Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tárkonyos pulykaragu leves


Sokan nem kedvelik a pulykahúst, pedig csak az a trükkje, hogy az átlagosnál jóval erősebben kell fűszerezni és igazán finom étel készíthető belőle!

A pulykanyaknak sok idő kell, amíg elkészül, de megéri kivárni!

Ez a pikáns-fűszeres raguleves felmelegít a hűvösebb napokon!

Hozzávalók:
kb. 1 kg húsos(!) pulykanyak
1 csomag / kb. fél kg vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé ízlés szerint)
kb. 15 dkg gomba
1-2 nagyobb fej hagyma
3-4 nagyobb gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
1/2 citrom leve
1 ek. keményítő

Fűszerek (ízlés szerint):

egész bors
vegeta
babérlevél
petrezselyem
tárkony

Elkészítés:
Egy nagyobb lábosba tesszük a pulykanyakat, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje és feltesszük főzni. Amíg forrni kezd, addig megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségeket.  Amikor felforr a víz, kisebbre vesszük a lángot és leszedjük a habot.

Beletesszük a vízbe az egész hagymát, fokhagymát, egy fűszertojásban 15-20 db szemes borsot, babérlevelet, sót, vegetát, majd kb. 2-3 órán át (!) kis lángon főzzük a nyakat, amíg szinte leomlik a csontról.

Hozzáadjuk a zöldségeket (2 féle répa, zeller, karalábé, gomba) és addig főzzük, amíg megpuhulnak. Ekkor még dönthetünk úgy, hogy csak egy “sima” húslevest készítünk és azonnal tálaljuk, de érdemes folytatni a főzést!

A következő lépés akár elmaradhat, de én meg szoktam tenni, hogy könnyebb legyen a tálalás: a pulykanyakat kivesszük a levesből, és kb. 15-20 percig hűlni hagyjuk, majd leszedjük a húst a csontokról. Ezután a húst visszatesszük a levesbe.

A tejfölbe tesszük az apróra vágott tárkonyt, petrezselymet, a fél citrom levét, valamit 1 ek. kukorica-keményítőt. Csomómentesre keverjük, majd 1-2 merőkanál levessel hőkiegyenlítést végzünk és a fazékba öntjük a tejfölös keveréket. Ha maradnak kisebb csomók a levesben, azokat egy kis szűrőn át a fakanállal eldolgozzuk - kikeverjük.

Pár percig rotyogtatjuk a levest (hogy összeérjenek az ízek) és tálaljuk.