Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Mazsolás csirke almaszósszal


Ezt a receptet is úgy „szereztem”. Vendégeket vártam, nem akartam valami hétköznapi kaját feltálalni, hát válogatni kezdtem francia receptjeim között, és felfedeztem a mazsolás gyöngytyúk receptjét. Természetesen módosítgattam rajta, így született ez alábbi recept.

Megjegyzem, nemcsak nekem tetszett meg ez a kaja. Kószáltam a Neten, s mit ad Isten, több tucatnyi helyen fedeztem fel receptemet. Valaki még el is készítette, le is fotózta a művet. Hogy csodálkozásom még nagyobb legyen, a Magyarországi Evangélikus Egyház honlapján is felfedeztem receptemet a karácsonyi receptajánlatok között, „Különleges receptek Karácsonyra” címszó alatt. Az angol fordítást pedig már meg se említem! Ha így megy tovább, na, nem folytatom, inkább kihúzom magam.

Hozzávalók: 1 csirke, só, bors, majoránna, 20 dkg mazsola, 2 dl muskotályos bor, 20 dkg rizs, 4-5 alma, hagyma, fokhagyma, ételízesítő, 1 ek cukor

Elkészítése: Egy szép, méretes csirkét előző este kívül-belül sózz, borsozz be, hajíts bele teáskanálnyi majoránnát, és tedd reggelig hűtőbe. 20 dkg mazsolát áztass be 2 dl édes borba (pl. muskotályos). Önts még rá 1 dl vizet, ebben a lében pihizzen ugyancsak reggelig. Másnap reggel leszűröd a mazsit, a levét félreteszed. A mazsit betöltöd a csirekbe, esetleg beletunkolsz még pár gerezd egyéb gyümölcsöt (alma, körte, narancs), majd bestoppolod a csirit és irány a sütő kb. 1 órácskára. Közben előkészítesz 20 dkg rizst, a hagyományos módon készre főzöd, de ételízesítővel, hagymával, és gerezdnyi zúzott fokhagymával is ízesíted.

Almamártás: Míg a csirke meg a rizs sül-fő, meghámozol 4-5 almát, kikapod a magházát és a mazsola áztatólevében, 1 ek cukor társaságában megfőzöd, s jó alaposan összetöröd. Ha a madár szép pirosra sült, kiszeded belőle a mazsit, a rizst egy kerek tál közepére halmozod és beteríted a mazsival, majd szépen körberakod a csirkedarabokkal. 
Tálalásig melegen tartod.

Megjegyzés:
Ha meg nagyon csicsázó kedvedben vagy, akkor egy műanyag edényt kikensz Rámával, belegyömöszölöd a rizst, így borítod ki a tál közepére.
Egy kisebb edénykével, meg a mazsolával ugyanezt műveled, és ezt a rizs tetejére rakod ügyesen. (Ehhez a művelethez levágtam egy nagyobb margarinos doboz tetejéről a peremet, és a kiborításhoz ezt használom segédeszköz gyanánt!)
Az egész művet díszítheted még felkarikázott paprikával és paradicsommal.
Minél színesebb, annál mutatósabb.
Persze az íze se kutya!