Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Brokkolis-gombás sajtos sült tészta


Finom és laktató egytálétel sok zöldséggel, amit nem csak a vegák fognak szívesen enni!

Hozzávalók:
20 dkg fusili-tészta
25 dkg gomba
½ brokkoli
10-10 dkg trappista és gouda sajt
5 dkg vaj / margarin
2 ek. liszt
½ szál póréhagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
½ l tej
kb. 3 ek. olaj a sütéshez
Fűszerek: só, bors, kakukkfű, chili

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük és előveszünk egy nagyobb tűzálló edényt, amit kevés olajjal kikenünk.

Egy fazék vizet felteszünk főni, amíg melegszik, előkészítjük a zöldségeket: a gombát megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk, a brokkolit apró „rózsákra” szedjük, a póréhagymát karikára, a fokhagymát apróra szeleteljük, és lereszeljük a sajtokat. (Ízlés szerint más fajta sajtot is lehet használni, pl füstölt sajtokat, vagy ha van, akkor parmezánt!)

Egy serpenyőbe kevés olajat öntünk, és megdinszteljük rajta a póréhagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük és lepirítjuk.

Közben a felforrt vízbe sót, olajat öntünk és feltesszük főni a tésztát.

Egy másik kisebb lábosban enyhén sós vízben alig 2-3 percig főzzük a brokkolit (hogy még roppanós maradjon!). Ezután leöntjük róla a forró vizet és hideg vízzel lehűtjük. Így megmarad a brokkoli szép, élénk zöld színe, nem barnul meg! Pár perc hűtés után leszűrjük és a tűzálló tálba öntjük majd hozzáadjuk a tésztát, és végül a gombát is. Összekeverjük.

Egy kis lábosba beletesszük a vajat, felolvasztjuk, majd hozzáadunk 2 ek lisztet és folyamatosan kevergetve egy percig pirítjuk. A felmelegített tejjel lassan felengedjük és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. A sajt felét hozzáadjuk, sóval, borssal, ízlés szerint kevés chilivel és még egy kevés fokhagymával ízesítjük a mesamel mártást.

Összeállítjuk az ételt: a tésztát, brokkolit, és a gombát leöntjük a sajtos besamellel, majd alaposan összekeverjük, hogy minden tésztát bevonjon a mártás. A tetejére szórjuk a maradék sajtos és a forró (200 fokos) sütőben 10 perc alatt – a sajt pirulásáig – készre sütjük. Azonnal tálalható.