Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tejfölös krumplileves - ahogy Dia szereti


Az Öcsémék disznót vágtak, mégpedig nem is akármilyet: egy mangalicát. Jutott belőle nekem is hurka, kolbász, zsír, és persze húsos szalonna is. Mivel magában nem szoktam enni szalonnát, gondoltam a krumplilevesben lesz a legjobb helye… Így lett!

Hozzávalók:
8 közepes burgonya
1 közepes fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
2 szelet húsos füstölt szalonna
2 sárgarépa
1 fehérrépa
4 ek. tejföl
4 ek. natúr joghurt
1 ek. liszt
1 kk. pirospaprika
2 kisebb babérlevél
1 késhegynyi őrölt kömény
ízlés szerint: só, bors, majoránna, petrezselyem

Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a gyökeret karikára szeleteljük.

A húsos szalonnából 2 db kb. fél cm-es szeletet vágunk le, amit majd vékony csíkokra aprítunk fel.

Egy magasabb falú lábosba beletesszük a szalonnát és alacsony fokozaton / kis lángon elkezdjük melegíteni, hogy kiengedje a zsírt magából, de ne égjen meg.

Amikor kezd pirulni hozzáadjuk a karikára vágott répákat és pár pár percig együtt pároljuk, majd hozzáadjuk a burgonyát és megszórjuk a fűszerekkel (só, bors, kömény, majoránna, petrezselyem, piros paprika) összekeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Beletesszük a babérlevelet és fedő alatt főzzük.

Amikor a krumpli már majdnem puha, egy tálkában csomómentesen összekeverjük a joghurtot, a tejfölt és a lisztet, majd egy merőkanál levessel felöntjük, és a hő-kiegyenlített keveréket hozzáadjuk a leveshez és felforraljuk. 

A levest forrón, frissen aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk ügyelve arra, hogy minden tálba kerüljön a mangalica szalonnából is.