Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Családi receptek 12. - Saláták


Nem tudom, mennyire kedveled a salátákat, én nagyon. No meg a család is. Néhány saláta egyenesen az unokák kedvence

ALMÁS KÁPOSZTASALÁTA
Hozzávalók: alma, káposzta, lilahagyma, őrölt kömény, só, bors, ecet

Elkészítése: A káposztát V-gyalun vékonyra szelem, lesózom. A lilahagymát ugyancsak. Kinyomkodás után a fűszerekkel ízesítem, majd ráöntöm a salátalét. Kb. egyórai ázás-érlelés után kiszedem a léből, és összekeverem a meghámozott, durvára reszelt almával.

ALMÁS SAJTSALÁTA
Erről az ételről gyerekkorom jut eszembe, amikor még nem létezett a bádogtehén, a tejnek pedig vastag föle is volt! Gyakorta volt vacsoránk a remek házi-sajt, almakísérettel. A recept gyakorlatilag ennek az ételnek a mai variációja.
Hozzávalók: 20-25 dkg vegyes sajt, 3-4 savanykás alma, 1-2 ek citromlé, 4 dl tejföl vagy kefir, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk őrölt fehér bors, 1-2 mk currypor, késhegynyi cukor, friss salátalevelek

Elkészítése: Az almát megmossuk, kicsumázzuk, héjastul kis kockákra vágjuk, megöntözzük citromlével, jól összekeverjük. A sajtokat kis kockákra vágjuk. A tejfölbe belekeverjük a fűszereket, megsózzuk, majd beleforgatjuk a citromos almát és a sajtot. Salátalevelekkel bélelt tálra halmozzuk. Jól behűtve kínáljuk. Pirított kifli karikákkal adjuk az asztalra.
Tejföl helyett kefirrel készítve, akár fogyókúrás vacsorának is kitűnő!

CÉKLASALÁTA KÉSZÍTÉSE
Elkészítése: A céklákat alaposan megmossuk, majd megfőzzük, meghámozzuk, és ha kihűlt, felszeleteljük. Az üveg aljára tormadarabokat, vagy lereszelt tormát, és 2-3 teáskanál köménymagot dobunk, majd belerakjuk a céklaszeleteket is. Az üveget feltöltjük vízzel, majd leöntjük a cékláról és ecet, só, cukor felhasználásával egy erősebben fűszerezett salátalét főzünk, miközben beledobunk egy kávéskanál tartósítószert is. Ha a lé langyosra hűlt, ráöntjük a céklára, az üveget lezárjuk, és a végleges helyére tesszük. Használhatunk hozzá bolti reszelt tormát is.

CUKKÍNI SALÁTA
Hozzávalók: 1 db cukkíni (kb. 1 arasznyi és uborka vastagságú), 3 db közepes paradicsom (vagy 15-20 koktél-paradicsom), félmaréknyi snidling, 5-6 aprított olajbogyó, vagy 2 ek kapribogyó
Fűszerezés: 2 ek olívaolaj és késhegynyi granulált fokhagyma (vagy 2 ek fokhagymás olívaolaj), ecet, só, cukor, aprított bazsalikomlevél (vagy szárított), ízlés szerint

Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, a paradicsomokat meghámozzuk és felkockázzuk (a koktélparadicsomot félbe, vagy negyedekre vágjuk), a snidlinget felaprítjuk.
Egy tálban összekeverjük a fűszerekkel, és másnapig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Hidegen tálaljuk sült húsokhoz.

HAMIS SAVANYÍTOTT UBORKA
Hozzávalók: mindenféle fűszer, ami általában az uborkához dukál, a borstól a tormáig. Nagyobb, 10-15 centis uborkák, amik leginkább kovászos uborkának, vagy salátának alkalmasak

Elkészítése: Elkészítjük a lét a már megszokott módon, minden fűszert beledobunk, aztán úgy 10 percig forraljuk. Közben az uborkákat hosszában negyedeljük, és a forró lébe dobjuk. Másnapig a lében hagyjuk, aztán üvegekbe rakjuk, és a kihűlt lével feltöltjük. Ennyi! Hűtőben tartjuk pár napig, aztán már kimoshatjuk az üveget, és minden kezdődhet elölről.
Egyetlen hibája ugyanis, hogy nagyon gyorsan fogy!

24 ÓRÁS, VAGY MÁSNAPOS SALÁTA
A receptet jó pár évvel ezelőtt szültem, mikor egy vendégfogadás után rengeteg elkészített fejes saláta maradt a hűtőben. Nejem rákérdezett, hogy mi legyen a maradék sorsa, én meg a kihajítás ellen szavaztam.
Hozzávalók: hagyományos salátalé, 3-4 fej saláta, 5-6 újhagyma zöldje, tartár

Elkészítése: A salátát - salátalé + saláta - hagyományos fűszerezéssel elkészítjük, és 24 óráig pihentetjük a hűtőben. Másnap kiszedjük a léből, alaposan kinyomkodjuk, és nagyon vékonyra szeleteljük. A hagymazöldet felkarikázzuk, összekeverjük a felaprított salátával, és a sűrű tartárba belekeverjük.
1-2 óráig hagyjuk az ízeket összeérni.
Hideg sült húsok mellé kiváló!

Variációk:
- két felkockázott savanykás almával kiegészítve köretnek ugyancsak alkalmas, vagy akár könnyű vacsorának is.
- reszelt sajttal felturbózva, önálló vacsorasaláta.
- maradék, vékonyra aprított sült, vagy főtt hússal dúsítva szintén kiváló vacsora.

HÚSSALÁTA
A maradék főtt húsokat érdemes kissé átalakítani, hogy egy aránylag könnyű nyári ételt kapjunk.
Hozzávalók: maradék főtt hús, alma, savanyú uborka, tartár

Elkészítése: Hagyományos, ízlésünknek megfelelő tartárt készítünk. A főtt húst csíkokra, az almát és az uborkát apróbb kockára vágjuk.
Alaposan összekeverjük és pár órára hűtőbe tesszük. Egy könnyű vacsorának, vagy ebédnek is megfelel.

KÁPOSZTASALÁTA
Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint az almás változat, csak ezt nem szedem ki a léből, és nem reszelek bele almát.
KÖNNYŰ NYÁRI SALÁTA–VACSORA
Ha nem akarsz este nehezet enni és nincs időd főzni, íme, egy gyors vacsoratipp. A fokhagyma-tartalma miatt randi előtt nem ajánlott!

Hozzávalók 2 fő részére: 180 g vegyes saláta (saláta, káposzta, sárgarépa), 1 kígyóuborka, 1 kis natúr joghurt, 1 nagy tejföl (12%-os), 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só

Elkészítése: Az uborkát megtisztítjuk (ízlés szerint a héját levághatjuk) majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük, lesózzuk és állni hagyjuk. Amíg levet ereszt elkészítjük az öntetet.
A fokhagymát megtisztítjuk, finomra reszeljük. A natúr joghurtot és a tejfölt összeöntjük, hozzáadjuk a fokhagymát, alaposan elkeverjük, enyhén sózzuk – vigyázva, hogy a lesózott uborka miatt ne legyen túl sós.
Az uborkát kinyomkodjuk, egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a vegyes salátát és ráöntjük az öntetet. Alaposan összekeverjük, és már tálalhatjuk is.
Elkészítési idő: 15-20 perc

KRUMPLISALÁTA
Flancosabban burgonyasaláta.
Hozzávalók: krumpli (lehetőleg egyforma nagyok), lilahagyma, a léhez víz, só, ecet, cukor

Elkészítése: A krumplikat héjastól megfőzöm, meghámozom, ha kicsit kihűl, tojásszeletelővel felszeletelem.
A lilahagymát vékonyra szeletelem és lesózom. Egy tál aljára leterítek egy réteg krumplit, sózom, olajjal (ha lehet olívával) meghintem, rászórok egy kevés kinyomkodott hagymát, aztán folytatom a rétegezést, míg a hozzávalók el nem fogynak. Közben Rozi elkészíti a salátalét, nyakon önti a krumplikat, ők pedig ezek után a hűtőben várnak a sorsukra.

MAJONÉZES KRUMPLI
Elkészítése: Ugyanúgy indul, mint a krumplisaláta, csak fiam kedvéért nem kerül bele lilahagyma. Órányi állás után leszűröm róla a salátalét, és összeforgatom a tartármártással.
A tartárhoz majonézt, tejfölt, sót, borsot, cukrot és mustárt keverek össze. Mennyiségeket nem érdemes írni, hisz a tartár az egyik mártásféleség, amit mindenki a saját szája íze szerint készít el.

MEDVEHAGYMÁS HÚSSALÁTA
Franciska menyem és a húga, az egyik közeli erdőben macihagymára vadásztak. Lőttek is egy jó reklámszatyornyit, így aztán nekem is jutott belőle. Éppen a maradék kaják felhasználási módján törtem a fejemet, így aztán a probléma rögvest megoldódott.
Hozzávalók: maradék sült hús vékony csíkokra vágva, maréknyi snidling apróra felaprítva, nagyobb maréknyi medvehagyma laskára vágva, fejes saláta felcsíkozva, só, tartár

Elkészítése: A felaprított hozzávalókat egy tálban összekevertem, belekevertem a tartárt, kevéske reszelt sajttal dúsítottam, vacsoráig a hűtőben pihentettem. Sajnos, hamar elfogyott.

SAJTSALÁTA
Hozzávalók: 10 dkg füstölt mozzarella sajt, 8 dkg trappista, 8 dkg Pannónia, 8 dkg eidami, 4 tojás, 3 dl majonéz, 4 dl tejföl, 2 tk mustár, csipet cukor
Fűszerek: só, bors

Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, majd hideg víz alatt kihűtjük őket. Utána megtisztítjuk és félbevágjuk. A sárgáját kivesszük egy tálba – ebből készül a szósz – a fehérjét apró kockára vágjuk és egy mély tálba tesszük. A sajtokat szintén apró kb. 1×1-es cm kockákra vágjuk, és a tojásfehérje kockákhoz adjuk.
Elkészítjük a szószt: a tojások sárgáját villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, mustárt, majonézt, csipet cukrot, sót, borsot és egy dús tartármártást készítünk.
A szósszal leöntjük a sajt és tojáskockákat, alaposan összekeverjük és hűtőbe tesszük a salátát, hogy összeérjenek az ízek.
Ebédhez sült csirke mellé köretnek, de önállóan vacsorára is kitűnő lakoma!

SOPSZKA SALÁTA “CÉZÁROSÍTVA”
Hozzávalók: 1 méretes (25 cm) kígyóuborka, 8 db paradicsom, 6 db paprika (piros és sárga), 1 maréknyi snidling, 1 nagy lila hagyma fele, igen apróra vágva, 2 dl kefir, 1 teáskanálnyi Worcester szósz, 1 kk Díjóni mustár, só, őrölt bors, cukor, citromlé, reszelt sajt

Elkészítése: A snidlinget nagyon apróra vágtam, összekevertem a hagymával, az apróbb kockákra vágott paprikával, a kb. 1 cm-es kockákra vágott paradicsommal, sóztam, borsoztam, összekevertem. Az uborkát V-gyaluval hasábokra vágtam, azt is belekevertem. Ráöntöttem a kefirt, bele a mustár, a Worcester, és alaposan összeforgattam. Kevés citromlével és porcukorral alakítottam az ízeken, aztán irány a hűtő, ott másnap reggelig érlelődik. Tálalás előtt kap még 10-15 dkg reszelt sajtot, és fogyasztható!

TAVASZI VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 1 közepes lilahagyma, 2-3 újhagyma szárastól, 2-3 paprika, 1 közepes jégcsapretek, 1 közepes kígyóuborka, 3-4 paradicsom, 10%-os ecet, só

Elkészítése: A hozzávalókat a paradicsom kivételével nagyon vékonyra szeljük, sóval összekeverjük, jó félóráig állni hagyjuk. Ekkor 2-3 evőkanálnyi ecettel pikánsra savanyítjuk, és összekeverjük a gerezdekre vágott paradicsommal.
Frissen fogyaszthatjuk bármilyen húsétel mellé.
Üvegbe töltve pár napig eltartható, de frissen az igazi.
Különböző magokkal megszórva egy könnyű vacsorasalátának is alkalmas.

TÉLI VITAMINBOMBA
Hozzávalók: 2 db tv paprika, 1 pritamin, vagy piros kaliforniai, 3-4 db paradicsom, 20-25 dkg fehér retek, 1 lilahagyma, 2-3 savanyú uborka, 2 db alma, salátalé

Elkészítése: A paprikákat kicsumázzuk, hosszában negyedeljük és laskára vágjuk. A paradicsomokat ugyancsak negyedeljük, majd vékonyra szeleteljük.
A retket almareszelőn lereszeljük. Az egészet tálba rakjuk, lesózzuk, összekeverjük, rövid pihentetés után ráöntünk 2-3 ek olívaolajat, jól összekeverjük.
Salátalevet készítünk kevés ecettel, inkább édeskésebb legyen, mint savanyú. Ráöntjük az aprított zöldségekre, jól összeverjük. Hagyjuk állni.
Közben 2-3 savanyú uborkát felkockázunk, 2 savanykásabb almát meghámozunk, ugyancsak felkockázzuk és belekeverjük a félkész salátába.
Hűtőben hagyjuk érlelődni 1-2 napig, hogy az ízek alaposan összeérjenek.
Sült és rántott húsokhoz egyaránt ízletes.

UBORKASALÁTA
Elkészítése:Az uborkát meghámozom, vékonyra gyalulom a V-gyaluval és lesózom. Félórai állás után kinyomkodom, ecettel és zúzott fokhagymával ízesítem, majd összekeverem tejföllel, a tetejét pirospaprikával megszórva adom fel.
Variáció:
Ha tejföl nélkül készítem, akkor hagyományos salátalét készítek (só, cukor, ecet, víz) és kinyomkodás után ebbe kerül a felszeletelt uborka.
Pirospaprikával ez is megszórható tálalás előtt.

UBORKA, SAVANYÍTVA
Hozzávalók: alaplé (akár a hordós, akár a közönséges uborkasaláta leve, vagyis só, cukor, ecet és víz), a már megszokott fűszerek (koriander, mustármag, bors, stb.) valamint a szokott zöldfűszerek (kapor, torma, meggyfalevél, stb.) továbbá akkora uborkák, amiket eddig csak kovászos uborkának, vagy salátának használtunk (10-15 cm)

Elkészítése: Elkészítjük az alaplét, beledobjuk a fűszereket és felforraljuk. Közben az uborkákat alaposan megmossuk, és hosszában negyedeljük. A lét 10-15 percig forraljuk, a negyedelt uborkákat berakjuk a főzőlébe, és megvárjuk, míg a lé teljesen kihűl. Az üvegek aljára rakjuk a zöldfűszereket, rá az uborkákat és feltöltjük a lével. Hűtőben tartjuk!
Tartósító nem kell hozzá, ugyanis nem ér rá megromlani.

VIRSLISALÁTA
Hozzávalók: 4 pár virsli főve, egy nagyobb fej lilahagyma felkarikázva, 2 főtt tojás, csipetnyi bors, olaj, salátalé, tartár, snidling

Elkészítése: A virsliket felkarikázzuk, a lilahagymát vékony szeletekre vágjuk, lesózzuk. A tojások fehérjét kis kockákra vágjuk és összekeverjük a tartárral, amiben már alaposan elkevertük a tojások sárgáját és a borsot. Hagyományos salátalét készítünk. A hagymát a sóból kinyomkodjuk, a virsli karikákkal együtt kanálnyi olajjal összekeverjük, és a salátalébe tesszük, 1/2 óra hosszat érleljük, majd leszűrjük és lecsöpögtetjük. Összekeverjük a tartárral, hűtőben 1-2 óráig érleljük. Apróra vágott snidlinggel megszórva tálaljuk.