Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Burlgur-saláta tonhallal


A bulgurt kb. fél éve kezdtem el használni (főként a koleszterin csökkentő hatása miatt) és nagyon megszerettem. Egészséges, finom, ráadásul gyorsan elkészíthető és jól variálható fogás lesz belőle akár ebédre, akár vacsorára.

Hozzávalók (2 személyre):
10 dkg bulgur
1 zöldségleves-kocka
1 tonhal konzerv
1/2 kígyóuborka
10 dkg szárított paradicsom
kb. 10-10 db zöld és fekete olívabogyó
Fűszerek ízlés szerint: só, bors, petrezselyem, bazsalikom, oregánó
1/2 citrom leve

Elkészítés:
A szárított paradicsomot egy kis tálba tesszük, leöntjük forró vízzel és lefedve félretesszük, hogy megszívja magát.

A bulgurt kb. 3 szoros mennyiségű vízzel egy zöldségleves kockával együtt feltesszük főni. Időnként megkeverjük, kb. 15 perc alatt teljesen magába szívja a vizet. Hűlni hagyjuk, közben előkészítjük a saláta többi hozzávalóját.

Az uborkát megmossuk, és apró kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk.
Az olívabogyót karikákra vágjuk, a tonhal-konzervet kinyitjuk, leöntjük róla a levet. A paradicsomot kissé kinyomkodjuk és kis darabokra vágjuk.

És már jöhet is az összeállítás:
A bulgurt egy tálba önjük és hozzákeverjük a zöldfűszereket (sok petrezselyem, bazsalikom, oregánó, só bors - ízlés szerint) majd beletesszük az apróra vágott uborkát, paradicsomot, olívabogyót és végül a tonhalat. Meglocsoljuk kevés citromlével összeforgatjuk és azonnal tálaljuk.

Ha valaki nem szereti a tonhalat, akkor sült csirkedarabokkal helyettesítheti, úgy is remek lesz!