Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Karácsonyi receptajánló


Word dokumentum, A/5 méret, 226 oldal

Ízelítő a tartalomból:

ELŐÉTELEK

GOMBÁS OMLETT
Hozzávalók: gomba, 2 kanál liszt, diónyi vaj, 4 tojás.

Elkészítése: Kevés vajban rántást készítünk (2 kanál liszt diónyi nagyságú vajjal), jó marék tisztított, apróra vágott külön megpárolt gombát teszünk bele. Mikor a massza kihűlt, 4 tojássárgáját, majd a 4 tojás keményre vert habját is hozzáadjuk. Omlettet sütünk belőle, és gombvagdalékkal töltjük.

ÜNNEPI MÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 40 dkg sertésmáj, 3 főtt tojássárga, 10 dkg vaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 3 szem szegfűszeg, fél citrom reszelt héja, fél citrom leve, kevés cukor, só

Elkészítése: A májat megmossuk és lecsöpögtetjük. Annyi szegfűszeges vízben főzzük meg, amennyi ellepi. Ha kihűlt, leszűrjük, és a főtt tojássárgájával együtt kétszer átdaráljuk. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a citromhéjat, a citromlével megöntözzük, és kis cukorral ízesítjük. A vajat habosra keverjük, majd a darált májat hozzáadva tovább keverjük néhány percig. Formába téve alaposan kifagyasztjuk, majd a formából kiborítva, díszítve tálaljuk. Díszítésnek használhatunk főtt tojásfehérjét, cakkosra vágott céklát, uborkát, petrezselyemzöldet stb.

LEVESEK

BABÉROS HALLEVES
Hozzávalók: 60 dkg filézett ponty (vagy egyéb, lehetőleg szálka nélküli hal), 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl száraz fehérbor, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1-1 evőkanál mustár és kapribogyó, 1 teáskanál liszt, 1 babérlevél, ízlés szerint citromlé, só, őrölt fekete bors, cukor
Előkészítése: a filézett halat csíkokra vágom, megsózom és félreteszem. A megtisztított és vékony hasábokra vágott zöldséget, a finomra vágott vöröshagymát és a babérlevelet 1 liternyi vízbe felteszem a tűzre. Megsózom, megborsozom, és puhára főzöm.

Elkészítése: a lébe belekeverem a kapribogyót. Ezután a liszttel, mustárral, tejföllel, citromlével elkevert borral besűrítem. Felforralom, végül a halcsíkokat is beleteszem, és keverés nélkül, kis lángon 15 percig forralom.

GOMBAKRÉMLEVES
Hozzávalók: 1,5 l alapleveshez (húsleveshez) 40 dkg borjú-csont, 15 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, néhány szem feketebors, só, 2 l víz, 25 dkg gomba, 5 dkg vaj, egy fél fej vöröshagyma, só, bors, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 1,5 dl tejszín, 2 tojássárgája, a leves feljavításához 3 dkg vaj

Elkészítése: A csontokból a vegyes zöldséggel, fűszerekkel levest főzünk. A megtisztított gombát megmossuk, és finomra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát vajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az összevágott gombát, megsózzuk, meghintjük egy kevés törött borssal, és lepirítjuk. Ha a levét elfőtte, hozzákeverjük a lisztet, egy kissé tovább pirítjuk, majd felöntjük a csontlével, 2 dl tejjel, és jól felforraljuk. Utána szőrszitán áttörjük, simára keverjük, és tejszínnel elkevert tojássárgájával sűrítjük. Tálalás-kor belemorzsolt vajjal javítjuk fel. Betétként pirított zsemlekockát adunk.

ÚJHÁZI TYÚKHÚSLEVES
Hozzávalók: 1.5 kg tyúk, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, zeller, 10 dkg gomba, 5 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika (ha van), 20 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, só, bors, egy kevés gyömbér

Elkészítése: A megtisztított tyúkot 8 darabra vágjuk. Nyakát, máját, zúzáját hozzátesszük. Kb. 2,5 l hideg vízben feltesszük főni, és ha felforrt, lehabozzuk. Megsózzuk, beletesszük a vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket, majd lassú forralással tovább főzzük. Ha a tyúk puhulni kezd, hozzáadjuk a leveszöldséget, a vékony metéltre vágott gombát, a rózsáira szedett karfiolt és a zöldpaprikát. Ha friss zöld-borsónk van, a zöldséggel együtt tesszük a levesbe, ha konzerv, akkor a főzés végén. Tálalás előtt, egy kevés levesben külön kifőzött, finommetéltet teszünk bele. A levest a hússal és a zöldségekkel együtt tálaljuk, és külön adunk hozzá ecetes tormát.

HÚSÉTELEK

CSIRKEMELL-TORTA
Ünnepi étel Karácsonyra
Elkészítése: Kibéleljük a sütőformánkat bacon szalonnával. (a sütőforma általában kerek, lehet hagyományos tortaforma, szilikon vagy jénai esetleg püspökkenyérforma, de ha kerek a forma pont úgy lehet szeletelni, mint a tortát.)
A csirkemelleket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, azután egy álpanírt rakunk rá.
Az álpanír lényege: Lisztbe forgatjuk, majd tojásba és végül jó alaposan meghempergetjük reszelt sajtban.
Az így előkészített hússzeleteket a formába pakoljuk, ha sok van belőle, lehet emeletesre is, akkor jön egy réteg szalonna, rá megint a sajtba forgatott csirkemellek és végül a tetejét baconnel takarjuk be. A maradék sajtot a rétegek közé szórhatjuk.
Ha kész, előmelegített sütőbe toljuk (kivéve, ha jénaiban készítjük) és alacsony fokozaton megsütjük. Amikor a hús már puha, feltekerjük a lángot és megpirítjuk a tetejét egy kicsit.
Nagyon finom és látványos étel. Hidegtálakhoz is kitűnő, mert hidegen is finom és szépen szeletelhető. Bármilyen saláta illik hozzá, sőt krumplipürével is mennyei.
Megjegyzés: vigyázzunk, a húst ne sózzuk túl, mert a sajt és a szalonna is sós.
Ugyanezt pulykamellből is elkészíthetjük.

CUKKÍNIS SÜLLŐ
Hozzávalók 4 személyre: 1 csokor bazsalikom, 1 citrom, 35 dkg apró cukkini, 2 paradicsom, 8 szelet süllő filé, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa
Előkészítés: A bazsalikomot megmossuk, lerázzuk, és felaprítjuk. A citromot megmossuk, héját lereszeljük, levét kipréseljük. A cukkiniket megmossuk, végeiket levágjuk, és a húsát vékonyan felszeleteljük. A paradicsomokat szintén megmossuk, leforrázzuk, héjukat lehúzzuk, magjukat eltávolítjuk, és húsukat feldaraboljuk. A halat megmossuk, lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat kiolajozunk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Elkészítése: Elkészítés: Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, beletesszük a cukkinit, a reszelt citromhéjat, és 3-4 percig pároljuk. Sóval és borssal ízesítjük, hozzáadjuk a paradicsomot, és további 5 percig főzzük. A halszeleteket lerakjuk a tűzálló edénybe, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a citromlével, és 2 evőkanál bazsalikommal ízesítjük. A halra rakjuk a paradicsomos cukkinit, és megszórjuk a zsemlemorzsával. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Tetszés szerint bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.

KAPROS-JUHTÚRÓS CSIRKE
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 10 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 nagy csokor friss kapor, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fehér bors

Elkészítése: A csirkét megtisztítom és feldarabolom. Megsózom, és a borssal megszórom. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát a felhevített olajon sárgára fonnyasztom, majd rádobom a csirkedarabokat. Mindkét oldalán jól átsütöm, azután 2 dl vizet és a liszttel simára kevert tejfölt aláöntöm. Hozzáteszem a nagyon finomra vágott kapor felét és fedő alatt, gyakori kevergetés mellett puhára párolom. Ha leve idő előtt elsülne, kevés meleg vízzel pótolom. Amikor a csirke megpuhult, tűzálló tálba egymás mellé fektetem a húsdarabokat, és a sűrű mártással leöntöm. Rámorzsolom á juhtúrót, és csak annyi időre teszem a forró sütőbe, amíg a juhtúró ráolvad, szétfolyik rajta. Ezután rászórom a maradék kaprot és hagymás paradicsomsalátával meg sült burgonyával kínálom. Ha az ételt ünnepivé akarom tenni, akkor sós túrógombócot tálalok mellé.

KARÁCSONYI TŐKEHAL (SVÉD RECEPT)
Hozzávalók 4 személyre: 4 fej hagyma, 60 dkg tőkehalfilé, 1 kis doboz ajókafilé (ringli), 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, só, frissen őrölt bors

Elkészítése: A megtisztított hagymát vékony karikákra vágjuk, és kivajazott tűzálló tálba halmozzuk. Sóval, borssal ízesítjük. Ráfektetjük a felszeletelt tőkehalfilét, amit csak borssal hintünk meg. Az ajókafiléket villával kissé összetörjük, majd a levével együtt belekeverjük a tejszínbe. A hagymás halra öntjük és rámorzsoljuk a maradék vajat. Fóliával lefedve, forró sütőbe toljuk. Kb. 30 percig sütjük. Burgonyapürével és főtt céklával körítjük.

ÜNNEPI KACSASÜLT
Hozzávalók: 1 kis pecsenyekacsa (májas), 3 narancs, 2 dl száraz vörösbor, 1 fiola kapribogyó, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál narancslé, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 szem összetört szegfűszeg

Elkészítése: Egy Römertopf edényt (vagy egyéb cseréptálat), a fedelével együtt, fél óráig tiszta, hideg vízben áztatok. Közben a kacsát kívül-belül megsózom, megborsozom. 2, meleg vízben megmosott narancs kicsavart levét és finomra reszelt sárga héját összekeverem a sóval, a vörösborral és a mustárral. A kacsa hasában lévő hájat kockákra vágva kiolvasztom, és a kacsamájat megsütöm rajta. A megmaradt narancsot meghámozom és felkarikázom. A lecsöpögtetett cserépedényt, előkészítem. A kacsát kívül-belül erősen megsózom és belefektetem az edénybe. Lelocsolom a fűszeres-boros lével, majd a tálat saját fedelével lefedve, hideg sütőbe tolom, csak akkor gyújtom be. Takaréklángon sütöm 15 percig, majd a lángot fokozatosan felerősítve fél óra múlva már közepes erősségűn folytatom, és további 2 órán keresztül sütöm-párolom az ételt. A megpuhult kacsát 15 percig pihentetem, majd kis darabjaira vágom. A tálból kiöntöm a zsíros levét, ezt később egy másik ételhez használom fel. A kacsadarabokat bőrével felfelé visszateszem a cseréptálba, szép sorban, egymás mellé. Bekenem a kapribogyó levével összekevert mézzel meg a félretett narancslével. Immár fedetlenül piros-ropogósra pirítom. Vigyázat! A méztől nagyon hamar megpirul. Tálaláskor feldíszítem a narancskarikákkal, a kapribogyóval és a felszeletelt sült májjal. Párolt rizs vagy szalmaburgonya és rokfortos paradicsomsaláta illik hozzá.

HIDEGKONYHA

ANANÁSSZAL TÖLTÖTT JÉRCEMELL-FILÉ
Hozzávalók 8 személyre: 60 dkg jércemell-filé, 20 dkg ananászbefőtt, 5 dkg mandula darálva, 1 zsömle, 1 tojás, só, őrölt bors

Elkészítése: Az ananászbefőttet apróra vágjuk. Hozzáadjuk a beáztatott, jól kinyomkodott zsömlét, a darált mandulát és a tojással összedolgozzuk, sóval, őrölt borssal ízesítjük. A mellfiléből tenyérnyi, vékony szeleteket vágunk, kissé kiverjük, sóval meghintjük. Az ananászos tölteléket egy csíkban ráhalmozzuk. Szorosan fölcsavarjuk és vajjal megkent alufóliába csomagoljuk. Tepsibe téve előmelegített sütőbéri 220 C-on 30-¬35 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, majd legalább fél napra hűtőbe tesszük dermedni. A fölfából kibontva, fölszeletelve tálra rakjuk, gyümölcsökkel körítjük.

KÖRÖZÖTTEL TÖLTÖTT ZÖLDPAPRIKA
Hozzávalók 8 személyre: 4 db húsos zöldpaprika, 20 dkg juhtúró, 10 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, só, őrölt bors, köménymag, 1 gerezd fokhagyma, 2-3-evőkanál sör
A tálaláshoz: 1 doboz ringli

Elkészítése: A juhtúrót áttörjük, a vajjal simára keverjük. Hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, a mustárt, az összezúzott fokhagymagerezdeket, őrölt pirospaprikával, sóval, borssal és köménymaggal fűszerezzük. Néhány evőkanálnyi sörrel jól kikeverjük. A zöldpaprikákat megmossuk, a szár felőli végét levágjuk, a magokat és az ereket kivágjuk, vízzel kiöblítjük és lecsöpögtetjük. A körözöttet jó szorosan a paprikákba nyomkodjuk és legalább fél napra, behűtjük. Tálaláskor a töltött paprikákat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk minden szeletre egy-egy ringlit helyezve, salátalevelekkel bélelt tálra tesszük.

ZÖLDSÉGPÜRÉVEL TÖLTÖTT PARADICSOM
Hozzávalók 8 személyre: 8 db kisebb, kemény paradicsom, 30 dkg vegyes, leveiben főtt zöldség, 3 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1,5 dl tej, só. 1 csokor petrezselyem, 10 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítése: A paradicsomok tetejéről egy szeletet levágunk, a belsejét kiskanállal kikaparjuk. (Ezt másra használjuk fel.)
A megolvasztott vajon világosra pirítjuk a lisztet, a tejjel fölöntjük, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve sózzuk, majd hozzáadjuk a pépesített zöldséget, a fölaprított petrezselymet és jól összekeverjük. A kihűlt krémet a paradicsomokba töltjük, reszelt sajttal meghintjük, majd a tetejére helyezzük a kalapokat. Tálalásig hűtjük.

TÖLTÖTT ÉS KASZINÓTOJÁSOK

AMERIKAI TÖLTÖTT TOJÁS
Hozzávalók: 8 tojás, 10 dkg gomba, 10 dkg sonka, 1 kanál reszelt hagyma, 1 kanál olaj, 3 cl konyak, 1 dl vörösbor, 1 kanál mustár, bundázáshoz: liszt, tojás, morzsa, zsír a kisütéshez

Elkészítése: A kemény tojásoknak vágjuk le a laposabbik csúcsát, szedjük ki belőlük a sárgáját úgy, hogy a tojás fehérje sértetlen maradjon. A reszelt hagymát pirítsuk meg az olajban, tegyük bele a gombát, pároljuk meg, süsük zsírjára. Tegyük bele az apróra vágott sonkát, a konyakot, a vörösbort, a mustárt. Ezzel a masszával megtöltjük a kivájt tojásokat. Visszahelyezzük a levágott fehérjecsúcsokat, és a tojásokat lisztben, tojásban, morzsába forgatjuk.
Forró olajban kirántjuk.

TÖLTÖTT TOJÁS GYŐRI MÓDRA
Elkészítése: A kaszinótojásokat megtöltjük. Sonkapürét készítünk, ezt kb. 1 cm vastagra szétterítve, megdermesztjük. Ovális lapokat szúrunk ki belőle, üvegtányérra tesszük. A megtöltött tojásokat a sonkakrém talapzatra rakjuk, bevonjuk tartármártással. Vágott aszpikkal és salátalevéllel díszítjük.

KASZINÓTOJÁS ALAPOK
BABSALÁTA JUAN MÓDRA (ARGENTÍNA)
Hozzávalók: 1 kimagozott, hegyes, csípős paprika karikákra vágva, 2 - 2 kockára vágott, kimagozott paradicsompaprika, 2 hámozott és paradicsom, 2 csésze sósvízben főtt bab. 2 kis fej hagyma karikára vágva, 2 főtt tojás felszeletelve, 1 ek finomra vágott petrezselyem, 2 ek borecet, 3 ek salátaolaj, törött bors, csipet chili, só, 6 szem fekete olajbogyó

Elkészítése: Forrázzuk le a paprikadarabokat, szűrjük le. Keverjük össze az összes hozzávalót.

LENGYEL GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 50dkg gomba, 2 nagy fej vöröshagyma, só, őrölt bors, néhány szem tört szegfűbors, egy kevés szurokfű (oregánó), 1 kk. ecet

Elkészítése: A gombát meghámozzuk, és vastagabb karikára vagy cikkekre vágjuk. Enyhén ecetes forró vízbe dobjuk, és a karikára vágott hagymával megfőzzük. Levéből kiszedve tálra tesszük, és a fűszerekkel meghintjük, egy kevés ecettel, bőven olajjal meghintjük. Jól behűtve tálaljuk.

VEGYES BABSALÁTA
Hozzávalók: 10 dkg tarkabab, 1 kis üveg darabolt vajbabkonzerv, 2 szál sárgarépa, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 adag provancei mártás, só

Elkészítése: A beáztatott babot sós vízben puhára főzzük, és a főzővízben hagyjuk kihűlni, ezután leszűrjük. A leszűrt babkonzervvel összekeverjük, és koszorú alakban tálra rendezzük. A közepére sós vízben vagy húslevesben főtt, karikára vágott sárgarépát rakunk, és az egészet leszórjuk hagymakarikákkal, majd leöntjük a mártással. Tálalás előtt legalább fél napig hűtőben összeérleljük.

SÜTEMÉNYEK – ÉDESSÉGEK

ALMADARABKÁK - ALMA NÉLKÜL (AEBLESKIVER)
Hozzávalók 30-35 darabhoz: 25 dkg liszt, 2 evőkanálnyi cukor, 0,5 teáskanálnyi szódabikarbóna, 0,5 dl tej, 2 tojás, 0,5 teáskanálnyi só,1 citrom leve, olaj (a sütéshez), lekvár és porcukor (a tunkoláshoz)

Elkészítése: A tésztagömbök sütéséhez egy - a tarkedli sütőhöz hasonló - speciális sütőformára van szükség, amelyben félgömb alakú mélyedések vannak.
A hozzávalókból keverj tésztát, s azt hagyd fél órát pihenni. A felmelegített sütőformát kend ki az olajjal, s minden mélyedést tölts meg 2/3-áig tésztával. Addig süsd, amíg a tésztának kívül már kérge lesz, de a közepe még folyós. Ekkor fordítsd meg a félgömböket, hogy az így alulra kerülő folyós tésztából megsülhessen a gömb másik fele is. (Ennek az a technikája, hogy a villát belülről kifelé - a folyós részen át - szúrod a kéregbe, s úgy mozdítod meg a tésztát.)
A megsült gömböket még langyosan tálald, a tunkoláshoz való porcukorral és lekvárral.
(Ezt a süteményt a dánok kizárólag decemberben, karácsony előtt fogyasztják és a speciális forralt borukat, azaz a “glögg“-öt isszák hozzá.)

FEHÉR KARÁCSONYI PUDING
Hozzávalók: 1/2 liter tej, 1/2 liter tejszín, 10 lap fehér zselatin (vagy egy liter folyadékhoz por), 60 gr cukor, 1 rúd vanília, 2 kávéskanál fahéj, 2 evőkanál porcukor, 5 evőkanál Amaretto-likőr

Elkészítése: A tejet a vaníliarúddal tedd föl főni, és nagyon lassú tűzön főzd 15 percig. Közben áztasd be a zselatinlapokat hideg vízbe. Vedd ki a vaníliát a tejből, vedd le a tűzről az edényt és lassan keverd bele a megpuhult és lecsöpögtetett zselatinlapokat, meg a cukrot. Ha kihűlt, öntsd hozzá a likőrt és óvatosan keverd bele habbá verve a tejszín felét. Hideg vízzel öblíts ki egy 1 literes formát és öntsd bele a masszát. Hűtőszekrényben tartsd 3 órán át, majd díszítsd a porcukorral és fahéjjal fölvert maradék tejszínnel.

HOMOKTORTA (NORVÉG KARÁCSONYI SÜTEMÉNY)
Hozzávalók: 10 dkg őrölt mandula, 20 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg cukor

Elkészítése: A vajat a liszttel elmorzsoljuk. A mandulát, a tojást és a cukrot hozzáadjuk, és jól összegyúrjuk. A tésztát egy órára hűtőbe tesszük, majd sütőformákba elosztjuk. 175°C-on 10-15 percig sütjük, tejszínhabbal, gyümölccsel tálaljuk.

KARÁCSONYI KALÁCS
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15-20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kevés só, 1 evőkanál rum, 2 egész tojás, 1 citrom héja, 15-17 dkg vaj, 25 dkg áttört túró, 15 dkg mazsola, 12 dkg tisztított, reszelt mandula
Bekenésre, sütés után: kevés olvasztott vaj
Beszóráshoz: kevés porcukor

Elkészítése: A sütőporral vegyített lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepére mélyedést nyomunk, abba tesszük, a cukrot, tojást, ízeket, rumot; a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra rakjuk a darabokra vágott hideg vajat, az áttört túrót, a tisztított mazsolát, és mandulát. Liszttel betemetjük, gombóccá összenyomjuk, és a közepéből kiindulva, az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Ovális formára kinyújtjuk, cipóformára összehajtjuk, és zsírozott lemezen sütjük. Sütési ideje: 70-80 perc, gyenge, középmeleg sütőben. Sütés után rögtön bekenjük olvasztott vajjal, és behintjük porcukorral.

MÉZES APRÓSÜTEMÉNY (NORVÉG KARÁCSONYI SÜTEMÉNY)
Hozzávalók: 15 dkg méz, 15 dkg cukor, 1,5 dl édes tejszín, 10 dkg vaj, 45 dkg liszt, 1/4 teáskanál bors, 1/4 teáskanál gyömbér, 1/4 teáskanál ánizs, 1/4 teáskanál fahéj, 3/4 teáskanál só, 3/4 teáskanál nátron, mandula, 2 tojásfehérje

Elkészítése: A mézet a cukorral és a tejszínnel felforraljuk, a vajat felolvasztjuk benne, és hűlni hagyjuk. Beletesszük a többi hozzávalót, és egy napra a hűtőbe tesszük. Másnap vékonyra kinyújtjuk, és kis rombuszokat formálunk belőle, amiket egy kivajazott tepsibe teszünk. Mindegyik rombusz tetejére egy fél mandulát teszünk, és megkenjük tojásfehérjével. 175°C-on 5 percig sütjük.

VEGYES RECEPTEK
DÁN MEGGYSZÓSZ
Hozzávalók: kb. 70 dkg meggybefőtt, 1 evőkanálnyi keményítő, 1 dl hideg víz, (3 evőkanál meggybor vagy portói)

Elkészítése: Keverd össze a keményítőt a vízzel. Öntsd a meggyet levével együtt egy edénybe és rá a keményítős vizet. Forrald fel, s főzd kb. 1 percig.
Esetleg borral is ízesítheted.

KARÁCSONYI ANANÁSZSALÁTA
Hozzávalók: 1/2 üveg marinált piros paradicsompaprika, 1/2 kg-os ananászkonzerv, 1/2 üveg ecetes gyöngyhagyma, 1/2 fej saláta, 1 csokor petrezselyem, 1 adag habos tartármártás

Elkészítése: Leszűrjük a marinált paprikát, és csíkokra vágva összekeverjük a leszűrt gyöngyhagymával és a leszűrt, apró kockákra vágott ananásszal. Összekeverjük a habosított tartármártással, és salátalevelekkel kibélelt tálba öntjük. A tetejére hintjük a finomra vágott petrezselymet.

SÜLT TÖLTÖTT SAMPINYON
Hozzávalók: 8 db nagyobb sampinyon, 1 kisebb fej vöröshagyma, olaj, só, őrölt kömény, 3 db egész tojás, 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 2 db paradicsom, zöldséglé - 2,5 dl vízhez 1 kiskanál Vegeta -, finomra vágott snidling, 1 fej saláta

Elkészítése: A megtisztított és megmosott gombák szárát és kikapart belsejét apróra vágjuk, és felhevített olajon a finomra reszelt vöröshagymával állandóan kevergetve megpirítjuk. Azután megsózzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, s tovább pároljuk. Végül finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesített felvert tojással leöntve szilárdulásig sütjük. S ezzel a masszával megtöltjük a kivájt gombafejeket, majd kiolajozott tűzálló tálba rakjuk, és mindegyikre egy paradicsomszeletet helyezünk, s két-három evőkanál zöldséglevet aláöntve forró sütőben pároljuk.
Tálaláskor lecsepegtetett salátalevélre rendezzük és megszórjuk finomra vágott snidlinggel.
Megjegyzés: Ünnepi előételnek is kifogástalan.

TARTALOMJEGYZÉK

ELŐÉTELEK 2
BUNDÁS PONTY 2
CSIRKE ASZPIKBAN 2
FAGYASZTOTT HERINGSALÁTA 3
GAZDASÁGOS ASZPIK 3
GOMBÁS OMLETT 3
HALLAL TÖLTÖTT PARADICSOM 4
HAL MAJONÉZZEL 4
HÚSSALÁTA MAJONÉZZEL 5
HAL, KOCSONYÁZVA 5
KONYAKOS MÁJHAB 6
SERTÉSVAGDALÉK TARTÁRMÁRTÁSSAL 7
SZARDÍNIÁS TÁL 7
SZARDELLÁS KEVERÉK 7
ÜNNEPI MÁJPÁSTÉTOM 8
VEGYES HIDEGTÁL 8
VELŐ TARTÁRMÁRTÁSSAL 9
VÖRÖSBOROS SONKAKOCSONYA 9

LEVESEK 11
BABÉROS HALLEVES 11
BORLEVES 01. 11
BORLEVES 02. 12
BORLEVES 03. 12
BÖJTI BABLEVES 12
DIÓS SZÁRNYAS-KRÉMLEVES 13
GOMBAKRÉMLEVES 14
HALÁSZLÉ 14
HALGOMBÓCLEVES 15
HALLEVES A KANÁRI-SZIGETEKRŐL 16
HIDEG, MEGGYES BURGONYA-KRÉMLEVES 16
HÚSGOMBÓCLEVES 17
KARÁCSONYI BORLEVES 01. 18
KARÁCSONYI BORLEVES 02. 18
MÁLTAI HALLEVES 19
MÁLTAI HALLEVES - SÜTŐBEN 19
PULYKAAPRÓLÉK-LEVES 20
RÉGENI KÁPOSZTALEVES TYÚKHÚSSAL 21
SÁFRÁNYOS GYÖNGYTYÚKLEVES DARAGALUSKÁVAL 21
SZERB CSIRKELEVES ÜNNEPI MÓDRA 01. 22
SZERB CSIRKELEVES ÜNNEPI MÓDRA 02. 23
TÁRKONYOS HALLEVES 23
TEJSZÍNES VARGÁNYA-KRÉMLEVES 24
TOKAJI BORKRÉMLEVES 24
ÚJHÁZI TYÚKHÚSLEVES 25
ÜNNEPI CSIRKEMÁJ-GALUSKALEVES 26
ÜNNEPI HÚSLEVES 26
VEGYES HÚSLEVES ZÖLDSÉGGEL (SANCOCHO DE GALLINA CON COSTILLA DE RES) 27
VÖRÖSBOROS MEGGYLEVES 28

HÚSÉTELEK VEGYESEN 30
ANGOL KARÁCSONYI LIBA 30
BORJÚPÁSTÉTOM - LENGYEL RECEPT 30
CSIRKEMELL-TORTA 31
CSIRKE SÓKÉREGBEN 32
EGZOTIKUS FŰSZEREZÉSŰ KARÁCSONYI SÜLT LIBACOMBOK MÉZES GESZTENYÉVEL, PÁROLT ALMÁS VÖRÖSKÁPOSZTÁVAL 33
FEJEDELMI PULYKATÁL 34
ÍNYENC PULYKATEKERCS KARÁCSONYRA 36
ÍR FŰSZERES MARHA (SPICED BEEF) 38
KACSASÜLT GESZTENYÉS METÉLTTEL 39
KAKASTARÉJ FRIKASSZÓ 40
KAPROS-JUHTÚRÓS CSIRKE 40
KARÁCSONYI KACSA 41
KARÁCSONYI KARAJSZELETEK GAZDAGON 41
KARÁCSONYI LIBA (ANGOL RECEPT) 42
KARÁCSONYI LIBAMÁJ RÓMAI CSERÉPTÁLBAN 42
KARÁCSONYI LIBASÜLT VÖRÖSBOROS KÁPOSZTÁVAL (NÉMET RECEPT) 43
KARÁCSONYI MÉZES MALAC (GÖRÖG RECEPT) 44
KARÁCSONYI OLDALAS (NORVÉG RECEPT) 45
KARÁCSONYI PULYKA 45
KARÁCSONYI PULYKAMELL 46
KARÁCSONYI PULYKASÜLT 46
KARÁCSONYI SONKA (SVÉD RECEPT) 48
KARÁCSONYI TÖLTÖTT PULYKA 01. 48
KARÁCSONYI TÖLTÖTT PULYKA 02. 49
KARÁCSONYI TÖLTÖTT PULYKA 03. 50
KARÁDI KATALIN KEDVENC BÉLSZÍNRAGUJA 51
LIBAMÁJPÁSTÉTOM ÜNNEPRE 51
LIBASÜLT ZÖLDBORSÓS ÁRPAGYÖNGGYEL 53
NARANCSOS KACSA 54
PIKÁNS CSIRKEMELL 55
SERTÉSKARAJ ROPOGÓS PÖRCCEL (FLAESKESTEG) 56
SÜLT SONKA 57
TÖLTÖTT CSIRKE 57
ÜNNEPI CSIRKECOMB 58
ÜNNEPI GOMBÁS CSIRKE 59
ÜNNEPI KACSASÜLT 59
ÜNNEPI KACSASÜLT RIZSÁGYBAN 01. 60
ÜNNEPI KACSASÜLT RIZSÁGYBAN 02. 61
ÜNNEPI TÖLTÖTT CSIRKE 62
VAGDALT LIBAMELL 63

HÚSÉTELEK - HALAK 64
BUSA VAJBAN 64
CUKKÍNIS SÜLLŐ 64
DIÓBUNDÁBAN SÜLT PONTY 65
FIRENZEI FOGASFILÉ 65
FOGAS HERCEGNŐ MÓDRA 66
FOGAS SABAYON MÁRTÁSSAL 67
GRILLEZETT FŰSZERES TONHAL 67
HALFILÉ MUSTÁRKÉREGBEN 68
HALFILÉ TORMAMÁRTÁSSAL 68
HAL SAJTMÁRTÁSBAN 69
HARCSA TEJSZÍNES GOMBAMÁRTÁSSAL 69
KANADAI ZÖLDFŰSZERES LAZAC 70
KAPRIBOGYÓS TONHALSZELET 70
KAPROS HALRAGU 71
KAPROS LAZAC (NORVÉG KARÁCSONYI RECEPT) 71
KARÁCSONYI BUSATEKERCS 72
KARÁCSONYI CSŐBEN SÜLT HARCSA 72
KARÁCSONYI HAL - LUFTFISK (NORVÉG RECEPT) 73
KARÁCSONYI LAZAC, ESBETA MÓDRA 73
KARÁCSONYI PISZTRÁNG 74
KARÁCSONYI TŐKEHAL (SVÉD RECEPT) 74
KARÁCSONYI ZÖLDSÉGES-GÖNGYÖLT HARCSA 75
KATALÁN HAL 75
MANDULÁS RÁNTOTT HAL 76
MARINÁLT LAZAC 77
OREGÁNÓS RAKOTT HAL PARADICSOMMAL 77
PÁROLT HAL DALMÁT MÓDON 78
PONTYKOCSONYA 78
PONTY LENGYEL MÁRTÁSSAL (LENGYEL KARÁCSONYI ÉTEL) 80
ROPOGÓSRA SÜTÖTT FOGAS-RUDACSKÁK, FEHÉRBOROS ZALAI RÁKRAGUVAL 81
ROSTONSÜLT LAZACDERÉK KAPROS TEJFÖLÖS SHITAKE GOMBÁVAL 81
SAJTOS TONHAL VELE SÜLT BURGONYÁVAL 82
SÜLT HAL ASZTÚRIAI MÓDRA (PESCADO AL HOMO - SPANYOL RECEPT) 82
SÁFRÁNYOS SÜGÉR 83
TÖLTÖTT PISZTRÁNG 84

HIDEGKONYHA 85
ANANÁSSZAL TÖLTÖTT JÉRCEMELL-FILÉ 85
ÁFONYÁVAL TÖLTÖTT ALMA 85
BORJÚNYELV HIDEGEN 86
BROKKOLIS SONKATEKERCS 86
CSIRKEMÁJPÁSTÉTOM DÁVID KIRÁLY MÓDRA 86
ELVARÁZSOLT PULYKAMELL MANDULÁVAL 87
FALATKÁK KÉTFÉLE SAJTTAL 88
FALATKÁK PÁRMAI SONKÁVAL 88
FÜSTÖLT SAJTTAL TÖLTÖTT PARADICSOM 88
GÖNGYÖLT FOKHAGYMÁS CSÜLÖK 89
HALKRÉMMEL TÖLTÖTT PRITAMINPAPRIKA 89
HERINGSALÁTÁVAL TÖLTÖTT UBORKA 90
KAPROS SERTÉSKOCSONYA 90
KÁPOSZTALEVELEK TÖLTVE, HIDEGEN 91
KOCSONYÁZOTT ZÖLDSÉG 91
KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT SERTÉSKARAJ 92
KOVÁSZOS UBORKA TÖLTVE 92
KÖRÖZÖTTEL TÖLTÖTT ZÖLDPAPRIKA 92
LIBAMÁJ SÜTVE 93
MAGYAROS FALATOK 93
MAJONÉZES ZÖLDBORSÓ 94
MUSTÁROS LENCSESALÁTA 94
OROSZ HÚSSALÁTA 95
PRITAMINOS TÚRÓSAJT 95
PULYKAMELL-ROLÁD MÁJJAL TÖLTVE 96
ROKFORTOS FALATOK 96
SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT TOJÁS 97
STEFÁNIA-VAGDALT 97
SVÉD GOMBASALÁTA 98
TATÁR BIFSZTEK 98
TÉLISZALÁMIS FALATOK 99
TORMÁS HÚSSALÁTÁVAL TÖLTÖTT CÉKLA 99
VADNYÚLPÁSTÉTOM 100
ZÖLDFŰSZERES KECSKESAJT 100
ZÖLDPAPRIKA FOKHAGYMÁS JUHTÚRÓVAL TÖLTVE 101
ZÖLDSÉGPÜRÉVEL TÖLTÖTT PARADICSOM 101

TÖLTÖTT ÉS KASZINÓTOJÁSOK 102
AMERIKAI TÖLTÖTT TOJÁS 102
BRASSÓI TÖLTÖTT TOJÁS CSŐBEN SÜTVE 103
GOMBÁS KASZINÓTOJÁS 103
GOMBÁS TÖLTÖTT TOJÁS 103
HALAS TÖLTÖTT TOJÁS 104
KASZINÓTOJÁS 01. 104
KASZINÓTOJÁS 02. 105
KASZINÓTOJÁS KLEMI MÓDRA 105
KAVIÁRRAL TÖLTÖTT TOJÁS 106
KAVIÁRRAL TÖLTÖTT TOJÁS OROSZ MÓDRA 107
KÖRÖZÖTTEL TÖLTÖTT TOJÁS 107
LAZACOS TÖLTÖTT TOJÁS 108
MÁJJAL TÖLTÖTT TOJÁS 108
MUSTÁROS TÖLTÖTT TOJÁS 109
RÁKKAL TÖLTÖTT TOJÁS 110
SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT TOJÁS 110
SONKAKRÉMMEL TÖLTÖTT TOJÁS 110
STRASBOURGI TÖLTÖTT TOJÁS 111
SZARDELLÁS TÖLTÖTT TOJÁS 112
SZARDÍNIÁS TÖLTÖTT TOJÁS 112
TONHALLAL TÖLTÖTT TOJÁS 113
TORMAKRÉMMEL TÖLTÖTT TOJÁS 113
TÖLTÖTT TOJÁS GYŐRI MÓDRA 114
ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT TOJÁS 114

KASZINÓTOJÁS ALAPOK 115
BABSALÁTA JUAN MÓDRA (ARGENTÍNA) 115
CIPRUSI GOMBASALÁTA 115
FEHÉRBOROS GOMBASALÁTA 115
FRANCIASALÁTA 116
JEREVÁN SALÁTA 117
KUTUZOV SALÁTA 117
LENGYEL GOMBASALÁTA 117
OROSZ HÚSSALÁTA 01. 118
OROSZ HÚSSALÁTA 02. (1933-BÓL) 118
PETREZSELYEMSALÁTA 119
RÁKSALÁTA 119
SALÁTA A TENGER GYÜMÖLCSEIBŐL 120
SPANYOL SALÁTA 120
VEGYES BABSALÁTA 121
VITAMINSALÁTA 121
ZELLERES-KÁVÉS CSIRKESALÁTA 122

SÜTEMÉNYEK – ÉDESSÉGEK 123
ALMADARABKÁK - ALMA NÉLKÜL (AEBLESKIVER) 123
ALMÁS MUFFIN 123
ANGOL KARÁCSONYI SÜTEMÉNY 124
BAJOR KARÁCSONYI STOLLEN 124
BAKLAVA 125
BÁNÁTI GYÜMÖLCSKENYÉR. 125
CSILLAGOS LINZER 126
CSOKOLÁDÉ-NYALÓKA 127
CSOKOLÁDÉS KARÁCSONYFADÍSZ 01. 127
CSOKOLÁDÉS KARÁCSONYFADÍSZ 02. 128
CSOKOLÁDÉS KOSZORÚK 128
DATOLYÁS KARÁCSONYI-ÚJÉVI SÜTEMÉNY 128
DIÓS, MÁKOS BEJGLI 129
DIÓS SÜTEMÉNY (KARÁCSONYI) 129
ELZA CSÓKJA 130
FEHÉR KARÁCSONYI PUDING 130
FEHÉR PÜSPÖKKENYÉR 131
FINN KARÁCSONYI MÉZESKALÁCS 131
GÖRÖG KARÁCSONYI KALÁCS 132
GRISSINI CASALINGHI 132
GYÖMBÉRES-CITROMOS FIGURÁK 133
GYÜMÖLCSÖS HABCSÓK 134
HAGYOMÁNYOS KARÁCSONYI PUDING 135
HÁZI SZÁRAZTÉSZTA KARÁCSONYRA 135
HIDEG, ÜNNEPI (KARÁCSONYI) NESSELRODE* SZELET 136
HOMOKTORTA (NORVÉG KARÁCSONYI SÜTEMÉNY) 137
KARÁCSONYFA 137
KARÁCSONYFADÍSZ 01. 138
KARÁCSONYFADÍSZ 02. 138
KARÁCSONYI ANGYALKA 139
KARÁCSONYI APRÓSÜTEMÉNY 139
KARÁCSONYI BEJGLI 01. 140
KARÁCSONYI BEJGLI 02. 141
KARÁCSONYI CIPÓ (KERSTBROOD) 142
KARÁCSONYI COPF 143
KARÁCSONYI CSEMEGE 144
KARÁCSONYI CSILLAGOK 145
KARÁCSONYI CSOKOLÁDÉS SZELET 145
KARÁCSONYI CSÖRÖGEFÁNK (NORVÉG RECEPT) 146
KARÁCSONYI DIÓTORTA LISZT NÉLKÜL 146
KARÁCSONYI FATÖRZS 147
KARÁCSONYI GRILLÁZS 148
KARÁCSONYI GYÜMÖLCSKENYÉR 01. 149
KARÁCSONYI GYÜMÖLCSKENYÉR 02. (NÉMET) 150
KARÁCSONYI GYÜMÖLCSKENYÉR 03. 150
KARÁCSONYI GYÜMÖLCSKENYÉR ILSE MÓDRA 151
KARÁCSONYI GYÜMÖLCSÖS 152
KARÁCSONYI HABKARIKA 152
KARÁCSONYI HABLÁNC 153
KARÁCSONYI HABOS-MÁKOS 154
KARÁCSONYI HABROLÓ (NORVÉG RECEPT) 154
KARÁCSONYI KALÁCS (PANETTONE) 155
KARÁCSONYI KALÁCS (KERSTSTOL) 156
KARÁCSONYI KALÁCS (GÖRÖG RECEPT) 156
KARÁCSONYI KALÁCS 157
KARÁCSONYI KALÁCSFIGURÁK 157
KARÁCSONYI KALÁCSKOSZORÚ 158
KARÁCSONYI KARIKA (KERSTKRANS) 159
KARÁCSONYI KÁVÉS CUKORKA 159
KARÁCSONYI KEKSZ 01. 160
KARÁCSONYI KEKSZ 02. 160
KARÁCSONYI KEKSZ 03. 161
KARÁCSONYI KUGLÓF 161
KARÁCSONYI LINZER 162
KARÁCSONYI MÁKOS GUBA 162
KARÁCSONYI MÁKOS KUGLÓF 163
KARÁCSONYI MÁKOS TEKERCS 164
KARÁCSONYI MEGLEPETÉS 164
KARÁCSONYI MÉZES 01. 165
KARÁCSONYI MÉZES 02. 165
KARÁCSONYI MÉZES-BÁBOS 166
KARÁCSONYI MÉZESKALÁCS (NORVÉG RECEPT) 166
KARÁCSONYI MÉZES TORTA 167
KARÁCSONYI MOKKATORTA 167
KARÁCSONYI MUFFIN 168
KARÁCSONYI PLUMPUDING (ANGOL RECEPT) 169
KARÁCSONYI PUDING 01. (CHRISTMAS PUDDING) 170
KARÁCSONYI PUDING 02. 171
KARÁCSONYI RÉTES 171
KARÁCSONYI ROPOGÓS 172
KARÁCSONYI STOLLNI 172
KARÁCSONYI SÜTEMÉNY 173
KARÁCSONYI SÜTEMÉNY (ANGOL RECEPT) 173
KARÁCSONYI SÜTEMÉNY (KERSTKRANSJES) 174
KARÁCSONYI SÜTEMÉNY (NORVÉG RECEPT) 174
KARÁCSONYI SÜTEMÉNY SÜTŐTÖKBŐL 174
KARÁCSONYI TALJÁN TORTA 175
KARÁCSONYI TALLÉROK 175
KARÁCSONYI TEJ 176
KARÁCSONYI TEJSZÍNES CSOKOLÁDÉTORTA 176
KARÁCSONYI TEJSZÍNES OSTYA (NORVÉG RECEPT) 177
KARÁCSONYI TORTA 177
KARÁCSONYI-ÚJÉVI DATOLYÁS SÜTEMÉNY (FINN RECEPT) 178
KARCAGI FERDINÁND 179
KÓKUSZKRÉM-TORTA 180
KÓKUSZOS GÖMBÖK 181
MÁKOS MÉZESKALÁCS 182
MANDULÁS-FENYŐMAGOS KIFLICSKÉK 182
MANDULÁS FIGURÁK 183
MANDULÁS KARÁCSONYI FINOMSÁG (POLVORONES SEVILLANOS) 183
MÁZAS MÉZESEK 184
MÉZES APRÓSÜTEMÉNY (NORVÉG KARÁCSONYI SÜTEMÉNY) 185
MÉZES-BÁBOS KARÁCSONYRA 186
MÉZES KARÁCSONYFA-FIGURA 186
NARANCSOS KOSZORÚ 187
NARANCSOS PISKÓTA 188
MOSZKAUER 188
NÉMET KARÁCSONYI SÜTEMÉNY (STOLLEN) 189
ÖRMÉNY DIÓS KIFLI 189
PEPPERKAKOR (KARÁCSONYI SVÉD SÜTEMÉNYKÜLÖNLEGESSÉG) 191
PUNCSOS PALACSINTA 191
RIS Á L’AMANDE (MANDULÁS TEJBERIZS - DÁNIA) 192
SOMOGYI KALÁCS 192
SZALONCUKOR 193
ÚJÉVI FÁNK (BUNUELOS - SPANYOL RECEPT) 194
ÜNNEPI ALMÁSPITE 194
ÜNNEPI APRÓSÜTEMÉNY 195
ÜNNEPI GESZTENYETORTA 196
ÜNNEPI PALACSINTA 196
ÜNNEPI-PITE 197
ÜNNEPI SAJTOS SÜTEMÉNY 198
ÜNNEPI SÜTEMÉNY (OLDENZAAL) 199
ÜNNEPI TÉSZTA 199
ÜNNEPI TORTA 199
ÜNNEPI TÚRÓTORTA 200
VANÍLIA - FROMAGE 201
VANÍLIÁS KIFLI 201

VEGYES RECEPTEK 202
DÁN MEGGYSZÓSZ 202
DÁN VÖRÖSBOR-SZÓSZ 202
FÜSTÖLT LAZACSALÁTA PIRÍTOTT ALGÁVAL 202
GESZTENYÉS KRUMPLI-POGÁCSA 203
GOMBÁS ZSEMLEGOMBÓC 203
GYÖMBÉRES ÜNNEPI CSATNI 204
KARÁCSONYI ANANÁSZSALÁTA 205
KARÁCSONYI FELKÖSZÖNTŐ PUNCS 205
KARÁCSONYI ITAL (SVÉD RECEPT) 206
KARÁCSONYI KÁVÉ 01. 206
KARÁCSONYI KÁVÉ 02. 206
KARÁCSONYI KOVÁSZOS UBORKA 207
KARÁCSONYI MÉZES PÁLINKA 207
KARÁCSONYI SALÁTA 01. 207
KARÁCSONYI SALÁTA 02. 208
KARÁCSONYI SALÁTA (ENSALADA DE NAVIDAD - SPANYOL RECEPT) 208
KARÁCSONYI TÖLTÖTT KÁPOSZTA 209
KARAMELLBEN FORGATOTT BURGONYA 210
KIVIS BÓLÉ 210
KÖKÉNYES GIN 210
LANGYOS LILAHAGYMA-SALÁTA 211
LIKŐRÖS DÉLIGYÜMÖLCS-SALÁTA (ÜNNEPI) 211
MEXIKÓI KARÁCSONYI SALÁTA 212
SONKÁS RAKOTT BURGONYA 213
SÜLT TÖLTÖTT SAMPINYON 213
ÜNNEPI GYÜMÖLCSSALÁTA 01. 214
ÜNNEPI GYÜMÖLCSSALÁTA 02. 214
VELŐS GOMBÓC (LEVESBETÉT) 215