Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Padlizsánkrém - ahogy Dia szereti


Padlizsánok

Imádom a padlizsánt, a belőle készített krémet pedig még jobban! Íme a tippem, hogy milyen módon nem lesz keserű a krém!

Hozzávalók:
3 közepes méretű padlizsán
1/2 fej lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk. olaj
kevés citromlé
2 tk. mustár
kb. 1,5 dl majonéz (ízlés szerint elhagyható)
fűszerek: só, bors

Elkészítés:
A padlizsánokat előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütöm (25 perc után megfordítom a zöldségeket, hogy jól átsüljenek). Ha kész, kiveszem és néhány percig hűlni hagyom.

Ez idő alatt megpucolom és apró kockára vágom a lilahagymát, majd lesózom és félreteszem, amíg levet enged. Így a hagyma picit megpuhul, és a gyomromat sem bántja, mint egyébként nyers társa teszi. A fokhagymát szintén megpucolom és nyomón áttöröm.

A padlizsán kb. 10 perc alatt annyira kihűl, hogy kézzel nyugodtan dolgozhatunk vele. Egy deszkára – vagy tányérra tesszük a zöldséget, a héját (a kacs alatt) összecsípjük és egyszerűen lehúzzuk a padlizsánról. A végén, ha így körben leszedtük a héját, a padlizsánt egy fa lapáttal levágjuk a szúrós kacsról. A sült padlizsánt egy nagyobb műanyag tálba tesszük, a falapáttal elkaparjuk és meglocsoljuk egy kevés citromlével, hogy ne barnuljon tovább. (ugyanígy teszünk a másik 2 darabnál is.)

Ezután hozzáadjuk az olajat és fűszereket: mustár, bors, fokhagyma, majd a kinyomkodott, vízzel (szűrőn keresztül) átöblített lilahagyma. A sóval vigyázzunk, mert 1.) a lilahagyma magába szívta az ízét, amit a krémben érezni fogunk, 2.) mivel még langyos a padlizsán nem érezzük annyira intenzíven a fűszerek ízét, de ez bizony csalóka. A legjobb, ha a krémet hűtőbe tesszük és miután alaposan lehűtöttük, közvetlenül fogyasztás előtt kóstoljuk meg újra és ezután fűszerezzük, ha szükséges.

Ekkor tegyük bele a majonézt, ami persze fogyókúra során, vagy ha valaki nem szereti, el is hagyható. Én bevallom őszintén a majonézes változatot jobban kedvelem, kissé édes ízt és finom krémes állagot ad a padlizsánnak.

A cikket / receptet írta:  Dia