Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Maultaschen suppe - levesbetét


Németországban ettem először és nagyon szeretem! Ott a boltban megvásárolható ez a szuper levesbetét, de sajnos itthon nem kapható. Így egyszer úgy döntöttem, márpedig én akkor is enni fogok, hát megcsináltam! Egy kicsit bonyolultnak tűnhet az elkészítés, de ha szereted a pikáns ízeket, és unod a grízgombócot, mindenképp érdemes kipróbálnod!

Hozzávalók:
10 dkg darált hús (pulyka vagy sertés),
10 dkg spenót (fagyasztott),
10 dkg sonka,
3-4 nagyobb sárgarépa,
2 kisebb fehérrépa,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 kis fej hagyma,
1 szikkadt zsemle (vagy 1-2 ek. zsemlemorzsa),
kb. 0,5 dl tej,
2 tojás,
15 dkg liszt,
kevés olaj
1-2 húsleves-kocka, vagy zselés húsleves-alap
fűszerek: só, bors, szerecsendió

Elkészítése:
A levesbetét töltelékével kezdjük: a hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és egy teflon serpenyőben kevés olajon párolni kezdjük. Félidőben hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük sóval, borssal. Miután kifehéredett a hús, hozzáadjuk a felolvasztott spenótot, 1 db reszelt sárgarépát és tovább pároljuk. Amikor elfőtte a levét és már a répa is majdnem majdnem puha, beletesszük az apró kockákra vágott (vagy ledarált) sonkát, a felaprított petrezselymet és egy kevés szerecsendióval ízesítjük. Ez után félretesszük a húsos tölteléket, hogy kihűljön. A szikkadt zsemlét apró kockákra vágjuk és beáztatjuk a tejbe. Amikor megszívta magát kinyomkodjuk, hozzáadjuk a töltelékhez és belekeverünk egy egész tojást. (Ha nincs szikkadt zsemlénk, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá.) Alaposan összekeverjük a tölteléket, majd megkóstoljuk, és ha szükséges, még tovább fűszerezzük, ízesítjük.

Egy nagy lábosban feltesszük főni 1-2 leveskockával a megtisztított és felaprított zöldségeket. Amíg puhul a zöldség, addig elkészítjük a tésztát. (A nagy lábos azért kell, mert a töltött tészták majdnem a duplájukra nőnek, amikor főnek!)

15 dkg lisztet egy tálba tesszük, hozzáadunk 1 tojás sárgáját (a fehérjét kenéshez félretesszük), kevés sót, 2-3 ek. olajat és annyi langyos tejet, hogy a gyúráskor összeálljon a tészta.

Ezután lisztes deszkán egészen vékonyra (kb. 1-2 mm) nyújtjuk a tésztát és kb. 5×10 cm-es téglalapokra vágjuk. A tészták alsó részére 1-1 csapott evőkanálnyi tölteléket teszünk, majd a tojásfehérjével megkenjük a tészta szélét, beborítjuk a másik felével és alaposan összenyomkodjuk a tészta széleit, hogy ne nyíljon szét, amíg főzzük.

Amikor a leveszöldségek már majdnem megpuhultak, beletesszük a fazékba a húsos-zöldséges “táskákat” és kb. 10 perc alatt készre főzzük a levest. Amikor a töltött tészták a felszínre jönnek, máris tálalható.

Különleges és laktató leves a hideg téli napokra! Megjegyzés: manapság a Knorr zselés állagú csirkehúslevesét használom alapnak, ebben főzöm ki a zöldséget és a levesbetétet. 

Elkészítési idő: kb. 90 perc