi megadott mennyiségek többszöröséből is készülhet.

Elkészítése: A tyúkot és a marhahúst a zöldséggel együtt 5 liter vízben, sóval és borssal ízesítve addig főzzük, amíg jól megpuhul. A levet leszűrjük, beletesszük a rizst, egy fej apróra vágott hagymát, és lassú tűzön tovább főzzük. Amikor puhára főtt, a levest a tűzről levesszük.
A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, és folytonos keverés mellett hozzáadjuk a leveshez. Hozzáadjuk a vagdalt petrezselyemzöldet. A tyúkot és a marhahúst darabokra vágva visszatesszük a levesbe.

CITROMOS RIZSLEVES KARFIOLLAL
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg rizs, 1 fej karfiol, 2 ek tejszín, 1/2 db citrom, 1 mk gyömbér, 1 l csontlé, füstölt sajt, só

Elkészítése: A rizst megfőzzük sós vízben. A csontlében megfőzzük a karfiolt, felforraljuk a citrom reszelt héjával, a reszelt gyömbérrel. Kb. 5 perc múlva beledobjuk a főtt rizst, átforraljuk vele. Beleöntjük a tejszínt, citromlével savanyítjuk.
Reszelt füstölt sajtot adunk hozzá.

CSIRKÉS RIZSLEVES
Hozzávalók: 1,4 kg csirke. 2,2 liter víz, 1,5 csésze rizs, 2 kávéskanál só

Elkészítése: Forraljuk fel a vizet, tegyük bele az egész csirkét és a sót 15 percre. Akkor fordítsuk meg a csirkét és főzzük még 15 percig. Vegyük ki.
A csirke vizében addig főzzük a rizst, amíg olyan puha lesz, hogy szétesik, magyarul, főzzük szét.
Csontozzuk ki a csirkét, és két villával szaggassuk apró darabokra, majd a húst tegyük vissza a levesbe.
Ezzel el is készült a rizsleves, de ami étvágygerjesztővé teszi, az a tálaláskor hozzáadott ízek:
Tálaláshoz: 2 gerezd fokhagyma, 5 salotta hagyma, 2 x 3 evőkanál olaj, 6 lágy tojás, koriander vagy petrezselyemlevél, 3 szál újhagyma, 5 cm gyömbér, 2 friss piros chili, 2 evőkanál híg szójaszósz, 2 evőkanál kínai savanyúság, só és bors
Készítsünk fokhagyma és salotta olajat: a fokhagymát törjük péppé és süssük olajban aranybarnára. A salottát szeleteljük fel és süssük olajban aranybarnára.
A leveleket és az újhagymát vágjuk apróra, a gyömbért vékony szeletekre.
A chilit is szeleteljük fel és keverjük össze a szójaszósszal.
Kis tálkákban készítsünk minden hozzávalót az asztalra. Mindenki azzal ízesíti a levesét, mivel akarja.

GOMBÁS RIZSLEVES
Hozzávalók 2 személyre: 2 kanál rizs, 8 dkg gomba, fél fej hagyma, 1 evőkanál tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 evőkanál étolaj

Elkészítése: A rizst a megtisztított, felaprított gombával hagymás olajon megpároljuk, felengedjük, és puhára főzzük. Utána behabarjuk tejföllel és felforraljuk.

GÖRÖG RIZSLEVES
Idő: 30 perc
Hozzávalók: 5 dkg rizs, 1 citrom leve, 3 tojás, 1,5 liter tyúkhúsleves (3 leveskockából), 5 dkg főtt csirkehús, só, fehér bors, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítése: A rizst lobogva forró vízben tíz-tizenöt percig puhára főzzük, leszűrjük, hozzákeverjük az apróra vágott csirkehúst. A három tojást felverjük, hozzáadjuk a citrom levét, majd fokozatosan, habverővel kevergetve másfél deciliter meleg húslevest. A megmaradt levest felforraljuk, levesszük a tűzről, ráöntjük a csirkehúsos rizsre, sóval, borssal ízesítjük. Belekeverjük a citromos tojást, és visszatesszük közepes lángra. Öt percig folyamatosan kevergetjük, s amikor a leves jól átmelegedett, krémes lett, friss kenyérrel és finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

ÖRMÉNY RIZSKÁSALEVES
Hozzávalók: 15 dkg gomba, 1 ek rizs személyenként, 2 ek liszt, kevés olaj, lestyán, petrezselyemzöldje, churut, só, bors

Elkészítése: Zöldséglevest készítünk, és laskára vágott gombát teszünk bele, majd személyenként egy evőkanál rizst.
Híg, olajos rántással felengedjük, lestyánnal és petrezselyemzöldjével ízesítjük, majd churuttal savanyítjuk.
Böjti leves, ezért a churutba nem keverünk tejfölt.

PARADICSOMOS-RIZSES BURGONYALEVES
Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 1 kis doboz paradicsompüré, 2 dkg zsír vagy olaj, 2 dkg sima liszt, 2 dkg rizs, 2 dkg hagyma, 1,25 l víz, só, törött bors, egy kevés cukor, citromlé

Elkészítése: Az átválogatott és megmosott rizst sós forró vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a megtisztított, meg-mosott és kockára vágott burgonyát meg a paradicsompürét, és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhult. A zsírból és lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk a reszelt hagymát, törött borssal fűszerezzük, néhány percig forraljuk, majd beleöntjük a lobogó levesbe. Jól felfőzzük, végül ízlés szerint cukorral és citromlével ízesítjük.

RIZSES BURGONYALEVES
Hozzávalók: 20 dkg burgonya, 5 dkg rizs, 1,25 l füstölthús-lé, 3 dkg hagyma, zöldpetrezselyem, törött bors, pirospaprika

Elkészítése: A füstölt hús főzőlevébe belekeverjük az apróra vágott hagymát, a megtisztított, kockára vágott burgonyát, a megmosott rizst, és addig főzzük, míg a burgonya és a rizs meg nem puhult. Törött borssal, pirospaprikával és apróra vágott petrezselyem zöldjével fűszerezzük.

RIZSES FOKHAGYMALEVES 01.
Hozzávalók: 4 fej vöröshagyma, 4 evőkanál rizs, 2 evőkanál olaj, 2 csapott evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, só, késhegynyi pirospaprika, 1 csomó petrezselyem

Elkészítése: Világos rántást készítünk, beletesszük az elkapart fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet, néhányszor megkeverjük, majd a tűzről levéve a pirospaprikát is belekeverjük. Másfél liter vízzel felengedjük, megsózzuk, és visszatesszük a tűzre. Ha forr, beletesszük a megmosott rizst, és fedő alatt addig főzzük, amíg a rizs megpuhul.

RIZSES FOKHAGYMALEVES 02.
Hozzávalók: 4 ek rizs, 2 ek olaj, 2 lapos ek liszt, 1 fej fokhagyma, só, késhegynyi pirospaprika, 1 cs. petrezselyem

Elkészítése: Egészen világos rántásba beletesszük a nagyon apróra vágott petrezselymet, a péppé tört fokhagymát, a paprikát és lehúzva a tűzről néhányszor jól elkeverjük. Felengedjük 1,5 l vízzel, sózzuk. Visszatesszük a tűzre, ha felforrt beletesszük a rizst, és puhára főzzük.

RIZSES GOMBALEVES
Hozzávalók: 30 dkg csiperkegomba, fél csésze (lehetőleg barna) rizs, 2 fej hagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, 1 teáskanál só, csöpp mustár, csipetnyi curry, csipetnyi őrölt bors, fél pohár tejföl, vegeta

Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. A rizst félig megfőzzük, félretesszük. A gombát az olajon, vágott petrezselyemmel és a nagyon apróra vágott hagymával, fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, majd megszórjuk a liszttel és kb. 1 l vízzel felöntjük. Beletesszük az ízesítőket és a rizst. (Amennyiben azt bő vízben főztük, nem kell több vizet hozzáadnunk, ám ez ízlés szerint változhat.) Tejföllel tálaljuk.

RIZSES LENCSELEVES (PIRINCLI KIRMIZI MERCIMEK CORBASI)
Hozzávalók: 2,5 dl vörös lencse, 1 l húsleves, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 db paradicsom, 2 db közepes burgonya, 2 evőkanál rizs, só és őrölt bors, 2 dl tejföl

Elkészítése: Az előző este beáztatott lencsét csepegtesse le, a rizst folyóvízben mossa meg. A hagymát, a paradicsomot és a burgonyát meghámozva vagdalja nagyon apró, egyforma kockákra. Valamennyi előkészített hozzávalót tegye fazékba, öntse fel a húslevessel, és ízlése szerint fűszerezze. Gyöngyözve főzze fedő alatt 45 percig. Melegen tálalja, a tányérban 1-1 kávéskanál tejföllel díszítve. 

RIZSES TYÚKLEVES
Hozzávalók: 1.5 l tyúkhúsleves (leveskockából), 10 dkg rizs, 1 evőkanál keményítő, 3 tojássárgája, 1 dl tej, 1 teáskanál petrezselyem, 1 citrom leve, só

Elkészítése: Felforraljuk a tyúklevest, majd hozzáadjuk a megmosott, kiválogatott rizst és 12 percig főzzük. Egy tálban a keményítőt, a tejet, a sót és a tojássárgákat jól elkeverjük, majd habverővel állandóan keverve, apránként hozzáadjuk a leveshez.  A levest még egyszer felhevítjük, de már nem forraljuk, végül állandó keverés közben hozzáadjuk a petrezselymet és a citromlevet. Vigyázzunk, nehogy összefusson! 

RIZSKRÉM-LEVES
Elkészítése: Tizenöt dkg rizst 1 l húsleveskockából készült húslevesben puhára főzzük, majd 2 dl tejet hozzáadva átforraljuk. Ezután áttörjük, ha szükséges sóval, törött borssal utána ízesítjük. 1 tojássárgájával elkevert 1 dl tejszínnel dúsítjuk, tetejére kis vajgolyókat morzsolunk. Kis kockákra tört kétszersült betéttel tálaljuk.

RIZSLEVES 01.
Hozzávalók: vegyes zöldség 1/4 kg, zsír 5 dkg, liszt 2 dkg, zöldpetrezselyem 1/2 csomó, víz 1,5 l, tojás 1 db, tejföl 2 dl, vaj 2 dkg, citromlé 2-3 csepp, rizs 10 dkg

Elkészítése: Főzzünk különféle zöldséget jó puhára, és készítsünk világos rántást, finomra vágott petrezselyemmel. A megfőtt zöldséget átszűrjük, és levével a rántást feleresztjük, és forrni hagyjuk. Ekkor kevés rizst teszünk bele főni, vigyázva arra, hogy a szemek egészben maradjanak.
Tálaláskor a tálban egy tojássárgáját, 2 dl tejfölt, 2 dkg vajat, 2-3 csepp citromlevet jól elkeverünk, és a forró levest ráöntjük.

RIZSLEVES 02.
Hozzávalók: 20 g rizs, 1 g napraforgóolaj, 10 g liszt, 50 g vegyes zöldség, só, petrezselyemzöld, csont lé, bors

Elkészítése: A zöldséget apró kockára vágjuk. A rizzsel, petrezselyemmel együtt olajon átpároljuk, felöntjük csontlével, sózzuk. Puhára főzzük.
A lisztet szárazon világosra pirítjuk, hideg vízzel simára keverjük, a leveshez öntjük és felforraljuk, borsozzuk.

RIZSLEVES 03.
Hozzávalók: 8 dkg rizs, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, 10 dkg parmezán jellegű sajt, 1 Knorr húsleveskocka,2 dkg margarin, 1 evőkanál liszt, só, bors
Elkészítése: A rizst 8 dl vízben feltesszük főni. Belemorzsoljuk a húsleveskockát. Megforrósított margarinon megpirítjuk a lisztet, és a levest berántjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A tejfölben elkeverjük a tojássárgáját, és a levesbe keverjük, majd azonnal lehúzzuk a tűzről, és tovább keverjük. A rizslevest tányérokba szétosztjuk és meghintjük a reszelt sajttal.

RIZSLEVES CSIRKEHÚSSAL
Előkészítési idő kb. 3/4 óra
Duzzasztási idő kb. 1/2 óra
Illik hozzá a fehér kenyér
Hozzávalók: 1 csirkemell, 1 ek szezámolaj, 4 szál újhagyma, 1 beáztatott kínai gomba, 1, 5 dkg szójacsíra, 5 dkg csiperkegomba, 5 dkg zöldborsó, 10 dkg rizs, 1/2 liter szárnyas-húsleves (lehet leveskockából), 1 ek Hoisin szósz, 1 késhegynyi frissen reszelt gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 1 kk. glutamát, 4 ek rizsbor

Elkészítése: A csirkemellet vágjuk apró kockákra, és wokban kavargatva erőteljesen pirítsuk meg szezámolajban. Az újhagymát is aprítsuk kockákra, és a kínai gombával együtt forgassuk át a zsiradékban. A szójabab csírát csepegtessük le. A gombát szeleteljük fel, és zöldborsóval együtt pirítsuk egy kicsit a wokban. A rizst főzzük meg sós vízben, és adjuk a többi hozzávalóhoz, majd öntsük fel a levessel, és fűszerezzük Hoisin szósszal meg gyömbérrel. A fokhagymát dörzsöljük el sóval, és a glutamáttal meg a borssal együtt, szórjuk a levesbe. Ízesítsük rizsborral, végül pedig szórjunk rá snidlinget.

RIZSLEVES NŐFALÓKNAK
Elkészítése: Felforralunk két személy számára fél liter erős tyúkhúslevest, majd beleszórunk egy marék rizst. Kis lángon 18 percig főzzük. Eközben egy marék friss cukorborsót elkeverünk három teáskanál reszelt parmezánnal, egy késhegynyi őrölt szerecsendióval és három tojássárgájával. Enyhén megsózzuk. Amikor a rizs megpuhult, nagyon lassan, állandó kevergetés közben beleöntjük a tojásos keveréket.
Vigyázzunk, nehogy felforrjon. Végül egy teáskanál snidlinggel szórjuk meg.

RIZSLEVES REGGELIRE (MALÁJ RECEPT)
Hozzávalók: 1 csésze rizs, 3 csésze víz, 1/2 csésze mogyoró, 1/2 csésze ikan bilisz (szardella), só

Elkészítése: Addig főzzük a rizst, amíg szinte szétfő.
Süssük meg külön a mogyorót és külön a halat annyi olajban, amennyi ellepi.
Tálaláshoz tegyük a rizsleves kis tálkákba, majd tegyük rá a mogyorót és a halat. Szójaszósszal ízesíthetjük.

RIZSLEVES ZÁRAI MÓDRA
Elkészítése: Négy evőkanál rizst fél csésze olajban pirítsunk meg világos aranyszínűre, majd kevés vízzel öntsük fel és pároljuk meg. Ezután sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk és öntsük fel kellő mennyiségű vízzel. Hagyjuk felforrni, egy levesestálba tegyünk két tojássárgát, keverjük fel villával. Öntsük rá a kész levest, keverjük jól össze, és tejföllel habarjuk be.

SPENÓTOS-RIZSES SÜTŐTÖKLEVES
Hozzávalók: 35 dkg sütőtök, 1 nagy fej hagyma, 15 dkg spenót, 2 ek olaj, 1.5 l húsleves kockából, 12 dkg rizs

Előkészítés: A tök héját és magjait eltávolítjuk, megmossuk, 1x1 cm-es kockákra aprítjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük.

Elkészítése: Az olajat egy fazékban felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát.  Rádobjuk a tököt, erős tűzön 1 percig pirítjuk, majd aláöntjük a húslevest. Ízlés szerint borsozzuk, és fedő alatt, lassú forralással 25 percig főzzük.
A leveshez adjuk a rizst és a vágatlan spenótleveleket, további 15 percig főzzük. Ízlés szerint utána sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 5 percig pihentetjük. Mélytányérokba szedjük és azonnal tálaljuk. Tetejüket 1-1 ek reszelt sajttal megszórhatjuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 60 perc múlva

TOJÁSOS RIZSLEVES
Hozzávalók: 4 tojás, 2 dl sovány tejföl, 2 evőkanál gyorsrizs, 1 evőkanál apróra vágott füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 2 marhahús-leveskocka, 1 babérlevél, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál currypor, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint só és törött bors, 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld

Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A füstölt szalonna zsírját kisütjük, majd a hagymát és a rizst egyszerre rátéve, üvegesre pirítjuk. Ezután a tűzről lehúzva azonnal belekeverjük a pirospaprikát, és ráöntünk 1 dl vizet. Jól összekeverjük, majd még 7 dl vizet ráöntve, felforraljuk. Közben beleszórjuk a curryport és a borsot, valamint beletesszük a húsleveskockákat és a babérlevelet. 10 percig kis lángon főzzük. A mustárt összekeverjük a tejföllel, és belekeverjük a forrásban lévő levesbe. Végül a tojásokat úgy ütjük bele, hogy egyben maradjanak, és további 5 percig kis lángon forraljuk. Közben nem szabad megkeverni, nehogy a tojások szétmenjenek. A tűzről lehúzva beleszórjuk a petrezselyemzöldet, és 10 percig hagyjuk állni, csak ezután tálaljuk.

TÖRÖK RIZSLEVES (PIRINÇ ÇORBASI)
Hozzávalók: 1 liter tyúkleves, fél evőkanál vaj, 3 evőkanál rizs

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és a megmosott rizst kissé átpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a tyúklevest, fűszerezzük, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

VADRIZSES GOMBALEVES - KANADA
Hozzávalók: 1/2 csésze szárított gomba (porcini), 4 csésze csirkeleves-sűrítmény, 1 1/2 csésze szeletelt gomba, 1/2 nagy hagyma, felkockázva, 1/3 csésze vadrizs, 1 csipet só, 1 csipet bors, 1/2 csésze tejföl, petrezselyem

Elkészítése: A szárított gombára önts forró vizet, fedd le, s így áztasd 15 percig. Közben egy nagy lábasban keverd össze a csirke-sűrítményt a szeletelt gombával, a hagymával és a vadrizzsel, s visszafogott tűzön (fedő nélkül) főzd 15 percig. Közben a szárított gombát szedd ki az áztató léből, s azt is add a leveshez. Az áztatólevet szűrd át sűrű szitán (hogy a törmeléket eltávolítsd), s ezt a folyadékot is öntsd a többihez. Sózd, borsozd. Folytasd a főzést még körülbelül 35-40 percig, amíg a vadrizs meg nem puhul. Végül keverd hozzá a tejfölt, és szórj vágott petrezselymet a tetejére.

ZÖLDSÉGES RIZSLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg gomba, 1 liter zöldségleves (leveskockából), 15 dkg rizs, 1 sárgarépa, őrölt bors, 1 közepes póréhagyma, só, egy csipetnyi reszelt szerecsendió, citromlé

Elkészítése: A zöldséglevest felforraljuk, és a rizst beletéve tíz percig fedő alatt főzzük. Az alaposan megmosott pórét, és a megtisztított gombát vékony karikákra vágjuk, a sárgarépát a reszelő durva fokán lereszeljük. (A gombát azonnal meglocsoljuk kevés citromlével, nehogy megbarnuljon). A pórét, a hagymát és a répát a leveshez adjuk, és takaréklángon további 10 percig főzzük. Ha elkészült sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.