Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Házi kifli


Gyermekkoromban minden vasárnap csak azért keltem fel reggel 7-kor (pedig imádtam sokáig aludni), hogy a közeli sütödéből hozzak a frissen kisült meleg kifliből.

Mióta felnőttem sok receptet kipróbáltam, amik kelesztés nélkül ígértek gyors kiflit, de rájöttem, azok soha nem lesznek olyan finomak, mint kelesztett társaik. Szóval megéri több időt rászánni!

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 púpozott tk só
3 dkg élesztő (por)
1 dl tej
1 csapott tk. cukor
2,5 dl görög joghurt
5 dkg vaj

Elkészítés:
A tejet megmelegítjük, beleszórjuk a cukrot, majd az élesztőt és 2 ek. lisztet. Langyos helyen letakarva hagyjuk, hogy felfusson a házi kovász.

A joghurtot mikróban meglangyosítjuk, a vajat megolvasztjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, és mikróban 20 mp-ig melegítjük! Ez egy fontos lépés! Ezután a robotgép dagasztó táljába öntjük a langyos lisztet.

Hozzáadjuk a kovászt, a joghurtot, valamint a sót és robotgéppel összedolgozzuk. Amikor már összeállt a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat is és tovább dagasztjuk. A kész, fényes kifli-tésztát letakarva meleg helyen 1 órán át (vagy addig, amíg a duplájára nem dagad) kelesztjük.

A megkelt tésztát 2 részre osztjuk, lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk (kb. 30 cm átmérőjű, vékony korongra) majd 6-6 cikkre vágjuk.

A szélesebbik részről indulva lazán feltekerjük a kifliket és kissé meghajlítva sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

Műanyag fóliával, majd konyharuhával letakarva (a fólia megakadályozza, hogy az anyag szálai beleragadjanak a tésztába) meleg helyen újabb 30 percig kelesztjük a kifliket.

Közben előmelegítjük a sütőt 200-210 fokra. 

A második kelesztés után, megkenjük a kiflik tetejét kevés tejjel és ízlés szerint megszórjuk dekor-sóval, köménymaggal, ki mivel szereti!

Az előmelegített sütőbe egy kisebb hőálló tálban forró vizet teszünk, (hogy gőz keletkezzen) és betesszük a kifliket sülni.

Kb. 15-18 perc alatt szép aranybarnára pirul és már kész is a friss házi kifli!

Bár összesen 2 óra az elkészítése, de karácsonykor úgy is otthon vagyunk és ráérünk, hogy kényeztessük magunkat és a családot egy csodás házi kiflivel! Mindenki imádni fogja!