Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Madárfészek - muffin Dia módra


Húsvétra egy kis finomság a locsolóknak! Picit hosszabb ideig tart elkészíteni, de megéri, mind a gyerekek, mind a felnőttek imádni fogják!

Hozzávalók:
16 dkg liszt
1 csapott tk. sütőpor
1 kk. szódabikarbóna
1 tojás
10 dkg (nád) cukor
150 gr natúr joghurt
10 dkg puha vaj
10 dkg kandírozott narancshéj
10 dkg étcsokoládé
1/2 citrom leve és héja
csipet só

Csokis-karamellás krém:
15 dkg cukor
2 dl habtejszín
3 dkg narancs-méz (akácméz is jó)
késhegynyi jó minőségű só (tengeri só)
50 g vaj
150 g narancsos étcsokoládé / sima étcsokoládé vegyesen
a díszítéshez:
4 dkg kókuszreszelék
36 kék, sárga cukorka vegyesen
2 dkg marcipán és/vagy ételfesték
1-2 kocka étcsokoládé

Elkészítés:
1. A krémmel kezdünk, mert a hűtése időt vesz igénybe: egy nagyobb serpenyőbe tesszük a cukrot, megolvasztjuk. Amíg karamellizálódik, mikrósütőben meglangyosítunk 1 dl habtejszínt.

2. Levesszük a barnára karamellizált cukrot a tűzről, hozzáadjuk a mézet, a vajat, majd a habtejszínt és az apróra tört narancsos étcsoki felét, miközben közben folyamatosan kevergetjük. A tejszín összerántja a karamellt, de ne ijedjünk meg, a tűzre visszatéve, újra felolvad a krém, ekkor hozzáadjuk a sót is! Ha teljesen egyneművé válik a krém, kissé kihűtjük, majd hozzáadjuk a maradék habtejszínt és kézi habverővel összedolgozzuk. Teljesen kihűtjük, majd habzsákba töltjük. Felhasználásig a hűtőbe tesszük.

3. A lisztbe keverjük a szódabikarbónát, sütőport és a sót.

4. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, natúr joghurtot, a fél citrom reszelt héját és a levét, összekeverjük.

5. A folyékony hozzávalókhoz kis adagokban hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, a végén beletesszük a kandírozott narancshéjat és az apróra darabolt étcsokit.

6. Muffin-papírral bélelt formába töltjük a masszát, és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 18-20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. (Ha szükséges további 3-5 percig süssük) A muffinokat teljesen kihűtjük! (Ez fontos, mert ha meleg a süti, szétfolyik rajta a krém!)

7. Ha a muffin elkészült, a hőfokot a sütőben 160 fokra levesszük és a kókuszreszeléket 2 perc alatt egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórva megpirítjuk. (Figyeljünk rá végig, mert nagyon gyorsan odaég!)

8. A krémet habzsákból körkörösen a kihűlt muffinok tetejére nyomjuk és megszórjuk / megforgatjuk a pirított kókuszreszelékben.

9. A cukormadarak szemét és „haját” egy kocka olvasztott csokoládéval, a csőrt sárga ételfestékkel rajzoljuk meg, vagy marcipánból formáljuk. A tojásokat a krémes-kókuszos muffin közepébe ültetjük.

Hímes tojás helyett nagyszerű és finom ajándék a locsolóknak!