Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Szárnyas Enciklopédia


Szárnyas Enciklopédia - Libaételek, Tyúk és kakas receptek

Egy recept a Libaételek c. könyvből:

BÉARNI LIBALEVES
Hozzávalók: 2 db libacomb, só, 2 l víz, 4 nagy sárgarépa, 1 zeller, 4 db közepes burgonya, 1 kis fej fehér káposzta, 2 db póréhagyma, 1 nagy hagyma, frissen őrölt fekete bors, 4 szelet pirított kenyér, 4 evőkanál frissen reszelt ementáli sajt, 5 deka vaj

Elkészítése: A libacombokat megmossuk, és sós vízben másfél órán át, főzzük. A répát, a zellert és a burgonyát megtisztítjuk, és a káposztával együtt durvára reszeljük. A pórét és a hagymát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A zöldségféléket a libacombhoz adjuk, és még egy órán át, főzzük. Ezután a zöldségeket átpasszírozzuk vagy botmixerrel pürésítjük. A combokat kicsontozzuk, kis darabokra vágjuk, és visszatesszük a zöldségpürébe. A sütőt 250 fokra előmelegítjük. Az ételt egy tűzálló tálba öntjük, befedjük pirított kenyérszeletekkel. Ezek tetejére szórjuk a reszelt sajtot, és olvasztott vajjal leöntjük. Az edényt a sütő középső részére toljuk, és addig sütjük, amíg a sajt aranysárga bevonatot nem képez a tetején.
A tűzálló tálban tálaljuk.

Egy recept a Tyúk és kakas receptek c. könyvből:

DIÓS TYÚKLEVES
Hozzávalók: 1/2 tyúk, 1 dl tejszín, 10 dkg darált dió 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál liszt, ízlés szerint törött fehér bors és só, késhegynyi őrölt szerecsendió.

Elkészítése: A tyúkhúst feldarabolom és két liter vízben fazékba, készítem. Megsózom, beleszórom a szerecsendiót és felforralom. Habját leszedem, majd kis lángon puhára főzöm. Ha megfőtt, a levét finom szűrőn átszűröm. (A főtt húst tormamártással kínálom a leves után.) A levest kihűtöm, zsírját lekanalazom. (Ha előző nap készítem, akkor a fagyos zsír könnyűszerrel leszedhető.) A húslébe teszem a darált diót és a borsot, felforralom, majd a tejszínnel elkevert liszttel behabarom.
Jól kiforralom, és leveses csészékben tálalom.