Ricottás - szőlős pohárdesszert

Szeretem a poharas desszertet, mert gyorsan elkészíthető és látványos! Sajnos, soha nem marad belőle másnapra.
Hozzávalók:
1 dob. ricotta
1 rúd vanília magja (vagy 2 csom. bourbon vaníliáscukor)
10 dkg cukor (ízlés szerint kevesebb is lehet)
1 citrom héja + leve
1 kisebb fürt rozé-szőlő
1/2 csom. zabkeksz
Elkészítés:
A szőlőt megmosom és géppel összeaprítom (nem kell túl pépesre, hogy látszódjanak a gyümölcs darabok.
Egy kis lábosba teszem a szőlőt és egy kevés cukorral és pár csepp citromlével felteszem főni. Pár percig rotyogtatjuk, hogy besűrűsödjön, majd félretesszük. Amíg hűl, addig elkészítjük a krémet.
A ricottát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliarúd magjait. Robotgéppel addig keverem, amíg a cukor el nem olvad. Hozzáadom fél citrom reszelt héját és levét. Megkóstoljuk, ha nem elég édes, még egy kevés cukrot adunk hozzá.
Elővesszük a poharakat és mindegyik aljába 2-2 db kézzel durvára összetört zabkekszet szórunk, majd rákanalazzuk a ricottát és végül a tetejére tesszük a kihűlt szőlőzselét.
Érdemes lehűtve tálalni, de akár azonnal is fogyasztható