Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Húsgombócleves


Ez a leves is a véletlennek köszönheti születését. Vendégeket vártunk, mindent megvettem, ami kellett, csak a levesnek valóról feledkeztem meg. Szerencsére volt itthon vagy félkilónyi darát hús, a kertben meg zöldség. Kitaláltam, megfőztem, sikerült, mindenkinek ízlett. Ez lett aztán Lányom egyik kedvenc levese. Vagy a másik? Már nem emlékszem.

Húsgombócleves

Hozzávalók:
A leveshez: 2-3 sárga-répa, 1-2 petrezselyem, 1 pasztinák, 1 kis fej hagyma, 2-3 közepes gerezd fokhagyma, 1 tk ételízesítő, csipetnyi őrölt bors, só
A húsgombócokhoz: 20 dkg darált hús, 1 tojás, 2 ek zsemlyemorzsa, 1 tk reszelt hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 kk ételízesítő, 1 kk. pirospaprika

Elkészítése: A zöldségeket a hagyma kivételével felkarikázom, a fokhagymát alaposan elkaparom. A fazék aljára kevéske olajat öntök és kissé megpirítom benne a zöldségeket és a fokhagymát. Megszórom az ételízesítővel, kevés vizet öntök rá, dinsztelem, majd beleengedem a többi fűszert és a hagymát. Pár percig dinsztelem, majd felöntöm 1,5- 2 l vízzel. Ha a zöldségek már majdnem megpuhultak, a gombócok alkatrészeit alaposan összekeverem, majd a mogyorónyi gombócokat belerakom a levesbe. Megszórom apróra vágott petrezselyem zölddel és készre főzöm.

Megjegyzés: Ezt a levest az utóbbi időkben kizárólag pulykanyakból főzöm. Veszek 2-3 szép, húsos pulykanyakat, ez kb. 1.5-2 kiló. Rengeteg hús van rajta, ebből lefaragok 30-40 dekányit, ledarálom, és kissé túlfűszerezve ebből készülnek a gombócok.

A megmaradt nyakakból ételízesítővel, szemes borssal és lestyánnal, alaplét főzök. Ezzel az alaplével engedem fel a ledinsztelt zöldségeket.

A léből 2-3 decit megtartok, mert ebből meg fokhagymamártás lesz! Elvégre, mint már említettem, a csontokon rengeteg hús van! Jó tudni, hogy a nyakak főzési ideje 3-4 óra! Az alaplét már előző nap el lehet készíteni!
A fokhagymamártáshoz pedig egy javaslat: Ne vegetás vízzel, vagy „kockalevessel” öntsd fel, hanem fele alaplé, fele tej, aztán jöhet a tejföl is!