Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Cézár saláták


AZ ÁLLÍTÓLAG EREDETI RECEPT
A saláta eredete Cesare Cardini (1896-1956) nevéhez fűződik, akinek a 20-as években a mexikói Tijuanaban (a kaliforniai határhoz közel) szállodája és étterme volt. Cardini, olasz bevándorlók fiaként elsősorban itáliai konyhát vitt.
Történt aztán egy szép napon, pontosabban 1924. július 4-én, hogy ünnepnap lévén (Amerika a függetlenségét ünnepelte) nagyobb társaság lépett az étterembe. A személyzet enyhe pánikba esett, hisz ekkora tömeg ellátására a konyha nemigen volt felkészülve. No de Cardini úr feltalálta magát. A vendégek előtt, az olasz konyha alapvető hozzávalóiból keverte össze salátáját: római salátát tépkedett, majd fokhagymás ízesítésű olívaolajjal, frissen facsart citromlével, piciny Worcestershire-mártással, frissen reszelt parmezánnal, nyers tojással és pirított kenyérdarabkákkal vegyítette, majd sózta és fekete borsot tekert rá. A salátának olyan sikere lett, hogy minden asztalnál rendeltek belőle.
Forrás: Wikipédia

BROKKOLIS CÉZÁR-SALÁTA
Hozzávalók 1 adaghoz:
A salátához: só, kb. 45 deka brokkoli (megtisztítva 30 deka), 1/2 szikkadt zsemle, 2 fej retek (10 deka)
Az öntethez: 4 deka friss parmezán, 3/4 deci olívaolaj, 2 evőkanál friss citromlé, 1 kávéskanál szardellapaszta, 2 kávéskanál mustár, 1 fokhagymagerezd, frissen őrölt bors

Elkészítése: Vizet engedek egy fazékba, teszek bele sót, és felforralom. Amíg melegszik, előkészítem a brokkolit.
A megmosott zöldséget rózsáira szedem, majd a rózsákat kb. 3 centi átmérőjű falatokra darabolom. A falatokról levágom a vastag szárrészeket, de a zsengéket meghagyom. Ha már forr a víz, beleszórom a brokkolit, és néhány perc alatt roppanósan puhára főzöm. Ezután leszűröm, majd hideg vizet engedek rá, és papírtörlőn szétterítve megszárítom.
Miközben a puha brokkoliról lecsöpög a víz, felkockázom a szikkadt zsemle felet, és száraz teflonserpenyőben – amelyben nyugodtan lehet olaj nélkül ügyködni –, kevergetve aranybarnára pirítom. A megpirított zsemlekockákat félreteszem, amíg kihűlnek.
Ezután elkészítem a kifejezetten sűrű, dús öntetet. A turmixgépbe reszelem a parmezánt, ráöntöm az olívaolajat meg a friss, leszűrt citromlevet, és belekanalazom a szardellapasztát meg a mustárt. Utána hozzáreszelem a megpucolt fokhagymagerezdet, és tekerek a gépbe frissen őrölt borsot is. Pillanatok alatt pépesítem az egészet, és az öntet ezzel készen is van.
Már csak annyi maradt, hogy a megmosott retket felkockázzam, és egy jól záródó műanyagdobozban összekeverjem a brokkolival meg 1 evőkanálnyi sűrű öntettel. (A maradék öntetet leFolpackozva a hűtőben szoktam tartani. 1 hétig kutyabaja sem lesz, és bármilyen más zöldséghez is nagyon finom.)
A kész brokkoli salátát berakom a hűtőbe, a kihűlt, pirított zsemlekockákat pedig kint hagyom a konyhapulton. Másnap a zsemlekockákat alufóliába csomagolom, és a salátával együtt magammal viszem. Ebédkor a parmezános brokkolira rászórom a ropogós kockákat, és az egészet nagy élvezettel megeszem.

CAESAR Á LA KÁRPÁTIA
Hozzávalók: 1 fej ropogós római saláta, 2 zsemléből készített fokhagymásan pirított zsemlekocka, 6-8 dkg-nyi szardellacsík, fehér bors, 1 tojás sárgája, 1 dl hidegen sajtolt olívaolaj, 2 dl balzsamecet, 1 kanál francia mustár, két kanál reszelt parmezán sajt

Elkészítése: A megmosott saláta külső leveleit darabokra tépkedjük, belsejét egyben hagyjuk. A szardellacsíkok kétharmadát pépessé dolgozzuk össze a fokhagymával és a tojások sárgájával, a mustárral és a balzsamecettel, majd habverővel folyamatosan adagolva hozzáadjuk az olívaolajat. A majonézre emlékeztető, de annál hígabb és erősebb ízű öntetből közvetlen a tálalás előtt annyit adagolunk a parmezán sajttal megszórt és a pirított zsemlekockákkal összekevert salátalevelekre, hogy kellemesen befedje, de ne áztassa el azokat. A salátát megszórjuk kevés őrölt borssal, tetejét szardellacsíkokkal díszítjük, azonnal tálaljuk.

CÉZÁR CSIRKESALÁTA TÉSZTÁVAL
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 60 dkg spagetti, 1 fej saláta, 30 dkg paradicsom, 3 dkg bazsalikom, 3 zöldhagyma, 8 dkg dressing, 5 dkg petrezselyem, 10 dkg feta sajt, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A csirkét süsse meg roston és aprítsa falatokra. A spagettit főzze meg. A salátát szeletelje vékonyra, a paradicsomot (lehetőleg aprót) felezze, vagy még apróbbra vágja, a zöldhagymát szeletelje vékonyra, a petrezselymet aprítsa finomra, a sajtot morzsolja szét, a fokhagymát törje át.
Nagy tálban keverje jól össze az alkotókat, hagyja összeérni 1 órát, esetleg hűtse.

CÉZÁR SALÁTA 01.
Hozzávalók: 3 nagy fokhagymagerezd, 3 leszárított szardellafilé (anchois), 1 kk fűszeres só, 1/4 kk. mustár, 1 csepp, csípős borsmártás, 1 ek. Worcester-szósz, 4 kk. vörösbor, 2 ek citromlé, 1/3 pohárborecet, 2 tojássárgája, 1 pohár növényi olaj, 2 fej saláta, 450 g főtt, apróra vágott szalonna, 1 pohár pirított zsemlekocka, 3/4 pohár reszelt sajt (keményfajta)

Elkészítése: Egy acélkéses konyhai robotgéppel szétmixeljük a fokhagymát és a szardella-filéket. Miközben működik a robot, hozzáadjuk a sót, a csípős borsmártást, a Worcester-szószt, a vörösbort, a citromlét és az ecetet. Beletesszük a két tojássárgáját, és addig mixeljük, amíg jól el nem keveredik. Mixelés közben szép lassan hozzáadjuk az olajat is.(Saját megjegyzés: aki nem szereti nyersen a tojás, az meg is főzheti, s úgy mixeli bele a pasztába - annak idején anyukám a tartármártást is főtt tojássárgájával csinálta) Felvágjuk a salátát, és összekeverjük a szalonnával és a zsemlekockával. Összeforgatjuk az öntettel. Hozzáadjuk a sajtot, és újra átforgatjuk.

CÉZÁR SALÁTA 02.
Hozzávalók: 1 nagy fej saláta, 18 vékony szelet bagett kenyér, 2 dl olívaolaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 tojás, 2 nagy citrom leve, 5 dkg parmezán, frissen őrölt fekete bors, só
Elkészítése: Szedjük szét a salátaleveleket, majd alaposan mossuk meg és csepegtessük le. Dobjuk el a saláta kemény és hervadt részeit, az ép leveleket konyhaollóval vágjuk csíkokra.  Vágjuk a kenyérszeleteket kis kockákra. Melegítsünk meg 4 ek. olajat egy serpenyőben, tegyük bele a zúzott fokhagymát, és futtassuk meg benne a kenyérkockákat. Hagyjuk kihűlni. Főzzük a tojásokat félkeményre: amikor a víz forrni kezd, tegyük a lángot takarékra, és így főzzük 2 percig. Azonnal öblítsük le hideg vízzel és szedjük le a héját.  Facsarjuk ki a citromot, öntsük a levét egy tálkába, és adjuk hozzá cseppenként a maradék olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk. Tegyük a salátát salátástálba és öntsük rá az öntetet, keverjük össze alaposan, és tegyük félre 10 percre, hogy jól átjárja a mártás íze. Vágjuk a tojásokat hosszában négyfelé, azután a szeleteket vágjuk még egyszer félbe keresztben. Keverjük bele a salátába a pirított kenyérkockákkal együtt, majd szórjuk rá a reszelt parmezánt. Azonnal tálaljuk.

CÉZÁR SALÁTA 03.
Hozzávalók 6-8 főre: 1 fej saláta, fokhagyma granulátum, 6 dkg szardella, 15 ml Dijoni mustár, bors, 1 citrom leve, 1,7 dl olívaolaj, 1 tojás, 12 dkg frissen reszelt parmezán sajt Pirítóshoz: fél előző napi francia kenyér, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj

Elkészítése: A kenyeret vágjuk apró kockákra. Tegyük forró olajba fokhagyma granulátumot és a kenyérkockákat, és pirítsuk 2-3 percig, majd tegyük szalvétára. Kezünkkel tépkedjük apróbb darabokra a fejes salátát és vágjuk egészen apróra a fokhagymát. A szardellapasztát törjük össze villával, adjuk hozzá a fokhagymát, a borsot, öntsük hozzá a citromlevet, és habverővel keverjük össze az öntetet és adjuk hozzá az olívaolajat. Majd adjuk a salátát az öntethez és keverjük jól össze. Üssünk fel egy tojást, és nyersen keverjük a salátához. (összetartja és gazdagítja a salátát.) Adjuk hozzá a salátához a fokhagymás pirítósok felét és a parmezán kétharmadát. A többivel külön-külön díszítjük a salátaadagokat.
CÉZÁR SALÁTA 04.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemell filé, fél fej saláta, 50 dkg uborka, 50 dkg paradicsom, 1 dl tejszín, 2 dl ezer sziget salátaöntet, 2 dl tejföl, kevés olívaolaj, 10 dkg trappista sajt, só, szárnyas fűszerkeverék

Elkészítése: A csirkemellfilét csíkokra vágjuk, sóval, szárnyas fűszerrel meghintjük, és 2 dkg olívaolajon átsütjük, majd egy kis víz hozzáadásával megpároljuk.
Közben a tányérok aljára teszünk 2-3 salátalevelet, a cikkekre vágott paradicsomot, a csíkokra szelt uborkát.
Elosztjuk rajta a csirkehúst, és leöntjük a tejszínből, ezer sziget salátaöntetből és tejfölből álló öntettel, melybe belekeverjük egy kevés olívaolajat és ízlés szerint egy kis sót. Tetejét reszelt sajttal megszórva azonnal fogyasztható.

CÉZÁR SALÁTA 05.
Hozzávalók: 20 dkg csirkemell, grill fűszerkeverék, 1 fejes saláta, 5 dl joghurt, 2 KNORR Joghurtos salátaöntet-por, kapribogyó, fokhagyma, pirított kenyérkocka, reszelt parmezán, só, bors

Elkészítése: A salátát megmossuk, lecsöpögtetjük és csíkokra vagdaljuk. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, majd grill fűszerkeverékkel megszórjuk és fél órát állni hagyjuk, majd serpenyőbe rakva megsütjük. A joghurtot összekeverjük a salátaöntet-porral, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A salátát összekeverjük az így elkészített öntettel és a kapribogyóval. Adagonként tányérra rendezzük, és a tetejére helyezzük a húst. Megszórjuk reszelt parmezánnal és a pirított kenyérkockákkal. Díszíthetjük paradicsommal és petrezselyemmel.

CÉZÁR SALÁTA 06.
Hozzávalók:
A pirított kenyérkockákhoz: 2 nagy gerezd fokhagyma, 3 evőkanál extraszűz olívaolaj, 2 csésze (0,5 liter) kenyérkocka francia bagettből vagy fehérkenyérből, só
A salátához: 1 db tojás, 1 teáskanál Worcestershire-szósz, 3 teáskanál frissen facsart citromlé, 1 közepes gerezd összepréselt fokhagyma, só. 1/2 teáskanál frissen őrölt bors, 1 1/2 teáskanál szardellapaszta vagy 4 db kis szardella, 1 teáskanál kapribogyó, 1 teáskanál dijoni mustár, 1/3 csésze (8 cl) extraszűz olívaolaj, 1/3 csésze (8 cl) frissen reszelt parmezán sajt, 2 közepes fej római saláta

Elkészítése: A pirított kenyérkockák elkészítése: Vágjuk fel a kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra. A kés lapjával (vagy fokhagymanyomóval) préseljük össze a 2 nagy gerezd fokhagymát. Egy tálban keverjük össze a fokhagymát, az olívaolajat és a kenyérkockákat. Ízlés szerint sózzuk meg, keverjük addig, amíg a szósz egyenletesen bevonja a kenyérkockákat. Tegyük a kenyérkockákat tepsibe, egyenletesen terítsük el, és 350 fokra előmelegített sütőben pirítsuk aranybarnára. A salátaöntet elkészítése: A tojást tegyük forrásban lévő vízbe, és 45 másodpercig főzzük. Utána vegyük ki, és hagyjuk lehűlni. Préseljük össze a fokhagymát, és tegyük nem fémből készült keverőtálba. Adjuk hozzá az előzőleg összetört szardellákat vagy a szardellapasztát, a reszelt parmezán felét, a Worcestershire-szószt, a citromlét, a kapribogyót, a mustárt és a héjától megtisztított tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Folyamatos keverés közben lassan adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük simára az összetevőket (ha az olívaolajat túl gyorsan adjuk hozzá, akkor az kiválik). A saláta elkészítése: Tegyük fa, üveg vagy műanyag (de nem fém) salátástálba a 3-5 cm-es kockákra felvágott salátát. Adjuk hozzá az öntet felét, keverjük össze. Adjuk hozzá a maradék öntetet, a maradék parmezán sajtot, a kenyérkockákat, és újra keverjük össze.

CÉZÁR SALÁTA 07.
Hozzávalók: Egy fej saláta, 5 deka spenót, egy gerezd fokhagyma, egy deci olaj (ha van, olíva), egy citrom leve, egy tojásságra, egy kávéskanál mustár (ha van, dijoni), 5-8 deka reszelt parmezán (ha több, nem baj), só

Elkészítése: Az összetört fokhagymához adjuk hozzá az olívaolajt és a citrom levét. Keverjük fel egészen habosra, majd tegyük bele a tojássárgáját és a mustárt, keverjük simára. Szórjuk bele a reszelt sajt felét, és keverjük össze, sózzuk meg ízlés szerint. A megmosott és apró darabkára tépett spenótot Egy tálban összekeverjük. Öntsük le rá a mártást, majd hintsük meg a tetejét a maradék sajttal. Kemény tojással, saláta-vagy spenótlevéllel díszíthetjük.

CÉZÁR SALÁTA 08.
Hozzávalók 4 adaghoz: 1 nagy vagy 2 kisebb fej jégsaláta, 4 tojás, 10 deka vaj, 10 deka parmezán (egy darabban), 2 szikkadt zsemle, frissen őrölt bors,
Az öntethez: 3 gerezd fokhagyma, 1 citrom, 1 teáskanál szardellapaszta, 2 evőkanál dijoni mustár, 2 teáskanál Worcestershire - szósz, 1 és 1/2 deci olívaolaj

Elkészítése: Először bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat) és egy lábosba felteszek forrni vizet a tojásoknak. Aztán szétszedegetem a jégsaláta ropogós leveleit, és miután megmostam, majd cafatokra tépkedtem őket, salátacentrifugában vagy papírtörlőre terítve megszárítom mindet.
Utána beledobom egy kis lábosba a vajat, hozzáreszelek 5 dekányi parmezánt, és gyengéd lángon összeolvasztom a kettőt. Miközben egymásba lágyulnak, felvágom centis kockákra a szikkadt zsemléket, aztán beleszórom az összes kockát egy tálba, és ha kész a vajas-parmezános olvadék, nyakon öntöm vele a zsemlefalatokat. Kis időre félreteszem a zsemlekockákat, és rátérek a tojásokra, azaz lassan, egy kanál segítségével beleengedem egyenként mind a négyet a lobogva forró vízbe. Beállítom a főzővekkert 6 percre, hogy időben csörögjön, tehát még véletlenül se főzzem túl keményre a tojásokat. Nem hagyományos, de nagyon praktikus módszerként, a salátaöntetet a turmixgépben szoktam elkészíteni. Belereszelem a gépbe a megpucolt fokhagyma-gerezdeket, ezekhez hozzáfacsarom a citrom átszűrt levét, nyomok melléjük kevés szardellapasztát, kanalazok bele mustárt, és némi Worcestershire-szósz után beleöntöm az olívaolajat is, de először csak néhány evőkanálnyit. Aztán bekapcsolom a gépet, és amikor a kezdő mennyiségű olívaolajat már alaposan felvette a sűrű szósz, akkor három részletben hozzádolgozom a többi olajat is. A kész öntetet bent hagyom a gépben, mert innen a legkönnyebb átlötykölni a salátára.
Következő lépésként sütőpapírt fektetek egy nagy tepsire, és az időközben langyosra hűlt, ragadós zsemlekockákat szétszedegetve rárakosgatom egymás mellé. A zsemlefalatokat betolom 8 percre a forró sütőbe, és amíg illatosan ropogósra pirulnak, hideg vizet engedek a belül lágy, kívül kicsit remegős tojásokra, aztán meghámozom őket.
Tálalás előtt egy nagy tálban összekeverem a száraz salátaleveleket az öntettel, majd a mártásos fodrokat igazságos elosztom a tányérokon. A salátakupacokra rádobálom a ropogós zsemlekockákat, óvatosan rájuk ültetek egy-egy kicsit remegős főtt tojást, és a megmaradt parmezánból krumplihámozóval hajszálvékony szeletkéket gyártok, amelyekkel gazdagon megszórom a salátakompozíciókat. Persze frissen őrölt bors - mint szerintem annyi mindenhez -, ezekre is jöhet még.

CÉZÁR SALÁTA 09.
Hozzávalók: 1 fej saláta, 15 dkg csirkemell, 4 szelet kenyér kockára vágva, pirítva, 5 dkg reszelt parmezán, 1 tojás sárgája, 1 tk dijoni mustár, 3 bors fűszerkeverék, oregánó, bazsalikom, petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek citromlé, só, 1 dl tejszín, olaj

Elkészítése: A tojássárgáját kikeverjük a mustárral, és annyi olajjal, hogy sűrű, krémes állagú legyen. Fűszerezzük, végül habverővel elkeverjük benne a tejszínt is. A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, kevés olajon aranyszínűre sütjük, majd felcsíkozzuk. A salátát leveleire szedjük, s a hússal, kenyérkockával tányérra rétegezzük, meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk a reszelt sajttal.

CÉZÁR SALÁTA 10.
Hozzávalók: 3-4 szelet fehér kenyér, 4 gerezd fokhagyma, 1 fej jégsaláta, 4-5 paradicsom, 1 dl olíva olaj, őrölt bors, reszelt parmezán sajt
Öntet: 5 db szardella-ringli, (péppé zúzva), 2 tojás, 1 citrom leve, 1 kis kanál Dijoni mustár, 2 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál olaj, színes bors keverék, díszítésnek

Elkészítése: Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne az apróra vágott fokhagymát, majd kidobjuk belőle. Ebbe az olajban aranybarmára pirítjuk a kockára vágott kenyeret. A saláta leveleket mély tálba rendezzük, összetépkedve. A paradicsomot kockára vágva adjuk hozzá.
Az öntethez valókat összekeverjük vagy turmixoljuk. Az öntet felével meglocsoljuk a salátát, és lazán elkeverjük vele, ízesítjük őrölt borssal.
A tetejére szórjuk a kenyérkockákat és a reszelt parmezánt.
Díszítésnek színes- piros, fekete, zöldborssal szórjuk meg. A maradék öntetet külön tálkában kínáljuk a saláta mellé.

CÉZÁR SALÁTA 11.
Hozzávalók: 1 fej ropogós római saláta, 2 zsemléből készített fokhagymásan pirított zsemlekocka, vagy 2 szelet kenyérből kenyérkocka, 6-8 dkg-nyi szardellacsík, vagy szardellapaszta, fehér bors, 1-2 tojás sárgája, 1 dl extra szűz olívaolaj, 1-2 dl balzsamecet, 1 evőkanál francia mustár (Dijoni), 2-3 evőkanál reszelt parmezán sajt

Elkészítése: A megmosott saláta külső leveleit darabokra tépkedjük, belsejét egyben hagyjuk, vagy csak levelekre szedjük.
A szardellacsíkok kétharmadát, vagy a pasztát pépessé dolgozzuk össze a fokhagymával és a tojások sárgájával, a mustárral és a balzsamecettel, majd habverővel - és folyamatosan adagolva - hozzákeverjük az olívaolajat is.
A majonézszerű, de annál azért jóval hígabb és erősebb ízű öntetből közvetlen a tálalás előtt annyit adagolunk a parmezán sajttal megszórt és a pirított zsemlekockákkal összekevert salátalevelekre, hogy azt majdnem teljesen befedje, de még ne áztassa el.
A salátát megszórjuk kevés őrölt borssal, tetejét az esetleg megmaradt szardellacsíkokkal díszítjük, és azonnal tálaljuk.
Javaslat, figyelmeztetés: Minden hozzávalót hidegen keverjünk össze, különben a saláta össze fog esni! Ha mégis összeesne, akkor adjunk hozzá kevés majonézt álcázás gyanánt!

CÉZÁR SALÁTA 12.
Hozzávalók:
Az öntethez: 2 db közepes erőspaprika, 0,8 dl pirított tökmag, 2 gerezd fokhagyma, negyed teáskanál őrölt fehérbors, 1 teáskanál só, 1,5 dl salátaolaj, 0,6 dl vörös borecet, 10 dkg reszelt parmezán, 1 csokor koriander zöld, 3,6 dl majonéz, 0,6 dl víz
A salátához: 2 db kukoricaliszt tortilla, 1 fej fodros saláta, 10 dkg parmezán sajt, 1-1 db zöld, sárga és piros húsú paprika, 10 dkg főtt kukoricaszem

Elkészítése: Az öntet hozzávalóit (a korianderlevél, a majonéz és a víz kivételével) tegye turmixgépbe. Körülbelül 10 másodperc alatt pépesítse. Ekkor forgassa bele az apróra vagdalt koriander zöldet. Öntse a majonézt és a vizet fém üstbe, és habverővel keverje krémessé. Óvatosan forgassa össze a másik keverékkel, majd jól zárt edényben tegye hűtőszekrénybe. (Három napig eltartható.)
A saláta összeállításához a tésztát vagdalja apró kockákra, majd a forró olajban süsse ropogósra, és csepegtesse le. A grillben megsütött paprikákat kockázza fel. A megmosott salátalevelekkel bélelje ki a tálat. Szórja bele a tortillát, majd a színes paprikákat. Locsolja meg az összeérett öntettel. Erre szórja a kukoricát, végül reszelt sajttal gazdagon megszórva és lehűtve tálalja.

CÉZÁR SALÁTA 13.
Hozzávalók: 40 dkg csont és bőr nélküli főtt tyúkmell, 1 fej vöröshagyma, 2 kemény tojás, 2 evőkanál olajbogyó, 2 zöldpaprika, 3 evőkanál marinált paradicsompaprika, 2 evőkanál borecet, 4 evőkanál olaj, 1 csokor snidling, só (ízlés szerint), törött fekete bors

Elkészítése: Az ecetet összekeverjük az olajjal, megsózzuk, megborsozzuk és a fele, finomra vágott snidlinget belekeverjük. A főtt tyúkmellet nagyon vékony csíkokra aprítjuk, a kemény tojást felkarikázzuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, és ugyancsak csíkokra vágjuk, majd salátástálba öntjük. Hozzátesszük a marinált paprikát és a meghámozott, hajszálvékony karikákra vágott, megsózott hagymát. A kimagozott és finomra vágott olajbogyóval megszórjuk, végül rálocsoljuk a mártást. Jól átkeverjük, és a hűtőszekrényben lefedve 2 óráig érleljük.

CÉZÁR SALÁTA 14.
Hozzávalók: 1 tojás sárgája, 1 teáskanál dijoni mustár, olaj, felesben ét és olíva, 3 bors fűszerkeverék, 1 csipet oregánó, 1 csipet bazsalikom, 1 csipet petrezselyem, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 nyelet citromlé, 1-2 csipet só, kb. 1dl tejszín lehet egy nyeletnyi tejet is még fejenként 1/2 jég- v. fejes saláta, 15 dkg csirkemell, pirított kenyérkocka, 2 teáskanál parmezán

Elkészítése: Majdnem olyan, mint a majonéz, tojássárgáját dijonival kikeverni, majd az olajból annyi, amíg krémes állagú nem lesz, és nem folyik ki az edényből, és kézi habverővel szoktam keverni. Ezek után bele a fűszerek, hogy kicsit kesernyésen pikáns legyen. A sűrű állaga még mindig megvan, ezek után a nyelet tej, és a tejszín Úgy kell önteni, hogy ne legyen híg.
Csirkemellet megszórom sóval és három-bors keverék majd olívaolajon aranyszínűre sütöm és felcsíkozom. kenyérkockákat előkészítem
Salátát leveleire szedem, 1 sort tányérra teszek, megszórom a hússal, kenyérkockával öntetet locsolok rá, még 1 sor levél, hús kenyérkocka, öntet és parmezánnal megszórom. Lehet díszíteni paradicsommal, hogy még színesebb legyen.

CÉZÁR SALÁTA 15.
Hozzávalók: jégsaláta vagy római saláta, 30 dkg csirke- vagy pulykamellfilé, 1 paradicsom, 1 csokor újhagyma vagy egy fél fej édes, fehér hagyma (esetleg lilahagyma), olívabogyó, 2 szelet kenyér, 4 evőkanál magos mustár, 4 evőkanál méz, 1 evőkanál piros arany, 2 evőkanál szójaszósz, 1 gerezd fokhagyma, 1 pohár joghurt, 1 evőkanál majonéz, 1 dl olívaolaj

Elkészítése: A húst megmossuk, megszárítjuk, és nagyobb kockákra vagy csíkokra vágjuk. Egy műanyag dobozban elkészítjük a húspácot: az olívaolajat kikeverjük 2 evőkanál magos mustárral, 3 evőkanál mézzel, szójaszósszal, piros arannyal, sózzuk, borsozzuk. Ebbe a pácba beleforgatjuk a húsdarabokat, és legalább egy órát állni hagyjuk, de a legjobb egész éjszakára a pácban hagyni.
Elkészítjük az öntetet: a joghurtot kikeverjük a majonézzel, 2 evőkanál magos mustárral, 1 evőkanál mézzel, pici sóval, borssal. A salátát egy tálba öntjük, rákockázzuk a paradicsomot, rátesszük a hagymát karikára vágva, az olívabogyót, és egy pici olívaolajjal átkeverjük.
A húst egy vastag aljú serpenyőben, kisebb adagokban kisütjük. (Azért kisebb adagokban, hogy ne engedjen levet, azaz, piruljon, ne párolódjon.) Sütéskor nem kell alá külön olaj, hiszen a pácban már van! A sült húskockákat egy tányérra tesszük, melegen tartjuk.
A kenyeret felkockázzuk, és abban a serpenyőben, amiben a húst sütöttük, megpirítjuk. (A serpenyőbe visszaönthetjük a már kisült hús alól a szaftot, hogy a kenyér magába szívhassa.)
Tálaláskor vagy külön tálakban adjuk az összetevőket, hogy mindenki a maga ízlése szerint szedhessen, vagy a salátát megöntözzük a joghurtos-mustáros öntettel, körberakjuk a húskockákkal, és megszórjuk a pirított kenyérkockákkal.

CÉZÁR SALÁTA 16.
Hozzávalók: 2 evőkanál majonéz, 5 centinyi szardellapaszta, 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 teáskanálecet, 5 dkg füstölt sajt, 2 saláta levél, 2 keménytojás, 10 dkg főtt hús

Elkészítése: A majonézt, a szardellát és az olívaolajat alaposan keverje össze. Nyomja bele a fokhagymát, majd folyamatos keverés mellett az ecetet is oldja fel benne. Egy salátástál aljára tépkedje bele a salátaleveleket. Öntse rá a kikevert öntetet. Erre tegye rá a felvagdalt és egybeforgatott tojást és húst. Szórja meg a reszelt sajttal. Fogyasztás előtt hűtőszekrényben pihentesse legalább 30 percet. 

CÉZÁR SALÁTA 17.
Hozzávalók: 2 joghurtos salátaöntet, 20 dkg csirkemell, grill fűszerkeverék, 1 fejes saláta, 5 dl joghurt, fokhagyma, pirított kenyérkocka, reszelt parmezán, só, bors

Elkészítése: A salátát megmossuk, lecsöpögtetjük és csíkokra tépkedjük. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, majd grill fűszerkeverékkel megszórjuk és fél órát állni hagyjuk, majd serpenyőbe rakva megsütjük. A joghurtot összekeverjük a salátaöntet-porral, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A salátát összekeverjük az így elkészített öntettel. Adagonként tányérra rendezzük, és a tetejére helyezzük a húst. Megszórjuk reszelt parmezánnal és a pirított kenyérkockákkal.

CÉZÁR SALÁTA CSIRKÉVEL
Hozzávalók 2 főre: 20 dkg pulyka vagy csirkemell, bors, só, 1 fejes saláta, 3 db paradicsom, 1 hosszú uborka, cézár saláta fűszerkeverék, joghurt, majonéz, olaj, sajt, szeletelt kenyér

Elkészítése: A 20 dkg csirkemellet vágd fel apró csíkokra és sózd, borsozd be. Tedd mindent serpenyőbe, ahol egy kanál olajon pirítsd meg. Jól süsd át, majd vedd le a tűzről. A fejes salátát mosd meg, majd vágd fel apró darabokra. A paradicsomot is mosd meg, majd azt is szeld fel pici cikkelyekre. Az uborkát hámozd meg, majd vágd apró darabokra. A zöldségeket tedd egy nagy tálba. A Cézár saláta fűszerkeveréket egy kis tálba keverd össze a joghurttal, majd tegyél hozzá egy kis majonézt. Az öntetet öntsd rá a zöldségekre, majd a tetejére szórd rá a pirított húst. Az egész saláta tetejére szórj reszelt sajtot.
A szeletelt kenyérből piríts meg 2-2 szeletet, majd a pirítósokat vágd ketté és helyezd el a tálaló tányéron.

CÉZÁR SALÁTÁJA (CAESAR’S SALAD)
Hozzávalók: 1 fej római saláta, vagy 2 db salátaszív

A fokhagymás croutonokhoz: 4 szelet baguette (vagy ilyen méretű finom fehérkenyér), 3 ek fokhagymás olívaolaj (vagy 3 ek olívaolaj + 2 gerezd fokhagyma), 2 gerezd fokhagyma, átpréselve,
A mártáshoz: 2 db tojás (nyers, vagy 1 percet főzve), 6 ek fokhagymás olívaolaj (vagy lásd, mint fent), 4 db szardella (vagy 4 ek szardellapaszta), 2 db citrom leve, 1 tk Worcestershire mártás, 6 ek parmigiano reggiano, frissen reszelve, só, bors, frissen őrölve

Elkészítése: Először elkészítem a croutonokat.
Egy tálba teszem a kicsire tépkedett vagy vágott kenyérdarabkákat és átforgatom az olajjal. Szétterítem egy nagy tepsiben és 120°C-on 1-2 órát pirítom. (Emberibb megoldás, ha veszünk egy serpenyőt és 10 perc alatt abban pirítjuk a croutonokat.)
A salátát megmosom, salátacentrifugában megszárítom (kicentrifugázom), majd egy időre beteszem a hűtőbe. A saláta ez által ropogósabb lesz. Ezután falatnyi darabkákra tépkedem és beteszem egy nagyobb (fa-, üveg-, vagy műanyag) tálba, amiben tálalni is fogom.
Elkészítem a mártást.
Egy kisebb tálba teszem a fokhagymás olajat (vagy az olajat és nyomok rá 2 gerezd fokhagymát), a tojásokat megmosom, feltöröm és enyhén felverem, majd ezt is beleforgatom, a szardellát egy villával szétnyomkodom (vagy beleteszem a pasztát), hozzáadom a citromlevet, a Worcestershire-mártást, a reszelt parmezánt és elkeverem. Beleteszem a salátába és óvatosan átforgatom. Ráteszem a croutonokat és a reszelt sajtot, ezzel is átforgatom. Sózom, ha szükséges és bőven tekerek rá borsot.
Vagy a salátás tálban külön adom hozzá az egyes hozzávalókat és a végén összeforgatom a salátával.

CÉZÁR SALÁTA PULYKACSÍKOKKAL
Hozzávalók 4 főre: 1 szál kígyóuborka kb. 30 dkg, 4 szem paradicsom kb. 30 dkg, másfél fej jégsaláta, 1 fej radicchio saláta, 2 közepes fej lila hagyma, 2 szelet rozskenyér, 2 gerezd fokhagyma. Reszelt parmezán sajt, 60 dkg pulykamell filé, só, bors, ízlés szerint, 1 dl olívaolaj, 1/2 liter joghurt, 2 evőkanál ketchup, 1 narancs kicsavart leve, 1 evőkanál frissen vágott oregánó, 1 evőkanál bazsalikom, 20-30 szem olívabogyó, 1 db citrom, 1 csomag petrezselyem zöld, 1 evőkanál worchestaire szósz, Dijoni mustár, folyékony édesítőszer

Elkészítése: A pulykamell filét vékony csíkokra vágva serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk, sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük, majd a serpenyőből kiszedjük. A két szelet rozskenyeret apró kockára vágjuk és ugyanebben a serpenyőben a maradék olívaolajjal és fokhagymával összekeverve megpirítjuk. Ezt követően felhasználásig félretesszük a pulykamellel együtt. Minden zöldséget előszítünk, megmosunk, összedaraboljuk a paradicsomot és az uborkát, a lilahagymát kockára vágjuk, a salátaféléket leveleire szedve apróbb darabokra tépjük, ezt követően tányérokra halmozva tetejére helyezzük a pirított kenyeret és a pulykamellet, majd tálalásig hidegen tartjuk. Elkészítjük a dresszinget, a dijoni mustárt ketchuppel, a narancs levével és joghurttal kikeverjük, hozzáadjuk a frissen vágott zöldfűszereket, a petrezselymet, a bazsalikomot, az oregánót, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az édesítőszerrel kellően édessé tesszük, majd hozzáadjuk a worchestaire szószt. Lehűtve salátánk mellé tálaljuk. Salátát fogyasztás előtt megszórjuk reszelt parmezán sajttal és a kellően temperált salátaöntettel leöntve fogyasztjuk.

CÉZÁR SALÁTA - ÖNTET
Hozzávalók: 2,4 dl majonéz, 0,6 dl tojáspor, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1,5 evőkanál citromlé, 1 evőkanál szardellapaszta, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál cukor, fél teáskanál őrölt fehérbors, negyed teáskanál só, 1 csokor finomra vagdalt petrezselyem

Elkészítése: Valamennyi összetevőt tegyen keverőtálba. (Gépi) habverővel keverje sima, egynemű krémmé az egészet. Felhasználás előtt néhány órára tegye letakarva hűtőszekrénybe.
CSIRKÉS CÉZÁR SALÁTA 01.
Hozzávalók: 1 tojás, 1/2 dl tej, só és frissen őrölt bors, 10 dkg finomliszt, 5 dkg frissen reszelt parmezán vagy parmezán jellegű sajt (pl. Grana Padano), 35 dkg csirkemellfilé, 1 dl olaj, 1 nagy fej jégsaláta, 25 dkg koktélparadicsom
Az öntethez: 3 nagyobb fokhagymagerezd, 1/2 citrom. 1 teáskanál szardellapaszta, 1 evőkanál dijoni mustár, 2 kávéskanál Worcestershire-szósz, 11/2 dl olívaolaj

Elkészítése: A salátaöntettel indítunk, amit a turmixgépben fogunk elkészíteni. Először beleöntjük az olajat, majd egy kis Worcestershire szószt, a Cézár-saláták kihagyhatatlan alkotóját kanalazzuk hozzá. Utána egy kevés mustár következik, aztán egy fél citrom frissen facsart leve, majd egy teáskanálnyi szardellapaszta. Ezután hozzáreszelünk néhány gerezd fokhagymát, és ha minden együtt van, jöhet a turmixolás.
A bundás csirkefalatok következnek. Ehhez a csíkokra vágott csirkehúst bepanírozzuk - nagyon finom lesz, ha morzsa helyett reszelt parmezánnal dúsított lisztet használunk hozzá - majd forró olajban kisütjük.
Ezután a salátakeveréket beleöntjük egy nagy tálba, meglocsoljuk az öntettel, és miután alaposan összeforgattuk vele, félbevágjuk a koktélparadicsom-szemeket.
Tálalhatunk: a salátát tányérra tesszük, a salátakupac tetején elrendezzük a csirkefalatokat, és félbevágott koktélparadicsomokat pakolunk köré.

CSIRKÉS CÉZÁR SALÁTA 02.
Hozzávalók: 1 fej római saláta, 1 avokádó, 20 dkg csirkemellfilé, 1 dl tyúkhúsleves (leveskockából is jó), 10 dkg húsos füstölt, szalonna (ún. sliced bacon), 5 dkg pirított zsemlekocka, 4 dkg reszelt parmezán, 1,5 dl majonéz, 1 dl száraz fehérbor

Elkészítése: A salátát megmossuk, lecsepegtetjük és csíkokra tépkedjük. Tányérra fektetjük, majd a meghámozott és kockákra vágott avokádót rászórjuk. A levesben a csirkemellet puhára pároljuk. Kihűtjük, csinos csíkokra vágjuk vagy tépjük, majd az avokádóra és a salátára dobjuk. A szalonnaszeleteket félbevágjuk, ropogósra sütjük, majd a zsemlekockával együtt a salátára szórjuk. Tálaláskor a parmezánnal meghintjük, és a borral simára kevert majonézzel meglocsoljuk. Csak frissen jó igazán.
Elkészítési idő: 25 perc

TÉLI CÉZÁR SALÁTA
Hozzávalók 2 adaghoz: 2 szelet kenyér, pirítva és kockára vágva, fél fej saláta, tépkedve, fél lilahagyma, vékonyra vágva, 1 marék napon aszalt paradicsom, 1 marék parmezán forgács, 1 avokádó, szeletelve
Az öntethez: 2 gerezd fokhagyma, 2 tojássárgája, 2 tk dijon-i mustár, 2 ek ecet, 4 ek Oliva olaj, 1 ek víz

Elkészítése: A salátát egy nagy tálba tépkedem, hozzáadom a kenyérkockákat és az avokádó szeleteket, meg a hagymát. Az aszalt paradicsomot lecsöpögtetem és pár réteg papírtörlő között kicsit kinyomkodom, hogy ne legyen annyira olajos. Ezt is a salátához adom és összeforgatom jól.
Előveszem az aprítógépet és beleteszem az öntethez valókat. Addig aprítom, amíg habos, krémes sima masszát nem kapok. Az öntethez tehetünk egy kevés olajat a paradicsomról is.
A salátát óvatosan, hogy az avokádók ne törjenek nagyon össze, összeforgatom az öntetettel. Magában vagy egy szelet sült hússal tálalom.

VARIÁCIÓ: SOPSZKA SALÁTA “CÉZÁROSÍTVA”
Hozzávalók: 1 méretes (25 cm) kígyóuborka, 8 db paradicsom, 6 db paprika (piros és sárga), 1 maréknyi snidling, 1 nagy lila hagyma fele, igen apróra vágva, 2 dl kefir, 1 teáskanálnyi Worcester szósz, 1 kk Dijoni mustár, só, őrölt bors, cukor, citromlé, reszelt sajt

Elkészítése: A snidlinget nagyon apróra vágtam, összekevertem a hagymával, az apróbb kockákra vágott paprikával, a kb. 1 cm-es kockákra vágott paradicsommal, sóztam, borsoztam, összekevertem. Az uborkát V-gyaluval hasábokra vágtam, azt is belekevertem. Ráöntöttem a kefirt, bele a mustár, a Worcester, és alaposan összeforgattam. Kevés citromlével és porcukorral alakítottam az ízeken, aztán irány a hűtő, ott másnap reggelig érlelődik. Tálalás előtt kap még 10-15 dkg reszelt sajtot, és fogyasztható!


EGYEBEK

CÉZÁR ZÖLDBAB (GREEN BEANS CAESAR)
Hozzávalók: 70 dkg zöldbab, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma
A tetejére: 2 evőkanál zsemlemorzsa, 3 dkg parmezán, 1 evőkanál vaj, pirospaprika

Elkészítése: Főzze lobogó vízben a megtisztított és nagyobb darabokra vágott zöldbabot 5 percig. Közben az olajat, az ecetet, a reszelt hagymát, zúzott fokhagymát és a fűszereket keverje össze. Rétegezze tűzálló tálba az elövözött babot. Időnként locsolja meg a fűszeres keverékkel. A tetejére szórja a reszelt sajtot, majd a zsemlemorzsát. Tegyen vajdarabkákat rá, és a 175 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsse készre. Tálalás előtt hintse meg pirospaprikával. 

TIRAMISU CÉZÁR MÓDRA
Hozzávalók: babapiskóta, mascarpone tejszínkrémsajt, 2 db tojás, presszókávé, Amaretto (mandula likőr), vaníliás cukor, habfixáló

Elkészítése: Krém: tojássárgát kikevered ízlés szerint cukorral. Hozzákevered a krémsajtot majd óvatosan a tojások kemény fehérjét. ha nem elég krémszerű pici habfixálóval lehet beállítani az állagot. de vigyázz. 4-5 óra hűtés után a krém majd visszadermed.
A piskótát forró amarettós kávéba mártod.(még a kéreg kicsit megpuhul, ne áztasd el) lerakjuk tepsiben, megkenjük a krémünkkel, majd ismét piskótát rakunk. A tetejére kenjük a maradék krémet, elsimítjuk és megszórjuk kakaó porral.(olasz kakaópor nálunk nincs) lefóliázzuk a tepsit, és 4-5 órát hűtőben készre hűtjük.