Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gombás fasírtbatyu


Hozzávalók: 1/2 kg csiperke, 1/2 kg hús, 1 nagyobb hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, baromfibőr (tyúk, csirke, pulyka, kacsa, liba),
2 zsemlye, só, bors, pirospaprika, kockázott bacon, 1/2 kg főtt hasábokra vágott burgonya, 2 tojás, olaj

Elkészítése: A gombákat megtisztítjuk, a nyolc legnagyobb kalapot félretesszük, a maradékot a szárakkal, a hússal, a beáztatott zsemlyével a hagymával és a fokhagymával együtt ledaráljuk. Belekeverjük a felvert tojásokat is. Fűszerezzük, majd megkóstoljuk. Ha a gomba ízét kevésbé érezzük, akkor gombaport is keverünk bele. Ízesíthetjük még petrezselyemzölddel is.

A jénait kikenjük, beleszórjuk a főtt krumplit, maréknyi bacont, sózzuk, borsozzuk, meghintjük granulált fokhagymával, valamint olajjal.

A tölteléket 8 egyenlő részre osztjuk, gombák tetejére helyezzük a gombócot, majd mindegyiket a kéttenyérnyi bőrbe csomagoljuk.
Ha nem kapunk bőrt, szeletelt baconba burkoljuk.

Ráhelyezzük a krumplira, a bőröket kissé megsózzuk, borsozzuk, piros paprikát szórunk rá, de megszórhatjuk baromfi-fűszerkeverékkel is.

Előmelegített sütőbe helyezve, lefóliázva kb. 3/4 óráig sütjük, majd a fóliát leszedjük és szép pirosra pirítjuk.

A vele sült krumplival tálaljuk.