Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Indiai ihletésű ragu


Nemrég kezdtem el megszeretni az indiai/arab ételeket, fűszereket, hát gondoltam itt az ideje, hogy én is készítsek valami hasonlóan finomat. Mivel volt itthon zeller, aminek az íze jól harmonizál a csicseriborsó mogyorós ízvilágával, illetve édesburgonya, ami remekül ellensúlyozza az erős fűszerereket, már meg is született az indiai ihletésű ragu.

Hozzávalók:
3 db közepes édesburgonya
100 gr. csicseriborsó (száraz, de a konzerv is jó)
100 gr. zellergumó
1 kis fej lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
8 db koktélparadicsom
1/2 liter húsleves-alap (vagy leveskocka)
1 ek. étolaj
ízlés szerint: natúr joghurt (ha túl csípősnek találjuk az ételt)

Fűszerek:
1 tk. garam masala
1 tk. curry por
1 kk. kurkuma
1 késhegynyi fahéj
só, bors, chili - igény szerinti mennyiségben

Ízlés szerint a fenti fűszerekből lehet többet is használni, ez a mennyiség egy gyengédebb, nem túl fűszeres változatot eredményez, amit az is bátran kipróbálhat, aki nem szereti a túl intenzív ízeket.

Elkészítés:
Ha száraz csicseriborsót használunk, akkor előző este áztassuk be hideg vízbe, amibe sót és vegetát teszünk. Reggelre megdagad a borsó és magába szívja az ízeket is. Ha konzervet használunk, akkor főzés előtt bontsuk ki, öblítsük le, majd lecsepegtetve már használhatjuk is.
Én száraz csicseriborsót használtam, amit egy éjszakára sóval, vegetával beáztattam.

Az édesburgonyát megpucoljuk és kb. 2 cm-es kockákra vágjuk, a zellert szintén megpucoljuk és vékony csíkokra szeleteljük. A hagymákat tisztítás után apróra vágjuk. A koktélparadicsomokat megmossuk és félbe vágjuk.

Egy lábosban kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és pár perc múlva a zellert is. Ezután beletesszük az összes fűszert és együtt pirítjuk egy percig, majd hozzáadjuk a paradicsomot. Hagyjuk egy kicsit rotyogni.

Ekkor tegyük bele a csicseriborsót, és rövid párolás után öntsük fel annyi húslevessel (vagy vízzel amibe 1 leveskockát teszünk), hogy ellepje a borsót. Ha valaki nem szereti a paradicsom héját, akkor amikor felöntjük a ragut a levessel, kihalászhatjuk belőle. Lefedve főzzük a ragut kb. 15-20 percig, amikor már kezd megpuhulni a borsó hozzáadjuk az édesburgonyát és további kb. 10 percig együtt főzzük tovább.

Ha konzerv, előre megfőzött csicseriborsót használunk, akkor fordítsunk a sorrenden és előbb az édesburgonyát tegyük bele a raguba, majd amikor puhulni kezd, akkor adjuk hozzá a csicseriborsót, így egyszerre készülnek el.

Amikor már majdnem megpuhultak a zöldségek, vegyük le a fedőt és anélkül főzzük, hogy besűrűsödjön a ragu. Forrón tálaljuk.

Ha túl fűszeresnek érezzük a ragut, natúr joghurtot keverjünk hozzá. Én így szeretem! Jó krémes lesz tőle, és kellemesen lágyítja a csípős ízeket.

Ha valakinek hiányzik a hús, akkor süssünk mellé csirkecombokat, amiket a fenti fűszerekkel ízesítünk.