Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fahéjas tekercs


Alig néhány hozzávalóból, bármikor elkészíthető ez a süti, aminek napokig puha marad a tésztája! A legjobb benne, hogy az egész lakást belengi a sütőből kiáramló fahéj illata! Egyszerűen isteni!

Hozzávalók a tésztához:
250 g finom liszt
1 tojás
1,25 dl tej
½ csom. porélesztő
30 g cukor
40 g olvasztott vaj
1 csipet só

A töltelékhez:
60 g barna cukor
1 ek. fahéj
40 g olvasztott vaj
10 dkg mazsola (ízlés szerint elhagyható, de lehet bele tenni bármilyen más aszalt gyümölcsöt és magvakat is)

Az öntethez (elhagyható):
kevés citromlé
40 g porcukor

Elkészítés:

A tojást és vajat felhasználás előtt fél órával kivesszük a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen. A mazsolát (vagy más aszalt gyümölcsöt) egy bögrébe tesszük és meleg vízzel felöntjük, hogy a mazsola megpuhuljon és magába szívja a vizet.

A lisztet egy közepes tálba szitáljuk, beleszóljuk a porélesztőt és a csipet sót. Összekeverjük.

A lisztes keverék közepébe kis mélyedést készítünk, beletesszük a tojást, a cukrot, a 40 g olvasztott vajat, a langyosra melegített tejet. Összegyúrjuk a tésztát majd letakarva 1 órán át langyos helyen kelesztjük.

Ezután kevés lisztet alászórva téglalappá nyújtjuk a tésztát. A 40 olvasztott vaj egy részével kikenjük a sütőformát, a maradékkal megkenjük a tésztát. Egyenletesen megszórjuk a cukorban elkevert fahéjjal (amíg még folyékony a vaj, így beleragad a cukor!). A mazsoláról leöntjük a vizet és eloszlatjuk a tésztán.

Ezután feltekerjük a hosszanti oldaltól kiindulva, majd 12 egyenlő nagyságú tekercseket vágunk belőle.

A csigákat lazán egymás mellé rendezzük a tepsiben, letakarjuk folpack-al (mert a konyharuha beleragadna az újabb kelesztéskor) és további fél órán át langyos helyen kelesztjük. Ekkor a tészta ki fogja tölteni a tekercsek között maradt üres részeket.

A sütőt közben 200 fokra előmelegítjük, majd a tésztát 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha valaki még édesebben szereti, akkor porcukorból és kevés citromléből öntetet készítünk és ezzel locsolhatjuk meg a kész tésztát. Az öntet elhagyható, e nélkül is finom a süti!