Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sült zöldségek garnélával


Könnyű és ízletes vacsora, ázsiai jellegű ízvilággal, próbáld ki bátran Te is!

A recept 2 főre vonatkozik és wok-ban készítettem, de bármilyen teflon serpenyőben is elkészíthető:

Hozzávalók:
Fél fej brokkoli
Fél zacskó üvegtészta
Fél szár póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg zeller
1 nagyobb sárgarépa
10 dkg garnélarák (fagyasztott)

Fűszerek:
bármilyen ázsiai fűszerkeverék (ízlés szerint, nekem thai fűszerkeverék volt itthon, azt használtam)
Szója-szósz
Osztriga-szósz
só, bors, chili (ízlés szerint)
olaj (a pirításhoz)

Elkészítés:
A zöldségek előkészítése kicsit hosszabb időt vesz igénybe, de az összeállítás már villámgyorsan megy!

Megtisztítjuk a zellert, a sárgarépát és “julienne“-re, vagyis gyufaszál vastagságú kb. 5-6 cm hosszú csíkokra vágjuk és félretesszük. A póréhagyma külső rétegét leszedjük, majd a hagymát karikára vágjuk, a fokhagymát a nyomón áttörve szintén félretesszük.

A brokkolit apró, falatnyi rózsákra szedjük és egy fazék vízben feltesszük főzni. Alig 2-3 perc után már ki is vesszük és hideg vízzel leöblítjük, így megmarad a friss zöld színe, és még roppanós marad a zöldség.

A garnélát kivesszük a fagyasztóból, rövid időre hideg vízbe áztatjuk, majd papírtörlővel leitatjuk és felhasználásig félretesszük.

Egy tálkába tesszük az üvegtésztát, forró vizet öntünk rá és 5 percig lefedve hagyjuk, majd leöntjük róla a vizet. 

Elővesszük a wok-ot (vagy a serpenyőt), felforrósítjuk és kevés olajat beleöntve egymás után megpirítjuk benne a zöldségeket: a zellert, majd a sárgarépát, amiket sóval, borssal és ázsiai fűszerekkel ízesítünk.

Ezután a garnélákat pirítjuk és megízesítjük a fűszerekkel, majd egy kevés szója- és osztrigaszósszal is. Félretesszük.

Végül lejjebb vesszük a lángot és feltesszük a póréhagymát pirulni, majd amikor már szép színe van hozzáadjuk a fokhagymát is. Rövid ideig együtt sütjük, majd hozzáadjuk a zellert, a sárgarépát, felöntjük fél - fél deci szója és osztrigaszósszal. Beletesszük az üvegtésztát és a brokkolit, végül a garnélát is. Rövid ideig együtt pirítjuk (folyamatosan kevergetve, mert a tészta odakaphat!) és forrón tálaljuk!