Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ürügulyás


Hozzávalók: 60 dkg ürücomb vagy lapocka, 1 húsleveskocka, 2 gerezd fokhagyma, 15 szem fekete bors, 1 cikk kelkáposzta, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, l-l darabka zeller és karalábé, arasznyi póréhagyma vagy 3-4 dundi újhagyma, 4 közepes burgonya, 1 csokor petrezselyem.

Az ürühúst megmossuk, egy centis kockákra vágjuk, majd leforrázzuk, és hideg vízzel leöblítjük. Fazékba tesszük, és 1,2 liter vízzel fölöntjük. Belemorzsoljuk a leveskockát, a fokhagymával meg a borssal fűszerezzük. Fölforraljuk, majd kis rést hagyva lefödjük, és kis lángon majdnem teljesen puhára főzzük. Közben az összes zöldséget megtisztítjuk, a kelkáposztát laskára, a többit vékony csíkokra metéljük, a burgonyát kockákra vágjuk. Mindezt a húshoz adjuk, és együtt puhára főzzük. Ha kell, utánsózzuk, végül petrezselyemmel gazdagon meghintjük.