Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hagymás saláták


ALMASALÁTA HAGYMÁVAL
Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, bors, 15 dkg olvasztott sajt, só, 2 hagyma, 2 zöldalma, 12 dkg savanyú tejföl, fél citrom

Elkészítése: A hagymákat megtisztítjuk, a sajtot és a szalonnát feldaraboljuk. Az almát meghámozzuk, felvágjuk cikkekbe, és meglocsoljuk a citrom levével, hogy ne barnuljon meg. Ezeket beletesszük egy salátástálba és tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a szalonnát, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, végül összekeverjük a salátával.

ALMÁS HAGYMASALÁTA 01.
Hozzávalók: 1 fej lilahagyma, só, 1 ek almaecet, 2-3 alma, 1 nagy dobozos kefir vagy tejföl

Elkészítése: A lilahagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk, kicsit megsózzuk, hozzáadjuk az almaecetet, kicsit állni hagyjuk. Közben az almákat meghámozzuk, kockára vágjuk, hozzáadjuk a hagymához. Ráöntjük a tejfölt vagy kefirt, kicsit sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Jó, ha tálalás előtt legalább 1 órával elkészítjük, hogy összeérjenek az ízek.

ALMÁS HAGYMASALÁTA 02.
Hozzávalók: 3 fej lilahagyma, 5 savanykás alma, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál, l citromlé, só, cukor

Elkészítése: A megtisztított hagymákat karikára vágjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, húsukat apró kockákra vágjuk, és a citromlével azonnal meglocsoljuk. Egy csipetnyi porcukorral megszórjuk, megsózzuk, és ráöntjük az olajat. Végül összekeverjük a hagymával, és fél óráig állni hagyjuk, majd tálaljuk.

ALMÁS-SAJTOS HAGYMASALÁTA 01.
Hozzávalók: alma, citromlé, mozzarella sajt, szójaszósz vagy só, hagyma, joghurt, mustármag, fokhagyma, snidling

Elkészítése: Az almát apró kockára vágjuk, azonnal citromlével meglocsoljuk, összeforgatjuk és salátatálba tesszük. A joghurtba belekeverjük az őrölt mustármagot, szójaszószt vagy sót, zúzott fokhagymát, reszelt vöröshagymát. A fentieket összekeverjük és hűtőbe tesszük.

ALMÁS-SAJTOS HAGYMASALÁTA 02.
Hozzávalók: 10 dkg trappista sajt egy darabban, 2 nagy, savanykás (borízű) alma, 3 nagy fej lilahagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál mustár, késhegynyi curry por, ízlés szerint citromlé, törött fehér bors, só, cukor

Elkészítése: Az olajat a citromlével és a mustárral simára keverem, majd csak annyi vízzel hígítom, hogy az öntet egy decinél ne legyen több. Ezután jó ízesre fűszerezem a borssal, sóval, cukorral, curry porral. A sajtot és a megmosott, kicsumázott, héjas almát az almareszelő legdurvább fokán lereszelem, vagy pedig egészen vékony csíkokra vágom. Az öntetbe gyorsan beleforgatom, hogy az alma ne barnulhasson meg. A megtisztított lilahagymát. vékony karikákra, a karikákat pedig nagyon apró kockákra metélem, és megsózom. 15 perc múlva (kinyomkodás nélkül) hozzáteszem a salátához. Az egészet jól átforgatom, és lefedve, néhány órára beteszem a hűtőszekrénybe. Remek étvágycsináló!

ALMÁS-SAJTOS HAGYMASALÁTA 03.
Hozzávalók: 4 szép lilahagyma, 1 mokkáskanál só, 25 dkg (ha lehet többféle) kemény sajt, 4 közepes alma, 1 kisebb citrom, 4 evőkanál majonéz, 2 dl tejföl, 1 kiskanál mustár, 1 mokkáskanál porcukor, fél csokor metélőhagyma

Elkészítése: Az almás-sajtos hagymasalátához a lilahagymát megtisztítjuk, egy centis kockákra vágjuk, és enyhén megsózzuk. Az almát kicsumázzuk, meghámozzuk, majd a hagymához hasonlóan feldaraboljuk, s ugyanígy teszünk a sajttal is. Az almára azonnal csepegtetünk citromlevet, ezzel elkerülhetjük azt, hogy megbarnuljon. Aztán következhet a mártás kikeverése. A majonézt a tejföllel összekeverjük, a mustárral meg a porcukorral ízesítjük, és az előkészített hozzávalókat beleforgatjuk.
A fölaprított metélőhagymával fűszerezzük. Letakarva, rövid ideig a hűtőszekrényben érleljük.

ALMÁS-SAJTOS HAGYMASALÁTA 04.
Hozzávalók: 50 dkg alma, 1 citrom leve, 25 dkg kemény sajt, lehetőleg többféle só, 4 fej lila hagyma, 3 dl tejföl, 1 ek mustár, 1 kk porcukor, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg reszelt márványsajt, 1 csomó snidling

Elkészítése: Az almát meghámozom, kicsumázom, és apró kockákra vágom. Azonnal lelocsolom citromlével, jól összeforgatom, és salátástálba öntöm.
Hozzáteszem az ugyancsak apró kockákra vágott sajtot és 3 fej kockákra vagdalt, előre megsózott lila hagymát.
A tejfölbe belekeverem a mustárt, kevés sót, porcukrot, a zúzott fokhagymát és a zúzott (vagy lereszelt) maradék vöröshagymát meg a reszelt márványsajtot, majd nyakon öntöm vele a salátát. Jól átkeverem, és lefedve a hűtőbe teszem.
Tálalás előtt lilahagyma-karikákkal és apróra vágott snidlinggel díszítve kínálom.
Büféasztalra vagy önálló vacsorára ajánlható.

AMBASSADOR SALÁTA – IRÁN
Hozzávalók: 2 zöldhagyma (vékonyra szeletelve), 4 db paradicsom, 1 kávéskanál apróra vágott kakukkfű, 1 dl felvert tejszín, 3 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 1 uborka, 12 db olajbogyó, 10 dkg túró, 1dl zöldmártás, 1 mokkáskanál só, 1 kávéskanál pirospaprika

Elkészítése: A paradicsomot és uborkát vágjuk nagyon vékony szeletekre. Rakjunk le egymás után rétegeket: egy-egy sor paradicsom, petrezselyem, uborka, pirospaprika, zöldhagyma. Keverjük össze a zöldmártást a felvert tejszínnel és öntsük a salátára. Gyúrjuk össze a túrót a kakukkfűvel, formáljunk belőle apró gömböket és helyezzük körbe díszítésül.

BORBAN PÁROLT HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 1 kg apró vöröshagymafej (vagy egy 1 cm-es karikákra vágott póréhagyma), 1 dl olaj, 3 dl száraz fehérbor, 1-1 mokkáskanál őrölt babérlevélpor, őrölt fehér bors, 1 teáskanál só, 1-1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, őrölt mustármag, őrölt koriander és őrölt borókabogyó, ízlés szerint cukor

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítom és félbevágom. Ha a hagymafejek már nagyobbacskák, negyedekbe vágom.
A felforrósított olajra téve fedő alatt pár percig párolom saját levében, majd rászórom a fűszereket és ráöntöm a fehérbort. Még 10 percig párolom, majd ha langyosra hűlt, ízesítem kevés cukorral. Ha már teljesen hideg, üvegekbe teszem, lezárom, s a hűtőszekrényben tárolom. Két-három hétig is elálló, finom, pikáns saláta.

BROKKOLIS PÓRÉHAGYMA-SALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg mirelit brokkoli, 2 nagy szál póréhagyma fehér része, 15 dkg párizsi, 25 dkg savanyú káposzta, 2 dl kefir, 3 evőkanál olaj, ecet, és cukor, ízlés szerint, 1/2 mokkáskanál törött fekete bors, só

Elkészítése: A még fagyos brokkolit forrásban lévő, enyhén sózott vízbe dobom, és az újraforrástól számított 3 percig főzöm, majd leszűröm. (A brokkoli ne főjön puhára, inkább “harapható” legyen.) Félretéve hagyom kihűlni. A hagymát megtisztítom, és a fehér részét nagyon vékony karikákra vágom. Meg is sózom, és néhány percre félreteszem. A párizsi héját lehúzom, és vékony csíkokra aprítom, a savanyú káposztát is felaprózom. Salátástálban 1/2 dl-nyi borecetet elkeverek 1/2 dl vízzel, a kefirrel, ízlés szerint cukorral és az olajjal, majd a borsot is beleszórom. A salátalébe keverem a pórét, a párizsit és a brokkolit, valamint a savanyú káposztát. Az egészet óvatosan átforgatom, majd befedve beteszem a hűtőszekrénybe. Fél napig érlelem, ezután ismét átkeverem.

CITROMOS MEDVEHAGYMA SALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg medvehagyma-levél, 3 db citrom, 3 evőkanálnyi olaj, só

Elkészítése: A leveleket alaposan megmossuk, s egy centi széles csíkokra vágjuk. A három citromot kifacsarjuk, s az olajjal együtt ráöntjük a fölszelt levelekre. Miután jól összekevertük, zárható edénybe tesszük, és 10–12 órán átérleljük, néha megkavarva. Mindenféle sülthöz jó, de magában is fogyasztható.

DÁN PÓRÉHAGYMA SALÁTA.
Hozzávalók: 4 szál póréhagyma, 4 főtt tojás, 3 szem paradicsom, 1 csokor metélőhagyma, mártáshoz; a 4 főtt tojás sárgája, 2 nyers tojássárgája, 1, 5 dl olaj, 3 evőkanál fehérbor, só, őrölt bors, 1 evőkanál, csípős mustár

Elkészítése: A kemény tojások sárgáit villával összetörjük, és a nyers tojások sárgáival meg a mustárral simára keverjük. Az olajat először cseppenként, majd sugárban kevergetve beleöntjük, mintha majonézt készítenénk. Sóval, borssal fűszerezzük, és a fehérborral mártás sűrűségűre hígítjuk. A póréhagymákat zöldjével együtt egy centis karikákra vágjuk, és lobogva forró, enyhén sós vízben öt percig főzzük. Ez után lecsepegtetve egy tál közepére halmozzuk. Tálalás előtt apróra vágott tojásfehérjével meg metélőhagymával szórjuk meg, és cikkekre vágott paradicsommal rakjuk körül.
ECETES HAGYMASALÁTA 01.
Hozzávalók: 3 nagy fej hagyma, 1 kk só, 2 ek cukor, 2 kanál 20%-os ecet, 1 deci víz, késhegynyi törött bors, vágott petrezselyemzöld

Elkészítése: Felkarikázom a hagymát (a lila a legjobb), majd rászórom a sót és a cukrot, majd összekeverem. Negyed óra múlva belekeverem az ecetet, a borsot, a petrezselyemzöldet és a vizet.

ECETES HAGYMASALÁTA 02.
Hozzávalók: 30 dkg hagyma, 1 tk só, 3 ek cukor, 3 ek ecet, 1/2 kk őrölt feketebors, 1 ek apróra vágott zöldpetrezselyem, 1 ek olaj

Elkészítése: A hagymát megtisztítom, és vékony karikákra vágom. A sóból, ecetből, borsból és olajból egy Vinaigrette mártást keverek, és a hagymakarikákra öntöm. Ráöntök még egy kevés vizet, cukorral ízesítem és megszórom apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

ECETES HAGYMASALÁTA 03.
Hozzávalók: 3 lilahagyma, 2 evőkanál ecet, só

Elkészítése: A hagymákat nagyon vékony szeletekre karikázzuk. Kissé megsózzuk, hozzáadunk 2 evőkanál ecetet és 2 evőkanál langyos vizet. Öt percig állni hagyjuk, majd tálaljuk.
Felhasználása: Erdélyben igen népszerű a bab- és burgonyaleveseket ecetes hagymával tálalni. Disznóvágás után a hideg véres és májas hurka, a disznófő-sajt és tepertő vagy kocsonya állandó kísérője.

EGZOTIKUS HAGYMÁCSKÁK
Hozzávalók: 50 dkg apró vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, 2 dl vörösbor, 6 evőkanál borecet, 2 evőkanál paradicsompüré, só, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj, csipetnyi őrölt bors

Elkészítése: A hagymákat megtisztítjuk, és forró olajban üvegesre pároljuk. Megsózzuk, cukorral megszórjuk. A borecetet meg a vörösbort a paradicsompürével simára keverjük, és a hagymákra öntjük. Őrölt fahéjjal és a borssal fűszerezzük, felforraljuk, majd a lángot mérsékelve 20 percig fedő alatt pároljuk. Közben többször megkeverjük, majd a megpuhult hagymákat szűrőkanállal kiszedjük, a levét pedig szirup sűrűségűre forraljuk. A hagymákat a fűszeres mártásba visszatéve még egyszer felforraljuk, és forrón, sötét húsokhoz, vadpecsenyékhez kínáljuk.

FOKHAGYMÁS - TEJES HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg vékony karikákra vágott hagyma, 6 gerezd zúzott fokhagyma, 2 vékony szelet friss gyömbér, 4-5 megrepesztett kardamom mag, 2 dl olaj, 2 tk chilipor, fél citrom leve, 5 szem szegfűszeg, 5 centis fahéjdarab, 2 tk cukor, só, 1 dl tej

Elkészítése: Magas falú serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és folyamatosan kevergetve aranysárgára pirítjuk benne a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a kardamomot. A megsült hagymát kivesszük és félretesszük. Az olajat leöntjük, és a serpenyő alján visszamaradt olajba szórjuk a chiliport, majd felöntjük a citromlével és 2-3 ek vízzel. Lefedve lassú tűzön 5 percig pároljuk. Visszatesszük a sült hagymát, hozzáadjuk a szegfűszeget, a fahéjat, a cukrot és a sót, felöntjük a tejjel. 2-3 perc alatt összefőzzük.

FRANCIA HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg gyöngyhagyma, vagy nagy szemű dughagyma, 1 dl olaj, só ecet

Elkészítése: A tisztított hagymafejeket sós vízben üvegesre főzzük, leszűrjük, és alaposan lecsöpögtetjük, majd forró olajban szépen megpirítjuk. A hagymát tálra szedjük, ecettel megöntözzük, megsózzuk, végül ráöntjük az olajat, amiben sült.
Jól lehűtve tálaljuk.

GYÖNGYHAGYMA SALÁTA
Hozzávalók: 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál curry, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 2 evőkanál fehérbor, 5 dkg reszelt sajt, só, 2,5 dl-es üveg ecetes gyöngyhagyma, 1 csomó zöldhagyma a zöld szárával együtt, 50 dkg savanykás alma

Elkészítése: A majonézt simára keverem a tejföllel, hozzáadom a curryport, a törött borsot, és belekeverem a bort meg a reszelt sajtot. Csak ezután sózom meg.
A leszűrt gyöngyhagymákat félbevágom, a meghámozott és kicsumázott almát kis kockákra vagdosom, a zöldhagymát pedig vékonyra karikázom (a zöldjével együtt).
Az összes hozzávalót beleforgatom a mártásba, és jól lehűtve, pirított kenyérszeletkékkel kínálom.
HAGYMASALÁTA 01.
Hozzávalók: 40 dkg vöröshagyma, 40 dkg alma, 3 ek olaj, 1 kk curry, 1 kk só, 2 ek tejföl

Elkészítése: A hagymát szeleteljük fel, a meghámozott almát vágjuk apróra. Öntsük tűzálló kerek tálba az olajat és a mikróban melegítsük 3 percig. Tegyük bele a vöröshagymát, az almát és a fűszereket, takarjuk le és 15 percig főzzük. Félidőben keverjük meg. Főzés után adjuk hozzá a tejfölt. Sült húsokhoz kiváló meleg körítés.

HAGYMASALÁTA 02.
Elkészítése: Meghámozunk, és karikákra vágunk egy fél kiló vöröshagymát (legjobb hozzá a lila hagyma), és leöntjük enyhén ecetes- sós-cukros páclével. Beledarálunk egy mokkáskanálnyi mustármagot, és hideg helyen néhány napig érleljük. Tálalás előtt leöntjük róla a levét, és megöntözzük egy kevés olajjal. Ízesíthetjük csípős mustárral, vagy leönthetjük tejfölös, illetve joghurtos salátamártással is. Száraz pecsenyéhez, halhoz vagy héjában sült burgonyához kitűnő.

HAGYMASALÁTA 03.
Elkészítése: Megtisztítok 0,5 kg lila hagymát, vékony karikára vágom és vékonyan lesózom. Ecetes, nagyon kevés cukrot tartalmazó lét öntök rá és lehűtöm. Nagymamám cikkekre vágott kemény tojással díszítette. Hideg sültekhez nagyon finom.

HAGYMASALÁTA 04.
Hozzávalók: vöröshagyma, balzsamecet, olívaolaj, cukor, só, fekete bors

Elkészítése: A meghámozott vöröshagymát karikázd fel. Ízesítsd sóval, cukorral, frissen őrölt feketeborssal, balzsamecettel és olívaolajjal. Tálalás előtt még érleld 1-2 órát hűtőben.

HAGYMASALÁTA 05.
Hozzávalók: 1/2 kg hagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, ecet, só, bors

Elkészítése: A hagymát igen vékony karikákra vágjuk, vagy gyaluljuk. Besózva fél órát állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk., Erősen megborsózzuk, meglocsoljuk ecettel, olajjal., a tetejére tesszük a vékony karikákra vágott fokhagymát.

HAGYMASALÁTA 06.
Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 2 savanyú alma, 1 csokor snidling, 3 evőkanál olaj, só, cukor, őrölt fehér bors, ecet, ízlés szerint

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítom, és vékony karikákra vágom. Forrásban levő kevés vízbe teszem, és az újraforrástól számított 5 percig főzöm, majd leszűröm. Az almát megmosom, kicsumázom, és héjastul apró kockákra vágom. Elkészítem a páclevet: ecettel, kevés hagyma-lével, sóval, cukorral, a törött fehér borssal és az olajjal összekeverek 1-1,5 dl levet és beleforgatom az almát, az apróra vágott snidlinget meg a hagymát. Jól összekeverem, és 2 és fél órára lefedve a hűtőszekrénybe teszem. Dupla adagban is elkészíthető, mert néhány napig eláll.

HAGYMASALÁTA 07.
Hozzávalók: hagyma, fokhagyma, borsikafű, bazsalikom, hidegen sajtolt olaj

Elkészítése: Az alap salátaöntet bármely hidegen sajtolt olaj és némi zúzott fokhagyma keveréke (lehet bele tenni ízlés szerint még finomra őrölt mandulát, mogyorót, napraforgó- és szezámmagot is). Ezt rázzuk fel alaposan egy üvegben.
A saláták fő összetevőit apró darabokra reszeljük, ill. szeleteljük.

HAGYMASALÁTA 08.
Hozzávalók: 60 dkg vöröshagyma, petrezselyem, cukor, ecet, olaj, bors, só

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és besózzuk. Kb. fél óra múlva, kinyomkodjuk. Közben sótlan salátalevet készítünk, és ráöntjük a hagymára, jól lehűtjük. Tálaláskor meghintjük őrölt borssal, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

HAGYMASALÁTA 09.
Elkészítése: Vékony karikára vágott vöröshagymát, vagy újhagymát savanyú salátaöntettel leöntünk.

HAGYMASALÁTA 10.
Hozzávalók: 6-8 fej fehér- vagy lilahagyma, 4-5 tojás, 1-2 dl fehérbor, 1,5-2 dl tejföl, fél csokor snidling, ízlés szerint só, őrölt fehérbors

Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, egyforma vékony karikákra szeleteljük és enyhén besózzuk.
Közben a tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, majd kétfelé vágjuk, és a sárgáját kikaparjuk. A fehérjét apró kockákra vágjuk.
A villával finomra tört tojássárgáját a tejfölbe keverjük és annyi fehérbort adunk hozzá, hogy mártás sűrűségű legyen. Ízesítjük sóval, borssal és alaposan kikeverjük.
Az önteteket az előkészített hagymához adjuk, átkeverjük, majd a tetejére rászórjuk a tojásfehérje-kockákat (ízlés szerint a hagyma közé is keverhetjük), valamint a megmosott, finomra vágott snidlinget.
A salátát 2-3 órán át hűtőszekrényben érleljük és lehűtve tálaljuk.

HAGYMASALÁTA 11. BÉKÉSI
Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 0,3 dl étolaj. 4 dkg cukor, ecet, só

Elkészítése: A megtisztított, megmosott és vékony karikákra vágott vöröshagymát leforrázzuk, salátástálra helyezzük, leöntjük a cukor, víz, ecet, só, kevés étolaj keverékével és tálaljuk.

HAGYMASALÁTA 12.
Elkészítése: 1 nagyobb almát megreszelünk, közben hozzáadunk 1-2 ek citromlevet. 10 dkg medvehagyma levelet felvagdalunk, összekeverünk 10 dkg karikára vágott póréhagymával. Ráöntünk 2,5 dl joghurtot, melyet sóval, borssal ízesítünk. Apróra vagdalt dióval meghintve tálaljuk.

HAGYMASALÁTA CURRYS MAJONÉZZEL
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók 2 személyre: 1 vöröshagyma, 500 g víz, só, cukor, 300 g ananász, 300 g ananász gyümölcshús (vagy friss gyümölcsé)), 1 evőkanál curry, esetleg több, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál salátamajonéz, 1 pohár sovány joghurt (150 g), 2 evőkanál citromlé, 20 g tökmag

Elkészítése: Az ananászt negyedeljük fel, a közepét vegyük ki és hámozzuk meg. Ezután vágjuk szeletekre, majd kis darabokra (a maradékot más célra használjuk fel). A hagymát hámozzuk meg, vágjuk félbe, vágjuk csíkokra. A hagymacsíkokat és a curryt az olajban 21/2 –es vagy automata tűzhelyen 9-10 –es fokozaton pároljuk meg. A majonézt keverjük el a joghurttal és a citromlével. A curryt keverjük el az olajjal és erősen sózzuk, cukrozzuk meg. A hagymát és az ananászt keverjük el az öntettel. A tökmagot aprítsuk fel univerzális aprítógépben, zsírozatlan serpenyőben 3-as, automata tűzhelyen, 12-es fokozaton pirítsuk meg és szórjuk a salátára.
Pulykamell és bagett illik hozzá.

HAGYMASALÁTA KÖLESSEL, VAGY HAJDINÁVAL
Hozzávalók: köles, vagy hajdina, sárgarépa, hagyma, köménymag, vagy zellermag, vagy kapormag, vagy natúr Vega-mix, sárgarépa levél, snidling, fokhagyma levele

Elkészítése: A kölest vagy a hajdinát megfőzzük, fedő alatt duzzasztjuk. A sárgarépát, hagymát szeletekre vágjuk, vagy köménymagot, vagy zellermagot, vagy kapormagot, vagy natúr Vega-mixet teszünk a tetejére és félpuhára dinszteljük. Fedő alatt még hagyjuk pihenni. A sárgarépa levelét, snidlinget (metélőhagyma), fokhagyma levelét apróra vágjuk. Tálaláskor a köles tetejére a dinsztelt zöldséget, majd annak tetejére a nyers zöldséget terítjük.

HAGYMASALÁTA OLAJOSAN - MAKÓ
Hozzávalók: 50 dkg hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, só, őrölt bors

Elkészítése: A megtisztított hagymát nagyon vékonyra szeleteljük, és gyengén besózzuk. Húsz percig hagyjuk állni, majd az ecet és olaj keverékébe forgatjuk. Kóstoljuk meg, s ha kell, sózzuk utána. Megborsozzuk, és az apróra vágott fokhagymával megszórjuk.

HAGYMASALÁTA TEJFÖLÖSEN - MAROS MENTI
Hozzávalók: 40 dkg vöröshagyma, 1 dl tejföl, cukor, ecetes víz, só

Elkészítése: A megtisztított, megmosott és vékony karikákra vágott vöröshagymát leforrázzuk ecetes vízzel, leszűrjük, és egy edénybe tesszük. A tejfölbe kevés sót, csipet cukrot keverünk, majd leöntjük vele a hagymát. Átkeverjük, és tálaljuk.

HAGYMÁS VEGYES SALÁTA
Hozzávalók: 2 nagy, savanykás alma, 25 dkg újburgonya, 2 nagy fej lilahagyma, 2 kovászos uborka, 1,5 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor friss kapor, fél dl kovászosuborka-lé, só és törött fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése: A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, megsózom, és 15 percig hagyom állni. Közben a mártáshoz a majonézt összekeverem a tejföllel és az uborka lével, majd megsózom, megborsozom. Belekeverem a megmosott és lecsöpögtetett, nagyon finomra aprított kaprot is. A megmosott újburgonyát héjastól megfőzöm, meghámozom, és vékony karikákra vágva még melegen beleteszem a mártásba. Hozzáteszem a megmosott, kicsumázott és nagylyukú reszelőn lereszelt almát, valamint az ugyancsak lereszelt kovászos uborkát. Az egészet összekeverem, és hagyom, hogy egészen kihűljön. Befedve beteszem a hűtőszekrénybe. Legalább fél napig hűtöm, de az sem baj, ha egy napig vár a hűtőben, az ízei jól összeérnek.

HIDEG HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 3 doboz füstölt sprotni, 1 zacskó koriander, 1 citrom

Elkészítése: A hagymát karikákra vágjuk, besózzuk, fél órát állni hagyjuk, utána kimossuk. Közben 1,5 dl. vízben feltesszük főni a koriandert, amíg felére nem csökken a víz, főzzük, utána levesszük, levét leszűrjük, erre lesz szükségünk, a lét hagyjuk kihűlni. Egy tál mélyére egy sor hagymát teszünk, rá csillagalakban egy réteg sprotnit teszünk. Utána újra hagyma, sprotni, s ezt addig ismételgetjük, amíg el nem fogy az alapanyag; a tetején hal legyen. Középre egy karika citromot teszünk. A koriander levével finoman megöntözzük, majd ráfacsarjuk a citrom levét, egy zacskóban téve lezárjuk, s a hűtőbe tesszük a salátát. Friss kenyérrel ajánljuk fogyasztani.

JOGHURTOS MEDVEHAGYMA-SALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg medvehagyma-levél, 2 dl natúr joghurt, 2 kanálnyi kerti fűszerrel ízesített olívaolaj, 1 paradicsom, 1 paprika, só

Elkészítése: A leveleket alaposan megmossuk, majd egy centi széles csíkokra vágjuk. Fölszeljük a paprikát és a paradicsomot, majd hozzáadjuk. Ráöntjük a joghurtot, az olajat, s megszórjuk sóval. Az egészet jól összekavarjuk, majd fedett edényben fél napig érleljük, egyszer-egyszer megkavargatva.
Sültek jó ízű kiegészítője, de magában is fogyasztható.

KIADÓS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 10 db lilahagyma, 8 db tojás, 1 dl vörösbor, 1/2 dl borecet, 8 ek olaj, 4 ek méz, 1 db uborka, 40 dkg sonka, 40 dkg juhsajt, 2 kk só

Elkészítése: A keményre főzött tojásokat, megtisztítjuk, a hagymát vékony karikára vágjuk. A bort, az olajat, a mézet, a sót egy lábasba tesszük, felforraljuk, és a hagymára öntjük, ezután félretesszük. Az uborkát megmossuk, vékonyra szeleteljük, a sonkát csíkokra vágjuk, a sajtot durvább reszelőn megreszeljük. Négy keménytojás sárgáját összetörjük, hozzáöntjük a hagyma páclevét, és jól összekeverjük. A tojásfehérjét és a másik négy tojást összevágjuk, az összes anyagot belekeverjük a páclébe, és tálalhatjuk a salátát.
KÍNAI HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 1 kicsi, zsenge kínai kelkáposzta, 1 hosszú szál kígyóuborka, 2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 2 dl frissen kipréselt narancslé, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, 1 diónyi friss gyömbérgyökér (ha nincs, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér), só, cukor, mustár, ízlés szerint, 1 csapott mokkáskanál törött fehér bors

Elkészítése: A salátaöntetet készítem el először: a narancslevet összekeverem a mustárral, a citromlével, a szójaszósszal, majd az összezúzott fokhagymával, őrölt fehér borssal és kevés cukorral ízesítem. A felforrósított olajon megfuttatom a megreszelt gyömbért (vagy a gyömbérport), és azonnal belekeverem a mártásba. A kínai kel külső, fonnyadt leveleit letisztítom, és a kemény torzsájával együtt nagyon vékony metéltre vágom. Megsózom (de nem besózom), és a megreszelt nyers uborkával hozzáteszem a mártáshoz. Végül a megtisztított és felkarikázott hagymát is beleteszem. Óvatosan összeforgatom, és befedem. Néhány órára berakom a hűtőszekrénybe.

KORHELY SALÁTA
Hozzávalók: 2 nagy fej lilahagyma, 2 nagy narancs, 25 dkg savanyú káposzta, 4 evőkanál olaj, fél dl savanyú káposztalé, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fehér bors, kevés só, csipetnyi cukor

Elkészítése: A megtisztított hagymát egészen apró kockákra vágom, és megsózva jól összekeverem. 15 percig pihentetem. A savanyú káposztát ugyancsak nagyon apróra vágom. A meghámozott narancsot először karikákra szeletelem, majd a karikákat felkockázom. A savanyúkáposzta-levet elkeverem az olajjal és a zúzott fokhagymával, ezután csipetnyi cukorral és borssal ízesítem. A salátalevet salátástálba öntöm, beleforgatom a káposztát, a hagymát és a narancsot. Az egészet jól összekeverem, és a hűtőszekrényben fél napig érlelem.

LANGYOS LILAHAGYMA-SALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg lilahagyma, 4 dkg vaj, 2 savanyú, aromás alma, 2 evőkanálnyi víz, 2 evőkanálnyi borecet, bors, só

Elkészítése: Hámozd meg a hagymát és szeleteld fel vékony gerezdekre. A vajat és a hagymát tedd serpenyőbe, egyenletes tűzön pirítsd meg, de ne hagyd megbarnulni!
A meghámozott almát is vágd vékony gerezdekre, tedd a serpenyőbe és öntsd hozzá a vizet. Sózd, borsozd, és párold fedő nélkül kb. 10 percig, hogy a hagyma és az alma egyaránt megpuhuljon.
A borecetbe keverj sót és borsot a só oldódjon fel, s a tálba szedett hagyma-alma keveréket locsold meg ezzel az öntettel.

LENCSÉS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 10 dkg lencse, 8 kicsi, nem szétfövő burgonya, 2 csokor zöldhagyma, 1 csokor finomra vágott snidling, 2 evőkanál bor- vagy gyümölcsecet, 4 evőkanál olívaolaj (vagy egyéb salátaolaj), 2 kis fej vöröshagyma, só és frissen őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése: A megmosott és átválogatott lencsét 2 óráig bő vízben áztatom. Ezután az áztatóvizet leöntöm, és friss vízben puhára főzöm. (Nem kuktában, mert az apró lencse eltömheti a kukta szelepét!) Amíg a lencse fő, a héjas burgonyát is megfőzöm. Ezután meghámozom, és karikákra szeletelem. A zöldhagymát megtisztítom, megmosom, és nagyon vékonyra karikázom. Mély salátástálban a hagymát, a snidlinget, a burgonyát és a lencsét összekeverem. A salátaöntethez a sót, a borsot, és az ecetet addig keverem, amíg a só elolvad benne. Ezután folyamatos keverés közben hozzáöntöm az olajat. Végül a nagyon finomra reszelt vöröshagymát is belekeverem. A zöldségeket az öntettel lelocsolom. Aszerint, hogy mi mellé kínálom, hidegen, vagy melegen is fogyasztható. Hidegen salátaként, önálló vacsorára, vagy melegen húsféle köretként nemcsak jóízű, de egészséges étel.

MARINÁLT FOKHAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg fokhagyma, 2-3 ek olaj, 4-5 szem bors, 2 babérlevél, kevés ecet, porcukor, só, egy késhegynyi gyömbérpor

Elkészítése: A fokhagymát gerezdekre bontjuk, lehártyázzuk, majd lobogó sós vízben 5 percig főzzük, ha kész szűrőlapáttal üvegekbe szedjük. Egy kevés ecetből, porcukorból, sóval, borssal, babérlevéllel, a gyömbérporral és 3 dl vízzel páclevet főzünk, és a fokhagymára forrázzuk. Ha kihűlt az üvegeket lezárjuk, és egy hétre a hűtőszekrénybe tesszük. 1 órával a tálalás előtt keverjük a fokhagymához az olajat.

MEDVEHAGYMA SALÁTA 01.
Elkészítése: Kb. 1/2 kg frissen szedett, mosott, durvára vágott medvehagyma levelet joghurt (2 pohár) alapú, citrommal, sóval, olajjal elegyített salátaöntettel leöntünk. Fél órára hűtőgépbe tesszük érlelni.

MEDVEHAGYMA SALÁTA 02.
Elkészítése: Az éppen kihajtó medvehagymákat (300 g) kiássuk, megtisztítjuk, gyökerét levágjuk. 10 percig húslében főzzük, kivesszük, lecsöpögtetjük, éles késsel hagymájával együtt szeletekre vágjuk. Salátástálba tesszük. Salátaöntetet készítünk 2 evőkanál borecetből, 3 evőkanál napraforgóolajból. Sóval, borssal ízesítjük. A salátára öntjük és megszórjuk metélőhagyma, zsázsa és tárkony finomra vágott keverékével.

MEDVEHAGYMA SALÁTA 03.
Hozzávalók: 30 dkg medvehagyma levél, 10 dkg retek, 1- 2 db csemegeuborka + fél evőkanál uborkalé, 50 ml majonézes salátaöntet, 1 pohár joghurt, só, bors,5 g cukor

Elkészítése: Mossuk meg, majd szárítás után aprítsuk fel a medvehagyma leveleit, a leveleitől és gyökereitől megtisztított retket és az uborkát. Keverjük össze a zöldségeket, majd locsoljuk meg fél deci salátaöntettel és egy pohár joghurttal. Ízlés szerint az uborka léből is löttyinthetünk rá félkanálnyit. Fűszerezzük sóval, borssal és kevésnyi cukorral, majd keverjük össze az alapanyagokat.

MEDVEHAGYMA SALÁTA NYÚLGERINCCEL
Hozzávalók 5 személyre: friss medvehagyma 2 csomó, alma 2 db, jégsaláta 2 fej, hónapos retek 2 csomó, búzacsíra 0,10 dkg, koktél paradicsom 0,30 dkg.
A dresszinghez: só, citromlé, porcukor, fehérbors, fokhagyma, olaj, ízlés szerint, 4 dl natúr joghurt, méz 1 evőkanál
Grillezett nyúlgerinc: nyúlgerinc filé 1 kg, steak fűszerkeverék, só, mustár, méz, ízlés szerint, szójaszósz 1 dl.

Elkészítése: A salátához a megmosott összetevőket ízlésesen nagy darabokra vágjuk, tépjük, és salátakeverő tálba tesszük.
A dresszing hozzávalóit egy tálba öntjük és az egészet összeturmixoljuk, a salátára öntjük, lazán összekeverjük és tálalásig a hűtőbe tesszük.
A nyúlgerinc filéket előző nap fűszerezzük és érleljük, majd kívül ropogósra, belül szaftosra sütjük.
Kevert salátát és medvehagymás bagettből készült pirítóst tálalunk hozzá.

MEDVEHAGYMÁS HÚSSALÁTA
Hozzávalók: maradék sülthús vékony csíkokra vágva, maréknyi snidling apróra felaprítva, nagyobb maréknyi medvehagyma laskára vágva, fejes saláta felcsíkozva, só, tartár

Elkészítése: A felaprított hozzávalókat egy tálban összekevertem, belekevertem a tartárt, kevéske reszelt sajttal dúsítottam, vacsoráig a hűtőben pihentettem. Sajnos, hamar elfogy.

MEDVEHAGYMÁS NATÚRSALÁTA
Előételként is fogyasztható
Elkészítése: A friss medvehagyma leveleket megmossuk. A vizet leitatjuk, a szárat, majd a leveleket cérnavékonyságúra metéljük. Félmaréknyi turbolyát, tyúkhúrt, citromfüvet megmosunk, és szintén feldaraboljuk, vagy kézzel megtépdessük. Jégsalátát, ruccolát, vagy egyéb leveles salátát is megmossuk és feldaraboljuk, majd összekeverjük 1-2 evőkanálnyi olíva olajjal. Mindig frissen fogyasszuk. 

MEDVEHAGYMÁS PARAJSALÁTA
Elkészítése: 10 dkg parajlevelet alaposan megmosunk, 10 dkg medvehagyma levelet felvagdalunk. 1/2 narancs belét kockára vágjuk.  1 narancs levét, 2 ek citromlevet, 3 ek étolajat kikeverünk 1 tk mustárral, kevés feketeborssal, ízlés szerint cukorral. Majd szezámmaggal megszórjuk. Burgonyából készült ételekhez adjuk.

MEDVEHAGYMÁS SALÁTA
Cserénfai recept
A medvehagyma Cserénfa erdőiben kora tavasszal, tömegével hajtja üde zöld leveleit. E növénynek vesetisztító gyógyhatása is van.
Elkészítése: a medvehagyma-leveleket laskára felvágjuk, hozzáadunk felaprított fejes salátát, zöldhagymát, hónapos retket, karikázott főtt virslit, főtt tojást, és az egészet leöntjük tartármártással. Nemcsak köretnek, hanem egytálételnek is remek.

MÉZES HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 5 fej lilahagyma, 4 evőkanál olaj, 2 dl vörösbor, 3 evőkanál almaecet, 2 evőkanál méz, őrölt bors

Elkészítése: A megtisztított vékony karikákra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk. Felengedjük a borral, majd kihűtjük. A mézet almaecetben feloldjuk, és a hagymára öntjük. Sózzuk, borsozzuk, óvatosan egyszer-kétszer megkeverjük, majd hideg helyen néhány óráig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

MÉZES LILAHAGYMA-SALÁTA
Hozzávalók: 5 nagy fej lilahagyma, 4 evőkanál olaj, 2 dl vörösbor, 3 evőkanál almaecet, 2 evőkanál akácméz, só, őrölt bors.

Elkészítése: A megtisztított és vékony karikára vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk. Felengedjük a borral, majd kihűtjük. A mézet az almaecetben feloldjuk, és a hagymára öntjük. Sózzuk, borsozzuk, óvatosan egyszer-kétszer megkeverjük, majd hideg helyen néhány óráig állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

MUSTÁROS HAGYMASALÁTA 01.
Hozzávalók: 4 nagy fej vöröshagyma, 1 kicsi kínai kel, 3 evőkanál majonéz, 3 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál mustár (csípős is lehet), 1 evőkanál grapefruit-lé, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint kevés só

Elkészítése: A megtisztított vöröshagymát vékony karikákra vágom, és jól megsózom, majd összekeverem. 10 percig hagyom állni, hogy a hagyma kissé összeessen, megpuhuljon. Közben a kínai kelt megtisztítom, majd ugyancsak nagyon vékony karikákra vágom. Salátástálba teszem a majonézt, ráöntöm a grapefruit-levet, a mustárt és a tejfölt, ezután simára keverem. A mártást zúzott fokhagymával, törött borssal és kevés porcukorral ízesítem. Ezután beleforgatom a hagymát (levével együtt) és a kínai kelt. Jól összekeverem, és lefedve beteszem a hűtőszekrénybe. 2-3 óra alatt összeérnek az ízei. Ez a pikáns saláta nagyon jól illik a szárazabb húsfélék vagy sült kolbász, virsli mellé.
Ha csíkokra vágott sajtot és egy-két feldarabolt almát is beleteszünk, önálló vacsorasaláta válik belőle.

MUSTÁROS HAGYMASALÁTA 02.
Hozzávalók: 4 csomó újhagyma, 1 csomó piros retek, 1 adag mustármártás

Elkészítése: Zöldjével együtt vékonyra felszeleteljük a hagymát, és a karikára vágott retekkel összekeverjük. Enyhén besózzuk, és egy óráig állni hagyjuk. Ekkor leöntjük a mustármártással, amibe nem tettünk sót, és a tálat fóliával letakarva, legalább fél napra hűtőbe tesszük.

MUSTÁROS HAGYMASALÁTA 03,
Hozzávalók: 5 nagy fej lilahagyma, só 3 ek mustár. 1 csapott ek porcukor, 2 ek borecet

Elkészítése: A hagymát először félbe, majd fél cm vastag szeletekre vágjuk. Besózzuk, és addig hagyjuk állni, amíg levet enged. Simára keverjük a mustárt az ecettel, a cukorral, és a levétől kinyomkodott hagymát beleforgatjuk. Legalább egy napig érleljük tálalás előtt.

MUSTÁROS HAGYMASALÁTA 04.
Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 2 dl kefir, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál ecet, ízlés szerint só, törött fekete bors, cukor, valamint késhegynyi reszelt szerecsendió és 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése: A vöröshagymát tisztítás után kis kockákra vágom, és megsózva fél óráig hagyom állni. Közben elkészítem a mártást: a kefirbe belekeverem az ecetet, az olajat, a mustárt, a cukrot, a borsot, a szerecsendiót és a megmosott, finomra metélt petrezselyemzöldet. Ráöntöm a hagymára, jól átkeverem, és letakarva beteszem a hűtőszekrénybe. Legalább fél napig érlelem. Kefir nélkül nagyobb adagban készítve sokáig eláll, csak közvetlenül fogyasztás előtt kell azt belekeverni.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

MUSTÁROS-TEJFÖLÖS GYÖNGYHAGYMA
Hozzávalók: 2 dl ecetes gyöngyhagyma, 2 dl nagyon sűrű tejföl, 1 evőkanál mustár), 1 evőkanál natúr reszelt torma (vagy tormás mustár), csipetnyi só, késhegynyi őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, kevés cukor

Elkészítése: Elkészítem az öntetet. A tejfölbe belekeverem a mustárt, a reszelt tormát, a sót, az őrölt fehér borsot és a szerecsendió-virágot, csipetnyi cukrot, majd beleforgatom a közben levétől leszűrt és apróra vagdalt gyöngyhagymát. Néhány órán át jól lefedve érlelem a hűtőszekrényben. Libasült vagy disznótoros mellé illik.

NARANCSOS HAGYMASALÁTA 01.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 4 nagy narancs, 2 szép szál póréhagyma, ízlés szerint őrölt bors (lehet fehér is), 1 púpos evőkanál mustár, 1 citrom leve, valamint currypor, kevés cukor, só

Elkészítése: A hagymát hajszálvékony karikára vágjuk, sózzuk és negyed órát állni hagyjuk. Közben a narancsot meghámozzuk, körülbelül egy cm-es kockákra aprítjuk. (Természetesen a magokat eltávolítjuk.) Egy salátástálban elkészítjük az öntetet: a citrom levét néhány evőkanál vízzel felhígítjuk, mustárral, curryvel simára keverjük, ízesítjük frissen őrölt borssal, csipetnyi sóval és kevés cukorral (édesítővel). Ezután beleforgatjuk a hagymát, valamint a narancskockákat és összekeverjük. Hűtőszekrényben legalább két - három óráig hagyjuk érni, de jobb, ha tovább hagyjuk. Kínálhatjuk szárnyas (csirke-, pulykamell) mellé, de főtt (sovány) sonka mellé is adhatjuk.

NARANCSOS HAGYMASALÁTA 02.
Hozzávalók: 2 nagy narancs, 1 szép szál póréhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál mustár, 1 citrom leve, 7 teáskanál currypor, ízlés szerint kevés cukor, és só


Elkészítése: A hagymát tisztítás után hajszálvékony karikákra vágom, és megsózom, majd jól összeforgatom. 15 percig hagyom állni.
Közben a narancsot meghámozom, ujjnyi vastag karikákra aprítom, ezután a karikákat óvatosan felkockázom.
A narancsból az összes magot eltávolítom.
A salátástálban elkészítem a saláta levét, a citromlevet néhány evőkanál vízzel kissé felhígítom, a mustárral és a curryvel simára keverem, törött borssal, csipetnyi sóval és kevés cukorral fűszerezem.
Ezután beleforgatom a narancskockákat és a hagymát. Óvatosan összekeverem, ezután befedve beteszem a hűtőszekrénybe.
Egy-két óra múlva ismét összekeverem.
Félnapi hűtés után tálalom, hogy az ízei jól összeérjenek.
Ezt a salátát liba-vagy kacsasült mellé, vagy a húsvéti sonka társaságában szoktam tálalni.

NARANCSOS HAGYMASALÁTA 03.
Hozzávalók: 3 fej lilahagyma, 3 narancs, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 kiskanál, csípős mustár, só, őrölt bors

Elkészítése: A megtisztított hagymákat vékonyra szeleteljük. A meghámozott narancsokat karikára vágjuk. Az olajból, cetből, mustárból, késhegynyi sóval, meg a borssal salátaöntetet készítünk, beleforgatjuk a hagymát meg a narancsot. Egy ideig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

OLAJOS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, só, őrölt bors.

Elkészítése: A megtisztított vöröshagymát nagyon vékonyra szeleteljük, és gyengén besózzuk. Húsz percig állni hagyjuk, majd az ecet és olaj keverékébe forgatjuk. Ha kell, utána sózzuk, megborsozzuk, és az apróra vágott fokhagymával megszórjuk.

OLASZ PARASZTSALÁTA
Elkészítése kb. 1/2 óra
Hozzávalók: 1 hagyma, 1/2 cső piros paprika, 1/2 cső zöldpaprika, 2 paradicsom, 50 g fekete olajbogyó, 100g kockára vágott juhsajt, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál balzsamolaj, só, bors, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma

Elkészítése: Vágjuk apró kockákra a hagymát, nagyobb kockákra a paprikát. Hámozzuk meg a paradicsomot és ezt is vágjuk kockákra.
Egy nagy edényben óvatosan keverjük össze a zöldségeket, olajbogyót, juhsajtot.
Öntsük le a salátát olívaolaj, ecet, só, bors, cukor keverékével, hagyjuk 10-15 percig hűtőszekrényben állni, ízesítsük újra. Hagyjuk kb. 1/4 órát állni.
Metélőhagymával tálaljuk. Fehérkenyérrel kínáljuk

ÖRÖKSALÁTA
Hozzávalók: Az évadnak megfelelő párolt zöldségféle, nyers vöröshagyma vagy újhagyma, retek, fejes saláta, nyers uborka, kovászos vagy ecetes uborka, zöldpaprika, paradicsom, cékla stb.

Elkészítése: Mindezeket vékony szeletekre, ill. kockára vágva, egy nagyobb tálban kis citrommal, sóval, kis ecettel esetleg édesítőszerrel, kevés olajjal jól összekeverjük. Hűtőszekrényben napokig eláll, és az, benne a remek, hogy amikor fogy belőle, mindig pótolhatunk hozzá más, vagy újabb alkotóelemet, és így sosem egyforma ízű, nem válik unalmassá.

PARADICSOMOS HAGYMASALÁTA 01.
Elkészítési idő: kb.1 óra
Hozzávalók 2 személyre: 2 paradicsom, 5 g friss gyömbér, 1 tk olaj, 1 ek fekete mustármag, 2 curry levél, 1 kh. ördöggyökér (Asant), 1 kimagozott, karikára vágott, zöld húsú chilipaprika, 2 karikára vágott újhagyma, só, ízlés szerint, 150 g joghurt (1,5% zsírtartalmú), kevés korianderzöld (kínai petrezselyem), 2 lepény

Elkészítése: A paradicsomokat forró vízzel leforrázzuk, lehámozzuk, négyfelé vágjuk, kivágjuk a magját és kocsonyát. A gyömbért meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat. A gyömbért és a mustármagot 2-3 percig pirítjuk benne.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót – a joghurt és a koriander kivételével – és kb. 7 percig folytonos kevergetés közben tovább sütjük. Belekeverjük a joghurtot, megszórjuk korianderzölddel és kb. 30 percre hidegre tesszük.
Lepénnyel tálaljuk

PARADICSOMOS HAGYMASALÁTA 02.
Hozzávalók: 3 paradicsom meghámozva, 1 ek olaj, mogyorónyi friss gyömbér, 1 ek fekete mustármag, 2 curry levél, 1 kimagozott chilipaprika karikákra vágva, 4 újhagyma karikákra vágva, só, 2 dl joghurt, korianderzöld

Elkészítése: Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, majd a gyömbért és a mustármagot 2-3 percig sütjük benne (vigyázat kiugorhat a serpenyőből). A joghurt és a koriander kivételével minden hozzávalót beleteszünk, és 5-6 percig állandóan kevergetve sütjük. Hozzákeverjük a joghurtot, majd a keveréket meghintjük a korianderzölddel, és fél órára hűtőszekrénybe tesszük.

PARASZTSALÁTA
Hozzávalók: 1 nagy fej hagyma, 1 közepes salátauborka, egy fej saláta, 12-15 szem fekete olajbogyó, 1 ek borecet, 1 ek olivaolaj, bors, só, 10 dkg Feta sajt

Elkészítése: A salátát megmosom, és leveleit féltenyérnyi darabokra tépkedem. A hámozott uborkát felkockázom és összekeverem az olajból, az ecetből, sóból és borsból álló lével, valamint az olajbogyókkal. Végül belekeverem a felkockázott sajtot. A hagymát felkarikázom és rászórom a salátára. Jól behűtöm.

PÁRIZSIS HAGYMASALÁTA
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók 4 főre: 30 dkg párizsi, 2 fej vöröshagyma, 0,5 dl ecet, 1 kávéskanál mustár, 1 dkg olaj, só, 2 g törött fekete bors

Elkészítése: Húzzuk le a párizsi bőrét, felszeletelve helyezzük szépen sorban egy mély tálba és ezt a következő hagymasalátával öntsük le.
Hagymasaláta: A mustárt keverjük el az ecettel és annyi vízzel, hogy ne legyen savanyú. Sózzuk és borsozzuk meg, majd a megtisztított vékony karikára vágott hagymát tegyük bele. Csepegtessük körbe olajjal, mielőtt ráöntjük a salátát a párizsira.

PÁROLT FŰSZERES HAGYMA
Elkészítése: 8 megtisztított, egészben hagyott és lehetőleg egyforma nagy hagymát szorosan egymás mellé ültetünk egy kisebb tepsiben. 4 gerezd fokhagymát szétzúzunk, összekeverjük 3 evőkanál olívaolajjal és egy fél citrom levével, egy késhegynyi reszelt citromhéjjal meg 1 evőkanál száraz fehérborral. Ezután sózzuk, és meghintjük törött borssal. A hagymákat a fűszeres öntettel meglocsoljuk, és befedjük alufóliával. Előmelegített sütőben addig pároljuk, amíg a hagyma üvegesség nem válik, majd alufólia nélkül saját levével locsolgatva pirosra sütjük. Végül meghintjük apróra vágott petrezselyemmel és frissen tálaljuk.
Egyben sült húsokhoz vagy bélszínhez kínáljuk.

PÓRÉHAGYMA-SALÁTA 01.
Elkészítése: 1 nagyobb almát megreszelünk, közben hozzáadunk 1-2 ek citromlevet. 10 dkg medvehagyma levelet felvagdalunk, összekeverünk 10 dkg karikára vágott póréhagymával. Ráöntünk 2,5 dl joghurtot, melyet sóval, borssal ízesítünk. Apróra vagdalt dióval meghintve tálaljuk.

PÓRÉHAGYMA-SALÁTA 02. (ARGENTÍNA)
Hozzávalók: 12 szál póréhagyma, só, késhegynyi őrölt koriandermag, 1,5 tk citromlé, 4 ek olaj, törött bors, 1 tk finomra vágott petrezselyem

Elkészítése: Tegyük lábasba a hagymát, sót, koriandert, öntsük le annyi vízzel, hogy ellepje. Pároljuk 10 percig. Öntsük le róla a vizet. Keverjük össze a megmaradt hozzávalókat. Tegyük a pórét lapos tálra, öntsük le az öntettel.

SONKÁS-DINNYÉS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 1 kisebb sárgadinnye, 15 dkg prágai (vagy kötözött) sonka, 2 dl majonéz, 2 csokor zöldhagyma szárával együtt, 1 dl tejszín, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, és citromlé

Elkészítése: A mártáshoz a majonézt simára keverem a tejszínnel, majd citromlével, sóval és borssal fűszerezem. Hozzáadom a megtisztított és nagyon vékonyka karikákra vágott zöldhagymát, szárával együtt. A sonkát apró kockákra vágom (vagy nagylyukú darálón ledarálom), és beleteszem a hagymás mártásba. A dinnyét meghámozom, kimagozom, és karalábévájóval kis gömböket vájok ki belőle. A mártáshoz adom ezt is, majd lazán átforgatom, és befedve beteszem a hűtőszekrénybe. Legalább fél napig érlelem.

SPANYOL HAGYMASALÁTA (ANGOL-SPANYOL)
Elkészítése: Édes vöröshagymát felkarikázunk és héjastól beletesszük a sütőbe egy rácsra közvetlenül a tető alá.
A tetejét bekenjük olajjal és megszórjuk zöldfűszerekkel. Amikor az egyik fele megsült, megfordítjuk. Ha elkészült tálra tesszük, leöntjük citromlével és olíva olajjal, megszórjuk parmezánnal és zöldfűszerekkel. Kis só és bors is kerülhet rá.

SVÉD HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 1, 5 dl olaj, 4 pici doboz paradicsompüré, 3 kk. kakukkfű, só, cukor, pici bors

Elkészítése: A hagymát szálasra vágjuk (először félbe, aztán szeletbe) és az olajban kezdjük párolni. azonnal megsózzuk, hogy ne piruljon, hanem párolódjon. Beletesszük a fűszereket, és a paradicsompürét, és annyi vizet, amennyit megkíván. Amikor a hagyma már nem ropog, akkor kész. Lehet egész kicsi mennyiséget is készíteni, akkor készen van 5 perc alatt. Kenyérrel, vagy sült hússal nagyon jó.

SZERB ÚJHAGYMA SALÁTA 01.
Hozzávalók: 4 csomó újhagyma, 2 evőkanál ecet, 3-4 evőkanál olaj, egy kevés mustár, só, csipetnyi cukor

Elkészítése: A hagymát zöldjével együtt összevágjuk, és a többi hozzávalóból készített mártással elkeverjük. Legalább fél napra behűtjük.

SZERB ÚJHAGYMA SALÁTA 02.
Hozzávalók: 2 csomó újhagyma, 1 kiskanál ecet, mustár, cukor, só, 4 kiskanál étolaj
Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk és összekeverjük a többi hozzávalóból kevert kellemes, pikáns mártással. Tálalás előtt néhány óráig állni hagyjuk.

TAVASZI VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 csokor zsenge karotta, 1 kis szál kígyóuborka, 1 csokor piros retek, 1 kis fej saláta, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kapor, 2 dl joghurt, 2 evőkanál salátaolaj, ízlés szerint törött bors, porcukor, és só

Elkészítése: A salátamártáshoz a megmosott petrezselyem zöldet és a kaprot nagyon finomra összevágom, majd belekeverem a joghurtba. Megsózom, csipetnyi cukorral és a borssal ízesítem, végül az olajjal is elkeverem. A salátát leveleire szedem, megmosom, ezután leszárítom, majd csíkokra tépkedem. Salátástálba teszem. Befedve berakom a hűtőszekrénybe. A megtisztított és megmosott sárgarépát, a héjas uborkát és a retket nagyon vékony karikákra gyalulom, a megmosott és meghámozott zöldhagymát pedig zöldjével együtt felkarikázom. Az összes zöldséget gyengén megsózom, és a mártást ráöntve, jól összeforgatom. Befedve egy-két órán keresztül érlelem a hűtőszekrényben. Csak közvetlenül tálalás előtt keverem össze a salátalevekkel, nehogy megfonnyadjon.

TEJFÖLÖS-KRÉMSAJTOS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 2 dl tejföl, 5 dkg krémsajt, 1 csokor kapor, 2 gerezd fokhagyma, citromlé, cukor, só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítom, és kis kockákra vágom. Jól megsózom, és 60 percig állni hagyom. Közben a tejfölbe belekeverem a krémsajtot, a citromlevet, a sót, a szerecsendió-virágot, a zúzott fokhagymát, és rálocsolom a sóból gyengén kicsavart hagymakockákra. Rászórom a finomra vágott kaprot, és jól összekeverve két órán át, érlelem jól lefedve a hűtőszekrényben.
Sertéssülthöz vagy natúrszelethez illik, de finom az egyszerű sült burgonyához is.

TEJSZÍNES PÓRÉHAGYMA
Hozzávalók: 3 szál póréhagyma, 2 húsleveskocka, 2 dl tejszín, diónyi vaj, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió

Elkészítése: A póréhagymákat ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Haragoszöldjükből csak három centis darabot hagyjunk rajtuk. A hagymakarikákat a felolvasztott vajon öt percig pároljuk, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és a húsleveskockákkal ízesítve, fedő alatt megfőzzük, vigyázva nehogy szétfőjön. Végül a levét fedő nélkül sűrűre forraljuk, ha kell, megsózzuk, és őrölt borssal meg reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Ráöntjük a tejszínt, és még egyszer felforraljuk. Bármilyen sült mellé kínálhatjuk.

TOJÁSOS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 5 tojás 1 nagy fej lilahagyma, 1 nagy savanykás alma, 1 csokor hónapos retek, 2 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 csokor snidling, 1 púpozott teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint kevés porcukor, késhegynyi törött fehér bors, Késhegynyi currypor. só

Elkészítése: A tojásokat keményre főzöm, majd meghámozom, és kis kockákra vágom. Közben mély tálban a majonézt simára keverem a kefirrel, a mustárral, a megtisztított és összezúzott fokhagymával, a borssal, a curry porral, és kevés sóval, valamint cukorral.  Az almát megmosom, kicsumázom, és héjastól apró kockákra vágva, azonnal a mártásba keverem. Külön edénybe teszem a megtisztított és finomra vágott zöldhagymát, zöldjével együtt, valamint a hajszálvékonyra karikázott lilahagymát. Megsózom, 10 percig hagyom állni, majd a mártásos almához keverem. Végül beleforgatom a megmosott és csíkokra vágott piros retket és a kis kockákra vágott főtt tojást. Az egészet óvatosan összekeverem, és befedve a hűtőszekrénybe teszem 1-2 órára.

TORMÁS-ALMÁS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 3 csokor zöldhagyma, zöld szárával együtt, 2 nagy, savanykás, aromás alma, 1 doboz ecetes torma, 3 dl tejföl, ízlés szerint, só, és csipetnyi cukor

Elkészítése: Az ecetes tormát összekeverem a tejföllel, és megsózom, megcukrozom, az almát megmosom, kicsumázom, és az almareszelő legdurvább fokán héjastól lereszelem (vagy nagyon vékony csíkokra metélem). A reszelt almát azonnal belekeverem mártásba, hogy ne barnulhasson meg. A zöldhagymát megtisztítom, és zöldjével együtt vékony karikákra vágom. Kissé meg is sózom, és jól összekeverve 10 percig hagyom állni. Ezután az almás-tejfölös tormához keverem. Jól befedve teszem a hűtőszekrénybe.
Főtt sonkához vagy főtt füstölt csülökhöz különösen illik, de önállóan, pirított kenyér szeletkékkel vacsorára is alkalmas saláta.

ÚJHAGYMA SALÁTA
Hozzávalók: 4 csomag újhagyma, borecet, olaj, só

Elkészítése: Enyhén savanykás, sós vízben üvegesre főzzük a zöldjétől meg külső hártyájától megtisztított újhagymát, és lecsepegtetjük a levét. Kissé száradni hagyjuk.
Megforrósítunk két evőkanál olajt, barnára pirítjuk benne a hagymákat, majd a tűzről levéve, egy kevés, (lehetőleg bor-) ecettel savanyítjuk és sózzuk. Az ecetes olajjal együtt tálba öntjük, és néhány órán át, hűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

ÚJHAGYMA SALÁTA JUHTÚRÓVAL - MEZŐFÖLD
Hozzávalók: 5 szál újhagyma, 2 fej saláta, 25 dkg juhtúró, 2 főtt tojás, 2-2 evőkanál olaj és ecet

Elkészítése: Az újhagymát és a salátát megmossuk, és lecsöpögtetjük. Az újhagymát vékonyan felkarikázzuk. de a szárának sötétzöld végét nem vágjuk bele. Az olajat és az ecetet összekeverjük egy salátástálban, majd hozzáadjuk a hagymát. A salátaleveleket apróbb darabokra tépkedve keverjük bele. A tetejére tojáskarikákat rakunk, és juhtúrót morzsolunk.

VÖRÖSHAGYMA SALÁTA
Hozzávalók: 80 dkg vöröshagyma, só, 3 evőkanál borecet, 1 késhegynyi törött fehérbors, 1 kávéskanál cukor, 1 dl olaj, 1 csomó petrezselyemzöld

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítom, megmosom, és vékonyra felszeletelem. Jól besózom, és állni hagyom.
Amikor a hagymakarikák megpuhultak, hideg vízzel lemosom őket. Salátalevet készítek vízzel, ecettel, sóval, cukorral, és a hagymára öntöm. Törött borssal, olajjal, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítem.
Jól lehűtve tálalom.

ZELLERES HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 1 ökölnyi zellergumó, 2 nagy aromás (lehetőleg jonatán) alma, 1 dl narancs juice, 3 csokor zöldhagyma, zöldjével együtt, 4 evőkanál olaj, fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 1 csokor zellerzöld, 1 csokor kapor, só, és cukor, ízlés szerint

Elkészítése: A zellert megmosom, meghámozom és gyufaszálnyi csíkokra aprítva, szűrőbe teszem. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe mártom. Az újraforrástól számítva 3 percig főzöm. A vízből kivéve, hagyom, hogy lecsöpögjön. Közben a mártást elkészítem: az olajat, a citromlevet és a mustárt kikeverem, ezután a megmosott és finomra vágott kaprot meg a zeller zöldet is hozzáadom, végül a narancs juice-t is apránként belekeverem. Kevés sóval és cukorral ízesítem. A héjas almát is megmosom, kicsumázom, és szeletekre vágva, ugyancsak gyufaszálnyi csíkokra aprítom (vagy reszelem). Azonnal a mártásba teszem. A hagymát tisztítás után zöldjével együtt összevágom, és megsózom. Salátástálba öntök minden hozzávalót, befedem, majd összekeverem, és legalább fél napra beteszem a hűtőszekrénybe.