Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Panna cotta - eperrel


Az egyik kedvenc desszertem a panna cotta, bár kicsit több időt kell szánni az elkészítésére, mint pl. egy muffin esetében, de feltétlenül megéri!

Hozzávalók: (8 adaghoz)
5 dl minimum 3,5 %-os tej
5 dl habtejszín (min 30%)
1 csom. étkezési zselatin
1 rúd vanília
10 dkg cukor
1/2 kg eper

Elkészítés:

Egy nagy lábosba öntjük a tejet, a tejszínt, hozzáadjuk a cukor felét, és a félbevágott vanília rúd kikapart magjait, majd feltesszük melegedni. Amikor már jó meleg (de még nem forr a folyadék!) levesszük a tűzről és hozzáadjuk a zselatint.

Pár percig kevergetjük (amíg feloldódik a zselatin), majd félretesszük hűlni. Ha szoba-hőmérsékletű, és kissé be is sűrűsödött, újból megkeverjük (mert a vanília-magok lesüllyednek az edény aljára) és a kiválasztott tálkákba / poharakba öntjük a panna pottát. Hűtőbe tesszük 3-4 órára, hogy megdermedjen, de ha van időnk, célszerű már előző este elkészíteni.

Elkészítjük az öntetet: az epret megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Egy lábosba tesszük a maradék cukrot és az eper felét, majd feltesszük főni. Pár perc főzés után a forró eper-szószt és a maradék epret egy tálban kézi turmix-al pürésítünk, majd hűtőbe tesszük, hogy lehűljön. 

A megdermedt panna cotta tetejére kanalazzuk a hideg eper-szószt és tálaljuk.

Gyümölcsös - édes - krémes, nincs is jobb egy finom desszertnél!