Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Bulgur-saláta csirkével


A bulgurt kb. fél éve kezdtem el használni (főként a koleszterin csökkentő hatása miatt) és nagyon megszerettem. Egészséges, finom, ráadásul gyorsan elkészíthető és jól variálható fogás lesz belőle akár ebédre, akár vacsorára.

Hozzávalók (2 személyre):
10 dkg bulgur
1 húsleves-kocka
25 dkg sült csirkehús
1/2 kígyóuborka
10 dkg szárított paradicsom
kb. 10-10 db zöld és fekete olívabogyó
Fűszerek ízlés szerint: só, bors, petrezselyem, bazsalikom, oregánó
olívaolaj
kevés citromlé

Elkészítés:
A szárított paradicsomot egy kis tálba tesszük, leöntjük forró vízzel és lefedve félretesszük, hogy megszívja magát.

A bulgurt kb. 2,5- szeres mennyiségű vízzel egy csirkehúsleves-kockával együtt feltesszük főni. Időnként megkeverjük, kb. 15 perc alatt teljesen magába szívja a vizet. Hűlni hagyjuk, közben előkészítjük a saláta többi hozzávalóját.

A fél kígyóuborkát megmossuk, és apró kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk.
Az olívabogyót karikákra vágjuk, a csirkehúst felkockázzuk. A paradicsomot kissé kinyomkodjuk és kis darabokra vágjuk.

És már jöhet is az összeállítás:
A bulgurt egy tálba önjük és hozzákeverjük a zöldfűszereket (sok petrezselyem, bazsalikom, oregánó, só bors - ízlés szerint) majd beletesszük az apróra vágott uborkát, paradicsomot, olívabogyót és végül a csirkehúst. Kevés olívaolajjal és citromlével összeforgatjuk, majd azonnal tálaljuk. 

Ha valaki szereti a változatosságot, akkor a sült csirkét tonhal-konzervvel is helyettesítheti, úgy is remek lesz!