Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Vegyes zöldségköret


Ezt a köretet akkor készítem, ha már unom a krumplit, a rizst és a tésztát…

Hozzávalók:
1 kisebb cukkini
1 kisebb padlizsán
2 nagyobb sárgarépa
2 fej hagyma (vörös + lila)
1-2 gerezd fokhagyma
25 dkg gomba
5 dkg füstölt sajt
Fűszerek (ízlés szerint):
só, bors, oregánó, kakukkfű, bazsalikom
1/2 citrom leve

Elkészítés:
a cukkinit és a padlizsánt először kb. 2 cm-es karikákra, majd ezután kb 2 cm-es kisebb cikkekre vágjuk és egy tálba tesszük. Meglocsoljuk a citromlével és sózzuk, majd kb. 15-20 percig állni hagyjuk, amíg levet ereszt.

Ez idő alatt megtisztítjuk, és felaprítjuk a hagymát, fokhagymát, a sárgarépát kb. fél centi vastag karikákra vágjuk, megmossuk és nagyobb cikkekre vágjuk a gombát (mivel össze fog esni sütés közben, ne vágjuk túl apróra). A sajtot egy kisebb tálba reszeljük.

Előveszünk egy nagy tepsit (vagy más tűzálló sütőformát) és kevés olíva olajat öntünk bele, ebbe kerülnek majd a zöldségek.

A cukkiniről és a padlizsánról leöntjük a levet, hozzáadjuk a többi zöldséget, megszórjuk a fűszerekkel és alaposan összekeverjük. A tűzálló tálba tesszük a zöldségeket, megszórjuk a sajttal és fóliával lefedve forró sütőben kb. 20 percig, majd fólia nélkül további 10 percig a sajt pirulásáig készre sütjük. (Akkor jó, ha még egy picit roppanós marad a répa)

Bármilyen sült hús mellé egészséges, laktató és finom köret.