Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Egészségünkre! - Tojássaláták


BALTI TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 6 főtt tojás, 10 dkg füstölt lazac, 10 dkg főtt, tisztított, apró húsú rák (fagyasztott vagy konzerv is lehet), 20 dkg főtt zöldborsó, 2 dl natúr joghurt, 4 evőkanál kész majonéz, 2 dundi újhagyma, egy csipetnyi cukor, negyed citrom leve, só, őrölt fekete bors, fél fej vöröshagyma

Elkészítése: A főtt tojást meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és a kisujjnyi széles csíkokra metélt lazaccal csinosan tálra rakjuk. A jól lecsöpögtetett rákot, és zöldborsót köré szórjuk. A joghurtot a majonézzel simára keverjük, a fölaprított újhagymával, a cukorral és a citromlével ízesítjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk. Végül a tálon lévőkre locsoljuk. A hagymát megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk, szétszedegetjük, és a salátát ezzel díszítjük.
Elkészítési idő: 20 perc

CURRYS TOJÁSSALÁTA 01.
Hozzávalók: 8 tojás, 1 csokor zöldhagyma vagy 1 fej lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej saláta, 1 dl majonéz, fél dl fűszerezett paradicsomlé, 2 dl tejföl, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál curry, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, majd megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A majonézt simára keverjük a tejföllel, a paradicsomlével, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a fűszerekkel, és belekeverjük a megmosott, letisztított és vékony karikára vágott zöldhagymát (zöldjével együtt), vagy a megreszelt lilahagymát. A tojáskarikákat a mártásba forgatjuk, és hűtőszekrényben, egy órán át, érleljük. A salátát leveleire tépve megmossuk, megszárítjuk, majd laskára vágva szintén hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt a majonézes tojássalátába belekeverjük a fejes salátát.

CURRYS TOJÁSSALÁTA 02. (TUPPERWARE RECEPT)
Hozzávalók: 8 főtt tojás, 2 főtt burgonya, 1 kisebb kígyóuborka, 1 közepes lilahagyma, 1 húsos, piros kaliforniai paprika
Az öntethez: 7 evőkanál majonéz, 2,5 dl joghurt, só, őrölt fekete bors, 1 kiskanál mustár, 1-2 mokkáskanál citromlé, 1 evőkanál currypor, fél csokor petrezselyem
A díszítéshez: fél fej saláta, 2 főtt tojás
Elkészítési idő: 30 perc

Elkészítése: A főtt tojásokat meg a főtt burgonyát meghámozzuk. Az előbbit karikákra vágjuk, az utóbbit negyedeljük és felszeleteljük. Az uborkát a burgonyához hasonlóan feldaraboljuk, a lehéjázott hagymát, vékony karikákra szeljük, gyűrűire szedjük - de finomra is apríthatjuk. A paprikát kicsumázzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A majonézt a joghurttal a Mix-Fixben összerázzuk (tálban simámra keverjük), megsózzuk, megborsozzuk, mustárral, citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. A curryvel és a finomra aprított petrezselyemmel fűszerezzük, és az előkészített anyagokat óvatosan beleforgatjuk.
Megjegyzés: a madras curryt tudnám leginkább ajánlani, amely egy kicsit csípős, de a sima - szerintem kissé édeskés - curry is megteszi, én a csípőset jobban szeretem).
Salátalevélre halmozzuk, főtt tojással díszítve tálaljuk. (Curice)

HAGYMÁS TOJÁSSALÁTA 01.
Hozzávalók: 8 tojás, 4 burgonya, 1 hagyma, olaj, borecet, 1 evőkanál mustár, só, bors

Elkészítése: A tojást, a hagymát, a héjában főtt burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk. Az olajat kikeverjük a borecettel, mustárral, sóval és borssal. Egy üvegtál aljára lerakunk egy sor burgonyát, aztán egy sor hagymát, majd egy sornyi tojást, meglocsoljuk egy kevés salátaöntettel, és addig folyatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetején tojás legyen! A tálat alufóliával betakarjuk, 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Hideg sültek, halak, húsvéti főtt sonka mellé kínáljuk.

HAGYMÁS TOJÁSSALÁTA 02.
Hozzávalók: 5 tojás, 1 nagy fej lilahagyma, 1 csokor zöldhagyma, 1 nagy savanykás alma, 1 csokor hónapos retek, 2 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 púpozott teáskanál mustár, késhegynyi currypor, ízlés szerint kevés porcukor, késhegynyi törött fehér bors, só

Elkészítése: A tojásokat megmossuk, majd hideg vízbe tesszük. A vízbe egy csapott evőkanál sót szórunk, így biztosan könnyen meghámozható a főtt tojás. 10 percig főzzük, ezután hideg vízzel lehűtjük, és meghámozzuk. Közben elkészítjük a saláta mártását: mély tálban a majonézt simára keverjük a kefirrel, a mustárral, a borssal, a curry porral, kevés sóval és cukorral. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól apró kockákra vágva, azonnal a mártásba keverjük. Külön edénybe tesszük a megtisztított és finomra vágott zöldhagymát (zöldjével együtt), valamint a hajszálvékonyra karikázott lilahagymát. Megsózzuk, és 10 percig hagyjuk állni, majd a mártásos almához keverjük. Végül beleforgatjuk a megmosott és csíkokra vágott piros retket, és a kis kockákra vágott főtt tojást. Az egészet óvatosan összekeverjük, befedjük, és a hűtőszekrénybe tesszük 1 órára. Pirított kenyérszeletkékkel tálalva finom vacsora.

KÜLÖNLEGES TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 3 db egész tojás, 3 db közepes nagyságú burgonya, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 1 ek finomliszt, 2 ek olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csapott ek mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk currypor, 1 mk törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és hagyjuk kihűlni. Közben a tojásokat habosra verjük a tejjel, és simára keverjük a liszttel. Megsózzuk, megborsozzuk, és a felhevített olajon egy nagy tojáslepényt sütünk belőle. A kihűlt tojáslepényt deszkán nagyon vékony csíkokra vágjuk. A tejfölbe belekeverjük a mustárt, a meghámozott, valamint lereszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Megsózzuk és a curry porral ízesítjük. A burgonyát nagyon vékony csíkokra metélve, a tojással együtt belekeverjük a mustáros tejfölbe. A salátástálat befedjük, és a hűtőszekrényben néhány óráig hűtjük. Pirított kenyérszeletkéket kínálunk mellé.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc

LENGYEL TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 20 db főtt tojás, 20 dkg vöröshagyma, 15 dkg zsír v. olaj, fehérbors, só, 1 csomó petrezselyem

Elkészítése: A finomra vágott vöröshagymát a zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. Míg hűl, a tojásokat apró darabokra vágjuk, s a kihűlt hagymához keverjük.

MAJONÉZES TOJÁSSALÁTA 01.
Hozzávalók: 9 db tojás, 2 dl olaj, 1 evőkanál mustár, 1/2 citrom leve, 1 teáskanál porcukor, 2 dl tejföl, 1/2 dl száraz fehérbor, 15 dkg póré vagy újhagyma, só, egy fej saláta

Elkészítése: Majonézt készítünk. 1 tojás sárgáját kevés sóval, mustárral, citromlével, habosra keverünk. Vékony sugárban hozzákeverjük az olajat, majd a tejfölt és a fehérbort. Ízlés szerint sóval, porcukorral ízesítjük.
8 tojást megfelelő nagyságú edénybe tesszük, majd forrásban lévő vizet öntünk rá és így főzzük keményre. Ügyeljünk arra, hogy 10 percnél tovább ne főjön, mert a sárgája elzöldül. Hideg vízben lehűtjük. Megtisztítjuk, majd karikára vágva, keverőtálba tesszük. Tetejére megtisztított vékony karikákra vágott hagymát szórunk és óvatosan összekeverjük a majonézzel.
Szükség szerint utánízesítjük. Tányérokon szétterített salátalevekre halmozzuk. Vékonyan szeletelt, nyers sonkához kínáljuk.

MAJONÉZES TOJÁSSALÁTA 02.
Elkészítése: Személyenként 3 tojást keményre főzünk, közben a szokásosnál sűrűbb tartármártást készítünk. A főtt, tisztított tojásokat karikákra vágjuk, sózzuk, és óvatosan elkeverjük a mártással. Készíthetjük főtt burgonya és virsli-karikákkal vegyesen is,
Finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

MAJONÉZES TOJÁSSALÁTA 03.
Hozzávalók: 5 kemény tojás, 3 dl tartármártás

Elkészítése: A tojásokat megtisztítom, és tojásszeletelővel felszeletelem. Végül a tojáskarikákat lazán összekeverem a tartármártással. Lehet gazdagítani beleszelt metélőhagymával, vagy zöldpetrezselyemmel.

MAJONÉZES TOJÁSSALÁTA 04.
Elkészítése: 4 db sós vízben megfőzött kemény tojást, vágjunk ketté, és 4–8 cikkelyre aprózva kevés petrezselyemlevéllel keverjük az előző nap elkészített tartármártás másik feléhez. Hűtőszekrényben kb. fél óráig érleljük, és hidegen tálaljuk. Ha nem akarunk egyszerre két adag salátát készíteni, akkor a fel nem használt tartármártás mélyhűtőben huzamosabb ideig eltartható. A felolvasztás a hűtőszekrény normál rekeszében történjen, mert szobahőmérsékleten megtúrósodik. Önmagában fogyasztva a fél adag tartármártásból készült saláták mindegyike 2 személynek elegendő.

MIMÓZA TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 6 kemény tojás, 4 közepes savanykás alma, 15 dkg trappista sajt, 2 csokor újhagyma, 1 dl majonéz, 1 dl tejföl, vagy kefir, 1 citrom leve, só, fehér bors, tálaláshoz salátalevelek

Elkészítése: A hámozott almát reszeljük le durva reszelőn, locsoljuk meg citromlével. Adjuk hozzá a lereszelt (szintén durva reszelőn) sajtot, a majonézt, a tejfölt, és sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze. A hagymát karikázzuk fel, locsoljuk meg a maradék citromlével. 4 tojást karikázzunk fel, a másik kettő fehérjéjét reszeljük le és adjuk a sajtos krémhez. A sárgákat tegyük félre. A tálat béleljük ki salátalevelekkel, simítsuk bele a krém egyharmad részét, rakjuk meg a tojáskarikák felével, a hagymakarikák egyharmadával, majd ismételjük meg a rétegezést. A félretett tojássárgákat reszeljük le, és szórjuk a saláta tetejére - ettől lesz igazi mimóza. Takarjuk be alufóliával, és 1-2 órára hűtsük be. Jól illik a sonkához, de önállóan is finom.

MUSTÁROS-PARADICSOMOS TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 8 tojás, 50 dkg apró, kemény paradicsom, 2 dl sűrű tejföl, 1 evőkanál mustár, 4 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt babérlevél, só, őrölt fekete bors, ecet, cukor, ízlés szerint

Elkészítése: Fél l vízbe ízlés szerint teszek ecetet, sót, cukrot, babérlevelet (jó savanyúnak kell lennie) és felforralom. A feltört nyers tojásokat óvatosan, egyenként beleeresztem a forrásban levő vízbe úgy, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjék meg (mint amikor savanyú tojáslevest főzök). Nem keverem meg, nehogy a tojások szétfussanak, 8-10 percnyi főzés után leszűröm és nyolcadokba vágom. Még melegen belekeverem az előzőleg elkészített mártásba, amihez a tejfölbe teszem a mustárt, a sót, a cukrot, a tisztított, zúzott fokhagymát, kevés ecetet és az őrölt fekete borsot. Jól összekeverem, majd beleforgatom a megmosott, letörülgetett és negyedekbe vágott paradicsomot. Óvatosan összekeverem, és salátástálba téve lefedem. Egy-két órára beleteszem a hűtőszekrénybe és hidegen kínálom. Pirított kenyérszeleteket adok hozzá.

MUSTÁROS TÖLTÖTT TOJÁS SALÁTAALAPON
Hozzávalók: 6 db tojás, 5 dkg vaj, 1 teáskanál szardellapaszta, 1 púpozott evőkanál mustár, 2 dl majonéz, 1 dl sűrű tejföl, 2 evőkanál száraz fehérbor, 0,5 dl tej, 1 teáskanál zselatinpor, 1 gerezd fokhagyma, só és cukor, ízlés szerint, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, salátalevelek

Elkészítése: A tojásokat keményre főzöm és meghámozva hosszában félbevágom. Sárgájukat még melegen habosra keverem a vajjal, a szardellapasztával, a mustárral, az őrölt fekete borssal és a zúzott fokhagymával. A fél tojásfehérjéket megpúpozva megtöltöm a szardellás-mustáros krémmel. A salátaleveleket megmosom, leszárítom, és egy lapos tálra vagy tálcára terítem. Egy centiméteres hézagokat hagyva, a töltött tojásokat a töltelékkel lefelé fordítva (tehát a tojásfehérje domborulata felfelé álljon) teszem a salátalevelekre, szép sorban. Hűtőszekrénybe téve jól lehűtöm. Közben a mártást is elkészítem. A majonézbe belekeverem a tejfölt, a bort, a kevés sót és a csipetnyi cukrot, valamint a mustárt. Kis lábosba szórom a zselatinport, ráöntöm a tejet, és kis lángon addig keverem, amíg a zselatin feloldódik. Ha kihűlt, hozzákeverem a majonézes mártáshoz, és a hűtőszekrényből kivett tojásokra locsolom. Visszatéve a hűtőszekrénybe addig hűtöm, amíg a majonéz kocsonyássá dermed a tojások tetején.

NÁPOLYI TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 6 tojás, 1 hagyma, 4 paradicsom, 10 dkg juhsajt, oregánó, fél dl olívaolaj, só

Elkészítése: A tojásokat felkarikázzuk, vékony szeletekre vágjuk a hagymát, a paradicsomot és a juhsajtot. Egy mélyebb üvegtálban először lerakunk egy tojássort, aztán a hagymát, a paradicsomot, végül a sajtot, s addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Ízlés szerint sót, borsot, szurokfüvet (oregánó) keverünk az olajban, leöntjük a salátát, és tálalásig hidegre tesszük; fedjük le alufóliával, hogy a hagyma szagát ne vegye át a hűtőszekrény. Csak az asztalon, tálalás előtt keverjük össze, különben elvész a szépsége!

NYÁRI TOJÁSSALÁTA
Elkészítése: Zöldpaprikát, paradicsomot, uborkát, retket és újhagymát karikára, egy fejes salátát metéltre vágunk. Közben személyenként 2 tojást keményre főzünk, majd ha kihűlt, akkor azt is karikákra vágjuk. Az egészet mély üvegtálba helyezzük. Sóval, borssal meghintjük, és óvatosan elkeverjük, ízlés szerinti mennyiségben, joghurttal.
Két órára hűtőszekrénybe állítjuk.

PARADICSOMOS TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 6 tojás, 4 kemény paradicsom, 2 zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl majonéz, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 1 púpozott mokkáskanál currypor, 1 kés-hegynyi törött fekete bors, 1,5 dl ketchup (vagy házi paradicsomlé), ízlés szerint só

Elkészítése: A tojásokat sós vízben keményre főzzük, majd meghámozzuk, és nyolcadokra vágjuk. Hagyjuk kihűlni. Közben a mártáshoz mély tálban simára keverjük a majonézt a tejföllel és a ketchuppal, ezután pedig hozzáadjuk a megtisztított, valamint összezúzott fokhagymát, a borsot és a curryport. Beleszórjuk a megmosott, és finomra vágott petrezselymet is. Jól összekeverjük. A vöröshagymát tisztítás után nagyon vékony karikákra vágjuk, és kissé megsózva, 15 percig hagyjuk állni. Ezután sós levével együtt a mártásba keverjük. A zöldpaprikát kicsumázzuk és kierezzük, majd vékony karikákra vágva ugyancsak a tálba tesszük. Végül beleforgatjuk a már kihűlt tojáscikkeket, és óvatosan, hogy a tojás ne nagyon törjön, összekeverjük. Jól lehűtjük.
Tálalás előtt salátával bélelt tálra halmozzuk, és hidegen kínáljuk.

POLÍROZOTT TOJÁSSALÁTA
Elkészítése: Ecetes-sós vizet forralunk, és mikor már lobogva forr, egyenként, óvatosan beleütünk 6 tojást. 4 percig lassú tűzön főzzük, majd a tojásokat szűrőkanállal kiszedjük, szitán leszárítjuk, kihűtjük. Salátalevelekkel kibélelt tálra tesszük, közé laskára vágott salátát (ha olcsóbb lesz a paradicsom, cikkekre vágott paradicsomot is) rakunk.
Egy kis tubus majonézt simára keverünk egy pohár kefirrel, közévágunk 2-3 ecetes uborkát apró kockákra, belereszelünk egy megtisztított almát, belevágunk egy csokor snidlinget, csipet cukorral édesítjük, és kevés Vegetával sózzuk. Pár csepp borecetet vagy citromot is adunk hozzá, ha a kefir nem túl savanyú. Ezzel a mártással öntjük le a salátát, és jégbe hűtve kínáljuk.

PORTUGÁL TOJÁSSALÁTA 01.
Elkészítése: Néhány paradicsomot, kemény tojást és zöldpaprikát felkarikázunk, csinosan tálra rendezzük, megszórjuk olajos kagylóval vagy rákkal, és bevonjuk fokhagymával és zöldfűszerekkel kevert Vinaigrette (Borecetes-olívaolajos) mártással. Pirítós illik hozzá.

PORTUGÁL TOJÁSSALÁTA 02.
Hozzávalók: 6 tojás, 6 paradicsom, 1 zöldpaprika, petrezselyem, zellerlevél, snidling, bazsalikom, zsálya, tárkony, kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, borecet, olaj, Worcester szósz

Elkészítése: A tojásokat meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. A paradicsomokat megmossuk, megtöröljük, szintén felkarikázzuk, akárcsak a megmosott, kicsumázott zöldpaprikát. Egy tálon elrendezzük a szeleteket oly módon, hogy 2 tojásszelet közé mindig 1 paradicsom, illetve paprika kerüljön. A kagylókat jól lecsorgatjuk, 5-6 darabot félreteszünk a díszítéshez, a többit megvágjuk, megszórjuk vele a lerakott szeleteket, hidegre tesszük. Elkészítjük az öntetet, amelyet csak tálalás előtt kevéssel adunk a salátához: kevés olajat, borecetet, sót, borsot és zúzott fokhagymát kikeverjük, hozzáadjuk az illatos füveket (ha nincs egyéb, csak fodros petrezselymet), és ízlés szerint Worcester szószt.

RÉTEGES TOJÁSSALÁTA
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Hozzávalók 8-10 személyre: 5 tojás, 40 dkg póréhagyma, 5 paradicsom, 1/ 2 kígyóuborka, 1 jégsaláta (kb. 50 dkg), 30 dkg füstölt pulykamell-felvágott, 1 doboz (200 g) tonhal saját levében, 1 üveg (250 ml) joghurtos salátaöntet, 1 evőkanál citromlé, 1 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál kapribogyó, a díszítéshez tojásszeletek, paradicsomkarikák, petrezselyemzöld

Elkészítése: A kb. 10 perc alatt keményre főtt tojásokat, hidegvízzel leöblítjük, héjukat lefejtjük, belsejüket felszeleteljük. A pórét felkarikázzuk, forrásban lévő, sós vízben 1 - 2 percig előfőzzük és lecsöpögtetjük. A paradicsomot és az uborkát felszeleteljük. A jégsalátát és a felvágottat csíkokra metéljük. A salátaöntetet, a citromlevet, a megtisztított fokhagymát, és a tejfölt a lecsöpögtetett tonhalhoz adjuk. Pépesítjük, beleszórjuk a kapribogyót, majd sózzuk, borsozzuk.
A saláta hozzávalóit üvegtálba rétegezzük, a tonhalas mártással meglocsoljuk, és tojásszeletekkel, paradicsom-karikákkal, petrezselyemzölddel díszítjük.

RINGLIS TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 1 doboz ringli, 10 tojás, 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál mustár, ugyanennyi szardellapaszta, 1 mokkáskanál curry, só, törött fehér bors, ízlés szerint, 1 fej vöröshagyma

Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, és meghámozva vékonyra karikázzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és hajszálvékony karikákra vágjuk. A ringlit olajától leszűrjük, és apróra metéljük. Az olajat elkeverjük a majonézzel, a tejföllel, a mustárral, sóval, törött borssal, curryvel, szardellapasztával, hozzáadjuk a vöröshagymát, a tojáskarikákat és a ringlit. Jól összekeverjük, majd hűtőszekrényben hűtjük 2 órán keresztül. Ha előző nap készítjük el, még kellemesebb íze lesz.

RIZSES TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 1 zacskó gyorsrizs, 4 tojás, 1 evőkanál mustár, 1 csokor zöldhagyma, 1-1 csokor petrezselyemzöld és kapor, 1 citrom leve, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál currypor, 1 késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint kevés porcukor és só

Elkészítése: A gyorsrizst előírás szerint sós vízben megfőzzük. A tojásokat habosra verjük, megsózzuk és megborsozzuk. Teflonserpenyőbe 1 evőkanál olajat csorgatunk, felforrósítjuk, majd beleöntjük a felvert tojást. Keverés nélkül megsütjük előbb az egyik, majd megfordítva a másik oldalát. A saláta mártásához a citromlevet, a megmaradt olajat és a mustárt simára keverjük, ezután curry porral, cukorral és sóval ízesítjük. A megfőtt, de még forró rizst beleszórjuk a salátástálba, ráöntjük az előzetesen tányérra csúsztatott és nagyon vékony csíkokra vágott tojáslepényt, majd hozzáadjuk a megtisztított és vékonyka karikákra aprított zöldhagymát, zöldjével együtt. Végül a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet, valamint a kaprot is beleszórjuk. A mártást rálocsoljuk. Óvatosan, hogy a rizs ne nagyon törjön, villával alaposan összeforgatjuk. Ha a saláta kihűlt, a tetejét befedjük, és a hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük. Nemcsak hús mellé való köret, hanem önállóan is nagyon jó, utóbbi esetben könnyű, de laktató vacsora.

SÓSKÁS TOJÁSSALÁTA MARADÉK TOJÁSFEHÉRJÉBŐL
Hozzávalók: 8-10 db tojásfehérje, 2 evőkanál sóskapüré, 2 dl tejföl, 1 dl sűrű majonéz, 2 dl párolt rizs (maradék rizsköret is lehet), 1 evőkanál méz, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál vegeta, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A tojásfehérjéket kisebb tűzálló tálban gyengén felverem (nem kell habnak lennie), majd összekeverem a Vegetával. Folpack fóliával lefedve, a mikrohullámú sütőben közepes fokozaton öt-hat percig párolom. (Akkor van készen, ha a tojásfehérje teljesen megszilárdult.) Közben a sóskapürét (ami lehet házi vagy konzerv) simára keverem a majonézzel, a tejföllel, a mézzel, majd sóval, borssal, curry porral ízesítem, és a párolt rizst is belekeverem. Ha a tojásfehérje kihűlt, dobókocka nagyságúra vágom, és a sóskás rizshez adom. Az egészet jól átforgatom, és salátástálba öntve, lefedve teszem a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy az ízei összeérjenek.

TARKA TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 6 kemény tojás, 1 fej cikória, 1/2- 1/2 piros, zöld és sárga paprika, 1 fej lilahagyma, 1/4 kígyóuborka, só, frissen őrölt bors, 2 ek zsázsa, 1/2 csokor petrezselyem, 6 ek borecet, 6 ek kukoricaolaj, 1 tk erős mustár, néhány csepp citromlé

Előkészítése: A tojásokat meghámozzuk, és tojás-szeletelővel karikára vágjuk. A cikória keserű torzsáját kivágjuk, és a külső leveleit félretesszük a tál kibéleléséhez; a többi részét vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk; a paprikákat megmossuk, félbevágjuk, a csumáját kivágjuk, majd a húsát kis kockákra vágjuk; az uborkát megmossuk, félbevágjuk, majd nem túl vékony szeletekre vágjuk. Elkészítés: A marinádhoz az olajat simára keverjük az ecettel, a citromlével, a mustárral, sóval és borssal. A petrezselymet megmossuk, és finomra vágjuk, majd a zsázsával együtt belekeverjük a marinadba; ezután a saláta hozzávalóit óvatosan belekeverjük, majd a salátát hidegre tesszük. Egy tálat kibélelünk a cikórialevelekkel; a salátát szitán lecsöpögtetjük, majd szépen elrendezzük a cikórialeveleken, és teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel kínáljuk.

TOJÁSOS VITAMINSALÁTA
Elkészítése: 4 kemény tojást karikára vágunk. Ugyancsak karikára vágunk 1 db közepes nagyságú főtt sárgarépát, 1 db főtt fehérrépát, 1 db kisebb uborkát és összevágunk fél fej fejes salátát. Kevés ecettel, vízzel, mustárral salátalevet készítünk - salátalé helyett esetleg tartármártást - és ebben elkeverjük a nyersanyagokat. Sózzuk, borsozzuk, majd rászeletelünk egy kisebb fej vöröshagymát
Fogyasztás előtt legalább két óra hosszat hűtőben pihentetjük. Üvegpoharakba szedve, pirítós kenyérrel tálaljuk.

TOJÁSSALÁTA 01.
Hozzávalók: főtt tojás kockázva, gomolya sajt kockázva, sonka csíkokra vágva, fejes saláta csíkokra vágva, kígyóuborka kockázva, joghurt, 1 ek majonéz, só, szerecsendió, bors, pici méz, pici mustár

Elkészítése: A hozzávalókat összevágjuk, a joghurttal és a többi belevalóval összekeverjük, 1-2 órát pihentethetjük fogyasztás előtt.

TOJÁSSALÁTA 02.
Elkészítése: Hat tojást keményre főzünk, megtisztítunk, és karikára vágunk. 3-4 db közepes nagyságú burgonyát héjában megfőzünk, és megtisztítva ugyancsak karikára vágunk. Két nagyobb fej hagymát szálasra vágunk, leforrázunk, és jól lecsurgatunk. A burgonyát, hagymát és tojást rétegenként tálba rakjuk, egy kevés borecetes salátalével leöntjük, meglocsoljuk 1-2 evőkanál salátaolajjal és megszórjuk törött borssal.

TOJÁSSALÁTA 03.
Hozzávalók: 6 db tojás, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg burgonya, másfél dl majonéz, 2 dl kefir, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 1 evőkanál fűszerezett paradicsomlé vagy ketchup, ízlés szerint só

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozom, majd kis kockákra vágom. A tojást keményre főzve ugyancsak felkockázom. A megtisztított sárgarépát félpuhára párolom, és kis kockákra metélem. A meleg hozzávalókat hagyom kihűlni. Egy mély tálban összekeverem a majonézt a kefirrel, a mustárral, a ketchuppal, a sóval, a borssal, a curryvel, majd beleforgatom a már kihűlt, főtt anyagokat. Jól összekeverem, és lefedve teszem be a hűtőszekrénybe egy-két órára.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc

TOJÁSSALÁTA 04.
Hozzávalók 4 személyre: 8 db kemény tojás, 4 héjában főtt burgonya, 1 fej lilahagyma, 2 dl kefir, 1 tasak, csípős mustáros salátaöntet

Elkészítése: A főtt tojásokat megtisztítjuk, karikára vágjuk, és mélyebb salátástálba tesszük. A sós vízben megfőzött burgonyát, megtisztítjuk és lehűtjük, majd karikára vágjuk, és hozzáadjuk a tojáshoz. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a burgonyás tojáshoz keverjük óvatosan, hogy ne törjön össze. Jól lehűtjük. Közben elkészítjük az öntetet. A kefirt kikeverjük a csípős mustáros öntettel, kicsit állni hagyjuk, és a lehűtött salátára öntjük. Jól lehűtve tálaljuk.

TOJÁSSALÁTA 05.
Hozzávalók: 5 tojás, 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 nagy fej vörös- vagy lilahagyma, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál currypor, só, törött fehér bors (ízlés szerint), csipetnyi porcukor

Elkészítése: A tojásokat keményre főzöm, majd meghámozom, és kis kockákra aprítom. Közben a hagymát megtisztítom, ugyancsak felkockázom, és kissé megsózom. Jól összekeverem, és 15 percig hagyom állni. A majonézt simára keverem a tejföllel, a citromlével, a mustárral, és az összes fűszert hozzáadom. Borssal és csipetnyi cukorral ízesítem, majd a hagymát is belekeverem, levével együtt. Ezután beleforgatom a tojáskockákat. Befedve a hűtőszekrényben érlelem legalább 2 órán keresztül, és pirított kenyérszeletkékkel kínálom. A tojássaláta 3 napig eláll a hűtőszekrényben, de nem fagyasztható.
25 perc alatt elkészíthető.

TOJÁSSALÁTA 06.
Hozzávalók: 6 tojás, 10 dkg hagyma, ecet, só, bors, cukor, 2 evőkanál olaj, 3 burgonya

Elkészítése: A hagymát karikákra vágjuk, leforrázzuk, jól lecsurgatjuk. A tojásokat keményre főzzük, kihűlve karikákra vágjuk, üvegtálban a hagymával s a szintén karikára vágott főtt burgonyával soronként elrendezzük. Salátalevet készítünk, azzal a tojást leöntjük, olajjal meglocsoljuk, törött borssal meghintjük. Önálló fogás is lehet.

TOJÁSSALÁTA 07.
Hozzávalók 4 személyre: 4 dl joghurt vagy kefir, 4 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint só, 1 teáskanál porcukor (vagy egyéb mesterséges édesítőszer), 2 db közepes nagyságú, héjában főtt burgonya

Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, és még melegen meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk. A főtt burgonyát ugyancsak meghámozzuk, és a tojáskockáknak megfelelően feldaraboljuk. Salátástálban simára keverjük a joghurtot a mustárral, a sóval, a cukorral, s a hűtőszekrényben lehűtjük. Jól megsózva legalább fél órán keresztül hagyjuk állni. A már hideg salátamártásba keverjük a hagymát, a tojást és a burgonyakockákat. Egy-két órai érlelés után pirított kenyérszeletkékkel fogyasztható.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc

TOJÁSSALÁTA 08.
Hozzávalók 4 személyre: 8 db kemény tojás, 4 héjában főtt burgonya, 1 fej lilahagyma, 2 dl kefir, 1 tasaknyi csípős, mustáros salátaöntet

Elkészítése: A főtt tojásokat megtisztítjuk, karikára vágjuk, és mélyebb salátástálba tesszük. A sós vízben megfőzött burgonyát, megtisztítjuk, lehűtjük, majd karikára vágjuk, és hozzáadjuk a tojáshoz. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a burgonyás tojáshoz keverjük óvatosan, hogy ne törjön össze. Jól lehűtjük. Közben elkészítjük az öntetet. A kefirt kikeverjük a csípős mustáros öntettel, kicsit állni hagyjuk, és a lehűtött salátára öntjük. Jól lehűtve tálaljuk.

TOJÁSSALÁTA 09.
Hozzávalók 4 személyre: 4 db kemény tojás, 25 dkg alma, 20 dkg kígyóuborka, 15 dkg paradicsom, 5 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál kefir, só, citromlé, snidling, lestyán le¬vél, pirospaprika, kapor

Elkészítése: A tojásokat karikákra, az almát szeletekre vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, a paradicsomot felszeleteljük. A hagymát kockákra aprítjuk, és az egészet összekeverjük. A citromléből, kefirből, sóból, finomra vágott snidlingből öntetet készítünk, és a tojássalátához keverjük. Lestyánnal és pirospaprikával ízesítjük. Végül megszórjuk finomra vágott kaporral és lehűtjük.

TOJÁSSALÁTA 10.
Hozzávalók: 6 db főtt tojás, 1/2 csomó metélőhagyma,15 dkg majonéz, néhány salátalevél, 1 evőkanál paradicsompüré

Elkészítése: A kemény tojásokat lehűtve megtisztítjuk, előbb gerezdekre, majd kisebb darabokra vágjuk. A majonézt elkeverjük a paradicsompürével, a finomra vágott metélőhagymával, és ebbe az ízesített mártásba keverjük bele a tojás darabokat. Fogyasztásig hűtőszekrényben érleljük, üvegtálra tálaljuk.

TOJÁSSALÁTA 11. (SZÍRIA)
Hozzávalók: 4 kemény tojás, 12 szem olajbogyó (el is maradhat), 1 evőkanál apróra vágott snidling, 2 dl joghurtmártás, só, bors, 4-6 salátalevél

Elkészítése: A salátaleveleket a tál aljára tesszük, s ráhelyezzük a tojásszeleteket, megsózzuk, borsozzuk, majd a tetejére tesszük az olajbogyót és a snidlinget, végül leöntjük joghurtmártással.

TOJÁSSALÁTA 12.
Hozzávalók 10 személyre: 20 db főtt tojás, 20 dkg hagyma, 15 dkg zsír v. olaj, fehérbors, só, 1 csomó petrezselyem

Elkészítése: A finomra vágott hagymát a zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk.
Míg hűl, a tojásokat apró darabokra vágjuk, s a kihűlt hagymához keverjük.

TOJÁSSALÁTA JOGHURTOS ÖNTETTEL
Hozzávalók: 2 db tojás, 1 dl joghurt, 10 g majonéz, só, fehérbors, egyéb fűszerek ízlés szerint

Elkészítése: A tojásokat megfőzzük, majd karikákra vágjuk. A joghurtból és a majonézből a fűszerekkel ízesítve öntetet készítünk, majd a tojással összekeverjük.
TOJÁSSALÁTA PARADICSOMMAL
Hozzávalók: 6 tojás, majonéz, 1 kávéskanál paradicsomlé, 1 kávéskanál mustár, citrom, só, cukor, őrölt bors, petrezselyem

Elkészítése: A majonézes tojáshoz hasonlóan készül, csak a majonézt nem tejszínnel, hanem egy kávéskanál paradicsomlével keverjük össze, és reszelt hagymával ízesítjük.

TOJÁSSALÁTA, PIROSPAPRIKÁVAL
Hozzávalók: 8 db tojás, 2 db pirospaprika, fél kígyóuborka, 2 fej hagyma, 1 evőkanál fokhagymás ecet vagy almaecet, fél csokor petrezselyem, 1 kk só, 1 evőkanál cukor

Elkészítése: A tojásokat megfőzzük, majd tojásszeletelőn egyforma karikákra vágjuk. Félretesszük és hagyjuk kihűlni. A kígyóuborkát héjastól legyaluljuk, a piros paradicsompaprikát keskeny csíkokra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk. Az ecetet elkeverjük a cukorral és sóval, megvárjuk, amíg a kristályszemek eltűnnek. A tojás-, hagyma-, pirospaprika- és uborkaszeleteket egymás mellé fektetjük úgy, hogy ferdén takarják egymást, majd meglocsoljuk az ecetes lével. Vágott petrezselyemmel díszítjük.

TOJÁSSALÁTA RETEKKEL
Hozzávalók: 8 db tojás, 1 csomó retek, 1 csomó metélőhagyma (snidling), 1 csomó petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 dl joghurt, 50 g citrom, 5 g tárkonylevél, só, őrölt bors, mustár
Elkészítése: A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, jól lehűtjük. A retket megtisztítjuk, karikára vágjuk, majd csíkokra szeleteljük. A metélőhagymát, a tárkonyt és a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. Tálban elkeverjük a tejfölt a joghurttal, sózzuk, borsozzuk, és kevés citromlével, mustárral ízesítjük, majd hozzákeverjük a finomra vágott zöldfűszereket a retekkel együtt. A kemény tojások felét durvára daraboljuk, a maradékot cikkekre vágjuk. Az aprított tojást az öntethez keverjük, üvegtálba rakjuk, és a cikkekre vágott tojással díszítjük. Jól lehűtve tálaljuk.

ZELLERES TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 6 db tojás, 2 csomag metélőzeller, 20 dkg paradicsom, 1 üveg (2, 5 dl) franciasaláta-öntet, 0, 5 zacskó (5 dkg) zöld színű tökmag, csipetnyi ételízesítő

Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, gerezdekre vágjuk. Az alaposan megmosott metélőzeller szárát vékonyan felszeleteljük. A paradicsomot kockákra vágjuk. Az anyagokat a tökmaggal, csipet delikát ételízesítővel és a franciasaláta öntettel lazán átkeverjük. Felhasználásig hűtőben érleljük.
Elkészítési idő: 35 perc + érlelés