Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Adventi receptek - újabb adag


CSOKOLÁDÉS SZALÁMI
Hozzávalók 6 személyre: 20 dkg háztartási keksz, 20 dkg mandula vagy dió, 20 dkg csokoládé, 5 dkg + 4 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál kakaó, 20 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 2 púpozott evőkanál kristálycukor

Előkészítés: A kekszet apróbb darabokra tördeljük. A mandulát vagy diót durvára vágjuk. A csokoládétojást, nyuszit összetördeljük, gőzfürdőben vagy mikrohullámú készülékben felolvasztjuk, beledobunk 5 dkg vajat, és még 1 percre, a gőzfürdőre, vagy mikrohullámú készülékbe visszatesszük. A kakaót átszitáljuk.

Elkészítése: A vajas csokoládét simára keverjük, majd a porcukorral habosra verjük. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. A csokoládés masszát a keksszel összegyúrjuk, és vizes kézzel 3-4 cm vastag hengerekké formázzuk. Egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjen. A mázhoz a kakaót a cukorral és 3-4 evőkanál vízzel simára keverjük, kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és beledobunk 4 dkg vajat. A hengereket bevonjuk vele, visszatesszük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk megdermedni. Közvetlenül tálalás előtt vizes késsel 3 cm vastag szeletekre vágjuk. Ha marad, a hűtőszekrényben tároljuk.

DIÓS SZELETEK
Munka: ~45 perc
Fogyasztható: ~ 3 óra múlva
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 10 dkg aszalt szilva, 10 dkg aszalt barack, 25 dkg dió, 25 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 1,5 ek kakaópor, 1 csapott ek őrölt fahéj, 1 csapott ek őrölt szegfűszeg, 10 dkg vaj, 25 dkg cukor, 2 tojás, 6 ek tej, 25 dkg porcukor, 2 citrom leve

Előkészítés: Az aszalt szilvát és barackot, a diót apróra vágjuk. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót, a fahéjat és a szegfűszeget.

Elkészítése: Habosra keverjük a vajat a cukorral, beledolgozzuk a tojásokat és a tejet. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, az aszalt gyümölcsöket és a diót.
A sütőt 180°C-on (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. A masszát kb. 2 cm vastagon a tepsibe simítjuk, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
A süteményt kb. 2 órát hűlni hagyjuk, majd 3 x 6 cm nagy darabokra vágjuk.
A porcukrot simára keverjük a citromlével, (lassan adagolva, hogy ne legyen híg a máz) és ezzel a sűrű cukormasszával megkenjük a süteményszeleteket. Hagyjuk megszáradni.

ÉDES FALATKÁK
Hozzávalók: 10 dkg darált háztartási keksz, 2 tojásfehérje, 200 g Nutella, kókuszreszelék, kristálycukor

Elkészítése: A háztartási kekszet összegyúrjuk a Nutellával és a tojásfehérjével. Különböző, érdekes kis formákra gyúrjuk, alakítjuk, meghempergetjük kókuszreszelékben, kristálycukorban, színes cukrocskákkal díszítjük.

FEKETEERDEI ADVENTI KALÁCS
Hozzávalók körülbelül 25 adaghoz: 2 üveg (720 ml) kimagozott meggybefőtt, 10 dkg étcsokoládé, 50 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 17-20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 3 tojás, 32 dkg félzsíros tehéntúró, 4 dkg Koronás szóró-cukor

Elkészítése: A befőttet lecsöpögtetjük, a csokoládét durvára felaprítjuk. A sütőporral elkevert átszitált liszthez hozzáadunk 15 dkg vajat, 17-18 dkg cukrot, majd a robotgép gyúrópálcájával beledolgozzuk a tojásokat és a túrót.
A lisztezett deszkán kézzel jól átgyúrjuk a tésztát, és 32X38 cm-es lappá nyújtjuk. 2/3-ad részén elosztjuk a meggyet és a csokoládét, majd a keskenyebbik oldalánál fogva feltekerjük, és kalácsot formálunk belőle. Átlósan, sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon 30-35 percig sütjük.
A maradék vajat megolvasztjuk. A szóró-cukrot a maradék kristály- és vaníliás cukorral összekeverjük. Az adventi kalácsot még forrón megkenjük a vajjal, majd vastagon megszórjuk a cukorkeverékkel.

FEKETE-FEHÉR SÜTI
Hozzávalók 60 darabhoz: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 tojás, 1 késhegynyi sütőpor, 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál tej, néhány csepp rumaroma

Elkészítése: A lisztet, zsiradékot, cukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást, sütőport gyúrjuk össze, majd felezzük el a tésztát. Az egyik feléhez keverjük a maradék hozzávalókat. Mindkét részt tegyük 30 percre a hűtőbe. Alufólián nyújtsuk ki külön a tésztákat. A világos tésztát tegyük a sötétre, és tekerjük össze. Szeleteljük fel vékonyan, és az így kapott csigákat süssük ki (180 fokon kb. 8-10 perc).

FÖLDIMOGYORÓS BORZASKA
Hozzávalók: 5 dkg sózott földimogyoró, 20 dkg liszt, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás, késhegynyi sütőpor
A díszítéshez: 15 dkg földimogyoró, porcukor

Elkészítése: Az 5 dkg földimogyorót daráljuk le, és keverjük össze a többi hozzávalóval. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tegyünk apró halmokat a tésztából. A maradék földimogyorót mossuk le, szárítsuk meg és vágjuk apróra. Nyomjuk a sütire, majd süssük 10-12 percig. Hűtsük le, és forgassuk meg porcukorban.

FŰSZERES APRÓSÜTEMÉNY
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg vaj, 2 tojás, őrölt szerecsendió, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, egy csipet szódabikarbóna

Elkészítése: Gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, és tiszta konyharuhával letakarva hűvös helyen pihentessük egy éjszakát. Másnap nyújtsuk ki, szaggassunk belőle formákat, és gyenge tűznél süssük meg.

HABCSÓK
Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 2 tojásfehérje 15 dkg porcukor 3 dkg étkezési keményítő

Előkészítés: Kibélelünk sütőpapírral egy nagy tepsit. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítése: A tojásfehérjéket tiszta tálban, tiszta habverővel, egy csipet sóval kemény habbá verjük, közben apránként beleszitáljuk a 10 dkg porcukrot. A hab olyan kemény legyen, hogy ha késsel belevágunk, a nyoma megmaradjon. A maradék 5 dkg porcukrot elkeverjük az étkezési keményítővel, habra szitáljuk, és óvatosan összeforgatjuk. A masszát habzsákba töltjük, és kisebb “csókokat” nyomunk a tepsire. A sütő középső rácsán kb. 15 percig sütjük, majd elzárjuk a sütőt, és további 2-3 órát a sütőben hagyjuk száradni.

ILLATOS GOLYÓK
(Munka: ~45 perc, Fogyasztható: ~ 4 óra múlva)
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 3-3 dkg cukrozott narancs- és citromhéj, 2 tojás, 12,5 dkg vaj + a tepsihez, 10 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 ek méz, 2 tk mézeskalács fűszerkeverék, 20 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 5 dkg vágott mandula

Előkészítés: A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk.

Elkészítése: A tojássárgákat a vajjal, cukorral, a mézzel és egy csipet sóval habosra keverjük.
Beledolgozzuk a mézeskalács-fűszerkeveréket, a cukrozott narancs- és citromhéjat, a lisztet, a sütőport és összedolgozzuk. A tésztát 2 órára hűtőbe tesszük.
Kivajazunk egy sütőtepsit. A tésztából kb. 2 cm átmérőjű golyókat formázunk, először megforgatjuk a kissé felvert tojásfehérjében, majd a mandulában. A tepsire rakosgatjuk, és kb. 1 órára, hidegre tesszük.
A sütőt 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A golyókat kb. 20 percig sütjük.

ILLATOS SÜTEMÉNY AZ ADVENTI FÁCSKÁRA
Hozzávalók 24-30 darabhoz:
A tésztához: fél zacskó sütőpor, 46 dkg liszt, 30 dkg vaj, 15 dkg méz, 2 tojás, 1 citrom lereszelt héja, csipetnyi őrölt gyömbér
A tészta nyújtásához: liszt
A lekenéshez: 0,5 dl tej
A mázhoz: 2 tojásfehérje 1 kiskanál citromlé 10-15 dkg porcukor

Elkészítése: A sütőport a liszttel elkeverjük, a vajat, a mézet, az egész tojásokat, a fűszereket hozzáadjuk, és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, majd legalább 1 órán át hűvös helyen pihentetjük. Belisztezett deszkán 4-5 milliméter vastagra nyújtjuk, és különféle karácsonyi formákkal - csillag, hold, csengettyű - kiszúrjuk. Tetejére tejjel megkenjük, majd sütőpapírral borított tepsire sorakoztatva, 180°C-ra (légkeveréses sütőben 165 °C) előmelegített sütőben 12-14 perc alatt szép világosra sütjük. A mázhoz a tojásfehérjéket villával fölverjük, a citromlevet belecsorgatjuk, és annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejföl sűrűségű legyen. A kihűlt süteményekre nyomózsák segítségével a számokat 1-től 24-ig rárajzoljuk, a többit szépen kicifrázzuk. Ha a máz megszikkadt, tűvel vékony cérnát vagy fonalat fűzünk át a süteményeken, és a kis adventi fenyőre aggatjuk azokat.

KÁVÉS PRALINÉK
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 1,5 dl tejszín, 20 dkg étcsokoládé tortabevonó, 1 teáskanál neszkávé, 3 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaópor a szóráshoz, kb. 30 db csokoládé kávészem

Elkészítése: A tejszínt felforraljuk, beletördeljük a csokoládét, és felolvasztjuk benne. Hozzáadjuk a porkávét és porcukrot. A krémet a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A krémet a kézi robotgép keverőspiráljával habosra verjük, és csillagcsőrös habzsákba töltjük. A krémet a kis pralinéformákba töltjük, megszórjuk kakaóporral, és egy szem csokoládékávéval díszítjük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva

KÓKUSZOS-MANDULÁS HABCSÓKOK
Hozzávalók kb. 60 darabhoz: 5 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 25 dkg kókuszreszelék, 2 evőkanál rum, 40 dkg finomra darált mandula vagy marcipán
A díszítéshez: 10 dkg tortabevonó csokoládé

Előkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítése: A tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverjük a porcukrot, a citromhéjat, a kókuszreszeléket, a rumot és a darált mandulát. A sütőpapírra kanállal, vagy habzsákkal kis kupacokat teszünk, és a sütőben 15-20 percig sütjük. Kihűtjük. Vízfürdőben felolvasztjuk a csokoládét, belemártjuk a sütemények egyik felét. Tortarácson hagyjuk megszáradni.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva

MÁKOS CSILLAG
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 20 dkg darált mák, 15 dkg margarin

Elkészítése: A hozzávalókat néhány kanál mákos cukor kivételével összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd formákkal kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett sütőlapra helyezzük, olajjal megkenjük, és a mákos cukorral meghintjük. Közepes lángon sütjük.

MÁKOS CSÓK CSOKIVAL
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 1,25 dl tej, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 12,5 dkg darált mák, 2 tojás, 1 tojássárgája, fél teáskanál őrölt fahéj, 18 dkg liszt, 20 dkg apróra vágott mandula, vaj/margarin a kenéshez, 10 dkg fehér tortabevonó csokoládé

Előkészítés: Felforraljuk a tejet 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral. Belekeverjük a mákot, kb. 4 percig kevergetve főzzük, majd elzárjuk, és hagyjuk kihűlni. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítése: A tojásokat a tojássárgával, a maradék 5 dkg cukorral, a fahéjjal habosra keverjük. Összedolgozzuk a mákkal. Végül a lisztet és a mandulát is belekeverjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, vastagon kikenjük vajjal vagy margarinnal. A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk a sütőpapírra, és sütőben kb. 20 percig sütjük. Még melegen a halmokat éles késsel kissé megemeljük a papírról, majd hagyjuk kihűlni. A tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és a kihűlt csókokra csorgatjuk.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva

MÁKOS KIFLICSKÉK
Hozzávalók 12 darabhoz: 15 dkg túró, 1 dl tej, 20 dkg őrölt mák, 6 evőkanál olaj + a kenéshez, 2 tojássárgája, 8 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 tojás a kenéshez

Előkészítés: A túrót krumplinyomón áttörjük. A tejet felforraljuk, és leforrázzuk vele a mákot.

Elkészítése: A túrót eldolgozzuk az olajjal, a tojássárgájával, a cukorral, egy csipet sóval. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a túróhoz adjuk. Ha a tészta túl kemény, belekeverünk 1 evőkanál tejfölt. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, ezért ne legyen túl hideg. Vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és 6 darab négyzetet vágunk ki belőle, amelyeknek 13 cm az oldaluk. A négyzetekből háromszöget vágunk, azaz az egyik átlójuk mentén kettévágjuk. A háromszögeket megkenjük olajjal, de a széleket kihagyjuk. A mákból egy-egy halmot rakunk rájuk, és a hosszabbik oldalukról a csúcs felé feltekerjük. Kissé meghajlítjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rátesszük a kifliket, megkenjük a tojással, és kb. 25 percig sütjük.

MANDULAPATKÓ
Hozzávalók: 24 dkg liszt, 15 dkg vaj, 12 dkg mandula, 3 dkg porcukor, csipetnyi só

Elkészítése: A mandulát megdaráljuk. A lisztet összegyúrjuk a vajjal, cukorral, csipetnyi sóval és a darált mandulával. A tésztát kb. 1 cm átmérőjű hengerré sodorjuk, és ujjnyi hosszúságúra vágjuk. A kis hengereket patkó alakúra hajlítjuk, és sütőlemezre helyezzük. Közepesen forró sütőben világossárgára sütjük. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni, mert melegen könnyen törik. Ízlés szerint vaníliás vagy fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.
MANDULÁS CSILLAG
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 10 dkg étcsokoládé, 2 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 25 dkg darált mandula, 2 evőkanál liszt, 1 csipet őrölt szerecsendió, 2 evőkanál mandulaforgács

Előkészítés: Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. A csokoládét apró darabokra tördeljük, és vízfürdőben felolvasztjuk.

Elkészítése: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a cukrot. Hozzáadjuk a mandulát, a lisztet, a szerecsendiót, a folyékony csokoládét, és összedolgozzuk. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, csillagokat vagy más formákat szaggatunk ki belőle, a tepsire rakosgatjuk, és kb. 3 órát szikkadni hagyjuk. Mindegyik tetejére 1-1 darabka mandulaforgácsot nyomunk. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A süteményeket a sütőben kb. 8 percig sütjük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: Kb. 4 óra múlva

MANDULÁS CSÓKOK
(Munka: ~30 perc, Fogyasztható: másnap)
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 2,5- 2,5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj, 18 dkg vágott mandula, 4 tojás, 25 dkg cukor, fél citrom reszelt héja, 1 csapott ek őrölt fahéj, 1 tk őrölt szegfűszeg, 25 dkg liszt, kb. 30 db ostya (kb. 7 cm átmérőjű), 15 dkg tortabevonó (ét) csokoládé, 30 db fél mandulaszem

Előkészítés: A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk. A vágott mandulát zsiradék nélkül világosra pirítjuk egy serpenyőben. Tányérra borítjuk.

Elkészítése: A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrozott narancs- és citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget. A lisztet elkeverjük a pirított mandulával, és a masszába dolgozzuk. (Sűrű, nem folyós masszát kapunk.). A tésztát éjszakára betesszük a hűtőbe.
A sütőt 180°C-on (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. 1 cm vastagon ostyákra simítjuk-halmozzuk, és a sütőben kb. 10-12 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A csokoládét a csomagon olvasható utasítás szerint elkészítjük, azaz láboskába tördeljük, és gőzfürdőben felolvasztjuk. Megkenjük vele a süteményeket, mindegyiket fél-fél mandulaszemmel díszítjük, és hagyjuk megszáradni.

MANDULÁS FINOMSÁG
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 20 dkg vaj vagy margarin
Ezen kívül: 6 dkg mandula, 1 tojássárga, 2 evőkanál tej

Elkészítése: A tészta hozzávalóit keverjük össze, pihentessük egy órát, majd alufólián nyújtsuk ki. Tetszőleges formával szaggassuk ki, majd sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk rá a mandulát, és erre tegyük a formákat. A tojássárgát keverjük össze a tejjel, és kenjük a keksz tetejére. 180 fokon kb. 10 percig süssük.
MANDULÁS KÉTSZERSÜLT
Hozzávalók: 5-6 tojásfehérje, 10 dkg sima liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg megtisztított mandula

Elkészítése: A fehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, lisztet és a mandulát. Kikent, lisztezett őzgerinc formában világosra sütjük, majd vékony szeletekre vágva langyos sütőben (résre nyitott ajtóval) kiszárítjuk, megpirítjuk.
Finom rágcsálnivaló.