Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pikáns édesburgonya-krémleves


Borongós őszi idő és forró pikáns krémleves a lehető legjobb párosítás! Most épp édesburgonya és zeller volt itthon, abból készítettem és isteni lett!

Hozzávalók (2 személyre):
30 dkg édesburgonya
10 dkg zeller
1 húsleves - kocka
0,5-1 dl tej

Elkészítés:
a zöldségeket megpucoljuk, az édesburgonyából egy éles késsel néhány vékony karikát vágunk, ezt a díszítésre félretesszük, a többit apró kockára vágjuk és annyi vízben, amennyi épp ellepi egy (csirke)húsleves-kockával együtt feltesszük főzni. 

Amikor már majdnem megpuhultak a zöldségek hozzáadjuk a tejet (először csak keveset) majd egy kézi botmixerrel összeturmixoljuk. Ha túl sűrű lenne egy kevés tejjel tovább hígíthatjuk a megfelelő állagúra.

Mivel az édesburgonya rostos, ezért érdemes a krémlevest tálalás előtt egy szűrőn átpasszírozni, így igazán krémes és selymes lesz.

Elkészítjük a díszítést: egy serpenyőt felteszünk melegedni és szárazon beletesszük a vékonyra szeletelt édesburgonyát és mindkét oldalát megpirítjuk. Amikor színt kap kivesszük, félbevágjuk és a leves tetejére tesszük. Azonnal tálaljuk.