Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Zelleres burgonyakrém - leves


Hozzávalók:
20 dkg zellergumó
40 dkg burgonya
1 kis fej hagyma
1 kis gerezd fokhagyma
1/2 l húsleves-alap
2 dl tejszín
1 dl natúr joghurt
só, bors
Fejenként 1 szelet sonka

Elkészítés:
A hagymákat megpucoljuk, a vörös hagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, mindkettőt félretesszük. A többi zöldséget is megtisztítjuk, a zellergumót kicsi, a burgonyát nagyobb kockákra vágjuk.

Egy lábosba kevés olajat öntünk és megpároljuk a vöröshagymát. Amikor már majdnem puha, hozzáadjuk a fokhagymát, és fél percig együtt pároljuk tovább. Ezután beletesszük a zellert, 1 percig pirítjuk, majd a krumplit is hozzáadva 2 percig tovább pároljuk a zöldségeket. Ezután felöntjük a húsleves (vagy zöldség)- alappal és fedő alatt puhára pároljuk a zöldségeket.

Amint megpuhul krumpli és a zeller is félrehúzzuk a fazekat és egy botmixerrel pürésítjük a zöldségeket. Hozzáadjuk a tejszínt és natúr joghurtot, elkeverjük, majd pár percre visszatesszük a tűzhelyre és összeforraljuk a levest. Ha túl sűrű lenne, egy kevés natúr joghurttal megfelelő állagúra hígíthatjuk a krémlevest.

A legvégén a sonkát apró (kb. 1-1,5 cm-es) kockára vágjuk, egy serpenyőben megpirítjuk, majd a leves tetejére szórva azonnal tálaljuk.