Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fekete-erdő muffin


Az egyik kedvenc sütim a Fekete-erdő szelet, viszont nem szeretek hatalmas tortákat sütni. Aztán egyszer csak jött az ötlet, hogy csináljuk meg kicsiben! Így hát elkészítettem muffin-verzióban! Próbáld ki Te is! 

Hozzávalók 12 db muffinhoz:
15 dkg meggybefőtt,
4 ek. meggylekvár,
20 dkg liszt,
4 evőkanál eredeti (cukrozatlan) kakaópor,
1 kk szódabikarbóna,
1/2 zacskó sütőpor,
csipet só,
2 tojás,
10 dkg cukor (ízlés szerint több is lehet),
10 dkg puha vaj,
2 dl tejföl

Díszítéshez:
1 dl meggybefőtt leve,
2 dl tejszín /vagy tejszínhabspray,
12 szem meggy,
3 kocka étcsokoládé reszelve

Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 4-5 fokozat között). A muffinformákat kibéleljük papírral. A csokit lereszeljük. A meggybefőttet lecsepegtetjük, 12 db-ot díszítésre félreteszünk, a többit apróra vágjuk és összekeverjük a lekvárral.

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, csipet sóval és a cukrozatlan kakaóporral.

A szoba-hőmérsékletű vajat (ha hideg, akkor mikróban kissé megolvasztjuk) robotgéppel habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt.

A lisztes keveréket folyamatos kevergetés mellett csomómentesen összedolgozzuk a folyékony anyagokkal. 

Minden papírforma aljába teszünk 1 kanál tésztát. Erre 1 csapott kanálnyi meggykeveréket teszünk, majd befedjük még 1 kanál tésztával (úgy, hogy a papír kb. 3/4 részéig legyen tele) és sütőben közepes hőfokon (gáz 4-5 fokozat) kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

A megsült muffinokat hagyjuk egy kissé kihűlni a formákban, majd mindegyik sütit meglocsoljuk 2-2 kiskanál meggylével, hogy a tészta magába szívja a folyadékot és a süti zamatos maradjon.

A teljesen kihűlt muffinokat tejszínhabbal, egy szem meggyel, és csokireszelékkel díszítve tálaljuk.