Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Málnás-mascarponés brownie


Teljes kiőrlésű lisztből szerettem volna valami igazán finomat készíteni… sikerült!

Ez a recept is úgy indult, hogy körülnéztem a kamrapolcon és találtam egy csomó fél- negyed tábla csokoládét, amik korábbi sütésekből maradtak meg. Gondoltam ideje felhasználni őket és mi lenne jobb, mint egy isteni brownie!

Hozzávalók:
50 g étcsokoládé (85%-os)
20 g étcsokoládé (50%-os)
100 g tejcsokoládé (vagy ízlés szerint bármilyen csoki lehet, de összesen 170 gramm legyen!)
100 g vaj
70 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g barna cukor
3 egész tojás
1 kk vanília kivonat
1 csipet só

Málnás-mascarpone-s réteghez:
500 g light mascarpone
80 g kristálycukor
2 tojás
vaníliakivonat
2 dl jó minőségű málnalekvár (magas gyümölcstartalommal!) Ha kapunk friss málnát, akkor azt is használhatjuk, ebben az esetben kevés cukorral főzzük össze, hogy szószos állaga legyen.

Elkészítés:
Egy fazékban vizet teszünk fel forrni és ráhelyezünk egy vastag falú üvegtálat, amibe beletördeljük a csokikat, majd hozzáadjuk a vajat és vízgőz felett felolvasztjuk.
Amikor egynemű lesz, a tálat hideg vízbe állítjuk, hogy kissé lehűljön a csoki, miközben folytatjuk a brownie-alap készítését.

Egy nagyobb műanyag tálba tesszük a cukrot, hozzáadjuk a 3 tojást, a vanília aromát, és robotgéppel habosra és simára keverjük. Beleöntjük a kissé kihűtött csokoládét, majd beleszitáljuk a lisztet és alaposan elkeverjük.

Egy sütőpapírral bélelt kb. 20×25 cm-es tepsibe öntjük a brownie-alapot. Félretesszük, amíg elkészítjük a málnás mascarponé-s réteget.

Nekem egy fél üveg málnalekvárom volt itthon, azt használtam hozzá. Először is előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A mascarponét egy tálba tesszük hozzáadjuk a cukrot és a tojást, majd egy kevés vanília aromával együtt robotgéppel habosra keverjük.

Egy kanállal óvatosan a brownie-alapra merjük a mascarponés krémet, a tetejére rácsorgatjuk a málnalekvárt és egy hurkapálcával kissé összekeverjük a rétegeket, hogy márványos hatást érjünk el.

Előmelegített sütőben 45 percig sütjük a sütit, majd kivesszük és hűlni hagyjuk. Ne ijedjünk meg, 45 perc után a mascarponé-s réteg még rezeg, mintha nem sült volna meg, de ez így van jól, ahogy hűl, megszilárdul!

málnás - mascarponés brownie sütés előtt

Nagyon fontos, hogy hagyjuk teljesen kihűlni a sütit, akár 1 teljes éjszakára tegyük hűtőbe és csak másnap szeleteljük fel! 

Tudom, ezt nagyon nehéz kivárni, de higgyenek nekem, a meleg brownie nem szeletelhető jól és ráadásul még íztelennek is tűnik! Egy hűtőben eltöltött éjszaka után azonban egyszerűen isteni lesz, megéri rá várni!