Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tejszínes - tárkonyos fácánragu leves


Ez a leves Fiam érdeme. Ő találkozott az öngyilkos fácánnal, én csak a receptvariációt szültem, és megfőztem a fácánlét. Sajna, elég kicsi volt az a balfácán. 

Tejszínes - tárkonyos fácánragu leves

Hozzávalók: 1 db, lehetőleg közlekedési balesetben elhalálozott fácán, mert abban nincs sörét, 3-4 sárgarépa felkarikázva, 2 petrezselyemgyökér szintén felkarikázva, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, kevéske zellergumó, maroknyi kelbimbó (általában mindenféle ház körül fellelhető zöldség), só, bors, ételízesítő, 2 tojássárga, 2 dl tejszín, zellerzöld, petrezselyemzöld, tárkony, 10 dkg vaj, 2 ek liszt, citromlé a savanyításhoz
A májgombóchoz: 2 tojásfehérje, 3 db csirkemáj (vagy 1 májkonzerv), kb. 3-4 ek gríz, só, őrölt bors, petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítése: az áldozatot széttrancsírozzuk, kiáztatjuk. (Megjegyezném, a szárny és az alsócomb rettentő “szálkás” de az alsó comb harmadát azért meg lehet menteni nemesebb célokra, a hátsó harmadából mindössze egyetlen szálkát kell kioperálni, de a kapott húsmennyiség nem éri meg igazán a munkát.) Mellét, felsőcombját, az alsó combból kimentett húsdarabokat körömnyi kockákra vágjuk, és serpenyőben, a 10 dkg vajon, bő félóráig sütögetjük. Először sűrűn kevergetve szép fehéresre pirítjuk, aztán kevéske vizet alátöltve fedő alatt félpuhára pároljuk.
A visszamaradt alkatrészeket jó másfél liter vízben föltesszük főni. Egész hagymát, fokhagymát és szemes borsot teszünk a lébe, kevéske ételízesítő is mehet bele, aztán egy jó erős alaplét főzünk belőle. Ha kész az alaplé, leszűrjük, a húskockákat kiszedjük a serpenyőből, lecsöpögtetjük, és a levesbe rakva forralni kezdjük.
Két megjegyzés:
- ha csak szárított tárkonyunk van, azt az alaplébe tesszük, ha friss, akkor a többi levélzölddel együtt a főzés vége felé tesszük a levesbe.
- a felaprított zöldségből készíthetünk zöldségragut is, és ezt főzzük össze a levessel, de nyersen is tehetjük a levesbe, de ekkor vegyük figyelembe a zöldségek 20-30 perces főzési idejét!
Ha minden kellően összefőtt és megpuhult, a hússütésből visszamaradt vajat 1-2 ek liszttel összepirítjuk, majd a levesbe öntjük. Pár percig forraljuk, közben a tejszínt összedolgozzuk a tojások sárgájával, majd beleforgatjuk az apróbb darabokra vágott levélzöldeket is, és a levesbe öntjük. Közben sűrűn kevergetjük a levest.
Ha felfőtt, visszavesszük a lángot, a levesbe nedves kávéskanállal beleszaggatjuk a májgaluskát és 10-15 perc alatt készre főzzük. A végén a citromlével pikánsra savanyítjuk. Ez utóbbi művelet a tányérban is elvégezhető.
Egy újabb megjegyzés: A májgombócok készítésénél vegyük figyelembe, hogy a keveréknek körülbelül 20 percig duzzadnia kell a levesbe szaggatás előtt.
Mit mondjak, elég macerás kaja, de az íze, az, nagyon finom