Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Céklasaláták


ALMÁS CÉKLASALÁTA 01.
Hozzávalók: alma, cékla, citrom, méz

Elkészítése: Mossunk meg azonos mennyiségű nyers céklát és almát, esetleg konyhai kefével tisztítsuk meg a céklát. Hámozás nélkül reszeljük le mindkettőt (ne túl apróra), adjunk hozzá a citromlevét (ne bolti citromlevet) és mézet. Az arányokat kikísérletezhetjük magunk, lényeg, hogy ne sokat, hogy az alma és cékla íze domináljon. Hűtve fogyasszuk.
Elkészítési idő: 10 perc

ALMÁS CÉKLASALÁTA 02.
Elkészítése: 2 db reszelt, nyers céklát elkeverünk 4 db reszelt almával. Ízesítjük őrölt köménnyel, citromlével, kanálnyi olajjal, sóval, kevés mézzel, ecetes tormával.

ASZALTSZILVÁS CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg cékla, 15 dkg aszaltszilva, 5 dkg dióbél, 2 db alma, 1 dl tejföl, 20 dkg majonéz, porcukor, 1 db citrom, 1 kk mustár

Elkészítése: A céklát nem túl puhára főzzük, majd meghámozva vékony csíkokra vágjuk. Ugyanígy összevágjuk az almát és a szilvát is. Összekeverjük a mártás hozzávalóit, és beleforgatjuk a céklát, almát, szilvát és a durvára vágott diót. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.

CÉKLA MAJONÉZZEL
Elkészítése: Főzzünk meg 10 dkg vékony szeletekre vágott céklát kevés sós, forró vízben. Ha kihűlt, szűrjük le és keverjük össze citromlével és majonézzel. Egy adag lesz belőle.

CÉKLASALÁTA 01.
Hozzávalók: 1 kg cékla (lehetőleg a bíborhenger-fajta), 1 vastagabb szál torma, 4 dl kefir, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só. ízlés szerint 1-2 evőkanál méz, almaecet (vagy egyéb salátaecet), csipet tört köménymag

Elkészítése: A céklarépákat gondosan megmosom. Ha szükséges, kefével lesikálom, hogy az összes homokos szennyeződés lejöjjön róla. Lapos tűzálló tálra fektetem, de előzőleg nem felejtem el néhány helyen megszurkálni a nagyobb darabokat. Aláöntök egy deci vizet és szorosan befedve, betolom a mikrohullámú sütőbe. Húszpercnyi párolás szükséges a legerősebb fokozaton ahhoz, hogy a cékla megpuhuljon. Közben a salátamártást elkészítem: almaecetet annyi vízzel keverek össze, hogy kellemesen savanykás legyen, összesen körülbelül jó félliternyit. Sóval, mézzel és a fűszerekkel ízesítem, majd belekeverem a megtisztított és lereszelt tormát meg a zúzott fokhagymát. A párolási idő letelte után még legalább tizenöt percig hagyom háborítatlanul fedő alatt a céklát, azután pedig meghámozom, és nagylyukú reszelőn lereszelem. A céklareszeléket befőttes üvegben leöntöm a salátalével és hagyom kihűlni, majd a hűtőszekrényben legalább két napig érlelem. Ezután leszűröm a levét. A visszamaradt céklát összekeverem a kefirrel. (Leszűrt levéből céklalevest lehet készíteni, vagy kevés mézzel, ásványvízzel elkeverve kitűnő üdítőital. (Bármilyen pecsenye mellé kitűnő köret vagy saláta, de vacsorára is alkalmas néhány szelet pirított kenyérrel.

CÉKLASALÁTA 02.
Hozzávalók: 1 kg cékla, 1 nagy szál torma, ecetes –sós - cukros páclé, 2-3 ek olaj

Elkészítése: A héjában megfőzött céklát, még melegen meghámozzuk, és felszeleteljük. Ráreszeljük a tormát, és annyi ecetes- sós-cukros páclével öntjük le, hogy ellepje. Legalább 1 napra hűtőbe tesszük.

CÉKLASALÁTA 03.
Hozzávalók: Kb. 2 kg cékla, 10 dkg torma vagy 1 pohár ecetes torma, kevés köménymag, ecet, cukor, 2 dl víz, 1 ek olaj

Elkészítése: A megtisztított céklát helyezzük egy tűzálló tálba, öntsünk a tálba vizet, letakarva a mikróban 20 percig főzzük. Lehűlés után a céklát káposztareszelőn reszeljük le. Tegyük rá a reszelt tormát, ecetet, cukrot, kevés olajat, köménymaggal hintsük meg. A megmaradt céklalevet, ha szükséges kevés vízzel felhígítva öntsük hozzá.

CÉKLASALÁTA 04.
Elkészítése: Két-három céklát puhára főzünk, majd leszűrjük a levét, meghámozzuk, és feldaraboljuk szép szeletekre. Sós, ecetes vizet öntünk rá, hogy ellepje. Köménymagot és néhány szál tormát is adunk hozzá, ízesítőül. A cékla közé lehet tenni közönséges marharépát is. Az, ha összeérik vele, éppen olyan jó.
Van, aki a céklát nem főzi, hanem megsüti fóliában, úgy szeleteli fel. Így még finomabb.

CÉKLASALÁTA 05. (FINN)
Hozzávalók: 35 dkg csíkokra vágott ecetes cékla, 2 kisebb savanyú alma csíkokra vágva, vagy reszelve, 1 dl tejszín, 1 ek reszelt torma

Elkészítése: A tejszínt habbá verjük, belekeverjük a tormát, hozzákeverjük a céklát, almát. Hidegen tálaljuk.

CÉKLASALÁTA 06.
Hozzávalók: 1 kg cékla, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 ek olaj, borecet, csipetnyi cukor, só

Elkészítése: Az olajon világosra sütjük az apróra vágott hagymát és beleforgatjuk a meghámozott nyersen durvára reszelt céklát. Sóval, egy ek borecettel ízesítjük, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, pótoljuk. Ha a cékla megpuhult, csipetnyi cukorral ízesítjük. Az íze kellemesen savanykás legyen, jégbe hűtve kínáljuk.

CÉKLASALÁTA 07.
Hozzávalók: 50 dkg cékla, 10 dkg burgonya, 20 dkg friss uborka, 5 dkg hagyma, 2 dkg cukor, 1,5 dkg só, 1 dl ecet, 1,5 dl tejföl, 1 db kemény tojás, 2 dkg mustár

Elkészítése: A megtisztított céklát apró kockára vágjuk, majd 1,5 l ecetes vízben megfőzzük, a levét leszűrjük és kihűtjük. Hozzátesszük az apróra vágott főtt burgonyát, uborkát, hagymát, és a felvágott tojást, megsózzuk és mustárt adunk hozzá. Mindezt leöntjük a cékla levével, tejfellel és összekeverjük. Tálaláskor finomra vágott zöld-petrezselyemmel vagy kaporral meghintjük.

CÉKLASALÁTA 08.
Elkészítése: A céklákat alaposan megmossuk, majd megfőzzük, meghámozzuk, és ha kihűlt, felszeleteljük. Az üveg aljára tormadarabokat, vagy lereszelt tormát, és 2-3 teáskanál köménymagot dobunk, majd belerakjuk a céklaszeleteket is. Az üveget feltöltjük vízzel, majd leöntjük a cékláról és ecet, só, cukor felhasználásával egy erősebben fűszerezett salátalét főzünk, miközben beledobunk egy kávéskanál tartósítószert is. Ha a lé langyosra hűlt, ráöntjük a céklára, az üveget lezárjuk, és a végleges helyére tesszük. Használhatunk hozzá bolti reszelt tormát is.

CÉKLASALÁTA 09.
Hozzávalók: 80 dkg cékla, almaecet, cukor, só, köménymag, 5 dkg torma

Elkészítése: A céklát jól megmosom. A gyökerét nem szabad levágni, mert akkor főzés közben kifőnek a színanyagok! Bő vízben puhára főzöm, ha megfőtt, leszűröm, hidegvízzel leöblítem és meghámozom.
Lehetőleg hullámos élű késsel szeletelem és (vízzel, ecettel, cukorral, sóval készített) salátalébe teszem.
A köménymagot megfőzöm, a tormát lereszelem. A köménymag levét és a reszelt tormát belekeverem a céklába.
Lehűtöm, és egy kis, erre a célra félretett reszelt tormával díszítve tálalom.

CÉKLASALÁTA 10.
Elkészítése: Tisztított céklát reszeljünk meg tormareszelőn, keverjük össze törött köménymaggal, citromlével. Tálalás előtt pihentessük 1-2 órát letakarva. Ízesíthetjük cukorral is.

CÉKLASALÁTA 11.
Elkészítése: Egyszerűen apró lyukú reszelőn lereszeli a céklát, ugyanígy tormát, összekeveri, és rendes cukros-ecetes salátalét kever hozzá. Nagyon finom, én is gyakran készítem. Sőt, torma nélkül is jó.

CÉKLASALÁTA 12.
Elkészítése: Nagyon finom és egyszerű: céklát és almát fele-fele arányban finom reszelőn lereszelni, citromlével és egy kis mézzel ízesíteni. Semmi más nem kell bele. Rögtön fogyasztható, de ha áll egypár órát, az se baj. Időközben ereszt egy kis levet, azt is idd meg!

CÉKLASALÁTA 13.
Elkészítése: lereszelem a nyers céklát, olívaolajt, vegetát, kevéske cukrot, sót és egy egész pici borecetet teszek rá. Ha nem szereted a borecetet, mustárt tégy rá egy kiskanállal. Behűtöm, s egy-két óra múlva össze is érett. Vacsorára főételnek is elmegy, ha valaki fogyózik. De ha nem, akkor is. A nyers céklába köménymagot nem szoktam tenni.

CÉKLASALÁTA 14.
Hozzávalók: 60 dkg cékla, 8 dkg torma, köménymag, cukor, ecet, só

Elkészítése: A céklát héjastól puhára főzzük. Melegen megtisztítjuk, és egyenletes szeletekre vágjuk, majd összekeverjük a reszelt tormával. A salátaecetet ízesítjük sóval, köménymaggal, cukorral és a kihűlt céklára öntjük. Hideg helyen, pár órán keresztül érleljük.

CÉKLASALÁTA 15.
Elkészítése: Nyers céklát finomra lereszelünk, salátaöntettel leöntjük. Tormát reszelünk hozzá.

CÉKLASALÁTA 16.
Hideg sültekhez kiváló!
Elkészítése: 3 db közepes céklát sütőben megsütök, héját lehúzom, ha kihűlt, nagylukú reszelőn lereszelem. Hozzáreszelek kb. 3 db hámozott almát.
Megsózom, reszelt tormát, 1-2 gerezd zúzott fokhagymát adok hozzá, majd az egészet majonézzel összekeverem. Úgy jó, ha legalább egy éjszakát áll, hogy az ízek összeérjenek.
Én a majonézt is magam készítem.
1 db tojás sárgáját 1 jó kanál mustárral, géppel keverem, közben 2-2,5 dl étolajat csurgatok hozzá (keverés közben). Végül őrölt fehér borsot, citromlét és porcukrot adok hozzá - kóstold meg! Ez a tartár. Ha jó, jöhet hozzá a tejföl, legalább 2 pohárral. Ez lesz a majonéz.

CÉKLASALÁTA 17.
Elkészítése: Hámozzunk meg 10-15 dkg céklát, vágjuk fel egyforma széles metéltre. Öblítsük le, főzzük meg forró vízben, ízlés szerint kevés köménymaggal, sóval, 1-2 szelet maradjon nyersen. Ha a cékla puha, hűtsük ki, a nyers céklát reszeljük hozzá tormareszelőn, hogy szebb legyen a színe. Ízesítsük friss citromlével.

CÉKLASALÁTA ALMÁVAL 01.
Hozzávalók: 4 db közepes cékla, 2 db zöld alma, 1 db narancs leve, 2 ek almaecet, 4 ek olíva olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 csomó kapor, só, őrölt fekete bors

Elkészítése: A céklát és az almát meghámozzuk, és durván lereszeljük. A fokhagymát áttörjük, ráöntjük a narancslevet, az almaecetet, az olíva olajat, majd összekeverjük a céklával és az almával. A kaprot apróra vágjuk, hozzáadjuk a salátához, sóval, borssal ízesítjük és még egyszer alaposan összekeverjük. Azonnal tálaljuk.

CÉKLASALÁTA ALMÁVAL 02.
Elkészítése: Finomra reszelt céklát összekeverünk durvára reszelt almával. Leöntjük salátaöntettel. Búzacsírát, mazsolát szórhatunk a tetejére.

CÉKLASALÁTA CUKKÍNIVEL
Hozzávalók: 40 dkg cékla, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg cukkíni, 1 kávéskanál olaj, só, ecet, gyömbér, bors

Elkészítése: A nyers céklát, répát és a hámozatlan cukkínit a reszelő nagy lyukán lereszeljük, és egy picit besózzuk. Az ecetből, olajból öntetet készítünk, amit ízesítünk sóval, borssal és reszelt, vagy őrölt gyömbérrel. A kész salátát salátalevélen tálaljuk.

CÉKLASALÁTA FEKETERETEKKEL
Hozzávalók: egy fej nagyobb cékla, egy kisebb fej feketeretek, 1 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, torma, mustár, ketchup, cukor, ízesített ecet, kefir és só

Elkészítése: Lereszeled a céklát, a retket, hagymát és a tormát. Öntetet készítesz a hozzávalókból, összekevered, beleteszed egy dobozba. Ha nem fogyókúrázol pirítósra tedd, ha fogyózol, akkor magában dörgöld be, olcsó, finom, laktat, gyorsan elkészíthető.

CÉKLASALÁTA KLEMI MÓDRA
Elkészítése: A céklákat alaposan megmossuk, majd megfőzzük, meghámozzuk, és ha kihűlt, felszeleteljük. Az üveg aljára tormadarabokat, vagy lereszelt tormát, és 2-3 teáskanál köménymagot dobunk, majd belerakjuk a céklaszeleteket is. Az üveget feltöltjük vízzel, majd leöntjük a cékláról és ecet, só, cukor felhasználásával egy erősebben fűszerezett salátalét főzünk, miközben beledobunk egy kávéskanál tartósítószert is. Ha a lé langyosra hűlt, ráöntjük a céklára, az üveget lezárjuk, és a végleges helyére tesszük. Használhatunk hozzá bolti reszelt tormát is.

CÉKLASALÁTA - MÁSKÉPPEN
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cékla, 1 szál tormagyökér, 2 dl kefir vagy házi aludttej, 2 nagy savanykás alma, ízlés szerint só, cukor, ecet (citromlé)

Elkészítése: Először a saláta mártását készítjük el: a kefirbe belekeverünk kevés ecetet, sót, kevés porcukrot, és belereszeljük a kicsumázott, de héjas almát. Az egészet jól összekeverjük. Hűtőszekrénybe tesszük a további felhasználásig. A céklát megmossuk. Lehámozzuk, majd még egyszer megmosva az almareszelő legkisebb fokán lereszeljük. (Egészen pépesnek kell lennie, hiszen nyersen fogjuk elfogyasztani.) Reszelő helyett aprítógépben is összezúzhatjuk, majd a meghámozott (és ha szükséges, az előző nap vízben áztatott) és ugyancsak finom reszelőn lereszelt tormával együtt belekeverjük az almás-kefires öntetbe. Jól lefedjük, és másnapig érleljük a hűtőszekrényben.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc

CÉKLASALÁTA KEFIRREL ÉS ALMÁVAL
Elkészítése: 60 dkg főtt, hámozott céklát 20 dkg nyers, hámozott almát kockákra vágunk. 2 dl kefirbe keverünk reszelt tormát, kevés sót és összekeverjük a céklával.

CÉKLASALÁTA PÁRIZSIVAL
Elkészítése: 60 dkg céklát megfőzünk, és apró kockákra vágjuk. Összevegyítjük 1 db hámozott, kockákra vágott almával, 1 fej felkarikázott hagymával és 30 dkg darabokra vágott párizsival. Hozzáadunk 1 csomag finomra vágott kaprot, sózzuk, borsozzuk. Ecetes levet öntünk rá, 1-2 óra hosszáig pihentetjük.

CÉKLASALÁTA PÓRÉHAGYMÁVAL
Hozzávalók: Félliteres üveg készen vásárolt (vagy előzőleg házilag készített) céklasaláta, 1 szál póré-hagyma, só, őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1 kés-hegynyi őrölt szerecsendió-virág, kevés cukor

Elkészítése: A céklát levétől leszűröm, és apróra vágom. A megtisztított póréhagymát nagyon vékonyra karikázom, és jól megsózom. 60 percig állni hagyom a sóban. Közben a cékla leszűrt levéből 1 dl-nyit összekeverek a fűszerekkel. A póréhagymát gyengén kicsavarom a sóból, hozzákeverem a cékladarabokat, és ráöntöm a fűszeres levet. Jól átkeverem, és a hűtőszekrényben egy órán át, érlelem.

CÉKLASALÁTA SAJÁT FŐZŐLEVÉBEN
Hozzávalók: apró, 4-5 cm átmérőjű cékla, ecet, cukor, só

Elkészítése: A céklát jól megmossuk, aztán meghámozzuk. Annyi vízben, ami jól ellepi, puhára főzzük. Főzés közben az elpárolgott vizet folyamatosan pótolni kell. Amikor megfőtt, a főzővízbe keverjük az ecetet, cukrot és sót. Meg kell kóstolni, hogy megállapítsuk, mennyi kell. Úgy jó, ha kicsit túl savanyúnak érezzük. Mire kihűl, a céklagolyók már át is itatódnak a salátalével, de másnapra még finomabb lesz.

CÉKLASALÁTA TÉLIRE, MÁSKÉPPEN
Elkészítése: A céklagumókat jól megmossuk és meleg vízbe téve, lefedve puhára főzzük. A főzővizet leöntjük, a céklát lehéjazzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Közben a
szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, elveszi a savanyú ízt), sóval, köménymaggal, kevés cukorral felforraljuk. Amikor a lé kihűlt, a
céklát néhány szelet tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, ráöntjük a levet, a tetejére kevés nátrium benzoátot szórunk, lekötjük, és 8-10 percig
gőzöljük.
Készíthetjük úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen hámozzuk meg, csak ezután főzzük. Ilyenkor a főzőlevet használjuk a salátalé készítéséhez.

CÉKLASALÁTA TORMÁS MAJONÉZZEL
Hozzávalók: 80 dkg cékla, 6 evőkanál tormás majonéz, 2 evőkanál 5%-os ecet, 1 csipet cukor, só

Elkészítése: A megmosott céklát puhára főzzük. Meghámozzuk, és hullámos késsel felszeleteljük. Hígított, cukorral ízesített ecettel leöntjük. Tálaláskor a levétől leszűrt Cékla tetejére tormás majonézt teszünk. Salátalevéllel és tormarózsával díszítjük.

CÉKLASALÁTA VASI MÓDRA
Hozzávalók: 2 kg cékla, 1 darab torma, 2 liter víz, 6 evőkanál só, 6 evőkanál cukor, 5 dl 10 %os ecet, 1 teáskanál szalicil, 1 teáskanál köménymag

Elkészítése: Több vízben megmossuk a céklát, fazékba tesszük, felöntjük vízzel és félpuhára főzzük. Leszűrjük, és a céklát meghámozzuk. Lehetőleg hullámos élű késsel szeleteljük, nem túl vékony szeletekre. Üvegbe rakjuk a céklát, a tisztított tormát szeletekre vágjuk és a cékla közé rakjuk. A vizet, sót, cukrot, ecetet, köménymagot felforraljuk és langyosan a céklára öntjük.
Tetejére szórjuk rá a szalicilt, kössük le dupla celofánnal és a helyére tehetjük.

CÉKLASALÁTA VERONKA MÓDRA
Hozzávalók: 1 kg cékla, 2 nagy fej lila hagyma, 1 pohár ecetes torma, só, ecet, cukor

Elkészítése: A kuktafazék aljára 1,5 dl vizet öntünk, és beletesszük a jól megmosott céklát. Forrástól számított 15 percig tűzön hagyjuk. A készre főtt céklát meghámozzuk, és káposztareszelőn lereszeljük. Összekeverjük az apróra vágott hagymával, megsózzuk, kevés ecettel meg cukorral ízesítjük és belekeverjük az ecetes tormát. Jól záródó üvegben hűtőbe tesszük, és 1-2 napig érleljük.

CÉKLASALÁTA ZÖLDALMÁVAL ÉS WASABIVAL
Hozzávalók: 1 kg cékla, 3 db zöldalma, 2 teáskanál wasabi (japán zöldtorma), 2 evőkanál olívaolaj, fél kávéskanál őrölt köménymag, 2 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál vörösborecet, só

Elkészítése: Főzzük meg a céklát, majd engedjünk rá hideg vizet, hűtsük le, és tisztítsuk meg. Vágjuk centis kockákra, majd tegyük egy nagy tálba.
Csorgassuk rá az olívaolajat, az ecetet, ízesítsük a sóval, a cukorral, a wasabival és az őrölt köménnyel, majd adjuk hozzá a lereszelt zöldalmát. Óvatosan keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek jól átjárják a céklát.
Tálaljuk salátás tálkákban, és a tetejére reszeljünk még a zöldalmából.

CÉKLA ZELLERREL (SALADE CÉLERI-BETTERAVE)
Hozzávalók: 30-30 dkg cékla, zellergumó, néhány salátalevél, 1 ek vágott petrezselyem, só, bors, 3 dl majonéz, 1 kk mustár, 1 ek salátaecet

Elkészítése: A zellert meghámozva, negyedekre vágva, sós vízben kb. 30 percig főzzük. A céklát korábban főzzük meg.
Készítsünk majonézt, ízesítsük sóval, borssal, mustárral, ecettel (vagy kanálnyi citromlével).
A kihűlt, meghámozott céklát és a zellert apró kockákra vágjuk.
Salátalevelekkel kibélelünk egy tálat, beleöntjük az összekevert céklát, zellert, meglocsoljuk majonézzel, megszórjuk petrezselyemmel.
Hűtve fogyasztjuk.

DIÓS CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: 60 dkg cékla, 10 dkg tisztított dióbél, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl borecet, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1-1 késhegynyi őrölt babérlevél, őrölt szegfűszeg és őrölt koriander, só és cukor, ízlés szerint

Elkészítése: A céklát gondosan megsikálom, majd kuktafazékba, a betétre teszem. Aláöntök 2 dl vizet, és a kukta jelzésétől számított 30 percig főzöm kis lángon. Közben a borecetet ízlés szerint kevés vízzel hígítom, sóval, cukorral ízesítem, és az összes fűszert belekeverem. Fölforralom. A megfőtt céklát meghámozom és nagy lyukú reszelőn vagy lereszelem, vagy nagyon apróra vágom. A dióbelet durvára töröm. A megtisztított fokhagymát összezúzom. Üvegbe teszem a céklát, a diót és a fokhagymát, majd a forró levet ráöntöm. Ha kihűlt, lefedve teszem a hűtőszekrénybe egy napra. Ezután fogyasztható. Rendkívül finom saláta, érdemes belőle nagyobb adagot is készíteni, mert sokáig eláll a hűtőszekrényben.

DIÓS-JOGHURTOS CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: 1,5 kg cékla, 1 mokkáskanál köménymag, 3 dl joghurt, 20 dkg dióbél, fokhagyma, só, porcukor, citromlé

Elkészítése: A megmosott céklát héjastul megfőzzük. Ha megfőtt, öntsük le róla a vizet, és fedővel letakarva hagyjuk addig, amíg hámozhatóvá nem hűl. Meghámozzuk, hullámos késsel felszeleteljük. Meglocsoljuk citromlével, megszórjuk köménnyel. Egy tálban kikeverjük a joghurtot a sóval, a zúzott fokhagymával és ízlés szerinti porcukorral (pár csipetnyi). Óvatosan beleforgatjuk a felszeletelt céklát, majd megszórjuk negyed diógerezdekkel.
Előételként, ill. salátaként behűtve tálaljuk.

DIÓS-ROZSPELYHES CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: félliteres üveg kész céklasaláta, 2 savanykás alma, 10 dkg dióbél, 4 evőkanál rozspehely/ vagy zabpehely/ 1 kis szál tormagyökér, 2 dl majonéz, 2 dl kefir, 4 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál méz, só és őrölt fehérbors ízlés szerint

Elkészítése: A céklasalátát leszűröm, és vékony csíkokra vágom, a salátástálba szórom. Az almát megmosom, kicsumázom, és ugyancsak csíkokra vágom, majd a céklához rakom. A majonézt simára keverem a kefirrel, a rozs, vagy zabpehellyel, mézzel, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával, és a fele mennyiségű tisztított reszelt tormával. Hozzákeverem a finomra darált dió egyharmad részét, majd ráöntöm az almás céklára. Az egészet jól átforgatom, végül meghintem a megmaradt durvára tört dióval. A tálat befedem, és hűtőben érlelem.

FOKHAGYMÁS CÉKLASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 1 literes üveg céklasaláta, 1 tubus majonéz, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 szál tormagyökér (ecetes torma nem jó hozzá), 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése: A mártáshoz a majonézt nyomd egy mély tálba, keverd hozzá a tejfölt, sót, porcukrot és a törött borsot! A vöröshagymát tisztítsd meg és vágd fel nagyon apróra! A fokhagymát tisztítás után zúzd össze vagy présen nyomd át! Mindkét hagymát keverd bele a mártásba! A tormát tisztítsd meg, majd finom reszelőn reszeld le! A céklát szűrd le a levétől és vágd nagyon apró kockákra vagy csíkokra, ízlés szerint! A céklát és tormát keverd a fűszeres mártásba! Legalább két órán keresztül hűljön a hűtőszekrényben!
Megjegyzés: magában vagy pirított kenyérszeletkékkel tálald, vagy bármilyen száraz húsfélével tedd az asztalra!
40 perc alatt elkészíthető.

FŐTT CÉKLASALÁTA 01.
Elkészítése: Hámozzunk meg 10-15 dkg céklát, vágjuk fel egyforma széles metéltre. Öblítsük le, főzzük meg forró vízben, ízlés szerint kevés köménymaggal, sóval, 1-2 szelet maradjon nyersen. Ha a cékla puha, hűtsük ki, a nyers céklát reszeljük hozzá tormareszelőn, hogy szebb legyen a színe. Ízesítsük friss citromlével.

FŐTT CÉKLASALÁTA 02.
Elkészítése: 10-15 dkg céklát hámozzunk meg, vágjuk egyforma vékony metéltre. Kis darabkát tegyünk félre nyersen, a többit kevés sóval főzzük meg csak annyi vízben, amennyi ellepi. Ha a cékla megpuhult, a főzővizét ízesítsük kevés ecettel vagy citromlével, ízlés szerint cukorral, törött, szitált köménymaggal. A nyersen hagyott cékladarabkát tormareszelőn reszeljük meg és keverjük a salátához, hogy szebb legyen a színe. Az ecettel vagy citrommal 1-2 órát pihentetjük tálalás előtt.

GÖRÖG CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: 1 kiló apró cékla, 5-6 fokhagymacikk, fél csésze olívaolaj, 1 citrom leve, csipet oregánó
Elkészítése: A céklafejeket megmossuk, ledörzsöljük folyó víz alatt, levágjuk gyökereiket. A leveleket, szárakat félretesszük. A céklagumókat bő sós vízben puhára főzzük (kuktában gyorsabban megy, elég egy negyedóra, ha zsengék).
Leszűrjük, még langyosan ledörzsöljük a héjukat, majd az ily módon megtisztított gumókat kockákra vagy kerek szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük, rászórjuk az apróra vágott fokhagymát. Bő citromos olívaolajos öntetet készítünk, majd ráöntjük a céklára. Összekeverjük, és egy napig hagyjuk érni a hűtőben. Előételként, salátának tálaljuk.

HAGYMÁS CÉKLASALÁTA (FINN)
Hozzávalók: 1,5 kg, nagy lyukú reszelőn lereszelt ecetes cékla, 6 fej finomra reszelt hagyma, só, cukor, póréhagyma a díszítéshez

Elkészítése: A hozzávalókat lereszeljük, majd összekeverjük, karikára vágott póréhagymával díszítjük.

HAGYMÁS DARÁLT CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg cékla, 50 dkg vöröshagyma, ecet, cukor, só, őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A megmosott céklát a kuktafazékba, betétre teszem, aláöntök 2 dl vizet, és a gőzben puhára párolom. Ez kb. harminc perc. Ez alatt a vöröshagymát meghámozom, és elkészítem a saláta levét. 1,5 dl léhez összekeverek ecetet, vizet, sót, cukrot, őrölt fekete borsot ízlés szerint. A megpárolódott céklát meghámozom, és a vöröshagymával együtt nagy lyukú darálón átengedem. Üvegbe rakom, ráöntöm az ecetes levet, és jól lefedve két napig érlelem a hűtőszekrényben. Sokkal nagyobb adagban is érdemes elkészíteni, mert két hétig biztosan eláll. Erősen hagymás íze miatt nem biztos, hogy mindenki kedvelni fogja.

INDIAI CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg cékla, 3 savanyú alma, 5 dkg mazsola, 2 dl kefir vagy joghurt, citromlé, só, cukor, ízlés szerint

Elkészítése: A megmosott, és leszárazott mazsolát, kevés citromos vízben megáztatom. A céklát gondosan megtisztítom és héjában félig puhára főzöm. Meghámozom és lereszelem. Az almát megmosom, kicsumázom, és héjastul ugyancsak lereszelem, majd azonnal beleforgatom citromlébe, hogy ne barnulhasson meg. Ezután hozzákeverem a reszelt céklát, a megdagadt mazsolaszemeket, és ráöntöm a citromlével, cukorral és sóval elkevert kefirt. Jól összeforgatom, és lefedve érlelem a hűtőszekrényben két órán át. Szárnyas sűlthöz illik.

JOGHURTOS CÉKLASALÁTA 01.
Hozzávalók: 30 dkg cékla, 1 fej vöröshagyma, 2 pohár natúr joghurt, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítése: Ízléstől függően a céklát nyersen vagy főzve lereszeljük (konzervcékla is jó), hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, az egészet összekeverjük a joghurttal, végül sóval és borssal ízesítjük.
Elkészítési idő: 30 perc

JOGHURTOS CÉKLASALÁTA 02.
Hozzávalók: cékla 250 g, joghurt 50 g, só, feketebors, torma

Elkészítése: A héjában megfőzött céklát felszeleteljük, daraboljuk. Tálba téve sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tormát, majd leöntjük a joghurttal és hagyjuk összeérni.

KARÁCSONYI CÉKLASALÁTA 01.
Hozzávalók:
Reszelve: 3 ecetes cékla, 2 szál sárgarépa, kis fej hagyma, 2 alma, só, bors
A mártáshoz: 1 dl tejszín, kevés almaecet, cukor, reszelt torma

Elkészítése: A zöldségeket összekeverjük, fűszerezzük.
Elkészítjük a mártást, és külön tálkában kínáljuk a keverékhez.

KARÁCSONYI SALÁTA 02. (ENSALADA DE NAVIDAD)
Hozzávalók: 2 kis fej cékla, 1 sárgarépa, 1 fej saláta, 1 narancs, 1/2 ananászkonzerv, 1 banán; az öntethez: 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, 1/2 kávéskanál porcukor, egy kevés só

Elkészítése: Forró vízben külön-külön megfőzzük a céklát és a sárgarépát, de nem egészen puhára, hanem úgy, hogy egy kicsit ropogós maradjon. A vízből kivéve hagyjuk kihűlni. A céklát és a sárgarépát meghámozzuk. A fejes salátát megmossuk, leszárítjuk. Néhány nagy levelet félreteszünk, a többit csíkokra vágjuk. A céklát, sárgarépát, ananászt, a meghámozott narancsot kockákra vágjuk, és összeforgatjuk a metélt salátalevelekkel.
Az öntet elkészítése: valamennyi hozzávalót kis tálban egy kanállal alaposan összedolgozzuk, amíg a porcukor fel nem olvad. Ráöntjük az alapanyagokra, összekeverjük, a salátalevelekkel kibélelt tálba tesszük, és behűtjük. Mandula-, mogyoró-diódarabokkal díszítve tálaljuk.

KÜLÖNLEGES CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: 60 dkg cékla, 40 dkg alma, 4 dl kefir, 5 dkg dió, 20 dkg köményes sajt, 1 db citrom, 1 csomag snidling, ízlés szerint só

Elkészítése: A héjában megfőzött céklát, meghámozzuk, és kockára vágjuk, majd hozzákeverjük a meghámozott, felkockázott és citromlével meglocsolt almát. A kefirt sóval, snidlinggel és gorombára vágott dióval ízesítjük, és a salátaalapra öntjük. Hűtőben összeérleljük. Néhány szem diószemmel díszítve tálaljuk.

LENGYEL CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: 1 kg cékla, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 ek olaj, borecet, csipetnyi cukor, só

Elkészítése: Az olajon világosra sütjük az apróra vágott hagymát és beleforgatjuk a meghámozott nyersen durvára reszelt céklát. Sóval, egy ek borecettel ízesítjük, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, pótoljuk. Ha a cékla megpuhult, csipetnyi cukorral ízesítjük. Az íze kellemesen savanykás legyen, jégbe hűtve kínáljuk.

MAJONÉZES CÉKLA 01.
Hozzávalók: 1 kg cékla, 1 adag ecetes- sós-cukros páclé, 1 adag francia majonéz, 2 dl tejföl, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, só, a tetejére 1 keménytojás

Elkészítése: Sós vízben puhára főzzük a meghámozott céklát, majd leszűrve gyufaszálnyi darabokra vágjuk. Leöntjük a páclével, és abban hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. Beleforgatjuk a tejföllel hígított, reszelt hagymával ízesített majonézbe és tálba öntjük. A tetejét kemény tojás cikkekkel díszítjük.

MAJONÉZES CÉKLA 02.
Hozzávalók: 1 kg cékla, 1 nagy szál torma, ecetes- sós-cukros páclé, 2-3 evőkanál olaj

Elkészítése: Héjában megfőzzük a megmosott céklát (vagy kuktafazékban, bő vízben a jelzéstől számított 15 percig pároljuk). Utána még melegen - lehetőleg cifra késsel - meghámozzuk, és először félbevágjuk, majd felszeleteljük. Ráreszeljük a tormát, és annyi ecetes- sós-cukros páclével öntjük le, hogy ellepje, majd legalább egy napra jégbe hűtjük. A leve kellemes savanykás legyen. Üvegekbe töltve néhány hétig is frissen eltartható, mindig kéznél van ez a kellemes téli savanyúság. Tálaláskor olajjal meglocsoljuk.

MAJONÉZES CÉKLASALÁTA 01.
Hozzávalók: 1 kg cékla, 1 adag ecetes- sós-cukros páclé, 1 adag francia majonéz, 2 dl tejföl, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, só, a tetejére 1 keménytojás

Elkészítése: Sós vízben puhára főzzük a meghámozott céklát, majd leszűrve gyufaszálnyi darabokra vágjuk. Leöntjük a páclével, és abban hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. Beleforgatjuk a tejföllel hígított, reszelt hagymával ízesített majonézbe és tálba öntjük. A tetejét kemény tojás cikkekkel díszítjük.

MAJONÉZES CÉKLASALÁTA 02.
Elkészítése: 15 dg tisztára mosott céklát hámozzunk meg, és sajtreszelőn reszeljük finomra. Ezután mossunk meg 15 dg jonatánalmát, és kettévágva távolítsuk el a magházát, majd káposztareszelőn héjastól reszeljük durvára. Végül az egészet keverjük össze fél adag tartármártással. Másnapig hűtőszekrényben érleljük.

MAJONÉZES CÉKLASALÁTA 03.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre: 1 üveg ecetes céklasaláta (kész)
A salátamártáshoz: 2 dl majonéz, 1 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál ecetes torma, porcukor, só és törött bors, ízlés szerint, 2 savanykás alma, 2 narancs

Elkészítése: Mély tálban simára keverjük a majonézt a tejföllel, a zúzott fokhagymával és az ecetes tormával, majd porcukorral, sóval, borssal ízesítjük. A céklát leszűrjük, és nagyon vékony csíkokra vágjuk. Ismét lecsöpögtetjük, hogy aránylag száraz legyen. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és lereszeljük vagy felcsíkozzuk. A narancsot hámozás után ujjnyi vastag karikákra vágjuk, ezután a karikákat vékony csíkokra aprítjuk. A narancs kicsurgó levét felfogjuk, és a salátamártásba öntjük. Az egészet jól összeforgatjuk, és befedve legalább egy napig (de még jobb, ha két napig) hűtőszekrényben érleljük. Tálalás előtt átkeverjük, és barna kenyérrel, valamint sörrel kínáljuk.

MAJONÉZES-TÚRÓS CÉKLA
Hozzávalók: Félliteres üveg ecetes céklasaláta, 25 dkg tehéntúró, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 1 nagy fej vöröshagyma, só, cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors

Elkészítése: Az ecetes céklát levétől lecsöpögtetem és lereszelem, vagy finomra vagdalom. A majonézt, a tejfölt, a villával áttört tehéntúrót simára keverem, hozzáadom a megtisztított, nagyon apróra vágott (vagy fokhagymaprésen keresztülnyomott) és megsózott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és a tormát. Az őrölt fekete borssal, a sóval, a cukorral ízesítem, majd belekeverem a reszelt céklát. 1-2 evőkanál céklalével erősítem a cékla ízt, és jól lefedve néhány órán keresztül hűtöm. Tálalás előtt ismét megkeverem és barna kenyérrel kínálom.

NARANCSOS CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: 675 g párolt, vagy főzött cékla meghámozva, 1 narancs, meghámozva és cikkekre szeletelve, 2 evőkanál narancslé, 1 evőkanál cukor (lehetőleg barna), 1 teáskanál fahéj, só és őrölt bors, ízlés szerint

Elkészítése: A megfőtt céklát szeleteld bel és öntsd össze a narancsszeletekkel egy erre alkalmas edényben, vagy tálcán. Keverd el a narancslében a cukrot, hogy feloldódjon és add hozzá a fahéjat. Az így elkészült édes dresszinggel locsold meg a cékla és narancs szeleteket, majd tedd be a hűtőbe. A tálalás előtt a salátának minimum egy órát kell a hűtőben állnia, hogy az ízek összeérjenek.
Főzéskor mindig hagyd rajta a cékla héját. A főzési idő függ a cékla méretétől. A kisebbeknek elég 1 óra, míg a nagyobbaknak 2 óra hossza kell közepes lángon.

NYERS CÉKLASALÁTA 01.
Hozzávalók: 60 dkg apró cékla, 2 db nagy alma, 2 db kis vöröshagyma, 2 evőkanál citromlé, 1 ek méz, 1-1 csipet só, fehérbors és őrölt kömény, 2 evőkanál dióolaj

Elkészítése: A céklát langyos folyó csapvíz alatt gondosan lekeféljük, meghámozzuk és legyaluljuk. A céklacsíkokat beletesszük egy tálba. Az almát meghámozzuk, nyolcadokba vágjuk, kimagozzuk, és vékonyan felszeleteljük. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra aprítjuk. A citromlevet összekeverjük a mézzel, a sóval, a borssal és a köménymaggal. Az almát és a hagymát a céklához vegyítjük, ráöntjük a salátalét, végül rácsorgatjuk az olajat, és az egészet alaposan átkeverjük. Tehetünk még hozzá10 dkg reszelt, nyers zellergumót, és gyömbért is.

NYERS CÉKLASALÁTA 02.
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg cékla 2 ek frissen reszelt torma (vagy ecetes torma), 2 dl tejföl, só, cukor, köménymag, ecet

Elkészítése: A céklát kefével megsikáljuk, majd alaposan lemossuk, és nyersen meghámozzuk. Az almareszelő legfinomabb fokán pépesre reszeljük. Mély tálban 3 dl-nyi ecetes levet készítünk, amelyet a tormával, a sóval, a cukorral és a köménymaggal ízesítünk. A reszelt céklát a lébe beleöntjük, majd jól összekeverjük. A befedett tálat a hűtőszekrénybe tesszük, és legalább 1 napig érleljük, de az sem baj, ha hosszabb ideig áll fogyasztás előtt. (Akár háromszoros adagban is érdemes készíteni, mert nagyon sokáig eláll.) Közvetlenül tálalás előtt a salátás tányérokra adagolt nyers céklasalátát leöntjük tejföllel. Nagyon egészséges, sok vitamint tartalmazó saláta-savanyúság. (Télen napi vitaminszükségletünket egy adag céklasaláta majdnem teljesen fedezi.)
Elkészítési ideje: kb. 40 perc

NYERS CÉKLASALÁTA 03.
Hozzávalók: 1 kg cékla, egy nagy szál torma, ecet, só, porcukor, olaj

Elkészítése: A céklát nyersen meghámozzuk, tökgyalun legyaluljuk és ecettel, sóval néhány napig állni hagyjuk. Ezután tesszük bele a reszelt tormát, a cukrot és üvegbe nyomkodjuk. Tálalás előtt a kiszedett adagba egy kevés olajat keverünk.

NYERS CÉKLASALÁTA 04.
Hozzávalók: 1 kg cékla, 1 adag ecetes- sós-cukros páclé, 1 fej vöröshagyma, 1 szál torma, 2-3 ek olaj

Elkészítése: A nyersen meghámozott céklát nagyobb lyukú reszelőn megreszeljük. Közé keverjük a finomra vágott vagy reszelt vöröshagymát, a reszelt tormát és egy kevés páclével meglocsoljuk. Jól összekeverjük, és szorosan üvegekbe tömjük. Legalább 1 hétig állni hagyjuk, ha kell, utána ízesítjük. Mindig csak annyit keverünk össze egy kevés olajjal, amennyit tálalunk.

NYERS CÉKLASALÁTA 05.
Hozzávalók: 1 kg cékla, 1 közepes méretű citrom, 2 dkg cukor, őrölt köménymag, reszelt torma

Elkészítése: A céklát alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd finomra reszeljük és hozzákeverjük ízlés szerinti mennyiségben a sót, a cukrot, a kicsavart citromlevet, az őrölt köménymagot és a reszelt tormát. Hűtőszekrényben hagyjuk összeérni. Salátás tányéron, kevés tejföllel megöntözve tálaljuk.

NYERS CÉKLASALÁTA 06.
Elkészítése: 10-15 dkg céklát tormareszelőn megreszelünk, vízzel hígított citromlével keverve 1-2 óra hosszat pihentetjük. Leszűrjük, 1 evőkanál olajjal tálaljuk.

NYERS CÉKLASALÁTA 07.
Elkészítése: 10 dkg hámozott céklát tormareszelőn reszeljünk meg, sózzuk meg ízlés szerint, pihentessük letakarva 1-2 óra hosszat, ízesítsük kevés citromlével, esetleg ecettel. Édesíthetjük mézzel vagy cukorral.

NYERS CÉKLASALÁTA MAJONÉZZEL
Elkészítése: Tormareszelőn reszeljünk meg 10 dkg nyers céklát. Keverjük össze sóval, citromlével és majonézzel.

PROVANCEI CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: 75 dkg cékla, 1 dl olaj, 1 kis fej vöröshagyma, só, ecet

Elkészítése: A héjában megfőzött céklát, kockára vágjuk. Megforrósítjuk az olajat, átsütjük rajta a céklakockákat, és melegen tálba öntjük. Belereszeljük a hagymát, megöntözzük az ecettel és megsózzuk. Végül ráöntjük az olajat, amiben sült, és néhány órára hűtőbe tesszük.

RESZELT CÉKLA (FINN)
Hozzávalók: 50 dkg finomra reszelt nyers cékla, 1 uborka és 1 nagy alma durvára reszelve, 1 dl joghurt, 1 ek reszelt torma vagy méz

Elkészítése: a hozzávalókat összekeverjük.

RESZELT CÉKLASALÁTA 01.
Hozzávalók: 2 kg cékla, fél bögre reszelt torma, 1 kávéskanál köménymag, 2 evőkanál só, 3-4 evőkanál cukor, 2 és fél dl 10 %os ecet, 1 mokkáskanál szalicil, 2 darab alma

Elkészítése: A céklát tisztára mossuk, megtörölgetjük és sütőben nem egész puhára megsütjük, ha megsült a héját lehúzzuk és egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a reszelt tormával, a reszelt almával, köménymaggal, cukorral, sóval és állni hagyjuk. Ha levet engedett, ráöntjük az ecetet és óvatosan összekeverjük. Üvegekbe rakjuk, rászórjuk a szalicilt, dupla celofánnal lekötjük. Az üvegeket papírba csavarjuk, nedves gőzbe tesszük, 10-15 percig gőzöljük, és az edényben hagyjuk kihűlni. Hideg húsokhoz kitűnő saláta. Ebből a salátából mártást és levest is készíthetünk.

RESZELT CÉKLASALÁTA
Elkészítése: 1-2 fej céklát megmosok, meghámozok és nyersen, sajtreszelőn megreszelem. Egy szál tormával ugyanezt teszem, majd összekeverem a lereszelt céklával. Sózom, kevés őrölt köménymaggal, egy-két evőkanál kristálycukorral, öt-hat evőkanál 20%-os ecettel ízesítem. Vigyázni kell a cukorral, mert a cékla idővel megédesedik. Néhány óra hosszat (szorosan lefedve) állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek (de az aromája ki ne szellőzzön). Hideg ételekhez, főtt húsokhoz, virslihez, sült- és főtt kolbászhoz kitűnő saláta.

SÜLT CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: 24 kicsi cékla a zöldjével együtt, 1 ek olívaolaj, 1 ek vaj, 1 ek kapor, 1 ek balzsamecet, 2 ek tejföl vagy joghurt, 10 dkg felaprított pörkölt mogyoró, só és bors, ízlés szerint

Elkészítése: Mosd meg, és tisztítsd le a céklát. A zöldjét vágd le, és tedd félre. A céklát forgasd meg olívaolajban, majd helyezd sütőedénybe. Fedd le, majd süsd 200 fokon 35-40 percig, amíg puha nem lesz. Miután kivetted a sütőből, hagyd kihűlni, és hámozd meg. Vágd félbe hosszában, majd sózd és borsozd ízlés szerint.
Mosd meg alaposan a zöldjét, majd melegítsd meg a vajat egy serpenyőben, és tedd bele. Egy percig kevergesd, hogy megfonnyadjon. Vedd ki, tegyél egy lábosba balzsamecetet, forrald fel, majd keverd el a vajban. Helyezd bele a céklát is, és forgasd meg az ecetben.
Tedd a céklát egy tálba, és rendezd el a levelekkel együtt gusztusosan, majd szórd meg kaporral és pörkölt mogyoróval. Ezután öntsd nyakon egy kis tejföllel vagy joghurttal, s a végén ízesítsd egy kis borssal.
TOJÁSOS CÉKLASALÁTA
Elkészítése: Előző nap készítsünk egy adag tartármártást. Másnap mossunk meg 0,5 kg céklát, 20 dg tömör burgonyát, és mérsékelt tűzön süssük puhára. Még melegen hámozzuk meg, majd tegyük félre. (Forrón hideg vízbe mártva könnyebben lejön a cékla héja.) Közben sós vízben főzzünk keményre 2 tojást, majd hámozzunk meg 10 dg savas ízű nyári almát, és metsszük ki a magházát. (Télen jonatánalmát használhatunk hozzá.) Utána a megtisztított céklát, burgonyát és almát aprítsuk kb. 0,5 cm széles kockákra. Vágjunk vékony szeletekre egy diónyi lilahagymát, öntsünk rá 0,5 dl vizet, és ízesítsük kevés sóval, cukorral, almaecettel, valamint egy csipet őrölt fehér borssal. Adjuk hozzá az összevágott céklát, burgonyát, és néhányszor átkeverve pácoljuk, amíg a salátalevet felszívják. Vágjuk apróra a megtisztított és felszeletelt kemény tojásokat is. Végül keverjük a zöldségeket a teljes adag (0,5 kg) tartármártáshoz. Szórjunk rá egy kis csomó apróra vágott metélőhagymát, a feldarabolt tojást, és finoman forgassuk bele. A különleges ízek kedvelői kevés apróra metélt kaprot is tehetnek bele. Hűtőszekrényben másnapig érleljük, és hidegen tálaljuk. Előtte keverjük át, hogy egyenletes legyen a színe.

TORMÁS CÉKLASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg cékla, 6-7 dl víz, 1 szál torma, só, cukor, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A céklát gondosan megmossuk, és még nedvesen főzőedénybe tesszük. Közepes hőfokra felmelegítjük, majd a gázt a legalacsonyabb fokozatra kapcsoljuk. Addig pároljuk, amíg a céklát megnyomkodva, már nem érezzük nyersnek. Közben elkészítjük a saláta levét: a vizet cukorral, sóval és a zúzott fokhagymával ízesítjük. A tormát közben megtisztítjuk, és lereszeljük.
A céklát meghámozzuk, és hullámos élű, recés késsel vékony szeletekre vágjuk (vagy az almareszelő legnagyobb lyukán lereszeljük). A még meleg céklát beletesszük a salátalébe, és hozzáadjuk a reszelt tormát. Ezután jól összekeverjük. Ha kihűlt, befedjük, és a hűtőszekrénybe tesszük.
Mivel a céklasaláta nagyon sokáig eláll a hűtőszekrényben, ezért akár háromszoros adagban is érdemes készíteni.

TÖRÖK CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: 1 kg cékla, 4 dl joghurt, 4 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi só, pirospaprika, őrölt bors, őrölt kömény

Elkészítése: A héjában megfőzött céklát, ujjnyi hosszú darabokra vágjuk. Tálba téve megsózzuk, borsozzuk és leöntjük a joghurttal, amelybe tört fokhagymát, őrölt köményt kevertünk. Végül meghintjük a pirospaprikával és behűtjük.

UKRÁN CÉKLASALÁTA 01.
Hozzávalók: 0.5 kg cékla, 2 dl tejföl, ecetes torma, só

Elkészítése: Alaposan megmossuk, és sós vízben megfőzzük a céklát, majd meghámozva ceruzányi, öt centi hosszú darabokra vágjuk. Még melegen leöntjük ecetes- sós-cukros páclével, és ebben hagyjuk kihűlni. Végül leszűrjük, és összekeverjük a tejföllel, amelyet egy doboz ecetes tormával, egy kiskanál mustárral, késhegynyi sóval ízesítettünk. Jól behűtve kínáljuk.

UKRÁN CÉKLASALÁTA 02.
Hozzávalók: 1 kg cékla, 4 dl tejföl, 1 üveg ecetes torma, 5 dkg dió, 2 kk mustár, só, ecet, cukor

Elkészítése: A héjában megfőzött céklát 5 cm hosszú, ceruza vastagságú darabokra vágjuk. Ecetes- sós-cukros páclével leöntjük, és abban hagyjuk kihűlni. A tejfölt simára keverjük a mustárral, az ecetes tormával és sóval ízesítjük. Ezzel a mártással keverjük össze a leszűrt, jól lecsepegtetett céklát. Tálba öntjük, és a tetejére hintjük az apró darabokra vágott diót. Jó hidegen tálaljuk.

ZELLER ÉS CÉKLASALÁTA
Elkészítése: Szép rózsaszín salátát kapunk, ha zellert és céklát nyersen, együtt megreszelünk és tálalás előtt egy órával, ízes ecetes- cukros-mustáros salátalébe tesszük.

ZELLERES CÉKLASALÁTA
Elkészítése: Jól megtisztított zellert és céklát külön-külön, sós vízben puhára főzünk. Vagy reszelőn megreszeljük, vagy egész finoman megvágva ízes salátamártásba tesszük 1-2 órával a tálalás előtt. Egész vékony karikára vágott vöröshagymát is tehetünk bele.