Csirke gurmand módra
Csirke gurmand módra
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú csirke,
15 dkg gomba,
1 dl konyak,
1/2 dl tejszín,
5 dkg vaj,
1 teáskanál citromlé,
1 teáskanál liszt,
ízlés szerint: só és őrölt fehér bors
Elkészítés:
A megtisztított csirkét négy darabba vágom.
Megsózom, majd a felhevített vajon, jó erős tűzön mindkét oldalát lepirítom.
Ezután tűzálló tálba vagy tepsibe teszem a csirkedarabokat, és köré rakom a megtisztított, vastag szeletekre vágott gombát.
Megsózom és rácsorgatom a csirke vajas pecsenyelevét. Előmelegített, forró sütőben, befedve puhára párolom.
A fele konyakot, a tejszínt és a citromlevet 3 evőkanál vízzel és a liszttel összeöntöm. A sült csirkét kiveszem a tálból, a pecsenyelére öntöm a konyakos levet, jól összeforralom és ráöntöm a gombára. Ezzel is kiforralom, majd a csirkedarabokat a gombás mártásra teszem.
A következő lépés a flambirozás, de ez elhagyható. Ha mégis megteszi, kérem nagyon óvatosan végezze! Tálalás előtt a maradék konyakot a húsra locsolom, és egy hosszú gyufa segítségével rögtön meggyújtom. (Vigyázzon a fellobbanó tűzzel!) Ha a láng elhamvadt, az étel fogyasztható.
Párolt rizs vagy burgonyalángos a hozzáillő köret.
Elkészítési ideje: 75 perc