Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Lencseleves gazdagon


Nálam szilveszterkor ez az egyik állandó lencseétel! Fűszeres-zöldséges, tartalmas és persze nagyon finom! 

Hozzávalók:
10 dkg lencse,
30 dkg burgonya,
15 dkg füstölt kolbász,
2 dl tejföl,
3 db sárgarépa,
2 db fehérrépa,
1 fej hagyma,
1-2 gerezd fokhagyma
Fűszerek: só, bors, őrölt kömény, édes pirospaprika, babérlevél, ízlés szerint kevés majoránna, kevés liszt

Elkészítése:
A lencsét használat előtt néhány órára vegetás vízbe áztatjuk.

A zöldségeket megtisztítjuk, a burgonyát kb. 2 cm-es kockákra vágjuk, a répákat pedig kb fél cm vastag karikára vágjuk, a fokhagymát a nyomón áttörjük.

A hagymát felaprítjuk, kevés olajon dinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát és rövid ideig pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg! A tűzről levéve meghintjük piros paprikával, elkeverjük, majd hozzáadjuk a krumplit és a kétféle répát. Beletesszük a többi fűszert, összekeverjük, vízzel felengedjük és kb. 20-25 percig főzzük.

Amikor már kezd puhulni a zöldség, hozzáadjuk a lencsét és a kolbászkarikákat, így főzzük tovább. (Ha van, akkor kevés sonkalét is tehetünk bele, gazdagabb íze lesz a levesnek!).

Amikor már majdnem puha minden zöldség, a tejfölben csomómentesen elkeverünk egy kanál lisztet és ezzel sűrítjük be a levest. Kb. 10 perc forralás után forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 60 perc