Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ájult Imám (Imam bayildi) á la Klemi


Hozzávalók: 4 db padlizsán, 2 nagyobb hagyma, fél kiló darált hús, 2 db paprika, 0,5 kg paradicsom, 4-5 gerezd fokhagyma, karikára vágva, aprított petrezselyem, 1 mokkáskanálnyi só, fél pohár olívaolaj, étolaj (a sütéshez), 2 nyers tojás, sajtszeletek

Esetleg még: 20 dkg aprított mandula, kapribogyó, 1 mokkáskanálnyi kristálycukor, fahéj (ízlés szerint ezek elhagyhatók, így is finom lesz!)

A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, a húsát késsel bekockázzuk, a héja maradjon egyben. Megsózzuk a vágási felületet, majd jó 20 percig pihentetjük.

A sütőt begyújtjuk. A padlizsánokat csapvízzel alaposan leöblítjük, megtörölgetjük. Egy tepsit olívaolajjal kikenünk, vágási felülettel felfelé, egymás mellé tesszük a fél padlizsánokat és az egész paprikákat, majd kb. 20 percig sütjük, hogy belsejük megpuhuljon.

Közben megtisztítjuk a hagymákat, és karikára, vagy apróra vágjuk. Az egyik megsült paprikát és a paradicsom felét apróra daraboljuk (konzervparadicsomból készítettem, azt nem kell darabolni). A hagymát megpároljuk az olajban, hozzáadjuk a paprikát és a felaprított fokhagymát. és kb. 5 percig pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a húst, a paradicsomot, majd a hús fehéredéséig pároljuk. Megsózzuk, borsozzuk (esetleg cukrozzuk), felöntjük félpohárnyi vízzel (ha kell), felforraljuk, és jó 5-10 percig, sűrűn kevergetve főzzük. Levét, ha soknak tűnik, leszűrjük.

A megsült padlizsánok belét kikanalazzuk, felaprítjuk, hozzákeverjük a paradicsomos-húsos keverékhez, ha hígnak tűnik, 1-2 nyers tojással összekeverjük, majd a keveréket a padlizsánhéjakra halmozzuk. A másik paprikát hosszú csíkokra szeljük, ráterítjük a töltelékre, megrakjuk paradicsomkarikákkal, sajttal, és 20-25 percre visszatoljuk őket a sütőbe.

Tálalás előtt megszórhatjuk petrezselyemmel, és melegen kínáljuk, persze hidegen is kiváló.

További padlizsános receptek:

Ajánló - Padlizsánkrém receptek .doc
Ájult Imám (Imam bayildi) á la Klemi
Ájult Imám (Imam bayildi) kicsit másképp
Birkavagdalt padlizsánnal
Csirke torta
Csirkemájas padlizsánkrémleves
Padlizsánkrém - ahogy Dia szereti
Padlizsános birkapörkölt Anyók@ módra
Sült padlizsán zöldfűszerekkel
Tejfölös marharagu
Zöldséges kuszkusz
Saláták - Padlizsánsaláták
Zöldségfélék eltevése - Padlizsán eltevése
Zöldségételek - Padlizsán receptek
Zöldségételek - Padlizsánkrém receptek .htm