Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Aszalt szilvás zabkeksz diófélékkel


Liszt nélküli édes sütihez kerestem alternatívát, amikor ráakadtam a receptre, amit rögtön egy kicsit átalakítottam és úgy készítettem el. Szerintem isteni finom lett!

Hozzávalók (kb. 20 db kekszhez)

10 dkg zabpehely (nekem apró szemű volt itthon, azt használtam)
1 tojás
15 dkg aszalt szilva
10 dkg dióféle
5 dkg vaj
1 citrom héja + leve
10 dkg cukor (ízlés és diéta esetén lehet kevesebb is)
1 púpos tk. fahéj
1 csipet só

Elkészítés:

A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és a tojást, majd beletesszük a fahéjat, a csipet sót, a citrom reszelt héját és a levét. Beletesszük a zabpelyhet, és amíg megszívja magát, addig durvára vágjuk a diófélét. Nekem egy zacskó diákcsemegém volt itthon, amiből kivettem a mazsolát, majd a maradék kesudiót, mandulát, sózatlan mogyorót, és pekándiót aprítottam fel, de simán dióval is remek lesz. Ezután az aszalt szilvát is apró darabokra vágtam és ezeket is a zabpelyhes masszához kevertem.

A gáztepsibe sütőpapírt tettem és vizes kézzel kb. nagyobb diónyi golyókat gyártottam, majd enyhén kilapítva (kb. 1 cm magasra) a sütőpapírra tettem. Ne lepődjünk meg, hogy nehezen formázható a “tészta”, de az olvadó cukor majd összefogja a masszát!

Előmelegített sütőben (gázsütő 4-es fokozat, elektromos sütő esetén kb. 180-190 fok) 10-12 perc alatt készre sütjük. Amikor a süti széle megbarnul és jön az isteni faháj illat, kész is van! Pár percig hagyjuk pihenni, után fogyasztható.