Lencsesaláták
BANÁNOS LENCSESALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg lencse, 0,5 dl napraforgóolaj, 1 hagyma, apróra vágva, 1 piros paprika, apróra vágva, 1 evőkanálnyi áttört fokhagyma (15 ml), 3 banán, felszeletelve, 0,5 dl balzsamecet, 3 evőkanál friss, apróra vágott koriander, 2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem, só, frissen őrölt bors
Elkészítése: Mossuk meg a lencsét és főzzük puhára. Csak a legvégén sózzuk meg. Öntsük le róla a vizet és hagyjuk kihűlni. Közben pároljuk meg a hagymát, a paprikát és a fokhagymát az olajban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és óvatosan keverjük össze, hogy a banánt ne törjük össze. Sózzuk és borsozzuk.
Hidegen és melegen is tálalható.
ECETES LENCSESALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg lencse, 1 csapott kiskanál só, 1 babérlevél, fél citrom reszelt héja, 3 evőkanál 10%-os csemege ételecet, 2 evőkanál porcukor, fél mokkáskanál őrölt bors, 2 evőkanál olaj, kb. 3 dl víz, 2 közepes lilahagyma, fél csokor metélőhagyma
Elkészítése: A lencsét beáztattam egy éjszakára. Másnap leszűrtem, átmostam, majd feltettem annyi vízben főni, amennyi bőven ellepte. A főzőlébe beletettem a babérlevelet, a reszelt citromhéjat, és megsóztam. Fedő alatt, takarékon puhára főztem. (Szétesnek könnyen a szemek!)
Az eredeti recept 1 babérlevelet ír csak, én 4 nagy levélkét tettem bele.
Ha megfőtt, a levében hagyjuk hűlni. Míg hűlt, addig kikevertem az öntetet. Az olajat (én olívaolajjal csináltam) az ecettel és a porcukorral összekevertem, megborsoztam és vízzel hígítottam.
A lencsét leszűrtem, hideg vízzel átöblítettem (tiszta marad így a saláta leve) és beleforgattam az ecetes salátaöntetbe. A lilahagymát vékony szeletekre vágtam és metélőhagyma híján újhagymát aprítottam, és azt kevertem a lencséhez. Legalább 2-3 órán át érlelni kell, hogy az ízek jól összeérjenek.
FORRÓ LENCSESALÁTA
Elkészítése: Kész zsírmentes lencselevest keverjen össze fél csésze nyers barna rizzsel. Mikrohullámon melegítse 5 percig, hagyja állni 5 percig, majd adjon hozzá felszeletelt répát, zöldpaprikát, 1 evőkanál vörösbor ecetet, sót, borsot. Két vörös káposzta levélen tálalja. 1 müzli szelettel.
GARNÉLÁS MELEG LENCSESALÁTA
Hozzávalók 2 személyre: 200 g fagyasztott garnéla, 100 g apró szemű zöld-lencse, 1 piros chilipaprika vagy szárított chilipehely, 1 kk méz, 3 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve, 2 ek olívaolaj, 2 ek szójaszósz, 1 ek rizsecet, 3 ek pirított szezámmag, 1 csokor korianderzöld vagy petrezselyem
Elkészítése: A garnélát hideg vízben felengedem és legalább 20 percre bepácolom a fenti mennyiségű olívaolaj, citromlé, chili és 2 gerezd reszelt fokhagymából készített pácba. A lencsét megmosom és kétszeres mennyiségű hideg vízben felteszem főni. Forrástól számítva kb. 20 perc alatt puhára főzöm. Ha szükséges, pótolom a vizet (most nem kellett).
Egy serpenyőben megsütöm a garnélát a páclével együtt, pár perc az egész, hamar kész van. Kiszedem és melegen tartom. A serpenyőben maradt páchoz adom a mézet, szójaszószt, rizsecetet és a maradék fokhagymát, ezt ráöntöm a lencsére és a szezámmaggal, aprított (petrezselyem) zölddel jól összekeverem. Tányérokra halmozom, és a tetejére fektetem a garnélákat. Nekünk nagyon ízlett, ezen túl biztosan így készítem majd a lencsét, akár köretnek is.
HAGYMÁS LENCSESALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg lencse, 6 dkg kolozsvári szalonna, 1 nagy fej lilahagyma, 1/2 csomó metélőhagyma, 2 evőkanál 5%-os ecet, 4 evőkanál olaj, babérlevél, só
Elkészítése: A lencsét sós, babérleveles vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. Az olajat, az ecetet, az apróra vágott metélőhagymát és lilahagyma-karikákat összekeverjük. Végezetül hozzáadjuk a kiolvasztott kolozsvári szalonnacsíkokat is. Ezzel az öntettel összekeverjük a lencsét. Tálaláskor paradicsommal díszítjük.
ÍZES-CSÍPŐS LENCSESALÁTA
Hozzávalók 6 személyre: 2 csésze száraz vagy konzerv lencse, 5 csésze víz, 3/4 csésze dió durvára aprítva, 1/3 csésze olívaolaj, 2 ek friss citromlé, 2 ek fokhagymás vörösborecet, 1 gerezd fokhagyma passzírozva, 1 tk só. 1/4 tk őrölt bors, 1 zöld és 1 piros chilipaprika kimagozva és apróra vágva, 1 kis fej vöröshagyma, 2 zellerszár felszeletelve, 10 szem piros retek (vagy más retek darabokra vágva), 1/2 kígyóuborka, 1 maréknyi aprított petrezselyemzöld
Elkészítése: A beáztatott vagy konzerv lencséről öntsük le a folyadékot. Ha száraz lencsét használunk, akkor tegyük lábasba és öntsünk rá 5 csésze vizet, forraljuk fel és főzzük 35-40 percig. Ha konzervet, akkor csak folytassuk a következő művelettel: Egy serpenyőben pirítsuk meg pár perc alatt a diódarabokat. Egy tálban készítsük el a dresszinget: olaj, citromlé, borecet, fokhagyma, só és bors. Keverjük egy villával jól össze. Egy nagy üvegtálba tegyük bele a megfőtt, vagy konzerv lencsét, óvatosan keverjük hozzá a pirított diót, felkockázott hagymát, szeletelt zellerszárat, retket, kockázott uborkát, petrezselyemzöldet. Majd öntsük rá a dresszinget is. Tegyük hűtőbe legalább 1 órára, hogy az ízek összeérjenek.
LENCSESALÁTA 01.
Hozzávalók: 20 dkg lencse, 2 fej vöröshagyma, só, egy kevés cukor, 1 ek olaj, 1 pohár tejföl (laskára vágott, főtt füstölt hús), ecet
Elkészítése: Kiválogatjuk a lencsét, alaposan megmossuk, és leöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Beledobunk egy fej vöröshagymát, megsózzuk, és nagyon kis lángon puhára főzzük. Még melegen megöntözzük az ecettel, az ízét csipetnyi cukorral szelídítjük, és így hagyjuk kihűlni. Ezután leszűrjük, a hagymafejet kidobjuk belőle, és belereszeljük a másik fej nyers hagymát. Megöntözzük az olajjal, összekeverjük a tejföllel. (Ha még laskára vágott főtt füstölt húst is keverünk közé, kitűnő hideg vacsoraételt kapunk.
LENCSESALÁTA 02.
Hozzávalók: 30 dkg lencse, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 db alma, mustár, citromlé, olívaolaj, tárkonyecet, só, fehérbors
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, az almát meghámozzuk, és mindkettőt vékonyra szeletelve beáztatjuk citromlébe. A megmosott, beáztatott lencsét enyhén sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni. Beletesszük egy salátástálba, hozzákeverünk 2 evőkanál olívaolajat, 2 evőkanál tárkonyecetet és 1 evőkanál mustárt. Hozzáadjuk a hagymát és az almát, ízesítjük egy kevés sóval és fehér borssal. Hűtőben hagyjuk állni pár órát, hogy jól összeérjen.
LENCSESALÁTA 03.
Hozzávalók: 40 dkg lencse, 20 dkg virsli, 1 hagyma, 1/2 citrom leve, 1 babérlevél, 1 pohár tejföl, 1 ek mustár, 1 gerezd fokhagyma, 2 keményre főtt tojás, őrölt bors, só/vegeta
Elkészítése: Lencsét meg kell mosni, majd pár órára beáztatni, majd enyhén sós vízben puhára kell főzni. A virslit felkarikázzuk, megfőzzük. A hagymát apróra daraboljuk, a tejföllel, borssal, sóval, mustárral, citrom levével és a zúzott fokhagymával összekeverjük. A lecsepegtetett lencsét, virslit ezzel a tejföllel ízesítjük, majd kb. 1 órán át hűtőben tároljuk, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt negyedekbe vágott tojással díszítjük.
LENCSESALÁTA 04.
Hozzávalók: 50 dkg lencse, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej hagyma, 4-5 szegfűszeg, 1 babérlevél, só, 2 közepes fej lilahagyma, 2 evőkanál fehér borecet, 1 kis csokor petrezselyem, 4 evőkanál salátaolaj, bors
Elkészítése: A lencsét előző este megválogatjuk, hideg vízbe beáztatjuk. Másnap leöblítjük, és annyi hideg vízzel, hogy jócskán ellepje, feltesszük főni. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, a hagymába beletűzdeljük a szegfűszegeket (így a végén egyszerű eltávolítani), a babérlevéllel együtt a lencséhez adjuk. Kissé megsózzuk, fedő alatt puhára főzzük (kb. 20 perc), ügyeljünk arra, hogy a lencseszemek ne főjenek szét! Közben a lilahagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, besózzuk, meglocsoljuk a borecettel.
A petrezselymet megmossuk, néhány szál kivételével finomra vágjuk. Néhány szelet hagymát a díszítéshez félreteszünk. A főzőléből két merőkanálnyit a hagymához adunk. A szegfűszeggel tűzdelt hagymát, a fokhagymát és a babérlevelet kidobjuk. A lencsét leszűrjük, még melegen a hagymához adjuk, ráöntjük az olajat, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és kevés frissen őrölt borssal, lazán összekeverjük, lefedjük, és hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor még egyszer összekeverjük, ha szükséges, utánsózzuk, a félretett hagymakarikákkal és petrezselyemlevelekkel díszítjük. (Még finomabb, ha fogyasztás előtt egy nappal készítjük.)
LENCSESALÁTA 05. (CSALÁDI RECEPT)
Hozzávalók: 500 g lencse, fél üveg ketchup (cukorbetegeknek lehet sűrített paradicsom, ecet és édesítő keverékével), 2-3 pár virsli, 4 nagyobb fej vöröshagyma, bors, ízlés szerint, olaj a hagyma párolásához
Elkészítése: A lencsét felrakjuk főni. A vör9shagymát felkarikázzuk, és olajon üvegesre sütjük. Virsliket megfőzzük. A kész anyagokat (főtt lencsét, hagymát és a felkarikázott virslit) egy nagyobb tálba öntjük. Hozzányomjuk a ketchupot és végül borssal megszórhatjuk.
Akár kenyérrel, de magában is fogyasztható.
LENCSESALÁTA 06.
Hozzávalók: 15 dkg lencse, 1 sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor snidling, 2 evőkanál olaj, 1 babérlevél, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1-1,5 dl ecetes-tormás cékla-lé, csipetnyi cukor
Elkészítése: Az előző este átválogatott és tiszta, hideg vízbe áztatott lencsét másnap leszűröm és lábosba teszem. Annyi hideg vizet öntök rá, amennyi bőven ellepi, hozzáteszem a megtisztított és vékony karikákra vágott sárgarépát. Megsózom, beleteszem a babérlevelet és fedő alatt puhára főzöm. Mire a lencse megfő, a felesleges lé is elfő alóla. 1-2 dl maradjon csak rajta, amelybe belekarikázom a megtisztított vöröshagymát, és éppen csak egyszer felforralom, máris elzárom alatta a lángot. Ezután ráöntök egy ízes- savanykás- borsos céklalevet (vagy ha nincs, akkor ecetes- cukros- tormás-mustáros levet), jól összekeverem, és ha kihűlt, a hűtőszekrényben lefedve érlelem egy napot. Fogyasztás előtt az egészet leszűröm, rászórom a nagyon finomra metélt snidlinget, és az olajjal lelocsolva jól összekeverem.
LENCSESALÁTA 07.
Hozzávalók: 40 dkg lencse, 15 dkg füstölt hús, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 dkg cukor, 2 citrom, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, törött bors, só
Elkészítése: A lencsét a füstölt hússal együtt annyi vízben tesszük fel főni, hogy ellepje. Amikor megpuhult, a lencsét leszűrjük, a húst apró kockákra vágjuk. Vízből citromlével, cukorral és sóval tartalmas salátalevet készítünk. Belekeverjük a vékony szeletekre vágott hagymát, a reszelt fokhagymát, a borsot és az olajat. Ezzel az öntettel meglocsoljuk a lencsesalátát. Legalább egy napig érleljük hűtőszekrényben fogyasztás előtt. Mustáros hagyma Hozzávalók: 5 nagy fej lila hagyma, só, 3 evőkanál mustár, 2 evőkanál porcukor, 2 kiskanál ecet. Nem túl vékony karikára vágunk öt nagy fej lila hagymát és besózzuk. Ha levet eresztett, leszűrjük, és összekeverjük három evőkanál mustárral, amelyet előtte két evőkanál porcukorral meg két kiskanál ecettel alaposan kikevertünk.
Legalább egy napra behűtjük, hogy az ízek összeérjenek.
MAJONÉZES LENCSESALÁTA
Hozzávalók 4 főre: 30 dkg lencse, 1 kk só, 1-2 babérlevél, 1 cs újhagyma, 6 ek majonéz, 6 ek tejföl, 1 kk Univer mustár, pár csepp citromlé, fél csokor petrezselyem, 4 virsli, fél fej saláta, 2 főtt tojás
Elkészítése: A lencsét átválogatjuk, majd néhány órára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, megsózzuk. Babérlevéllel fűszerezzük, lefödve, kis lángon puhára főzzük, ügyelve, nehogy a szemek szétessenek. Levében hűlni hagyjuk.
Az újhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a majonézzel összekevert tejfölhöz adjuk. A mustárral meg a citromlével ízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A lencsét - miután leöblítettük - jól lecsöpögtetjük, a mártáshoz adjuk, és a karikákra vágott virslivel gazdagítjuk.
Salátalevéllel meg főtt tojással díszítve tálaljuk.
MAJONÉZES VIRSLIS LENCSESALÁTA
Elkészítése: 30 dkg lencsét átválogatunk, megmossuk, majd néhány óráig hideg vízben áztatjuk. Leszűrjük, friss vizet öntünk rá, megsózzuk, 1-2 babérlevéllel fűszerezve puhára főzzük. 1 póréhagymát és 4 db virslit karikákra vágunk. A lecsöpögtetett, kihűlt lencsével, 6-6 evőkanál majonézzel és tejföllel összekeverjük. 1 kiskanál mustárral, néhány csepp citromlével, fél csokor petrezselyemmel, őrölt borssal ízesítjük. Salátalével, főtt tojással díszítve tálaljuk.
MÉZES-NARANCSOS LENCSESALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: ízlés szerint méz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet, 2 db lilahagyma, 2-3 db narancs, 1 fej jégsaláta, 20 dkg vörös lencse, ízlés szerint só
Elkészítése: A lencsét sós vízben megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. A narancsokat meghámozzuk, a gerezdekről a hártyákat letisztítjuk. Az olívaolajhoz ízlés szerint egy kevés mézet meg balzsamecetet adunk, majd ráöntjük a narancshússal elkevert lencsére. Beletesszük a csíkokra vágott jégsalátát meg a felkockázott lilahagymát, végül az egészet jól összekeverjük, szükség szerint utánízesítjük. A salátát tálalás előtt egy órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Elkészítési idő: 30 perc
MUSTÁROS LENCSESALÁTA 01.
Hozzávalók: 35 dkg lencse, 25 dkg zeller, 0,5 dl olaj, 2 evőkanál borecet vagy citromlé, 1 közepes fej hagyma, 1 babérlevél, 1-2 evőkanál Dijoni vagy csípős mustár, 1 mokkáskanál szárított borsikafű, só, bors, petrezselyem
Elkészítése: A kiválogatott lencsét egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a lencsét leöblítjük, és hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a hagymát, amelybe néhány szem szegfűszeget is beleszúrtunk, a babérlevelet, egy kis sót, és puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük a lencsét. A zellert vékony csíkokra vágjuk, megöntözzük az ecettel vagy citromlével, és benne hagyjuk, ameddig a lencse fő. Utána a zellert leszűrjük, a levet elkeverjük az olajjal, a mustárral, a borsikafűvel, sóval, borssal, petrezselyemmel. A lencsét elkeverjük a zellerrel, hozzáadjuk az öntetet, lefedjük, és félóránként megkeverjük. Két óra múlva tálalhatjuk. Tetejét friss retekkel, uborkával díszíthetjük.
MUSTÁROS LENCSESALÁTA 02.
Hozzávalók: 30 dkg lencse, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db alma, pikáns mustár, citromlé, salátaolaj, tárkonyecet, fehérbors, só
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, az almát meghámozzuk, és mindkettőt vékonyra szeletelve beáztatjuk citromlébe. A megmosott, korábban beáztatott lencsét enyhén sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni. Salátástálba tesszük, hozzákeverünk két evőkanál salátaolajat, két evőkanál tárkonyecetet és egy evőkanál mustárt. Hozzáadjuk az almát és a hagymát, sózzuk, borsozzuk.
Hűtőben hagyjuk állni egy pár órát, hogy az ízek jól összeérjenek.
MUSTÁROS LENCSESALÁTA 03.
Hozzávalók 4 főre: 25 dkg lencse, 5 dkg vaj, 1/2 fej apróra vágott vöröshagyma, 10 dkg apróra vágott húsos füstölt szalonna, 10 dkg kockára vágott sárgarépa, fél liter csirkeleves, só, bors, 1 evőkanál mustár, 2 kiskanál borecet, 1 dl olívaolaj, 1 csokor apróra vágott petrezselyem
Elkészítése: A lencsét 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. A szalonnát a vajon kisütjük, a hagymát megfonnyasztjuk benne. Az apróra vágott répát hozzátesszük és további 3 percig sütjük. A lencsét is hozzákeverjük, majd felöntjük a csirkelevessel. Borsozzuk, majd puhára főzzük. A sózással vigyázzunk, mert a szalonna is sós lehet (sózás előtt kóstoljuk meg). Kb. akkor puhul meg a lencse, amikor elfő a leve.
A mustárt az ecettel simára keverjük, majd az olajat csepegtetve hozzáöntjük és elkeverjük. A mártást a lencsére öntjük, jól összedolgozzuk, petrezselyemmel ízesítjük.
MUSTÁROS LENCSESALÁTA 04.
Hozzávalók: 30 dkg lencse, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db alma, pikáns mustár, citromlé, salátaolaj, tárkonyecet, fehérbors, só
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, az almát meghámozzuk és mindkettőt vékonyra szeletelve beáztatjuk citromlébe.
A megmosott, korábban beáztatott lencsét enyhén sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni. Salátástálba tesszük, hozzákeverünk két evőkanál salátaolajat, két evőkanál tárkonyecetet és egy evőkanál mustárt.
Hozzáadjuk az almát és a hagymát, sózzuk, borsozzuk. Hűtőben hagyjuk állni egy pár órát, hogy az ízek jól összeérjenek.
SPENÓTOS LENCSESALÁTA BURGONYÁVAL
Hozzávalók: 25 dkg lencse, 5 szem burgonya, 30 dkg spenót, babérlevél, só, bors, 1 fej hagyma, fél citrom leve, olaj
Elkészítése: A lencsét áztassuk be egy éjszakára. Másnap tegyük fel főni sós, babérleveles vízbe főni. Addig főzzük, amíg meg nem puhul, majd szűrjük le. Ez alatt tegyük fel a meghámozott, kockára vágott burgonyát szintén sós vízbe főni.
Vágjuk apróra a hagymát és kevés olajon pároljuk meg. Adjuk hozzá a spenótleveleket és fonnyasszuk meg őket. Keverjük hozzá a leszűrt és lecsöpögtetett lencsét, majd fűszerezzük sóval, borssal és egy fél citrom levével. Ha a burgonya megfőtt, szűrjük le és forgassuk a lencséhez.
SÜLT ZÖLDSÉGES LENCSESALÁTA
Hozzávalók: 15 dkg lencse, 1 pritaminpaprika, 1 lila-hagyma, 2 kisebb cukkini, 2 szál sárgarépa, olívaolaj, só, bors, őrölt kömény, 2 gerezd fokhagyma, friss mentalevél, vörösborecet
Elkészítése: A lencsét bő vízben mossuk meg, majd tegyük egy tálba és öntsük fel hideg vízzel. Hagyjuk egy éjszakát ázni. Másnap szűrjük le róla az áztató levet, tegyük lábasba és annyi vízzel öntsük fel, hogy jól ellepje. Sóval, kevéske őrölt borssal ízesítsük, főzzük puhára. Ha elkészült, szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
A pritaminpaprikát, lilahagymát, cukkinit, sárgarépát vágjunk kisebb darabokra. Serpenyőben forrósítsunk fel olívaolajat és erős lángon pár percig pirítsuk a zöldségeket.
A lencsét tegyük tálba, adjuk hozzá a pirított zöldségeket. Fűszerezzük őrölt borssal, őrölt köménnyel, sóval, zúzott fokhagymával, friss mentalevéllel. Csorgassuk meg olívaolajjal és vörösborecettel. Óvatosan keverjük össze, majd tálaljuk salátástálra.
Összekockázott feta- vagy kecskesajtot is keverhetünk bele.
Finom köret grillezett halak, bárányhúsok mellé, de önálló salátaként is fogyasztható.
SZILVESZTERI LENCSESALÁTA
Hozzávalók: 1/2 kg lencse, 1 konzerv kukorica, 3 szál sárgarépa, 2 fej hagyma, 2 főtt tojás, olaj, egy citrom leve, só, bors, babérlevél
Elkészítése: A lencsét sózott, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, és elkeverjük a citromlével és az olajjal. Kissé megborsozzuk, és így hagyjuk kihűlni. A sárgarépát és a hagymát karikára vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Amikor kihűlt, a kukoricával együtt a lencséhez keverjük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk.
Tálalás előtt tojáskarikákkal, petrezselyemzölddel díszítjük.
TEJFÖLÖS-HÚSOS LENCSESALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg lencse, 1 kiskanál só, 1-2 babérlevél, 2 lilahagyma, 5 dl tejföl, só, őrölt bors, egy kis csokornyi metélő hagyma, 20 dkg főtt, füstölt hús
Elkészítése: A lencsét először is néhány órára áztassuk be, még jobb, ha egész éjszaka hideg vízben áll. Másnap szűrjük le, és annyi vizet öntsünk rá, hogy bőven ellepje. A vizet enyhén sózzuk meg, és tegyünk bele babérlevelet! Így főzzük meg, csepegtessük le, majd hűtsük ki! Következő lépés megpucolni a lila hagymát. Ha ez megvan, vágjuk fel kis darabokra, és a lencsével együtt keverjük bele a tejfölbe! Ezt az egészet sózzuk és borsozzuk meg, majd felaprított metélőhagymával fűszerezzük tovább! Az utolsó lépés a kis kockákra vágott füstölt húst az egészbe beleforgatni! Kenyérrel vagy a nélkül is kipróbálhatod, az íze magáért beszél!