Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Teljes kiőrlésű túrópogácsa


Anyu túrópogija az egyik kedvencem, egyszerű elkészíteni, finom, laktató és napokig puha maradna, ha maradna belőle akár másnapra, de erre még nem nagyon volt példa…

Kicsit átalakítottam az eredeti receptet, hogy egészségesebb és kalóriaszegényebb legyem, így én is nyugodt szívvel bűnözhetek…

Hozzávalók (kb. 20-22 darabhoz):
250 g zsírszegény túró
250 g zsírszegény margarin
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 kk. só
1 tojás sárgája

Elkészítés:
Kimérünk 245 g lisztet (a többit a hajtogatáshoz, nyújtáshoz félretesszük) belemorzsolunk 250 g margarint, 250 g. zsírszegény túrót és 2 kk. sót (ízlés szerint lehet több) majd alaposan összegyúrjuk.

Amikor összeállt a tészta, kb. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, majd összehajtogatjuk és 20 percig pihentetjük.

A pihentetés után lisztezett deszkán újra vékonyra nyújtjuk, majd ismét összehajtogatjuk és újabb 20 percig pihentetjük.

Az utolsó pihentetés után előmelegítjük a sütőt (kb. 190-200 fokra) és lisztezett deszkán ujjnyi vastagra (kb. 1,5 cm) nyújtjuk ki a tésztát, lekenjük a tetejét 1 tojás sárgájával és egy éles késsel berácsozzuk.

Kisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a pogácsákat.

A forró sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. 
Nyugodtan duplázhatjuk a mennyiségeket, el fog fogyni!

Az eredeti receptben ugyan ezek a hozzávalók és mennyiségek szerepelnek, csak nem zsírszegény formában, illetve finomliszt felhasználásával.