Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Kolbászos krumplileves - édesburgonyából


A kolbászos krumplileves a kedvenc ételeim közé tartozik, de szerettem volna kicsit „megreformálni”, így született a kolbászos édesburgonya-leves!

Hozzávalók:
2 édesburgonya
1 fej lilahagyma
2 -3 gerezd fokhagyma
1 tk. pirospaprika
Kb. 10-15 dkg füstölt (pl. Gyulai) kolbász
1 csirkehúsleves kocka (kihagyható)
2 dl görög joghurt
1 ek. liszt
kevés olaj
Fűszerek: só, bors, petrezselyem - ízlés szerint

Elkészítés:
Az édesburgonya héját levágjuk, és kisebb (1,5 cm-es) kockákra vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk, a hagymát megpucoljuk, apró kockára vágjuk, a fokhagymát áttörjük.

Kevés olajon ledinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát majd beletesszük az édesburgonyát és sózva-borsozva kb. 5-6 percig együtt dinszteljük. Félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával. Összekeverjük.

Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje a krumplit, beletesszük a húsleves-kockát és a kolbászkarikákat, majd lefedve főzzük, amíg majdnem kész a krumpli. Figyeljünk, mert az édesburgonya sokkal gyorsabban megpuhul, mint a hagyományos krumpli!

A joghurtba tesszük a lisztet, a petrezselymet, majd csomómentesre elkeverjük. Hozzáadunk egy merőkanállal a levesből (hő-kiegyenlítés miatt) majd az egészet beleöntjük a levesbe. Pár percig kis lángon forraljuk és utána azonnal tálalhatjuk.

Kicsit más lesz az íze, mint a hagyományos krumplilevesnek, mivel a joghurttól kissé savanykásabb, míg az édesburgonya miatt édesebb, de eddig még mindenki aki megkóstolta, repetát kért belőle! Próbáld ki Te is!