Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Teljes kiőrlésű túrópogácsa


Anyu túrópogija az egyik kedvencem, egyszerű elkészíteni, finom, laktató és napokig puha maradna, ha maradna belőle akár másnapra, de erre még nem nagyon volt példa… Ezt a receptet alakítottam át egészségesebbé és kalóriaszegényebbé, hogy én is nyugodt szívvel bűnözhessek…

Hozzávalók (kb. 20-22 darabhoz):
250 g zsírszegény túró
250 g zsírszegény margarin
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 kk. só
1 tojás sárgája

Elkészítés:
Kimérünk 245 g lisztet (a többit a hajtogatáshoz, nyújtáshoz félretesszük) belemorzsolunk 250 g margarint, 250 g. zsírszegény túrót és 2 kk. sót (ízlés szerint lehet több) majd alaposan összegyúrjuk.

Amikor összeállt a tészta, kb. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, majd összehajtogatjuk és 20 percig pihentetjük.

A pihentetés után lisztezett deszkán újra vékonyra nyújtjuk, majd ismét összehajtogatjuk és újabb 20 percig pihentetjük.

Az utolsó pihentetés után előmelegítjük a sütőt (kb. 190-200 fokra) és lisztezett deszkán ujjnyi vastagra (kb. 1,5 cm) nyújtjuk ki a tésztát, lekenjük a tetejét 1 tojás sárgájával és egy éles késsel berácsozzuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a pogácsákat.

A forró sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. 
Nyugodtan duplázhatjuk a mennyiségeket, el fog fogyni!