Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Hagyma eltevése


DINSZTELT HAGYMA
Hozzávalók: 5 fej vöröshagyma, olaj, só

Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Lábasban olajon üvegesre dinszteljük. Ha kihűlt, kilónként 10 deka sóval összekeverjük, üvegekbe merjük, a tetejére olajat és sót adunk. A hűtőszekrényben évekig eláll. Idővel megszürkül, de íze megmarad. Pörköltekhez és más hagymás ételekhez kiváló. Az ételt utólag kell sózni. Ha borként is keverünk hozzá, a színe nem változik meg.

ECETES GYÖNGYHAGYMA
Hasonlóan lehet nagyobb 1,5 - 2 cm átmérőjű dughagymából is készíteni, de a gyöngyhagyma sokkal finomabb.

Elkészítése: Az apró hagymákat megtisztítjuk, levágjuk a szárát és a gyökérrészt, de úgy, hogy a hagyma szét ne essék. Szedjük le a száraz külső burkát, majd alaposan mossuk meg. Forrásban levő előfőző vízbe mártsuk be kb. 3 percre szitával vagy szűrőkanállal, majd kivéve hideg vízzel, 3 dkg sóval, 2-3 dkg cukorral készítsünk felöntő levet. Ha ez jól felforrt, adjuk hozzá a 2-2,5 dl 10%-os ecetet, és azonnal töltsük az üvegekre. Ezt a savanyúságot jobb kisebb, 0,25 vagy 0,5 literes üvegekbe rakni. Légtelenítés, zárás után meleg vízfürdőben 85 fok hőmérsékleten 10 percig hőkezeljük. A csírátlanítás után fatálcákra szedjük ki a meleg vízből, hogy ne puhuljon túl.

ECETES HAGYMA 01.
Elkészítése: Apró kis hagymákat - legjobb a gyöngyhagyma - megtisztítunk, sós - ecetes vízben 1-2 percig forralunk. Ezután leszűrjük, és kisebb üvegekbe tesszük őket. Sóval, cukorral, törött borssal, esetleg tárkonylevéllel ízesített salátaecetet készítünk, felforraljuk, majd ha kihűlt, a hagymára öntjük. Az üveget lekötjük, kigőzölni nem kell, azonnal a kamrába tehetjük. Hűvös helyen tartsuk.

ECETES HAGYMA 02.
Elkészítése: Eltevésre legjobb a gyöngyhagyma, de kitűnő savanyúságot készíthetünk vöröshagymából is. Az apró, egyforma nagy hagymákat kiválogatjuk, megtisztítjuk, és több vízben alaposan megmossuk. A jól lecsöpögtetett hagymákat kisebb, befőttes üvegekbe tesszük. Ízlés szerint elkészítjük a salátaecetet, amelyet sóval, cukorral, törött borssal, tárkonylevéllel ízesítünk. Fölforraljuk, majd amikor kihűlt, ráöntjük az üvegbe tett vöröshagymára. Légmentesen lekötjük, nem kell kigőzölni. Hűvös helyen tároljuk.

GYÖMBÉRES-TÁRKONYOS GYÖNGYHAGYMA
Hozzávalók: gyöngyhagyma, víz, ízlés szerint ecet, só, cukor, gyömbér, fekete bors, üvegenként 1 tárkonylevél, tartósítószer

Elkészítése: A gyöngyhagymát tisztítás után annyi vízbe tesszük, amennyi ellepi. Ecettel, cukorral, sóval ízesítve felforraljuk, és 3 percig főzzük. Leszűrjük, majd a hagymát üvegekbe rakjuk. Minden üvegbe beleteszünk egy-egy szál tárkonylevelet. A főzőlevet gyömbérrel és fekete borssal ízesítjük, majd még annyi ecetet öntünk hozzá, hogy savanyúnak érezzük. Újból felforraljuk, tartósítószert teszünk bele, ráöntjük a hagymára és azonnal lezárva, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

HAGYMA ECETBEN ELTÉVE
• Az ecetben eltett hagymát télen lencséhez, tört paszulyhoz és friss disznó pecsenyéhez kell feladni. Az ecetes hagymának különös kellemes íze van. Ehhez nem kell igen nagy, legfeljebb csak diónyi nagyságú vereshagymát használni.
Elkészítése: Miután e hagymákat a külső héjától megtisztogattuk, rakjuk üvegbe, borsszemet szórva közé; kevés kaprot, borsfüvet és sót is kell belé tenni; az üveget gyenge, vízzel feleresztett ecettel öntsük tele, s a hagymát 2 hétig hagyjuk befedve; amint átjárta az ecet, azonnal használhatjuk.

HAGYMALEKVÁR
Nagyon finomra szeletelt salotta hagymát forró lábasban, vajon kezdjük megfuttatni. Magas hőmérsékleten, a leégés megelőzésére folyamatosan kevergetjük. Amint a hagyma üvegesedni kezd, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, majd fedő alatt főzzük tovább, kis lángon. 40-60 perc múlva a hagyma lekvár állagúra szétfő.
A főzést fedő nélkül fejezzük be, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon.

HAGYMALEKVÁR ASZALT ÁFONYÁVAL
Hozzávalók: 1 kg lila hagyma, 1 dl málna-balzsamecet, 0,5 dl olívaolaj, 8 púpozott ek nádcukor, 1 csapott tk só, frissen őrölt bors, 2 babérlevél, 1 rúd fahéj, 6 szem szegfűbors, 125 g aszalt áfonya, 1 mk őrölt gyömbér

A hagymát megpucolom és vékonyan félkarikákra szelem. Felforrósítom az olajat egy jókora serpenyőben és bele teszem a hagymát, sózom, borsozom. Folyamatosan kavargatva, addig főzöm, míg összeesik és kezd puhulni. Megszórom a nádcukorral, hozzáadom a málna balzsamot, az aszalt áfonyát, őrölt gyömbért, babérlevelet, szegfűborsot és a fahéj rudat, majd együtt tovább főzöm, takaréklángon, sűrűn kavargatva, míg a hagyma szinte karamellizálódik, az összes lé elpárolog, a lekvár meg szép fényes és sűrű lesz. Kisméretű sterilizált befőttes üvegekbe szedem, lezárás után fejtetőre állítva tartom 10 percig, majd száraz dunsztban hagyom kihűlni. Felbontás után hűtőben eltartható 1-2 hétig. Sültekhez, sajtokhoz isteni!

HAGYMA OLAJBAN ELTÉVE
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, hibás részeit kivágjuk, majd olajat ráöntve leturmixoljuk. Kilónként 15 dkg sót, 3-4 dl olajat, csapott kávéskanálnyi borként, késhegynyi szalicilt is dobunk a gépbe. Ha végeztünk a turmixolással, az egészet újra összekeverjük, majd 2-3 decis üvegekbe töltjük, a tetejére kb. fél centis olajréteget öntünk. Az üvegeket lezárjuk, és vizes dunsztba rakjuk. Egy óra hosszat gőzöljük, az edényben hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: Az olaj mennyisége akkor megfelelő, ha a hagyma a turmixolás közben lecsúszik a gép faláról! (Ezt a receptet azoknak ajánlom, akiknek a megtermelt hagymája romlásnak indult.)

HAGYMA, TÉLIRE
A hagymát remekül tárolhatjuk télire a hűvös kamrában - ha van kamra. Ha nincs, néhány kilónyit megtisztítva, cikkekre vágva ledarálunk húsdarálón, és összekeverjük kilónként egy deci citromlével és kb. 10 dkg sóval. Jól záró befőttes üvegekben tesszük a hűtőszekrénybe. Minden ételbe felhasználható, amibe vágott hagymát tennénk, tehát: fasírtokba, pörköltekbe, sültekhez, főtt ételekbe - de ezután már óvatosan sózzunk, azon kívül sütési ideje is minimális! A só nemcsak magas vérnyomást idéz elő, de létfontosságú nyomelemeket (cink, vas, kalcium, stb.) ürít ki a szervezetből.

KAPROS GYÖNGYHAGYMA
Elkészítése: A kis hagymákat tisztítsuk, mossuk meg, végül rozsdamentes villával vagy hegyes fapálcikával több helyen szurkáljuk meg. Tegyük egy nagyobb edénybe. A felöntő léhez 1 liter vízbe öntsünk 3/4 liter borecetet, 2 dkg sót, 10 dkg cukrot, 6-8 kaporvirágot, 1 kávéskanál ánizsmagot. Az egészet melegítsük addig, amíg keverés közben a cukor és a só feloldódik, majd a hagymára öntve takarjuk be a tálat. Egy éjszakára hagyjuk így állni. Másnap leöntve róla a felöntő levet melegítsük forrásig, és hagyjuk gyöngyözve forrni kb. 5 percig. A fűszereket, kaporvirágot ezután szűrőkanállal szedjük ki és osszuk el az üvegek alján. Rakjuk a hagymákat az üvegekbe, a felöntő levet forraljuk fel még egyszer, és így öntsük az üvegekbe rakott hagymára. Légtelenítsük, azonnal zárjuk le, és tegyük az üvegeket másnapig száraz gőzbe.

MÉZES VÖRÖSHAGYMA (GYÓGYÍTÁSI CÉLRA)
Elkészítése: Finom lyukú reszelőn lereszelünk két fej vöröshagymát, a levét kinyomjuk, hozzácsurgatunk ugyanannyi mézet, majd alaposan összekeverjük a két anyagot. Ha a tárolás során a méz ikrásodna, melegítsük meg vízfürdőben az egész oldatot. A szedés javasolt módja: naponta háromszor egy órával evés előtt vagy két-három órával evés után 1 evőkanálnyit lenyelni a keverékből. Az artériafal megkeményedésével járó érelmeszesedés, különösen az agyi erek meszesedése ellen kiváló hatású.

ROMLÁSNAK INDULT HAGYMA MEGMENTÉSE
Gyakran megesik, hogy a hagyma, romlásnak indul. Ilyenkor megtisztítjuk, a rossz részeket kivágjuk, a felhasználható darabokat 5 súlyszázalék sóval összekeverjük és ledaráljuk, vagy turmixoljuk. Üvegekbe rakva, hűtőben tárolva hónapokig is eláll.

SNIDLING SÓBAN
Hozzávalók: metélőhagyma, 15% só

Elkészítése: A metélőhagymát apróra vágjuk, vagy daráljuk, 10 % sóval összekeverjük, és kis üvegekbe rakjuk. A tetejére sót szórunk. Szendvicsek, sültek díszítésére vagy ízesítésére használunk fel.

VÖRÖSBOROS GYÖNGYHAGYMA
Elkészítése: Vegyünk 2,5 dl olívaolajat (lehet egyéb étkezési olaj is), forrósítsuk fel, és a hagymát pároljuk meg benne üvegesre. Ekkor adjunk hozzá 1/2 liter vörösbort, 2 kis babérlevelet, 2 dkg sót, 15 dkg cukrot, 8 szem ánizst és 8 szem szegfűborsot. Az egészet hagyjuk gyöngyözve 5 percig forrni. Ekkor rakjuk a hagymát üvegekbe, és öntsük rá a forró felöntő levet. Azonnal zárjuk le és másnapig tegyük száraz gőzbe.

VÖRÖSHAGYMA OLAJBAN ELTÉVE
Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 3 dl olaj, 15 dkg só, 1-1 kávéskanál szalicil, és borkén.
Elkészítése: Az összes hozzávalót robotgépben pépesre daráljuk, befőző edénybe rakjuk, és 4-5 percig dinszteljük. Azonnal üvegekbe rakjuk, a tetejére ujjnyi olajat öntünk, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Két - három decis üvegeket használjunk. Megjegyzés: Ha a hagyma nem lédús, és darálás közben nem csúszik le a tartály faláról, töltsünk még olajat hozzá!

VÖRÖSHAGYMA SÓBAN ELTÉVE
Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 30 deka só

Elkészítése: A vöröshagymát ledaráljuk, kilónként harminc deka sóval összekeverjük. Egy napig zománcozott edényben állni hagyjuk, aztán üvegcsékbe rakjuk, tetejére sót hintünk. Idővel kissé megszürkül, de ízéből semmit sem veszít. A só miatt óvatosan kell használni, az ételt csak utólag szabad sózni. Pörkölt alá, rántáshoz és minden apróra vágott hagymát kívánó ételhez kitűnő. Ha borként is keverünk hozzá, a színe nem változik meg. Hasonló fűszert készíthetünk fokhagymából is.