Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Lilahagymás-sonkás falatok


Újabb variáció a bolti leveles-tészta felhasználására, ezúttal sós hozzávalókból. 

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
2 fej lila hagyma
2 dl tejföl
15 dkg sonka (vagy füstölt-főtt tartja)
15 dkg sajt (füstölt, vagy trappista)
1 tojás
kevés olaj (sütéshez)
kevés szezámmag (díszítéshez)
Fűszerek: ízlés szerint? só, bors, petrezselyem, majoránna

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük kb. 200 fokra. Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt teszünk.

A lila hagymát megpucoljuk, karikára vágjuk és egy serpenyőben, kevés olajon (sóval meghintve) ledinszteljük.  Amikor puha lesz a hagyma, papírtörőre szedjük, felitatjuk az olajat és egy tányérra téve kihűtjük. (Ez fontos, mert a forró hagyma miatt kiszakadhat a tészta amikor feltekerjük.)

Addig amíg hűl a hagyma, előkészítjük a tölteléket: a sonkát és sajtot felkockázzuk, félretesszük.

A leveles tésztát kicsomagoljuk, kissé kinyújtjuk, megkenjük a tejföllel, sózzuk - borsozzuk (ízlés szerint további fűszerrel, vagy fokhagymával is ízesíthetjük), majd elosztjuk rajta a kihűlt lila hagymát, sonkát, sajtot.

Feltekerjük a tésztát és rombusz alakúra vágjuk (vagy egyszerűen csak kb. 2 cm-es tekercseket vágunk belőle) és a sütőpapírral borított tepsire helyezzük a tésztákat. Egy tojást felverünk egy kis tálban,lekentjük a tésztákat, majd megszórjuk szezámmaggal.

A forró, kb. 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt készre (aranybarnára) sütjük. Vigyázat, forró a közepe, várjunk pár percet, mielőtt nekiesünk!