Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Halpogácsa


Íme egy újabb egészséges és finom recept két kedvencemmel: a tonhallal és a csicseriborsóval.

Hozzávalók: (2 személyre)
80 g csicseriborsó
1 tonhal-konzerv
¼ szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl görög joghurt
½ citrom
1 tojás

Fűszerek (ízlés szerint)
só, bors, koriander, chili, kömény
kevés étolaj (a sütéshez)

Elkészítés:

A száraz csicseriborsót sós-vegetás vízbe áztatjuk 1 éjszakára. Felhasználás előtt enyhén sós vízben kb. 20 perc alatt puhára főzzük. (Ha konzervet használunk, akkor csak lecsöpögtetjük és már dolgozhatunk is vele.)

A mártogatóshoz a görög joghurtba keverünk egy kevés apróra vágott póréhagymát, sót, borsot és koriandert. Tálalásig a hűtőbe tesszük.

A kihűlt csicseriborsót konyhai aprítóba tesszük és összepürésítjük. Egy nagyobb tálba tesszük át, hozzáadjuk a lecsöpögtetett tonhalat (a leve nélkül) a felaprított póréhagymát a fokhagymát, illetve a fűszereket: só, bors, koriander, kömény és chili – ízlés szerinti mennyiségben. Beleütünk 1 tojást, hozzáadunk egy-két evőkanál citromlét és összegyúrjuk a masszát.

Kóstolás (szükség szerint további ízesítés után) után 6 fasírtot – pogácsát formázunk belőle és serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát 2-3 perc alatt arany-barnára sütjük.

Friss vegyes salátával és a behűtött joghurtos mártogatóssal tálaljuk.